Jump to content

laptop pil ömrü uzatma


bloodbower

Recommended Posts

1. Disk birleştirme

Sabit diskiniz ne kadar kısa sürede işlerini yaparsa o kadar az enerji tüketir. Sabit diskinizi düzenli aralıklarla en etkili şekilde birleştirmek, sabit diskin işlerini daha hızlı yapmasına dolayısıyla daha az enerji tüketmesine yardımcı olur. Disk birleştirmede en iyi işletim sistemi Mac OSX olduğu için özellikle Mac kullanıcılarının bunu yapması büyük fayda sağlıyacaktır.

2. Ekranı karartmak

Çoğu dizüstü bilgisayarda bu özellik zaten mevcuttur. Ekran parlaklığı laptop prize takılı olmadığı zamanlar oldukça düşürülür böylece enerji tasarrufu sağlanır. Bazı laptoplarda bu ayarlamalar daha da ileri ******ürülerek CPU ve soğutma performansları da düşürülerek pil süresi uzatılır. Sizin yapabileceğiniz şey ise ekran parlaklığına çok da ihtiyaç duymadığınız anlarda ekranı daha da karartarak enerjiyi başka şeyler için saklayabilirsiniz.

3. Arka planda çalışan programları kapamak

Bu işlemi performansı artırmak için masaüstü bilgisayarlarda da uygularız. Dizüstülerde ise çalışan her program gereksiz enerji sarfiyatı demek. Dizüstü bilgisayarınızı pil ile kullanırken gereksiz tüm programları kapatın azda olsa katkısı olur.

4. Harici aygıtları kullanmayın

USB aygıtlar (fareniz dahil) ve Wi-Fi enerji harcar. Pil ile bilgisayarınızı kullanırken harici bir fare yerine bilgisayar üstündeki Pad’i kullanın. Ayrıca bir fare bağladığınızda harici farede enerji çekmeye ve pilinizin hızlı tükenmesine neden olur. Özellikle kablosuz bağlantılarınızı (Wi-Fi, Bluetooth,vs) kullanmadığınız zaman kapatın çünkü bu bağlantı teknolojileri sürekli bağlanacak bir yerler aradığı için batarya sarfiyatına neden olur. iPod gibi USB den şarj olan cihazları pilden şarj etmek ise yanına bile yaklaşılmaması gereken hususlardandır.

5. Daha fazla RAM

Bu, sanal hafıza (virtual memory) yerine donanımsal hafıza kullanmaktır. Sanal hafıza sabit disk kullanımını artıracağı için enerji ihtiyacı artar. RAM eklediğinizde ise sanal hafızaya duyulan ihtiyaç azalır ve RAM sabit diskten daha az enerji çektiği için pil ömrünüz uzar. Bu seçenek herkesin yapması gereken bir seçenek değildir. Sadece pil ile çalışırken bilgisayarını hafızaya ihtiyaç duyan programlarla kullanması gerekenler için tavsiyedir. Normal bir kullanıcı bunu yaptığında enerji tüketiminden kar değil zarar etmiş olur.

6. CD/DVD sürücü yerine HDD kullanın

Her ne kadar sabit diskler çok fazla elektrik harcasa da CD/DVD sürücülerin yanında devede kulak kalır. Sürücünün içinde diskin bulunması bile enerji tüketir çünkü sürücüler gereksiz yere döner ve enerji harcar. Film izlemek istediğinizde diskinizi bilgisayara kopyalayarak izleyin. Bu yöntem hem pil süresini uzatır hem de diskinizin ömrünü artırır. Program kullanımına gereksinim duyuyorsanız Alcohol 120% gibi programlarla diskinizin sanal kopyasını alarak sabit diskinizden programı çalıştırabilirsiniz.

7. Pil temas noktalarını temiz tutun

Pilin bilgisayara temas noktalarını temizleyin. Enerjinin bilgisayara iletildiği bu metal noktalar temiz olursa enerji akışı daha verimli olur. İki veya üç ayda bir alkol ile hafif nemlendirilmiş bir bezle temas noktalarını ovarak temizleyin.

