Jump to content
Son zamanlarda artan kullanıcı hesap hırsızlıkları sebebiyle tüm kullanıcılara şifre sıfırlama maili gönderilmiştir. Lütfen güveli şifreler seçiniz. Mevcut e-mail adresinize erişemiyorsanız, en aşağıdaki destek linkinden bize ulaşınız. ×

Windows 10 üzerine Tartışma...


deli_petro06
 Share

Recommended Posts

Öyle diyorsun da millet ellenmemiș mıncıklanmamıș işletim sistemi istiyor... Bazi üstad lar sistem yaparken ince ayar ve servis ve gereksiz uygulamaları devre dışı yapınca tepki veriyor.. Bunun yüzünde işletim sistemi bırakan kişileri tanıyorum... Yani anlayacağıniz bu millet e iyilik yaramıyor... Yukarı bıyık aşağı sakal... 

Extra olarak Chrome tarayıcı açtığımda arka plan 10 veya 15 adet crome servis açık olarak görev yöneticisinden görünüyor.. Bende bunun sırrını çözemedim 

Edited by bozart
Link to comment
Share on other sites

  • Editor

kendi masa üstümde değil ama eşimin laptopunda bir zamanlar azıcık editlediğim "1511 build 10586" versiyonunu 8 haziran 2016 da kurmuşum. hala da o kurulu ve en ufak bir sorun yaşatmadı. mavi klasörlü bir sistemdi ve forumda paylaşmıştım. pro sürümdü. sorun çıkarmadığı sürece devam. masa üstünde her çıkan yeni versiyonu kuruyorum, ben sorunla karşılaşmadım şu zamana kadar ama millet şikayet edip durmakta, anlamış değilim :search:

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Önerilerim.

1-) Konuya amiyane (şerefsiz gibi) tabirlerle değil de biraz daha “herkese hitap eden seviyede”, biraz daha “akademik ve etik” ifadelerle devam edilmesi daha iyi olur.

2-) “Konunun sabitlenmesi” ve konu başlığının da “İnternet güvenliği ve Telemetry konuları” gibi bir başlık olması sanırım daha uygun olur.

Gelelim fikirlere;

Aşık Veysel  Ne güzel söylemiş Ben kısaltayım; “Kim okur du? Kim Yazar dı? Fikir Başka Başka Olmasa.” Fikirlerin başka başka olması insanın doğası gereğidir. Herkes aynı fikirde olursa yazmaya ne gerek var. Okumaya ne gerek var. Elbette iktidar olacak muhalefet olacak.

Voltaire'nin söylediği “Düşüncelerine katılmıyorum ama senin düşüncelerini savunma hakkını sonuna kadar destekleyeceğim” çok güzel bir sözdür.

Dolayısıyla herkes yazacak bizde okuyacağız.

Mesela EgeGrkn arkadaşımız (Ben çok beğenirim yetenekli-bilgili bir arkadaştır) diyor ki; Açıkcası ben her güncellemeyi gününde yapıyorum sırf test için beta güncellemeleri alan bir sistemimde var kendi editlediğim.”  Bende diyorum ki “Sistem kurduğumda ilk işim Update i kapatmak”

Yagmuradam arkadaşıma katılıyorum. Ben belki Yagmuradam’dan daha fazla windows 10 kurmuşumdur ve her defasında windows 8.1 e geçmişimdir. Sevemedim windows 10’u. Bir bakın bakalım Windows 10 son 6 ayda 4 defa sıfırdan ISO çıkardı. Ekim, Kasım, Ocak ve Şubat. En son şubat ISO su Mart ayında çıktı “1809-17763-316” sitede kimse farkında değil ve paylaşmadılar bile.

forjest arkadaşımıza katılıyorum keşke hepimiz linux türevleri kullanabilsek.

bozart arkadaşımız  diyorki “Chrome tarayıcı açtığımda arka plan 10 veya 15 adet crome servis açık olarak görev yöneticisinden görünüyor..” Bende yukarıda demişim ki “İnanın Microsoft Google dan daha masum.

Motun arkadaşımızın yazdığı aslında benim fikirlerimi doğruluyor. "1511 build 10586" versiyonunu 8 haziran 2016 da kurmuşum. hala da o kurulu ve en ufak bir sorun yaşatmadı.” 1511 den 1809’a geldik. Dediğim gibi Windows 10 için son 6 ayda 4 tane sıfırdan ISO çıkardılar. 1511 iyiydi güzeldiyse ne oldu da 1809’a geldik. Geldik çünkü her yeni ISO ya yeni yeni telemetry programları eklediler. Aaaa cambaza bak dediler biz cambaza bakarken telemetry’ler geldi.

