Jump to content
Son zamanlarda artan kullanıcı hesap hırsızlıkları sebebiyle tüm kullanıcılara şifre sıfırlama maili gönderilmiştir. Lütfen güveli şifreler seçiniz. Mevcut e-mail adresinize erişemiyorsanız, en aşağıdaki destek linkinden bize ulaşınız. ×

Recommended Posts

cayro, 56 dakika önce yazdı:

Merhaba EASMurat

Yanlış anlaşılma olmasın bende windows çok iyidir hatası yoktur vs.. demiyorum. Aksine yukarda da belirttiğim gibi mağdurlarından bir taneside benim. Ses problemini çözmek benim 2-3 haftamı aldı sanırım. Çünkü eski sürümlerde sıkıntı yapmayan bir sürücü yeni sürümlerle sıkıntı yapmıştı ve ekranı dondurduğu için bulmakta çok zorlandım. Kısacası benim anladığım kadarıyla windows 10 driverları çok fazla seçiyor. Mesela ses sürücüsünün kendi kurduğunu yeni gelen güncel windowsla beraber ekran kartının en güncel sürümünü kullanmam gerekiyor. Yoksa bende sorunlar yaşıyorum aynen sizin gibi. Burda önemli kısım bunları nasıl bileceğim konusu oluyor. Ben deneme yanılma yöntemi ile sorunlardan kurtuldum. Bir sürücü yanlış yüklendiğinde yada hatalı olduğunda genelde cpu ve ram de yükselmeler oluyor. Şimdi sizin yaşadığınız gibi.  Ayrıca Windows 10 16299.64 sürümüne güncellendi. Güncellemeniz de fayda var bir bakmışsınız sorun çözümlenmiş. Windows bu belli mi olur :)

Gönderdiğiniz resim (caps) lere işlemler kısmının altında kalanını konuya ekler misiniz?

Aklıma takılan birkaç soru var. Ram şişmiş haldeyken explorer.exe yi hiç yeniden başlattınız mı? Başlattıysanız rami boşaltıyor mu? Ses sürücünüzü uyumluluk modlarında çalıştırarak hiç denediniz mi? Harici ses kartını çıkartarak hiç denediniz mi? Windowsun sorun giderme işlemini hiç kullandınız mı? (Ağ ve ses baş aktörler olmak üzere) Birde bu pc yi ne amaçla kullanıyorsunuz, radyo yayını gibi birşey mi yapıyorsunuz? Gecikmeden bahsetmiştiniz. Konuyu biraz daha netleştirmek için biraz açıklarsanız daha iyi tahminlerde bulunabiliriz.

Yeniden merhaba

1.Öncelikle burası izmirde Yayın yapan bir radyo, internet radyosu felan değil Anlık Rtuk tarafından kontrol edilen Resmi bir kuruluş yani bende bu kuruluşun hem teknik sorumlusu ( FM Verici , Radyo link, IP Link, Tüm bilgisayarlar vs vs )  hemde radyo yayıncısıyım ( halk diliyle DJ :) ) uzatmadan özetliyeyim, Bu radyo anlık sürekli yayın aktardığından gecikme olmaması için Piyasada kullanamadığım ses kartı kalmadı bunlarda benim tecrübem, Radyo yayını olduğundan Anlık aktaarmak ve 75KHZ'lik deviasyon seviyesinde iletiyoruz ( kısaca Radyonuzdan dinlediğiniz ses seviyesini belirler bu 75Khz ) bu seviyeyi Standart 75Khz'de tutmak için ses kartı yayın odasından gelen sesi Anlık olarak işleyerek bu seviyede tutar kısaca düşükse yükseltir yüksekse kısar öyle düşün... Bunuda Stereotol programı yapıyor bu programın bir özelliğide Ses kartınızın asio özelliği varsa bunu kullanmanızı sağlıyor ( asio driverları minumum gecikmeyle sesi size işleyip vermesinde ana afaktörü bu asio driver sağlar ) olayı toparlamak gerekirse, Yayın odasından yani mixerden gelen sesi Ses kartının line girişine veriyorum çıkışıda  4 ila 10 ms arasında gelen sesi işleyerek  75 khzz seviyesinde tutup vericinin ana girişine veriyor... Bunun için ASiO driver benim için önemli yoksa  5-6 hatta 20 sn sonra yayına ses vermesi bizzim için istenilmeyen bişey, burada asio driver'ın özelliğini kullanaıyorum. Asio Driver kullanıncada windows'un Uzak masaüstü bağlantısından bağlanınca sesi kesiyor, bunun için TeamViewer kullanmak zorunda kaldım. Onda da durduk yere bağlı kaldığı sürece Ram Şişşiyor...