8. Pilinize iyi bakın

Pilinizi kullanmamak onun ömrünü uzatmaz bilakis kısaltır. Şarj edilmiş bir pili uzun süre kullanmamazlık etmeyin. En uzun iki veya üç haftada bir mutlaka pilinizi prize takılı olmadan kullanın. Ayrıca Li-On pillerin tamamen boşalmasına izin vermeyin. Tam boşalmadan şarj edin.

9. Standby değil Hibernate modunu kullanın

Laptop’unuzu standy modunda bırakarak enerji tasarrufu sağlasanızda, yaptığınız tasarruf hibernate (kelime manası kış uykusudur laptop markalarına göre modun adı değişebilir) modunda yapacağınız tasarrufun yanına bile yaklaşamaz. Hibernate özelliğinde bilgisayarınız bulunduğu durumu aynen kaydeder ve tamamen kendini kapatır.

10. Çalışma sıcaklığını aşağıda tutun

Dizüstü bilgisayarınız iyi soğutulduğunda daha iyi çalışır. Hava kanallarını bir bezle veya özel temizleyicilerle temizleyin. Bu hava kanalları bilgisayarınızın soğumasına yardımcı olan en önemli öğelerden biridir. Bilgisayarınızın çok ısındığını düşünüyorsanız üzerinde fanları olan laptop standlarından alın. Bilgisayarınızı çok soğuk ortamlarda kullanmayın. Unutmayın ki bilgisayarların çalışması için optimum sıcaklıklar vardır.

11. Güç seçeneklerini ayarlayın

Denetim masasındaki güç seçeneklerine giderek size uygun olan en iyi seçeneği ayarlayın. Pil ömrünü maksimuma ayarlamak bilgisayarın en düşük pil tüketimine göre kendisini ayarlamasına olanak sağlar.

12. Aynı anda birden fazla program çalıştırmayın

Sadece bir programla uğraşın. Dokümanları kontrol ederken arkada mp3 player’ı açık bırakırsanız fazladan güç kaybı yaşarsınız. İşlerinizi sırayla yapmaya özen gösterin.

13. Bilgisayarınıza karşı anlayışlı olun

Başlık sanki bilgisayar canlı bir varlıkmış izlenimi verebilir ancak isteklerinizi iyi belirlemelisiniz. İnternete girmek veya yazı yazmak az bir enerji harcarken, oyun oynamak ve film izlemek oldukça çok pil tüketecektir. Piliniz azaldıysa ne yapacağınızı iyi seçin yoksa ortada kalabilirsiniz.

14. Yeni bir laptop alın

Her şey gibi bilgisayarlarda eskir. Eski bir laptop kullanıyorsanız belki de yeni bir laptop düşünme vakti gelmiştir. Eskiden oldukça pahalı olan dizüstü bilgisayar günümüzde oldukça ucuzladı. Gerçekten gerekliyse bütçenizi fazla zorlamadan bir seçenekte karar kılabilirsiniz.

15. Autosave özelliğini kapatın

MS-Word ve Excel gibi programların autosave özellikleri oldukça güzeldir ancak düzenli kayıt sistemi kullandıkları için sabit diski normalden daha çok çalıştırırlar. Bu seçeneği uygulayıp autosave özelliğini kapatırsanız piliniz bitmeye yakın tekrar açmak isteyebilirsiniz. Ne zaman biteceği belli olmayan bir pil çalışmalarınızın kaybolmasına neden olabilir.

16. Grafik detaylarını düşürün

Ekran çözünürlüğünü düşürerek yada ekran kartına binen yükü azaltarak pil tasarrufu yapabilirsiniz. Günümüz ekran kartları sabit diskler kadar hatta daha fazla enerjiye ihtiyaç duyuyor.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...