Windows 10 ile benim asıl sorunum bu kadar kısa zamanda bu kadar çok toplu güncelleştirme olmamalı. Birde düşünün elinizde küçük bir laptop var evinizde wireless yok cepten bağlanınca veya herhangi bir şekilde wireless görünce sistem güncellemeyle kafa yiyor. Diyeceksin ki wireless ayarlarından şunu kapa bunu kapa falan filan. Yok kardeşim ben Update ve update’nin tüm arkadaş ve akrabalarını sistemime koymam.
 Evet herkes konunun dışına çıkmadan konu ile ilgili fikirlerini söylesin.

 

Edited by NAMIKABI
düzeltme
  • Like 4
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

MOTUN, 12 dakika önce yazdı:

kendi masa üstümde değil ama eşimin laptopunda bir zamanlar azıcık editlediğim "1511 build 10586" versiyonunu 8 haziran 2016 da kurmuşum. hala da o kurulu ve en ufak bir sorun yaşatmadı. mavi klasörlü bir sistemdi ve forumda paylaşmıştım. 

Benim arşivde halen duruyor... Win10 Th2 Blue Memory  çalışması..sistemimi yenilersem kurcam 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@bozartArkadaşlar win10 mıncıklanması v.s derken benim bahsettiğim sitemizde yapılan editler  değil. Ben tamamen microsoftun yaptığı işlemlerden bahsediyorum. Konu yanlış anlaşıldı sanıyorum. Yine tekrarlıyorum konu tnctr sitesinde yapılan editler değil yada benim sorunlarım değil. Ben diyorum ki bizzat microsoftun yaptığı sıkıntılı servisler neledir? (bizzat isminin telaffuzu iyi olur) Neden sakıncalıdır. Örnek olarak Win 10 paylaşım kısmına bu sıkıntılı servisler için bir konu açılıp yazılımcıların keşfettikleri bizzat Microsoft tarafından eklenmiş sakıncalı servislerin paylaşılması. Son defa yine tekrarlıyorum. Şu ana kadar yazdıklarımın hiçbirisinde forumda yapılmış paylaşımlar baz alınarak yapmadım. Yazdıklarım tamamen Microsoftun sakıncalı servisleridir.

Edited by deli_petro06
Link to comment
Share on other sites

@NAMIKABI hocam sanırım yanlış anladın. İşin şerefsizliği derken site paylaşımlarından bahsetmiyorum. Yazdıklarımın hepsi bizzat microsoftun  çıplak isoları baz alınarak yazdım. Orada yazdıklarım tamamen Microsoft kastedilerek yazıldı. Sitede yapılan paylaşımlar sonuç olarak beğenilir yada beğenilmez, indirmek tamamen kişilerin takdirine kalmış. Maalesef bir türlü doğru anlaşılamadığım için tekrarlayacağım. Konu açma sebebim tamamen art niyetli Microsoft servislerini, adı, neden sakıncalı olduğu, bizzat sitedeki yazılımcı üyeler tarafından tespit edilmiş sakıncalı servisler v.s şeklinde her işletim sistemi için başlıkların altına sakıncalarına dair bir başlığında eklenip yazılımcı arkadaşlar yada benim gibi yazılımcı olmayan kişilerin bilinçlendirilmesi. Mesela senin daha önce verdiğin örnek gibi win10 telemtry olabilir, OneDrive olabilir v.s v.s şeklinde. Hatta konu genişletilip çok meşhur Google reklamlarını nasıl engelleyebiliriz v.s gibi konularda eklenebilir. Sonuç olarak Windows, mac yada Linux işletim sistemleri kullanıyoruz. Microsoftun elde ettiği bilgiler belkide ülkemizdeki terör eylemlerinde, ayaklanmalarda v.s kullanılıyorda olabilir. Bu konuda bilinçlenmek adına bu sakıncalı servisleri bilmemiz, öğrenmemiz çok yararlı olacağına inanıyorum...