2.Ram şişmişken denemedim ama bunu ben elle yapmamalıyım ki mantıken windows kendisi otomatik boşaltmalı, ama denemedim dediğim gibi... 

3.Ses kartında win7 ve Win8.1'de hiçbir sorun olmadan çalışıyor 9'gün boyunca hiç resetlemeden yada kapatıp açmadan denedim 9gün hiç bir sorun olmaadana çalıştı sistem, kısaca win10'dan sonra böyle sorunlar yaşamaya başladım. Ses kaartı benim olmazsa olmazım olduğu için sırf bilgisayar ses kartı için çalışıyor yukarıdaki anlatımımdan da anlamışsınızdır. yani onu çıkartarak denememin bir manası yok.

4.Windows herhangi bir sorun vermiyorki sorun gider diye bir uyarı almıyorum :) doğal olarak sorun giderecek bir durum gözükmüyor bütün driverlar doğru çalışıyor gibi görünen o yani.

Bu bilgisayar vericide yani DAĞDA olduğundan uzaktan erişmek zorundayım, lokal bir ağ kurdum verici ile radyo arasına oradan kontrol ediyorum onda sorun yok ben daağdaaki bilgisayarı ve ses kartını yeniledim yenilemişken de Win10 kurup deneyeyim dedim evimde kendi bilgisayarımda son versiyon Win10 kullanıyorum stabiliyeti hoşuma gidince bu bilgisayarıda win10 yapayım dedim nerden dedim :D sonuç ortada her2 günde bir Dağa çıkıp vericiyi kapatıp aaçmak zzorunda kalıyorum bu sorun iyice canımı sıktığından, nette araştırıncada win10'un böyle genel bir sorunu olduğun u gördüm bunun donanımla alakası varmıdır diyede konu açıp burada tartışalım istedim olay tam anlamıylaa bu :)

Please register to see this content.

Edited by EASMurat
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Siz yapmanız gerekeni yazmışsınız. Windows 7 ve 8.1 de sorunsuz ise bir daha dağa çıkma vaktiniz gelmiş format için. Öbür türlü sizi uğraştıracak gibi görünüyor. (Bence sorun ses kartı driverında) Yine de ekstra bir bilgi olsun.

4. seçenekte ki sorun giderme işlemini windows her hangi bir uyarı vermesede yapabiliyorsunuz. Windows arama kısmına ''Sorun gider'' yazıp çıkan sonuca tıklarsanız gerekli menüye ulaşabilirsiniz. Unutmadan verdiğiniz caps'te ayrıntılar sekmesine ait. Ben işlemler sekmesinde görünmeyen kısımdan bahsetmiştim. Ama artık bir önemi yok :)

Size kolay gelsin o zaman EASMurat :)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

cayro, 13 saat önce yazdı:

Asıl sorulması gereken soru. Anladığım kadarıyla bir ev kullanıcısıyken neden işletmeler için yapılmış Enterprise sürümünü kullanıyorsunuz? Home, Home Single Langueage, hadi abartalım Pro sürümü size nasıl yetmiyor? Ne kullanıyorsunuz? Benim pc seninkini döver durumu mu nedir yani sebebi? (Bir yerde orjinal Single sürümü varken, Kms ile Enterprise kullandığınızı okumuştum ona istinaden soruyorum)

Bizim millet işte 8-12-16Gb ram var Windows 10 2Gb ram kullanıyor diye demediklerini bırakmıyorlar. Kullanmayacaksanız o ram leri niye alıyorsunuz?  Gerçi RaZoRWounD da belirtmiş ama bende söyleyeyim. Windows ram kullanımını bilerek artırdı, CPU ya yüklenmektense görevleri ramlere yükledi. Bu size performans getirir. Korkmayın arkadaş bırakın kullansın, fazla ram kullandın diye sizden extra para mı istiyorlar!  Programlarınız veya sürücüleriniz aşırı ram kullanıyorsa o başka elma ile armutu karıştırmayın.

