Jump to content
Son zamanlarda artan kullanıcı hesap hırsızlıkları sebebiyle tüm kullanıcılara şifre sıfırlama maili gönderilmiştir. Lütfen güveli şifreler seçiniz. Mevcut e-mail adresinize erişemiyorsanız, en aşağıdaki destek linkinden bize ulaşınız. ×

Recommended Posts

Condres OS 19.03 (Arch Linux)

CondresOS.png

Condres OS 19.03 (Arch Linux) Hakkında

KDE, GNOME, Cinnamon, MATE, Xfce gibi dokuz değişik masaüstü ortamıyla yapılandırılan Arch Linux tabanlı İtalya kökenli bir dağıtım olan Condres OS‘un 2019.03 sürümü duyuruldu. KDE Plasma 5.15.2, GNOME 3.30, Xfce 4.12.4, Cinnamon 4.0 ve MATE 1.21.2 masaüstü ortamlarıyla kullanıma sunulan sistem, Calamares yükleyicisiyle geliyor. Sürekli gelişme halinde olduğu söylenilen sistemde, yakın gelecekte LVM ve LUKS2 de biraz daha iyileştirilmiş olacak. Sistemde bölümleme işlemlerinin KDE Partition Manager’in (KPM) kalbi olarak görülen yepyeni kpmcore 3.3.0 tarafından yapıldığı belirtiliyor.Yeni sürümle ilgili tüm detaylar için buradan

OS Tipi: Linux
Temel: Arch
Kökeni: Italy 
Mimari: x86_64
Masaüstü: Cinnamon,GNOME, KDE Plasma, MATE, Xfce

Güncelleme tarihi: 3 MART 2019

v67A0D.png


Condres OS 19.03 Presentation

Spoiler

 

Download / İndirme Linki:

Alıntı

İndirme sayfası (MD5SUM)

sourceforge.net

condres_os-19.03-gnome.iso (2,197MB)

condres_os-19.03-kde.iso (3,184MB)

OS Tipi: Linux
Temel: Arch
Kökeni: Italy 
Mimari: x86_64
Masaüstü: Cinnamon, GNOME, KDE Plasma, MATE, Xfce

Kaynak: https://condresos.codelinsoft.it/index.php

Güncelleme tarihi: 3 MART 2019

Açıklamalar:

Condres Linux işletim sistemi Arch tabanlı eksiksiz ilk ve son kullanıcı için hazır hale getirilmiş antergos,manjaro ve arch türevlerine benzer şekilde kullanıcılara sunulan beğenilen arch tabanlı linux dağıtımlarından.Calamares kurucu ve popüler masaüstlerine desteğiyle gelmeside ayrıca güzel olmuş.

Eğer linux işletim sistemi kurmaya karar verdiyseniz şans verilmesi gerekli  linux işletim sistemi olarak görünmekte.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 hafta sonra ...

müdür merhaba

arch ın amaüstü eklenmiş diğer aternatiflerinden farkı veya üstün bir yanı var mı ? deneme fırsatınız oldumu ?

ben manjaro ve archman ile oldukça fazla zaman harcadım. şu aylarda özel sebebler ile NB da maalesef 8.1 kullanmak zorunda kaldım. ve youtube zaman filitresi de çalışmadığı için güncelik haberlerden pek takip edemiyorum

senin ubuntun tecrüben çok fazla diye bir izlenim var bende.. paylaşımlarından dolayı... acaba, bir linux admin olarak kıyaslama yapman mümkün mü ?

Link to comment
Share on other sites

tosunpasa

CondresOS'i kullanmadım ne yazıkki fikrim yok sadece paylaşıma sunuldu.Diğer taraftan bilindiği üzere ubuntu debian tabanlı dağıtım ilk olarak kullandığım sistem olmasından kaynaklı alışkanlık vs.bana daha iyi gelmekte.Ne varki son zamanlarda arch linux dağıtımlarının yaygınlığı nedeniyle özellikle manjaro linux,debian,ubuntu ve  mint vd.benzer dağıtımları kullanan kitlelere,arch saflarında yapılan,büyük gelişmelerle geçişe resmen büyük bir kitleyi diyebiliriz zorladı açıkcası bende bir süreliğine manjaro linux'e terfi etmedim desem yalan olur.Özetle insan deneye deneye birşeyler görüyor öğreniyor ve sonra yeni bir şey daha çıkıyor onuda kullanmaya kalkıyor bu bir şekilde son bulmadan devam ediyor.