Link to comment
Share on other sites

Yok üstad yanlış anlama değil... Benim demek istediğim Microsoft gereksiz servislerini herkes bildiği halde yinede oynamamış sistem istemelerini anlamıyorum.. SİSTEM yapan ustalar bunu bildiği halde devre dışı yapınca illam orijinal msdn sistem ismesidir.. Zaten hırsız Microsoft bilgilerini çalıyor millet de bırak çalsın ben böyle daha rahatım demesi gibidir.. İnsanları anlamak zor 

Link to comment
Share on other sites

deli_petro06, 57 dakika önce yazdı:

@NAMIKABI hocam sanırım yanlış anladın ...

Dostum ben yanlış anlamadım. Şerefsiz kelimesinin micro... ve goo... türevlerine dediğini sitedeki hiç kimseyi kastetmediğini biliyorum.

Ben yine burada olmayan ve her zaman  yasal hakları bulunabilecek kişi ve kurumlar içinde bu tür sözlerin söylenmemesini istedim. Birde ne gerek var amiyane tabirlere. Biz bizeyiz.

Çok güzel bir tepsitin var;  "Microsoftun elde ettiği bilgiler belkide ülkemizdeki terör eylemlerinde, ayaklanmalarda v.s kullanılıyor da olabilir. Bu konuda bilinçlenmek adına bu sakıncalı servisleri bilmemiz, öğrenmemiz çok yararlı olacağına inanıyorum..." Bu cümle çok güzel çok doğru.  Ama biz laylaylom havasındayız.  Paranoya yapmayalım diyoruz, Ne olacak diyoruz.

Konuya sadık kalacağım ama dayanamadım bir-iki farklı şey söyleyeyim.  Dünyanın en zengin ve tehlikeli adamlarından biri olan Soros ülkelerde parayla gazeteci televizyoncu ve akademisyen kılıklı insanlar kiraladı ve bunlara kendi ülkelerine karşı darbe yaptırdı. Ülkelerin sınırlarını değiştirdi.  Bizim ülkemizde de o gün çok muteber olan bugün terörist denilen gazeteci, televizyoncu ve bazı akademisyen kılıklı insanlara  "Fethullan Gülen dünyada 100 saygıdeğer insan arasında" gibi hayali haberler yazdırdı, söyletti, yaydırdı.  vs. vs.

Bugünde aynı Soros NETFLIX sistemi sayesinde bizim gibi ülkelere eşcinselliği, lezbiyenliği, aykırı ilişkileri çok normal gösteren film ve diziler yayınlıyor.  Dizilerin tamamında muhakkak aykırı ilişkiler var.  Dizi ismi saymak istemiyorum ama hemen hemen hepsinde var. Bizler bunları seyrede seyrede kanıksıyoruz ve  bir süre sonra bize her şey normal gibi geliyor. Fakat tehlike çok büyük.

Tekrar konumuza gelirsek; Medyayı, Sosyal Medyayı, interneti kontrol eden dünyayı kontrol eder. (Zaten  öyle değil mi?  Microsoftu, Google bırak Apple"ın hisseleri 1 trilyon dolar ediyor)

Çünkü senden bilgi alıyor ve sana farklı bir şeyler veriyor. Bu sürekli devam ettiğinde  bir süre sonra herkes aynı görüşü paylaşıyor. 

Dönüyorum en başa yukarıdaki iletide dediğim gibi;  Aşık Veysel Nur içinde yatsın."Kim okur du? Kim yazar dı? Fikir Başka Başka Olmasa."

Şimdilik bu kadar.  İlerleyen zamanda  naçizane eklemeler yapabilirim.

  • Like 5
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Telefonda Google ilgi alanlarını iyi biliyor ona göre haberler sunuyor ya hani windows 10 ile ilgili " Son güncellemeyi bilgisayarınızdan kaldırın" demiş. :) Fare hareketleri ve performans kaybı  yapmış.  Güncelleme numarası KB4481887. güncelleme geçmişine baktığımda ise böyle bir güncelleme yok.

