Jump to content

Öðle Uykusu Ömre Ömür Katýyor!


emily

Recommended Posts

1876.jpg

Öðle saatlerinde zorla yataða gönderilen küçük çocuklarýn büyüdükleri zaman en çok ihtiyaç duyduklarý zaman dilimi, öðle uykusu...

Öðle uykusu ile ilgili tüm bu merak edilen sorularýn yanýtýný, Memorial Hastanesi Uyku Laboratuvarý Sorumlusu Doç. Dr. Turan Atay verdi.

Öðle uykusu vücuda ne gibi yararlar saðlar?

Kiþinin 24 saat içerisinde uykuya yatkýn olduðu dönemlerden biri de öðle uykusu saatleridir. Öðle uykusu, en az gece uykusu kadar insan vücuduna yarar saðlar. Gece yeteri kadar uyumuþ, gündüz de öðle uykusu uyuyan bir kiþinin vücudu tazelenir, performansý artar, düþünme ve problem çözme yeteneði hýz kazanýr.

Ýnsan vücudu en çok hangi saat dilimlerinde uyku ihtiyacý duyar?

Gün içerisinde iki kez vücut ýsýsý düþer. Birisi sabaha karþý 03.00 sýralarýnda, diðeri ise öðleden sonra 14.00- 15.00 saatleri arasýnda olur. Ýnsanlarýn öðle yemeðinin aðýrlýðýna baðladýðý bu rehavet dönemi, aslýnda vücudun uykuya en meyilli olduðu saat dilimidir. Bu saat aralýklarý uykunun en kaliteli olduðu zamandýr. Kaliteli uyku, insan vücuduna uzun süre uyumaktan çok daha fayda saðlar.

Genetik faktörlerin uyku üzerinde etkisi var mýdýr?

Genetik faktörlerin uyku üzerinde büyük etkisi bulunur. Kimi insan 13-14 saat uyusa da uykusunu alamaz, kimi ise 4- 5 saatlik bir uykuyla günü zinde geçirebilir. Ayný þekilde uykuya dalma ve uyanma saatleri de genetik faktörlerden etkilenir. Bazýlarý geç saatte yatýp geç kalkmayý, bazýlarý da erken yatýp erken kalkmayý sever.

En çok kimler öðle uykusuna ihtiyaç duyar?

Ýmkaný olan herkesin öðle uykusuna yatmasý önerilir. Ancak özellikle çocuklarýn öðle saatlerinde mutlaka uyumalarý gerekir. Çocukluk çaðýnda öðle saatlerinde alýnan kaliteli uyku, beyin ve vücut geliþimi için büyük önem taþýr. Burnu týkalý olan çocuklar uykularýný tam olarak alamadýklarý için, vücutlarý tam geliþemeyebilir.

Öðle uykusunun süresi ne kadar olmalý?

Çocuklar yaklaþýk 1-2 saat öðle uykusuna ihtiyaç duyar. Eriþkinler içinse 15-20 dakika yeter. Ancak bazý insanlar geceleri dahi uyuyamaz. Bu tip insanlara öðle uykusu kesinlikle tavsiye edilmez. Çünkü gündüz saatlerinde kýsa bir süre dahi uyusalar, gece uyumalarý çok daha zorlaþýr.

Birçok sýcak ülkede uygulanan ‘siesta’nýn önemi nedir?

Pek çok Akdeniz ve Güney Amerika ülkesinde saat 14.00- 16.00 arasýnda ‘siesta’ uygulamasý yapýlýr. Siesta, sýcak ülkeler için çok doðru bir uygulamadýr. Öyle ki, öðle saatlerinde kiþilerin yaþadýðý yorgunluðu engellemek için, kýsa süre de olsa uykuya ihtiyaçlarý olur. Bu uyku, kiþilerin uyuþuk bir þekilde çalýþacaklarýna, uykularýný almýþ dinç bir þekilde çalýþmalarýna ve çok daha verimli olmalarýna neden olur.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...