Linux dağıtımlarının hepsi güzel aslında,kullanıcıya en kolay hangisi geliyorsa beğendiği taktirde aralarından herhangi birini indirip sistemine kurar ve kullanır.Fakat şuda bir gerçekki yalın saf taban linux sistemi kurmak ve kullanıcının hayal gücü ile kendine göre sistemi şekillendirmesi ve günün sonunda ortaya çıkaracağı çalışmalı bir sistem sanıyorum en iyi sistem onun için bu olacaktır.Belli bir araştırma özellikle merak beraberinde azim ve kararlık olunca taktir edilirki başarı birşekilde kaçınılmazdır sonuç iyi olacaktır. 

Arch linux'ü kıyaslamaya gerek yok zaten alanında en iyisi kanımca şu bakımdan güncel olan depoları (daha güncel program,kernel ve gelişmelere ulaşabilme vb.),bilgi belge geliştirici ekibi,wiki içerikleri,forum site destekleri açısından oldukça zengin.Keza yine aynı şekilde debian,tam olmasada slackware,gentoo,redhat içinde söyleyebiliriz.

Destek bakımından aralarında en iyisi yine bilindiği gibi debian ve türevleri ubuntu,mint vs.daha yaygın ve en azından yerel olarak daha çok tercih edilmekte hepimizinde bildği gibi,Pardus linux'te debian tabanında.Sizinde belirttiğiniz gibi arch kanadında archman linux başarılı dağıtım var Türkçe forum site makale içerikler yardım etmeye hazır ekibi ve geliştiricisi ile sürekli güncel olarak yayımlamaktalar.Linux çevrelerininde oldukça dikkatini çekiyor bunu youtube videolarında tutorial tanıtım videoları ve alt yorumlardan anlaşılmakta.

Ancak Pardus linux ne kadar güzel bir taban dahi olsa,kendi orijin eski hali ile geliştirilmeye devam etseydi çok daha iyi olacaktır.Bildiğim kadarıyla geliştirici ekipleri pisilinux olarak dağıtımlarını sürdürmekteler oldukçada başarılı olduğu söylenmekte.

Son olarak aklıma Arco linux geldi,bu aralar bu dağıtımı kullanıyorum windows ile beraber yanyana gerçektende çok kararlı ve stable bir sistem zaten sitesi,makaleleri ve geliştiricisininde kullanıcılar için oldukça ilgili ve yardımcı olduğuda bilinmekte distrowatch'da da hatırı sayılır seviyelere gelmiş durumda ben bu dağıtımı daha evvel'de tavsiye etmiştim eğerki arch linux kullanmak isteyenler ya da manjaro,antergos geçiş sonrası denemeyi düşününler için iyi bir seçenek olduğu düşüncesindeyim.

Ayrıca kullanıcı kendi iso kalıplarını remastersys mantığındaki gibi kendide custom olarak özelleştirebilmekte buda ayrı bir güzel opsiyon yani deepindesktop seven biri arch tabanlı kendine özel bir sistemi yapılandırarak iso kalıbını oluşturabilmekte.

Bugün deneme fırsatını bulduğum bir dağıtım yine oldu devuan adlı,debian stable temelli sade,hızlı ve kullanıcının kendine göre yapılandırmasına müsait olabilecek kaliteli bir dağıtım gerçektende kurulum sonrası biraz yavan kalabilir ancak içerisinde çok fazla uygulamaların olmamasıda bir bakıma iyi birşey özellikle düşük sistemlere öneririm yada debian kurulumunda zorlananlar için alternatif olabilir güvenli ve kararlı bir sistem.

Yinelemek gerekirse eğer,arch linux'ü ve debian sistemlerin saf haliyle kurarak en azından orta seviye bir kullanıcı olarak bu şekilde yöntem izleyerek özelleştirmelerini ve sistem işlevselliğini izlemesi gözlemesi dağıtımlarda görmek istediği gelişmeleri soru işaretlerini daha net şekilde tespit etmesinede bir bakıma projeksiyon tutmakta.

Herkeze göre bir linux dağıtımı var,o iyi bu kötü olarak nitelendirme yapmak haksızlık olur amaçta bu değil zaten en iyisi kurulumu,kullanımı,kullanacağı uygulamaların kolay bulunur olması geri kalanlar teferruhat olur en iyisimi fazla düşünmeden göze kestirilen birini yada birden fazlasını deneyerek,birinde karar kılmak ve yola devam etmek. :) 

Dağıtım değiştirmeden,yine aynı sistem üzerinden,arayüz değiştirmekte etkili olabilir kullanım,görsel yetersizlik,beğenilen arayüz biçimine geçiş gibi sebepler vs.

Örneğin,Gnome desktop ise,aynı sisteme cinnamon desktop,kde,budgie yada deeepin vb. arayüzleri yüklemek bu masaüstü arayüzleride beğenilen ile kullanımı sürdürmek.

Kullandığım sistemler: Windows 8.1 embedded Ind.pro + Arco Linux Xfce

Kaynaklar:

Spoiler

Please register to see this content.

Saygılar. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...