Link to comment
Share on other sites

@NAMIKABI Yazdıklarına sonuna kadar katılıyorum ve uzun yıllardır dile getirdiğim konuları duymak güzel oldu. Normalde bende konu dışına çıkmak istemiyorum ancak hazır sen yazmışken birkaç cümle de benim yazmam güzel olacak. Netflix konusunda sosyal medyada bahsettiğin konuları hemen hergün yazıyorum. Netflixteki en büyük tehlike bahsettiğin gibi cinsellik, aykırı ilişkiler v.s ancak insanlarımızın gözden kaçırdığı en önemli konu ise çocuk pornosu denilecek düzeyde yayınların bolca mevcut olması. İnsanlar netflix konusunda şunu bir türlü anlayamıyorlar. Hemen hemen birçok içeriğinde ışık numaraları ile yada bolca makyajla 12-15 yaş arası gibi gösterilen çocuk görünümlü cinsellik içeren birçok içeriği var. Netflix dışında Türkiye' de vodafone  nin desteği ile sanırım bu Fİ isimli dizinin v.s bulunduğu platformda insanları cinselliğe çekmek amaçlı bolca çaba oldu ancak sanıyoru son dönemlerde netflixten dolayı pek rağbet olmadı. Gerçi bu konulara girildiğinde youtube ve twitch platformlarında da çok sıkıntılı kişiler var. Aslında bu konularda da tartışma yapmak yararlı olabilir... 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Arkadaşlar merhaba 

Windows 10 mükemmel bir sistem çok memnunum yalnız EDGE de sorun yaşıyorum edgeye facebook kurduğumda bazı videolar ilk 5-6 saniye ekran kapkara oluyor ancak 5-6 saniyeden sonra normal haline geliyor neden olabilir çözümünü bilen varsa sevinirim. Onun yerine OPERA yı kurduğumda böyle bir şey olmuyor.

Link to comment
Share on other sites

bozart, 14.03.2019 - 21:23 yazdı:

Çin gibi gelişmiş bir ülke olsaydık kendi işletim sistemimizi kendimiz kurardık... Şuan Çin de Windows kullanmıyor yada kendi youtube sitesine benzer video sitesi war... ABD namına hiç bir ürün  veya yazılım yok... 

Bizim Türkiye Avrupa Birliğinden çıkıp șangai beşlisine üye olsa o zamn kurtuluruz.. Şuan yapacak bir şey yok 

bu dediğiniz sadece devlette geçerli, erasmus yapmış biri olarak söylüyorum bunu.

türkiyedede pardus kullanılıyor mesela.

NAMIKABI, 16 saat önce yazdı:

yagmuradam arkadaşıma katılıyorum. Ben belki Yagmuradam’dan daha fazla windows 10 kurmuşumdur ve her defasında windows 8.1 e geçmişimdir. Sevemedim windows 10’u. Bir bakın bakalım Windows 10 son 6 ayda 4 defa sıfırdan ISO çıkardı. Ekim, Kasım, Ocak ve Şubat. En son şubat ISO su Mart ayında çıktı “1809-17763-316” sitede kimse farkında değil ve paylaşmadılar bile.

Çünkü çalışmaları stable isolar ile hazırlıyoruz mesela nisan ayında gelecek olan gibi. Windows 10 1809 FINAL Build 17763.1/107/194/253/316 (PC) [RS5]     107.194.253.316 arasındaki tek fark ufak güncellemeler. 107 ile hazırlansa bile 194 veya 253ün güncelemesini almıyor sistem direkt 316ya güncelleniyor kurulduğunda. windows 10 isolarına güncelleme eklememe sebebim zaten budur. ekleyende gereksiz uğraşıyor işin mantığını bile anlamamış demektir.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

EgeGrkn Dostum, tam yerine geldin. Konuya hakim birisi olarak ve bizi aydınlatma bilgi ve becerisine sahip biri olma bakımından konunun asıl muhatabı bence sensin.

Önce konuyu özetin özeti yapayım.

Konu 2 aşamalı;

1-) Windows 10 ne kadar stabil ve kullanışlı

2-) Windows 10 ne kadar güvenilir (telemetry vs.)

Windows 10’un stabil olduğuna itirazım yok. Bence de en stabil sistem. Windows 10’u kullanışlı bulmuyorum çünkü eski sistemelere göre sürekli olarak kullanıcının yetkilerini (özellikleri gizleyerek) kısıtlıyor. Her yeni sürümde bu artarak ilerliyor. Bunu bir nebze kabul edebiliriz.

Gelelim Windows 10’un ne kadar güvenli olduğuna. (Tabi bu arada konu Windows 10’dan çıkıp genel olarak Microsoft-Google-Android-Sosyal Medya programları vs şeklinde büyüdü-Biz şimdilik sadece Windows 10 telemetry üzerine yoğunlaşalım) Benim fikrim Windows 10 ilk çıktığı günden beri sürekli güncellemelerle sistem uzmanlarının kafasını karıştırarak sistem içerisine telemetry dosyaları yerleştiriyor. Microsoft neredeyse sokaktan geçene windows 10’u bedava verecek. Bankaların “benim kredi kartımı kullan sana şu kadar bonus TL vereyim” demesi gibi neredeyse üste bir şeyler verecek. Windows 10’ 7 ve 8.1 den yükseltmede güya tarih sınırı vardı, şimdi sınır falan yok. Yani demem o ki Microsoft Windows 10 kesinlikle güvenilir değil.

