Jump to content

Facebook Gizli Servislerin İştahını Kabarttı


Psychology

Recommended Posts

64228.jpg

Facebook sitesi artık paranoya nedeni! Sayfanızdaki kişisel bilgiler istihbarat örgütlerinden dolandırıcılara kadar herkesin ilgisini çekiyor.

Fenomen arkadaşlık sitesi facebook, TÜBİTAK'ın bile gündeminde! Site hakkında araştırma yapan Emre Mineoğlu, sonuçları TÜBİTAK'ın Bilim ve Teknik dergisinde anlattı:

BAŞKASI SÖYLESE PARANOYA NEDENİ

İstihbarat örgütlerinde size ait bir dosyanın bulunduğunu söylemiş olsalardı... Ve o dosyada birçok resminizle beraber hangi okullara gittiğiniz, hangi işlerde çalıştığınız ve çalışmakta olduğunuz, kimlerle arkadaşlık ettiğiniz, nerelere gittiğiniz, resimlerle belgelenmiş olsaydı... Panikle ne yapacağınızı şaşıracağınıza kuşku yok. Ancak şu anda internetin sunduğu nimetlerin sonuncusu olan

'facebook.com' adlı sitede, kendi rızasıyla yapan yaklaşık 48 milyon kişi var.

1 MİLYON TÜRK KULLANICI VAR

facebook bize gösteriyor ki; toplumsal anlamda aidiyet ve gizlilik olguları yeniden tanımlanıyor. İnternette yaşanan hızlı gelişmeler, toplumsal değişim ve dönüşümün gelecekte nasıl yaşanacağı hakkında ipuçları verir nitelikte. Facebook, aynı zamanda sosyal bilimciler için de devasa bir laboratuvar. 1 milyon Türk kullanıcı sayısıyla ülkemizde de çok ciddi bir kullanıcı potansiyeli oluşturuyor.

Dikkat! Arkadaşınızı da yakmayın!

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Yönetim Kurulu Üyesi avukat Mehmet Ali Köksal, Bilim ve Teknik dergisinin yayımladığı haber sonrası merak edilen konuları aydınlattı:

BİR ANDA SORGUYA

İnsan ilişkilerinde kimin kiminle nereden tanışık olduğu istihbarat birimlerinin en çok merak ettiği konulardan. Kullanıcılar, facebook sayesinde bu ilişkileri herkese açıyor. Yıllardır görüşemediğimiz arkadaşlarımızı bu sistem sayesinde bulmak güzel. Fakat o kişinin hatası ya da sevabı yüzünden sorgulanmak, ilginiz olmayan olaylara resmi makamlar ya da basın karşısında adınızın karışması güzel olmasa gerek.

TİCARİ BİLGİLER, BÜYÜK ŞİRKETLERDE

Bu bilgilerin pazarlayacağından bahsediliyor. Verilen bilgiler kullanıcıya reklam olarak dönecek.

KOŞULLARINI KABUL EDİYORSUNUZ

Maalesef tüm uyarılara rağmen TBMM'den kişisel bilgilerin korunması ve gizliliği konusuda beklenen tasarı çalışması tamamlanıp yasalaşmadı. Ayrıca hâlâ Türk Ceza Kanunu'nun 135'inci maddesinde kişisel verilerin kaydedilmesine ilişkin bir düzenleme var. Ancak bu düzenleme yeterli değil. facebook olayına da uygulanması mümkün değil. Çünkü, siteye girebilmek için facebook'un anlaşmasını kabul etmeniz gerekiyor.

Kredi kartı numaranızı küçük hileyle kapabilirler

Bilişim suçları konusunda çalışmalar yapan Başkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Çığır İlbaş, facebook'un nasıl güvenli kullanılacağını özetledi:

Güvenlik ayarlarının (privacy) kullanıcı tarafından değiştirilmemesi durumunda, her türlü bilginizi başkaları görüyor. Bilgiler arasında e- posta, işyeri bilgileri, doğum tarihi, politik görüş ve kadınların kızlık soyadı da bulunuyor.

