Jump to content
Son zamanlarda artan kullanıcı hesap hırsızlıkları sebebiyle tüm kullanıcılara şifre sıfırlama maili gönderilmiştir. Lütfen güveli şifreler seçiniz. Mevcut e-mail adresinize erişemiyorsanız, en aşağıdaki destek linkinden bize ulaşınız. ×

Elektrikli Bir Cihazın Aylık Kaç Ytl Elektrik Harc


mahoni

Recommended Posts

bu nasıl hesaplanır misal 1000W olan bir bir cihaz ya da ısıtıcı neyse bunun aylık tüketimi hesaplanırken nasıl hesaplanır? bir günlük sayacı ne kadar hareket ettirdği hesaplanır onun üzerinden mi işlem yapılır? bir yardımcı olursanızs evnirim..

Link to comment
Share on other sites

aletin elektrik girişine voltmetre takın ve 1dklık ölçüm yapın (yada istediğiniz kadar) böylece gerçek hesabı öğrenebilirsiniz. Yada evdeki tüm elektrikli aletleri kapatın ve ölçmek istediğiniz aleti açın ve sayaç hareketini belirli bir süre için hesaplayın.

Link to comment
Share on other sites

elektrikli bir aracın güç tüketimini öğrenmek için gerekli olan bilgiler çoğu araç üzerinde yazar.Örneğin ütü 1000 wat tüketir denince 1000 wat=1 kwh dir. 1 kwh o aracın bir saatte harcadığı elektriği gösterir.elektirik saatinin ortasında dönen bir tekerlek vardır.O tekerin 675 turu 1 kwh dir. 60 wattlık bir ampulü 1 saat yakarsan 60 wat elektik harcar.Ne kadar akım çektiğini bulmak için Güç (W) / Gerilim (V) = Akım (Amper I) formülü ile buluruz.

Link to comment
Share on other sites

http://tr.wikipedia.org/wiki/Voltmetre[/CODE]

Elektrikli voltmetre şekilde göründüğü gibidir. Lakin çok daha basitleride vardır. Söylediğiniz ampermetre içinde geçerli olan terimler o sebepten bir yorum yapamayacağım resmini görmeden.

Daha ayrıntılı bakabilirsiniz. Yinede en sağlıklı yol elektrik saatinden okumaktır. İç hattaki kayıp saatin kaçırdığı düşük akımlar gibi ayrıntılar olması gerekenden farklı bir rakam çıkartabilir size.

Link to comment
Share on other sites

diyelim ölctüm 350 W cıktı elektrik idaresinden de ücretlendimreyi alsam (wat basına ne kadar yada kilo wat basına neyse) misal bir elektrikli ısıtıcı aldık 300 W diyor bu wat değerini saniye ile carpıp sonra elektrik idaresinin ücretlendirdiği fiyatla carparsak o cihazın ne kadar elektrik tükettiğini bulms olur muyuz?

Link to comment
Share on other sites

300 W saniye ile değil saatle carpacan saniye ile carparsan muazzam buyuk bişey çıkar ve tabiiki yanlış çıkar ornek basit hesap :

Bi ısıtıcı 3 kwh elektrik ceksin. gunde 5 saat calışsın ve 1 aylık masrafını hesaplayalım..

3kw/h * 5 saat * 30 gun = Toplam harcama 450 kw

sonra elektirk faturamızı alıyoruz Kw ucretini buluyoruz msla 10 kurus = 0.1 YTL

O halde bu aletin bize aylık maliyet :

450 * 0.1 = 45 YTL..

:)

Link to comment
Share on other sites

harika bilgiler için cok tsk ederim benim alacağım bir ısıtıcı var da onun ücretinin hesaplamyıp karlı mı değil mi onu düşünüyorum 500W yazıyor üzerinde bu kilo wat mıdır? wat mıdır hesaplamanızı kilo wat üzerinden yapmısınız 500 W lik cihazı kilo wat a mı cevireyim? yoksa wat olarak mı hesaplancak ???

Link to comment
Share on other sites

harika bilgiler için cok tsk ederim benim alacağım bir ısıtıcı var da onun ücretinin hesaplamyıp karlı mı değil mi onu düşünüyorum 500W yazıyor üzerinde bu kilo wat mıdır? wat mıdır hesaplamanızı kilo wat üzerinden yapmısınız 500 W lik cihazı kilo wat a mı cevireyim? yoksa wat olarak mı hesaplancak ???