Tabi bunun birde aksini söyleyenler var.

“Dostum, tam yerine geldin” demekle bunu kastetmiştim.

İşte senden ricamız Sistem uzmanı birisi olarak Windows 10 içerisinde telemetry konusu olabilecek, ileride kişileri, kuruluşları belkide devletleri sıkıntıya sokabilecek bilgi hırsızlığı yapabilecek hususlar var mı? İlk Windows 10 ile bugünkü son hali arasında telemetry açısından bir fark mı? Güncellemeler sadece sistemi stabil hale getirmek için mi? Microsoft 6 ayda 4 tane toplu güncelleme içeren ISO yayınladı. Senin deyişine göre Nisan'da da gelecek. Stabilite çalışmaları  kafa karıştırma olabilir mi?

Özür dilerim sanki karşımda Microsoft yetkilisi varmış gibi oldu ama sen kusuruma bakma Elinden geldiğince dilinin döndüğünce ve bizim anlayabileceğimiz seviyede  yazarsan sevinirim.

  • Like 4
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Adamlar istese zaten tek bir dosyaya bakar. adamlar zaten itiraf da ediyor Facebook un kurucusu bile. Adamlar için basit hırsızlık  önemli değildir bizim hiç haberimiz olmadan çalıyorlardır. mesela bilmek zaten yeterlidir.! Bu bilişim çağına geçme sıralarında bir film vardı. Aynı Onun durumu ve psikolojisi gibi.  adı aklıma gelmedi filmin hani adamın hayatını sürekli canlı izliyorlardı. 

EDit: Pardon. Hakikaten windows 10 karışıkmış.  Bunu windows 7 den yazıyorum.  Rapor almaya çalışıyorum bir resmi siteden  Windows 10 da kaç kez denedim kendi varsayılan ataması işi karıştırdı. Windows 7 de ise sadece Chrome dan ek program falan gerekmeden direkt bir seferde aldım.

Edited by abdulhey_
Link to comment
Share on other sites

abdulhey_, 9 saat önce yazdı:

Bu bilişim çağına geçme sıralarında bir film vardı. Aynı Onun durumu ve psikolojisi gibi.  adı aklıma gelmedi filmin hani adamın hayatını sürekli canlı izliyorlardı. 

Filmin ismi sanırım.. KARTAL GÖZ filmi.. Nereye gitse kameradan takip ediyor.. Zaten teknoloji çağında olduğumuz için gizlilik namına bir şey kalmadı.. Ses kayit cihazları.. Gizli kameralar vssss

Link to comment
Share on other sites

bozart, 13 saat önce yazdı:

Filmin ismi sanırım.. KARTAL GÖZ filmi.. Nereye gitse kameradan takip ediyor.. Zaten teknoloji çağında olduğumuz için gizlilik namına bir şey kalmadı.. Ses kayit cihazları.. Gizli kameralar vssss

Yok o değildi.  O filmden sonra adam özellikle komedi filmlerinde parlamıştı.filmin gösterilme tarihi 95 yılları diye hatırlıyorum.