Asıl sorulması gereken soru her zaman kişinin istediği sorudur :) fıtrat böyle.. bunla ilgili bir düşünürün sözü vardı. neydi o ? insanların sözlerimde hep kendi taraflarını ilgilendiren kısmını dikkate aldıklarını görünce başkaları hakkında söz söylemeyi bıraktım.  mı ne öyle birşeydi anlam içeriği olarak.

ben sizin dediğinizi anladım vede siz söylemeden defalarca düşündüm ve denedim de.. biosa gömülü key var ve home single kuruluyor. bunu denedim pek hoşuma gitmedi en önemli nedeni de fazla sorun çıkartıyor gibiydi. onun için olmuşken tam olsun deyip enterprise sürümünü kuruyoruz. yalnız enterprise ileri bir sürüm olduğundan o sürüme daha önem veriliyor ve bizde bundan bilerek veya bilmeyerek faydalanıyor olabiliriz. Bakın benim merak ettiğim esas kısmı atlamışsınız:

 

"bu arada bende operada 8 sekme açık tv kartından tv seyrediyorum. bunların ikisine hadi 1.5 gb gidiyor diyelim . gitmezde hatta diğer çalışan tüm hizmetlerle hadi 2 olsun. 8 gb ram var4+4  ama görev yöneticisinde % 6 cpu % 41 ram kullanımı gösteriyor.  fiziksel ram e göre bu ram kullanımı fazla değilmi?"

yani bu normaldışı görünen şeyin teknik açıklamasını öğrenmek istemiştim.  bunu xp ile karşılaştıracak olursak ne kadar doğru olur bilmiyorumda.. Xp sistemi yapanlar ilk önce konuda ilk kurulumda ne kadar ram kullandığını belirtirlerdi. o da yanlış hatırlamıyorsam 150-200 mb arası idi galiba. belli kullanımdan sonra kasıyor diyorlardı xp için. ben hiç tee bahsedeğer kastığını görmedim o kadar uygulama yüklemişken. 2 gb dualkit ram im vardı. hatta ilk bilgisayarımda 368 mb tı galiba vista falan çıkınca 2 gb ram almıştım. yani akıcılık makıcılık neyse .. ben dediğim gibi sadece operada 8 sekme açtığımda ve tv kartı ile tvde açtığımda % 42 ram harcıyor. yani xp ile karşılaştırırsak  10 da 3 e denk gelse xp de win 10 enterprisede bunda nerdeyse yarı yarıya oluyor. hem sadece temel şeyler yüklü iken ve hatta eset bile yüklemedim.  yani bu şirket sürümü peki şirketteki memur çok daha şey çalıştırdı % 100 e ulaştı ram diyelim o zaman ram den cpu ya yüklenme gibi bir durum sözkonusumu bari?

sadece bilgi edinmek için sordum. bilen isteyen yorumlayabilir, bilgilendirebilir. saygılar..

Edited by abdulhey_
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

abdulhey_, 30 dakika önce yazdı:

Asıl sorulması gereken soru her zaman kişinin istediği sorudur :) fıtrat böyle.. bunla ilgili bir düşünürün sözü vardı. neydi o ? insanların sözlerimde hep kendi taraflarını ilgilendiren kısmını dikkate aldıklarını görünce başkaları hakkında söz söylemeyi bıraktım.  mı ne öyle birşeydi anlam içeriği olarak.

ben sizin dediğinizi anladım vede siz söylemeden defalarca düşündüm ve denedim de.. biosa gömülü key var ve home single kuruluyor. bunu denedim pek hoşuma gitmedi en önemli nedeni de fazla sorun çıkartıyor gibiydi. onun için olmuşken tam olsun deyip enterprise sürümünü kuruyoruz. yalnız enterprise ileri bir sürüm olduğundan o sürüme daha önem veriliyor ve bizde bundan bilerek veya bilmeyerek faydalanıyor olabiliriz. Bakın benim merak ettiğim esas kısmı atlamışsınız:

 

"bu arada bende operada 8 sekme açık tv kartından tv seyrediyorum. bunların ikisine hadi 1.5 gb gidiyor diyelim . gitmezde hatta diğer çalışan tüm hizmetlerle hadi 2 olsun. 8 gb ram var4+4  ama görev yöneticisinde % 6 cpu % 41 ram kullanımı gösteriyor.  fiziksel ram e göre bu ram kullanımı fazla değilmi?"