500w bircihaz saate 0,5kw harcar şöylede diyebiliriz iki saate 1kw harcar

Link to comment
Share on other sites

Mesela filtrelerin üzerinde sık sık 8 Watt, 18 Watt gibi değerler görürüz. Bu o cihazın gücüdür. 8 Watt gücündeki bir motor 1 saat çalıştırıldığında 8 W elektrik tüketir.

kiloWatt(kW): Elektrik faturalarında hesaplama kolaylığı için Watt(W) cinsinden kullanılan birimdir. 1 kiloWatt = 1000 Watt'a eşittir.

Harcadığı elektrik sabit olan cihazlar için hesaplama:

Örneğin Atman F102 kafa motorunu ele alalım. Bu kafa motorunun gücü 8 Watt.

Günde harcadığı elektrik:

8 Watt x 24 Saat = 192 (watt x saat)

1 ay 30 günden hesaplanırsa aylık:

192 (watt x saat) x 30 = 5760 (watt x saat)

1000 Watt = 1 kiloWatt olduğundan bunu 1000'e bölüyoruz:

5760 (watt x saat) / 1000 = 5,76 kiloWatt x saat yani kısaca yazarsak 5,76 kWsa

Evet aylık harcadığı elektriği bulduk. Şimdi bunun faturaya etkisini bulalım:

Elektriğin birim fiyatı vergi dahil edildiğinde yaklaşık olarak

0,159 YTL/(kWsa) olarak yazılabilir.

Aylık 5,76 kWsa olduğundan faturaya yansıyacak miktar:

0,159 x 5,76 = 0,91 YTL

Kısaca tüm hesaplamaları bir araya toplarsak:

8 Watt gücündeki cihaz için:

8 x 24 x 30 x 0,159 / 1000 = 0,91 YTL

Aydınlatmalar:

Aslında aydınlatma için de önceki işlemde olduğu gibi harcanan elektrik sabittir ama florasanlarda bir fark var. Mesela 18 W gücündeki bir florasan hakikaten 18W elektrik harcar. Yalnız siz 36/40 W balasta 18 W florasan bağlarsanız o zaman balastın gerçekten de elinizi değdiremeyeceğinz kadar ısındığını göreceksiniz. Burada ortaya çıkan ısı da elektrik enerjisi olduğundan o zaman florasanın ve balasın harcadığı elektriği toplamak gerekir. Bu durumdaki gibi yüksek güçte balast kullanımında balastın harcadığı enerjiyi tam olarak hesaplamak normal şartlarda pek mümkün değildir. O yüzden 40 W balasta 18 W florasan bağlandığında harcanacak toplam elektrik 18 W'tan büyük, 40 W'tan küçük denebilir. Tabii bu da bizim faturamıza gereksiz bir yük bindirir. Çünkü 18 W'ın üzerindeki bu enerji sadece ısı enerjisidir ve boşa gider. Bu sebeple hem güvenlik için hem de boşuna elektrik harcamamak için balastlar florasanın gücüne göre seçilmeli, gerekenden güçlü balast kullanılmamalıdır. 18 W florasanlar için piyasadaki 20/25 W gücündeki balastlar, 30 W ve üstü florasanlar için 36/40 W gücündeki balastlar kullanılmalıdır.

Daha önceki verdiğim örnekteki hesaplamalar ile aydınlatma gideri de hesaplanabilir. Balastların ısınması ihmal edilirse 3 adet 90 cm'lik T8 florasan günde 10 saat yandığında:

Her bir florasan 30W olduğundan toplamda saatte 90 W enerji tüketirler.

Günde 90 x 10 = 900 W ve ayda 900 x 30 = 27000 W = 27 kW enerji tüketirler. Bu da 27 x 0,159 = 4,3 YTL eder.

Isıtıcılar:

Maalesef ısıtıcıların elektrik sarfiyatını hesaplamak çok güçtür. Hatta akademik bir eğitim almış bir kişinin dahi hesaplaması pek mümkün değildir. İşin içine birim zamanda buharlaşan su miktarı, akıntının gücü ve şekli, ortamın sıcaklığı, evin içindeki hava akımı gibi pek çok etmen girer. Fakat ne olursa olsun ısıtıcılar akvaryumun kaybettiği ısıya eşit elektrik harcarlar. Mesela bir akvaryum günde 600 W ısı enerjisini ortama veriyorsa yani 600W enerji kaybediyorsa o zaman ısıtıcı da günlük 600 W elektrik harcar.