Neyse.. Esas konuya dönersek hakikaten dün akşamki rapor alma olayını windows 7 de çok daha kolay yapabilince uzun zamandır uefi enterprise windows 10 u güvenle kullanırken  ilk defa "acaba değiştirmelimiyim"  diye düşündümde başkada hangi sistemi kullanıcamki?  devamlı kullandığım windows 10 240 gb lık SSD de, windows 7 ise bilgisayarın kendi  1 tb lıkHDD i olan sata diskte. seçenek boot sayfasında  sorun oluyor. Grup 2 win ile çözmeme rağmen bazan daha doğrusu sistem değiştirmelerde boot yine yok veya en son bir şekilde hangisini açmışsam onu açıyor direkt. daha anlaşılırı bios ta boot sıralaması kendiliğinden değişiyor. ancak biostan değiştirdiğimde bir kereliğine boot seçenek sayfası geliyor ve hangisini seçersem ondan sonra devamlı onu açıyor sistem. grup 2 winden falan kurcaladım ama her zaman istediğimi açmayı ve boot seçenekleri sayfasını getirmeyi başaramadım.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Konu bir türlü istediğim şekle gelmiyor. Sitemizde işletim sistemleri altında birde güvenlik ve yazılımcıların güvenliği tehdit eden servislerle ilgili deneyimlerini paylaşabileceği yada yabancı kaynaklardan makaleler paylaşabileceği bir konu talebiydi. Ancak sürekli insanlar istemiyor, zaten özel diye bir şey kalmadı kısmında dolanıp duruyoruz. Bugün yabancı bir foruma gitsem ve böyle bir konu açsam şu kadar sürede muhtemelen onlarca kaynak, onlarca deneyim, onlarca makale okumuş olurdum. Maalesef millet olarak her aradığım konuda idare eder seviye de bilgilere sahip olabiliyorum. Herkes kendi çıkarlarına ters olacak seviyede bilgi paylaşımı yapmıyor. Hintli derim herkes alay eder ama adamların internette öyle kaynakları varki adam bir başkasının kendisi kadar öğrenmesinden korkmuyor. Bizim millet olarak böyle bir anlayışımız var; bir işi öğreniyoruz, aktarırken aman çok fazla öğrenmesin, benim kadar öğrenirse benim anlamım kalmaz tarzından anlayış var. Diğer milletin insanları da korkmuyor bu durumdan o öğrenirse ben daha fazla gelişirim diye düşünüyor. Bugün yazılım öğrenmek istiyorum. Kaynakların % 99' u idare eder seviyedeler, % 1' i de bulabilmek çok zor. Aslında konunun başından itibaren isteğim çok netti, yazılımcı arkadaşların herhangi bir şekilde keşfettiği sakıncalı servisleri öğrenmek, yada herhangi bir makaleden çıkardığı güvenlik açıklarının paylaşımıydı. Bin küsür kişi okumuş konuyu ancak Windows Telemetry, OneDrive ve bir servis dışında hiçbir bilgi edinemedim. Konu tamamen insanlar şunu istemiyor, bunu istemiyor, özel kalmadı minimalinden bir adım öteye gidemedi...

 

Link to comment
Share on other sites

Windows 10 u sinir bozmayan bir şekilde kullanmak için

- Yerel hesap kurulmalı,
- OneDrive, kullanılmayan Microsoft uygulamaları kaldırılmalı
- Telemetry devre dışı bırakılmalı ( tercihen MSMG gibi bir tool ile )
- Update kapatılmalı
- Gereksiz servisler ( en başta SuperFetch / SysMain ( yeni adı ) olmak üzere )

Microsoft telemetry verisinde bilgisayarı tanımlayacak bir veri gönderilmiyor dese de ( ki Microsoft Google'dan 100 kere daha masum ve dikkatlidir böyle konularda, çünkü Google gibi en önemli gelir kaynağı insanların metriklerini toplayıp reklam için kullanmak değildir ) yinede kapatıyorum, en basitinden veri gönderip durmamak için.

Windows 10 yarım kalmış bir işletim sistemi değil, artık Windows " ever-green " yani sürekli güncelleniyor, bekleyecekseniz hiç bir zaman tamam olmayacak. O nedenle yapılacak en mantıklı hareket kritik bir güncelleme çıkmadığı sürece Update i kapatıp 6 ayda bir sıkıntı yoksa yeni yapıya geçmek ( Kendi adıma sıfırdan kurulum yaparım ama vakti olmayana bir şey diyemem )

Bu sorunların çoğunu lisans derdiniz yoksa Enterprise ile çözebilirsiniz, zaten en basitinden telemetry olmayacağından emin olabilirsiniz.

Sene 2019 hala Windows 10 Mobile kullanıyorum cep telefonunda, bir ara mecbur Android'e geçince ilk derdim Google hesabı olmadan kurup kullanabilmek olacak. Sizin esas düşmanınız Google, Microsoft'a gelene kadar.

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

KediOrdek, 2 saat önce yazdı:

Windows 10 u sinir bozmayan bir şekilde kullanmak için

- Yerel hesap kurulmalı,
- OneDrive, kullanılmayan Microsoft uygulamaları kaldırılmalı
- Telemetry devre dışı bırakılmalı ( tercihen MSMG gibi bir tool ile )
- Update kapatılmalı
- Gereksiz servisler ( en başta SuperFetch / SysMain ( yeni adı ) olmak üzere )

Microsoft telemetry verisinde bilgisayarı tanımlayacak bir veri gönderilmiyor dese de ( ki Microsoft Google'dan 100 kere daha masum ve dikkatlidir böyle konularda, çünkü Google gibi en önemli gelir kaynağı insanların metriklerini toplayıp reklam için kullanmak değildir ) yinede kapatıyorum, en basitinden veri gönderip durmamak için.

