Jump to content
Son zamanlarda artan kullanıcı hesap hırsızlıkları sebebiyle tüm kullanıcılara şifre sıfırlama maili gönderilmiştir. Lütfen güveli şifreler seçiniz. Mevcut e-mail adresinize erişemiyorsanız, en aşağıdaki destek linkinden bize ulaşınız. ×

Windows Allocation Unit Size'ı 32k Mı 64k Olarak Mı Kullanıyorsunuz?


Mehmet
 Share

Recommended Posts

Merhaba arkadaşlar.

Windows Allocation Unit Size'ı 32K mı 64K Olarak mı kullanıyorsunuz?

Konu başlığında belirttiğim gibi Windows kurulumunda tercih ettiğiniz Allocation Unit Size değeri nedir?

Edited by Mehmet
Link to comment
Share on other sites

Bunu neden soruyorsun çözemedim ? SSDlerden sonra anlamsız ve bu birazda kişisel bir şey. Sakladığın dosyaların büyüklüğü vs hepsiyle alakalı..

Şöylede bir edit geçeyim : Ne yaptığınızı tam olarak bilmiyorsanız bırakın varsayılan olarak kalsın. Varsayılan iyidir candır.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

@Bultar Tamamen merak.

Ssd kullanmayanlar dışında diye belirtecektim fakat konuyu uzatmak istemedim,Fakat ssd kullananlarda daha iyi bir performans için tahminimce varsayılan olarak kullanmıyorlardır :)

Biliyorsunuz ki varsayılan değer 4 KB'dır buda günümüz dosyalarını okuma yazma hdd erişimi için biraz performansı düşük sayılmazmı?

Benim araştırmalarımda şunları gözlemledim Windows 7 kullananlar 32k Windows 8 ve üzeri sistemler için 64k tercih ettikleri vs.

 

Edited by Mehmet
Link to comment
Share on other sites

Bilmeyenlere önce açıklayalım. Burada bahsettiğimiz şey dosya formatlarının disk üzerinde bir dosya için kullandığı minimum alandır.  Yani daha da açık anlatmak gerekirse 1byte'lık verinin diskinizde ne kadar yer kaplayacağıdır. Dikkatinizi çekmiştir muhakkak. Herhangi bir dosyanın özelliklerine girdiğinizde Windows size 2 ayrı boyut gösterir. Bunlardan ilki dosyanın gerçek boyutu ikincisi ise diskte kapladığı alandır. Bunun farklı olmasının sebebi demiz sözünü ettiğimiz durumdur.

Gelelim sorunun cevabına. Bunu bu zamana kadar hiç denemedim ama disk üzerindeki dosya boyutlarınıza göre bunu ölçeklendirmenin günlük kullanımda kayde değer bir fayda ya da zarar getireceğini düşünmüyorum. Bununla beraber uç bir örnek verecek olursak 1 milyon tane 1 bytelık dosyanız olsun.  1 000 000 byte eder buda 1 MB a eşittir. Lakin bu değeri 64KB seçtiyseniz dosya sisteminiz her 1 byte için 64 KB'lık disk alanı kullanacağından diskinizde toplam 64KB * 1 000 000 =64 GB veri saklayacak olması demektir. Yani gerçek değeri 1MB olan veriniz için 64GB disk alanı kullanılacaktır.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...