Burada ısıtıcının gücü önemli değildir. 100 W ısıtıcı ile 300 W ısıtıcının harcayacağı elektrik aynıdır. Tek fark; 100 W ısıtıcı 6 saat çalışırken 300 W ısıtıcı 2 saat çalışır. Yani biri diğerine göre 3 kat daha hızlı ısıtır.

Isıtıcıların harcadığı elektriği azaltmak için akvaryumun ısı kaybetmesini engellemek gerekir. Bunun için şu yöntemler uygulanabilir:

- Akvaryum kalorifere yakın bir yere konabilir. Bu ısı kaybını azaltacaktır. Yalnız dikkatli olunmalıdır. Özellikle küçük akvaryumlar kalorifere fazla yakın konumlandırılırsa suyun aşırı ısınması ve canlıların olumsuz etkilenmesi söz konusudur. Ayrıca kalorifer tek başına güvenilir bir kaynak değildir, ısıtma amaçlı kullanılamaz. Isıtıcı mutlaka bulundurulmalı, kalorifer ısı kaybını azaltacak bir etken olarak düşünülmeli. Eğer sadece kalorifere güvenilirse aşırı ısınmanın yanında ani soğuma olacağı da düşünülmeli. Mesela sadece kalorifere güvenildiği taktirde kalorifer kapanırsa sıcaklık çok fazla düşebilir ve bu ani soğuma canlıların sağlığının bozulmasına sebep olabilir.

- Akvaryumun altına strafor konmalı. Eğer istendiği taktirde akvaryumun arkasına ve yanlarına da strafor koymak ısı kaybını ciddi anlamda düşürecektir.

- Akvaryumda kapak kullanmak özellikle buharlaşmaya bağlı ısı kaybını ciddi ölçüde düşürecektir.

- Yüzey akıntısını azaltmak buharlaşmayı ve konvansiyonel ısı kaybını azaltır ve ısıtma maliyetini ciddi ölçüde düşürür.

Düzenleyen ve haber kaynağı

Onur UYGUN

kaynak: alıntı bir habedir

Link to comment
Share on other sites

harika bilgiler için cok tsk ederim benim alacağım bir ısıtıcı var da onun ücretinin hesaplamyıp karlı mı değil mi onu düşünüyorum 500W yazıyor üzerinde bu kilo wat mıdır? wat mıdır hesaplamanızı kilo wat üzerinden yapmısınız 500 W lik cihazı kilo wat a mı cevireyim? yoksa wat olarak mı hesaplancak ???

Senin yapman gereken bu

0.5 * [Günde çalışacağı saat ] * 30 [ Bir ay ] * [ Elektrik kw fiyatı ] = Sana Aylık Masrafı :)

Link to comment
Share on other sites

Klima daha karlı çıkacaktır neden derseniz; klimayı 2 (yaz - kış) dönem içinde kullanabilirsiniz bununla beraber klimalar otomatik olarak çalışırlar ve havaya üfleme yöntemiyle ısıyı yayarlar sadece bulundukları bölgeye değil tüm alanı ısıtırlar. Bununla beraber daha fazla elektrik harcarlar; yani 25 m2 bir alanda 1200btuluk bir klima 1.2 ila 1.8 kw elektrik yakar. Tabi alt ve üst seviye ortam ve dış mekan sıcaklığına göre değişir. Elektrikli ısıtıcılarında 0,5 kw yaktığını düşünürsek ortalama olarak, bu hesapla 2 hatta 3 kat daha fazla yakmış olur. 25 m2 lik bir alana 2 elektrikli ısıtıcı aldığınızı düşünürseniz ( 1 tane istediğiniz verimi sağlamayabilir) klimaya karlı diyebilirsiniz. abi klimaların elektrik tasarruflu olanlarıda piyasada mevcut, genel bir araştırma yapmak lazım. Benim size klima önerim ise hitachi, mitsubishi, panasonic, fijutsu, toshiba olabilir.

Link to comment
Share on other sites

alına bakarsanız benim işyerimde hem klima var hem ufo.. 25 m2 işyerim ama ısıtma için hangisini tercih edeyim onu hesaplıyorum 371 YTL elektrik geldi de...

2 pc 10 tane beyaz florasan (8 i yanıyor) 2 yazıcı(cok bişi yakmaz onlar heralde biir nokta vuruslu)

tabela..

bi klima bi ufo bi de ufak ısıtıcı..

işyeri sahibine kombiyi kiradan düşmüyor bende kombi taktirmıom 500 ytl abonman fln ugrasmakta istemiom.. onun haricinde başka bir ısıtma öneriniz varsa onu da söylerseniz sevirim ufo tek basına ah ısıtsa..

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...