Windows 10 yarım kalmış bir işletim sistemi değil, artık Windows " ever-green " yani sürekli güncelleniyor, bekleyecekseniz hiç bir zaman tamam olmayacak. O nedenle yapılacak en mantıklı hareket kritik bir güncelleme çıkmadığı sürece Update i kapatıp 6 ayda bir sıkıntı yoksa yeni yapıya geçmek ( Kendi adıma sıfırdan kurulum yaparım ama vakti olmayana bir şey diyemem )

Bu sorunların çoğunu lisans derdiniz yoksa Enterprise ile çözebilirsiniz, zaten en basitinden telemetry olmayacağından emin olabilirsiniz.

Sene 2019 hala Windows 10 Mobile kullanıyorum cep telefonunda, bir ara mecbur Android'e geçince ilk derdim Google hesabı olmadan kurup kullanabilmek olacak. Sizin esas düşmanınız Google, Microsoft'a gelene kadar.

 

Öncelikle yorumun için teşekkür ediyorum.  İstediğim şey tam olarak buna benziyor. Birazda hangi servis, neden eklenmeli şekline dönüşürse çok yararlı olacağına inanıyorum. Google herkes kullanmayabilir ancak çok büyük yüzde Windows kullanıyor. Aslında yapmak istediğim şey düşman aramaktan daha çok marketten bir ürün alırsınız, sıradan bir kullanıcı o ürünün üzerinde yazan içeriğe bakar ancak yazılan içerikle o üründe kullanılan malzemeler farklı olabilir. Bunu da en iyi kimyacılar yada gıda üzerine eğitim almış kişiler bilir. Burada yapmak istediğimde bu. Windows diye bir ürün kullanıyoruz, bunun sakıncalı yönleri var, bundan iyi anlayacak yada anlatacak kişiler yazılımcılar. Ben bu sakıncalı servislerle ilgili yada farklı konularla alakalı bu forumda bilgi paylaşımları, makaleler paylaşılması taraftarıyım. Google kısmını da elimden geldiğince Turkcell' in yani tarayıcısı ile kapatmaya çalışıyorum. Seçme sebebimde ne kadar Hollanda da bir firma kodlasa da verilerin izmir' de stoklanması az da olsa daha güvenli geliyor...

 

Link to comment
Share on other sites

deli_petro06, 13 dakika önce yazdı:

Öncelikle yorumun için teşekkür ediyorum.  İstediğim şey tam olarak buna benziyor. Birazda hangi servis, neden eklenmeli şekline dönüşürse çok yararlı olacağına inanıyorum. Google herkes kullanmayabilir ancak çok büyük yüzde Windows kullanıyor. Aslında yapmak istediğim şey düşman aramaktan daha çok marketten bir ürün alırsınız, sıradan bir kullanıcı o ürünün üzerinde yazan içeriğe bakar ancak yazılan içerikle o üründe kullanılan malzemeler farklı olabilir. Bunu da en iyi kimyacılar yada gıda üzerine eğitim almış kişiler bilir. Burada yapmak istediğimde bu. Windows diye bir ürün kullanıyoruz, bunun sakıncalı yönleri var, bundan iyi anlayacak yada anlatacak kişiler yazılımcılar. Ben bu sakıncalı servislerle ilgili yada farklı konularla alakalı bu forumda bilgi paylaşımları, makaleler paylaşılması taraftarıyım. Google kısmını da elimden geldiğince Turkcell' in yani tarayıcısı ile kapatmaya çalışıyorum. Seçme sebebimde ne kadar Hollanda da bir firma kodlasa da verilerin izmir' de stoklanması az da olsa daha güvenli geliyor...

 

Önceleri sadece O&O Shutup 10 kullanıyordum ama son 1809 da ( sinir bozucu arabirimi ve yavaşlığına rağmen ) MSMG Toolkit ile Lite ISO yapıyorum ( nLite da bazı özellikleri ancak pro versiyonda var ) .