yani bu normaldışı görünen şeyin teknik açıklamasını öğrenmek istemiştim.  bunu xp ile karşılaştıracak olursak ne kadar doğru olur bilmiyorumda.. Xp sistemi yapanlar ilk önce konuda ilk kurulumda ne kadar ram kullandığını belirtirlerdi. o da yanlış hatırlamıyorsam 150-200 mb arası idi galiba. belli kullanımdan sonra kasıyor diyorlardı xp için. ben hiç tee bahsedeğer kastığını görmedim o kadar uygulama yüklemişken. 2 gb dualkit ram im vardı. hatta ilk bilgisayarımda 368 mb tı galiba vista falan çıkınca 2 gb ram almıştım. yani akıcılık makıcılık neyse .. ben dediğim gibi sadece operada 8 sekme açtığımda ve tv kartı ile tvde açtığımda % 42 ram harcıyor. yani xp ile karşılaştırırsak  10 da 3 e denk gelse xp de win 10 enterprisede bunda nerdeyse yarı yarıya oluyor. hem sadece temel şeyler yüklü iken ve hatta eset bile yüklemedim.  yani bu şirket sürümü peki şirketteki memur çok daha şey çalıştırdı % 100 e ulaştı ram diyelim o zaman ram den cpu ya yüklenme gibi bir durum sözkonusumu bari?

sadece bilgi edinmek için sordum. bilen isteyen yorumlayabilir, bilgilendirebilir. saygılar..

:)

Nerden başlasam bilemedim. Konuyu kafamda canlandırmaya çalıştım ama fazla dallı budaklı. Baştan başlarsak o sözün konumuzla pek bir alakası yok. Orda bahsedilen şey daha farklı konu bence.

Enterprise ileri bir sürüm demek yanlış olur sanki. Şirketlerin ihtiyaçlarına göre dizayn edilmiş bir sürüm ve sizin kullanmayacağınız bir çok servis çalışıyor. Daha çok servis daha çok işlem miktarı demektir. Neden hiç kullanmayacağınız servislerin açık olduğu bir sürümde kalıyorsunuz demek istiyorum. Bir ev kullanıcısı için Home sürümü yeterli hatta fazla bile sayılır. Mesela enterprise da olan malwere kısmını kullanıyorsanız bir reg kaydıyla açabiliyorsunuz. Veya home da olmayan gpedit.msc yi kullanıyorsanız yine basit bir scriptle kullanabiliyorsunuz. İhtiyaçlarınıza göre bir sürüm seçerseniz daha az sıkıntı yaşarsınız.

Operada 8 sekme açık ve tv seyrediyorumla başlayan sorunuz için: Ne hayır ne evet diyebilirim. Çünkü çok fazla değişkenden bahsediyoruz. Ama bildiğim birşey varsa ortada bir media varsa  izlediğiniz kaliteye, codeklere, formata vs.. bağlı olarak bir işlem yükü gerektirir. Yani 360p bir yayın almak farklı 1080p yayın almak farklı işlem yükü getirecektir. Tabi birde açık sekmeleriniz de nelerin olduğu da farklı farklı işlem yükleri getirecektir. Bir sekmede baştan aşağı bir metni görüntülemeniz farklı,  HD kalitede resimlerin olduğu bir sayfaya bakmanız farklı işlem güçleri gerektirir. O yüzden 8 tane ya da 18 tane olması çok birşey ifade etmiyor. Önemli olan içerik.

Xp konusuna gelecek olursak. Xp ile Windows 10  kıyaslamak gibi bir hataya düşmeyin. En köklüsünden söyleyeceksek (kernel) çekirdek yapıları farklı. Yani başka mimariler kullanıyorlar. Çok farklılar, biri arabaysa diğeri uçaktır. Yani ikisinin de ihtiyaçları gereksinimleri farklıdır. Konu o kadar detaylı ki öyle ha dediğiniz de toparlanamaz.  O yüzden çok uzatmanında bir anlamı yok diye düşünüyorum. Quantum bilgisayarların yapıldığı konuşulduğu şu zamanda hala xp denmesi de ayrı bir muamma.

Şuan en eski laptopum da X86 8.1 biraz daha yeni olanda Windows 10 X64 Single Lang. kullanıyorum. Son haliyle 8.1 den daha stabil bir windows 10 oldu. Ram kullanımını öyle çok kafanıza takmayın biraz fazla kullanabilir. Önemli olan stabil çalışıyor olması.  Siz de bence biosa gömülü işletim sistemizi (Single Lang.) kullanmalısınız.

Bu konuların uzmanı değilim, tamamen kendi görüşlerimden bahsettim.  Yine araştırarak, soruşturarak kendi kararlarınızı vermelisiniz.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...