Ayarları gizliliği yapılandırılmış olsa da, phishing (sahte e-postalarla kredi kartı numarası sorarak dolandırma yöntemi) saldırıları olabilir...

Kullanıcı hesabıyla ilgili bildirimler e-posta'yla yapılıyor. facebook'un ana sayfasının kopyasının yapılması yöntemiyle e-postadan açılan linkle girilen kullanıcı adı ve şifre bilgileri 3'üncü şahısların eline geçebiliyor. Linkler yerine her zaman ana sayfadan giriş yapmayı tercih edin.

Özel mesaj atmayı tercih edin

Güvenlik için mutlaka yapmanız gerekenler şöyle:

Güvenlik ayarlarını kimsenin göremeyeceği şekilde yapın.

Duvar yazıları yerine özel mesajlar gönderin.

Güvenlik ayarları doğru yapılandırılmış olsa da kişisel kritik bilgilerin sayfaya eklenmemesine dikkat edin.

Mini feed ve news feed'te, bilgi ve durum değişikliğinin görüntülenmemesi için gerekli ayarları yapın.

Başkalarının sizin ne kadar facebook'u kullandığınızı görmesini istemiyorsanız, mutlaka 'News feed and mini feed'e girip 'show times in my mini feed' seçeneğini iptal edin.

Kaynak: Akşam

Link to comment
Share on other sites

Yani bu kadarda bilinçsizce bir iddayı tnctr sitesi nasıl yayınlamış şaşırdım doğrusu.Bazı kişiler karvizitini verirken arkasını çizer. Oysa ki düşünmez istenilen her kartvizit 1-2 saniyede yazıcıdan veya matbaadan alınabilir.Gelelim Facebook a istihbarat veya başka kişiler bu bilgileri istediği heryerden bulabilir.Günümüz teknoloji okadar gelişmişki, sokakta park ettiği bir araç içinden 10-20 katlı bir bina içinde fısıltı halindeki konuşmaları dinleyebiliyorlar.Üstelik Facebook ta karşıdaki kişi sadece senin izin verdiğin ölçüde bilgilere ulaşabiliyor.Bence Anti Sosyalleşme gurupları bunu kasıtlı olarak çıkarıyor.

Link to comment
Share on other sites

Sizin okuma ile ilgili bir probleminiz var sanırım. Daha ciddi ne olabilir ki Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Bilim Teknik Dergisi yayımlamış.

Ayrıca sen sosyalleşmeyi facebook gibi bir siteye bağlarsan, sen sanal ile gerçeği ayırt edemiyorsun demektir. Msn, Facebook, IRC hepsi sağlıksız sosyalleşme yerleridir. Bu tip yerleri arkadaş edinmek için kullanan insanların, iletişim, kendine güven, kendini kabul gibi problemleri taşımaktadırlar. :)

Link to comment
Share on other sites

Sizin okuma ile ilgili bir probleminiz var sanırım. Daha ciddi ne olabilir ki Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Bilim Teknik Dergisi yayımlamış.

Ayrıca sen sosyalleşmeyi facebook gibi bir siteye bağlarsan, sen sanal ile gerçeği ayırt edemiyorsun demektir. Msn, Facebook, IRC hepsi sağlıksız sosyalleşme yerleridir. Bu tip yerleri arkadaş edinmek için kullanan insanların, iletişim, kendine güven, kendini kabul gibi problemleri taşımaktadırlar. :unsure:

Okuma problemi olmak her okuduğuna inanmaksa evet var.... Ayrıca bu işin içindeki biri olarak çok gördük,web övgülerini, bilgisayar dergilerinin donanım tanıtımlarını.Bu sebeple kendimize güvenmeliyiz. Şuna evet derim, eğer geçmişte bir takım dalevera, vs gibi şeylerim varsa beni facebook ta bulurlar.Bu doğru ... eeeee o kadarıda toplum hizmeti sayılır. =)))

Link to comment
Share on other sites

  • 4 hafta sonra ...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...