MSMG Toolkit menülerinde dolaştıkça çıkan seçenekler var ama açıklaması yapılan bir yer bulamadım, biraz deneme yanılma ve arama işi, bazı denemelerimde Edge açılmaz çalışmaz oldu, o şekilde başkasına kurulum yapılmayacağı için ve uğraşmak istemediğimden çok pervasız silmedim hizmetleri. 

Çalışan servislerde ise BlackViper bilgi verebilir ama ben artık o kadar işin detayına girmiyorum (

Please register to see this content.
)

Kurulumdan sonra O&O Shutup 10 ile ayarlama ve O&O App Buster ile normalde silinemeyen uygulamaları silme şansı var.

Ama yine söylüyorum lisans derdi yoksa Windows 10 Enterprise ( ki  normal kullanıcıya satılmaz ) da bu tür şeylerin çoğu bulunmaz, store dahil, diğer türlü eldeki lisans kullanılacaksa ayarlamalar gerekli

 

Google'a gelince , cihazda Google hesabı olduğu ve servislerle bağlantılı çalıştığı sürece ciddi veri toplar ( bir şeyi ücretsiz kullanıyorsanız esas ürün sizsiniz demektir ) , mümkün olduğunca Google dan azade yaşamak lazım ama insanlar genelde umursamadıkları için hepsi veri toplamanın peşinde.

Not : Siteye yeni üye oldum ama sitede kullanılan Lato yazı tipinde latin-ext kullanılmadığı için ğüşiöç gibi karakterler bir garip daha doğrusu başka yazı tipi ( en azından Firefoxta ) , mesajı onaylayacak adminin dikkatine

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Bu linkteki araçların içeriklerini incelersen aradığını bulursun. İlla ki bir yazılım mühendisi gelip açıklama yapmasını bekleme. Google kullanman yeterli.

 

Bu arada benim kulandığımda şu uygulama:

Uygulama içeriği:

 

Telemetri kapatma sorun olur mu? Olabilir. Telemetri katıldıktan sonra bir çok sorun yaşayan gördük.

Uygularsın sisteminde sorun yaksa kullanırsın. Sorun varsa sistemi geri yüklersin.

 

Bu makaleyi de incelemelisin:

Please register to see this content.

Edited by DJ_Rush
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Neyse konu kapatılabilir. Bir türlü konu açılma sebebini tutturamadık. Bir tam konuya geliyoruz, bir konudan kopuyoruz.  Adminler konuyu kapatabilirler. Konu benim bilgilenmem, yada birinden bir şey beklemem değil. Çok basit Windowstaki art niyetli olabilecek servisler hakkında işletim sistemlerinde bir konu açılır, buraya yazılımcı arkadaşlar katkıda bulunmak isterlerse paylaşım yaparlar, bu tip deneyimlerini, makaleler v.s paylaşılır. Paylaşımdan yararlanmak isteyen yararlanır, yararlanmak istemeyen yararlanmaz bu kadar basit. Sürekli aynı yerde dolanıp durduk...

Link to comment
Share on other sites

deli_petro06, 27 dakika önce yazdı:

Neyse konu kapatılabilir. Bir türlü konu açılma sebebini tutturamadık. Bir tam konuya geliyoruz, bir konudan kopuyoruz.  Adminler konuyu kapatabilirler. Konu benim bilgilenmem, yada birinden bir şey beklemem değil. Çok basit Windowstaki art niyetli olabilecek servisler hakkında işletim sistemlerinde bir konu açılır, buraya yazılımcı arkadaşlar katkıda bulunmak isterlerse paylaşım yaparlar, bu tip deneyimlerini, makaleler v.s paylaşılır. Paylaşımdan yararlanmak isteyen yararlanır, yararlanmak istemeyen yararlanmaz bu kadar basit. Sürekli aynı yerde dolanıp durduk...

Bu zaten böyle olur.  Hangi sistem olursa olsun gizlilik sorunu olur. Tek fark kontrol ya az olur ya çok olur. Bu durumda da güvenmek gerekiyor. Dedim ya çok şükür 20 yıllık internet web kullanımımda hiç sorun yaşamadım.

Link to comment
Share on other sites

KediOrdek, 10 saat önce yazdı:

Windows 10 u sinir bozmayan bir şekilde kullanmak için ...

NOT: Yer kaplamasın diye alıntının tamamını göstermedim. Okumak isteyen yukarıda orijinalden okuyabilir.

Yazdıklarının tamamına katılıyorum.

Benim için format atmak 10 dakika sistemi ayarlamak (telemetry-stabilite-driver-program vs.)  2 saat.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...