Jump to content

Archman - Xfce 2019.04 Kod Adı: Abant - Kararlı Sürüm Hazır


sonageldik
 Share

Recommended Posts

Archman - Xfce 2019.04 Kod adı: Abant - Kararlı Sürüm Hazır

Selamlar…

Kıymetli topluluğumuz;

Archman – Xfce 2019.04 Kod adı: Abant – Kararlı Sürüm Hazır

Archman Linux sadece Arch linux'tur. Hızlı, görsel, kararlı ve kolaydır.

Archman GNU/Linux dağıtımı Arch Linux tabanlıdır ve hiçbir Arch linux türevinin çatallaması değildir. Doğrudan Arch Linux üzerine kendi çalışmalarımızdan ibarettir. Her sürüm için sorunlar ve pürüzler olmaması adına  mümkün olduğunca yoğun testler yapılır. Kullanıcılardan gelen geri bildirimler de değerlendirilerek makul olanları çalışmalara dahil edilir. Archman saf ve sade bir Arch linuxtur.

Archman GNU/Linux, sürüm numarası olarak inşa edildiği tarihleri kullanmaktadır. Ortalama her 3-4 ayda bir kod isim değiştirdiğimiz ana sürümlerimiz mevcuttur. Bunların arasında her ay, ara güncelleme sürümleri ve topluluk sürümleri yayınlayacağız.

Kıymetli topluluğumuz, birkaç aylık bir çalışmanın ardından Archman Xfce 2019-04 Kararlı Sürüm, Abant kod adı ile sizlerin kullanımına hazır. Bu sürümde Bolu ilimizin doğal güzelliklerinden Abant, Gölcük ve Gölköy ile ilgili bilgiler vereceğiz ve görsel tanıtımlar sunacağız. Ayrıca duvarkağıdı ve kullanıcı belgeleri altındaki popüler her türden uzantılara da Abant ve Gölcük ile ilgili dosyalar ve içerikler koyduk. Yine arkaplan resimlerini de açık kaynak internet araştırmalarından ve topluluktan gelen görsellerden derlediğimiz ve üzerinde kozmetik güzelleştirmeler yaptığımız Abant ve Gölcük görselleri olarak belirledik.
 

Alıntı
ABANT GÖLÜ

bolu-abant-golu-archman-linux.png

Oluşumu:
Abant Gölü yeraltında meydana gelen tektonik çöküntüler sonucunda büyük taş bloklarının vadiyi doldurmasıyla oluşmuştur. Deniz seviyesinden yüksekliği 1328 m. yüzey genişliği 1.25 km² olup maksimum 18m. derinliktedir. Tektonik kökenli göl Kuzey Anadolu fay hattında bulunmaktadır. Abant Gölü’nü dağlardan gelen kar suları ve bir iki küçük dere beslemektedir. Gölden dışarı taşan temiz ve doğal su Dirgene Çayı’dır (Atıcı ve Obalı 2002). Abant Gölü çevresinde sıralanan dağların zirveleri tabiat parkının sınırlarını oluşturmaktadır. Tabiat parkının en yüksek noktası 1794m. ile Erenler Tepesi iken en düşük noktası 1328m. ile Abant Gölü seviyesidir (OBM,1991). Abant gölü kış aylarındaki hızlı hava soğumaları nedeni ile kıyıdan başlayarak tamamen donmaktadır[1]
Temel Özellikler

Abant Gölü, Batı Karadeniz bölümü dağlarının ikici sırasını oluşturan, Abant ve Keremali dağları üzerinde yer alır. Abant Deresinin, vadisinde oluşan bir heyelan gölü oluşturmuştur. Göl çevresinde 1400-1700 metrelere varan tepeler yer alır. Gölden çıkan fazla sular Abant Deresi ile Bolu Çayına dökülür. Göl birkaç kaynak suyu, iki-üç kısmen devamlı olan akarsu ve özellikle de kar ve yağmur suları ile beslenmektedir. Göl ve çevredeki 1196 hektarlık alan Tabiat Parkı olarak işletilmektedir. Göl derinliklerinin görülebileceği kadar durudur.
Doğal Yaşam

Çevrede şu hayvanlar yaşamaktadır: Yabandomuzu, tavşan, karaca, ayı, tilki, yaban ördeği, keklik ve yaban güvercini. Gölden çıkan ve Abant Alabalığı olarak bilinen endemik balık, literatüre Salmo trutta abanticus olarak girmiştir.

Göl çevresinde yayla olarak kullanılan açık alanlarda olsa da, gür ormanlarda yer alır. Köknar, çam, meşe, kayın, gürgen, kestane, yabani meyve ağaçları zengin bir bitki örtüsü oluşturur. Göl kıyılarda sarı ve beyaz nilüferler su yüzeyini kaplarlar.

Alan Kullanımı:
Abant gölü İstanbul-Ankara karayoluna oldukça yakın olması nedeniyle yoğun olarak kullanılmaktadır. Gölün etrafında oteller ve restoranlar mevcuttur. Göl çevresi eğlence, dinlenme, spor, avcılık ve piknik yapmaya uygundur. Kamp alanları mevcuttur. Gölü çevreleyen asfalt yol gezinti amacıyla kullanılır. Dört adet günübirlik piknik alanı yer alır. Samat yaylası yakınlarında günde 330 çadırın kullanabileceği kamp alanı bulunur.

Çevredeki alıç, böğürtlen, kuşburnu, çilek, mantar ve dağ çilekleri gibi bitkilerden yararlanılır. Göl çevresinde alabalık ve geyik üretim istasyonları yer alır. Alabalık yavruları göle bırakılır. Geyikler yetiştikten sonra doğaya bırakılır.

Bolu girişi kontrollüdür ve ücret alınır. Bu alanda otopark bulunur, ziyaretçi tanıtım merkezi yapılması planlanmaktadır. Taşkesti ve Mudurnu girişlerine de kontrol noktası yapılması planlanmaktadır.

Ulaşım:
İstanbul-Ankara arasındaki D-100 karayolunun 203. km'sinden ayrılan Ömerler köyü sapağından, 22 km'lik asfalt yolla ulaşılmaktadır. Taşkesti beldesi içinden ayrılan yolla, Abant'a ulaşmak mümkündür. Bu yol yeni asfaltlanmış olup, güneybatı yönünden alana ulaşım sağlar. Nallıhan, Mudurnu üzerinden güneyden göl alanına ulaşılır. Gölün bazı merkezlere uzaklığı şu şekildedir;, İstanbul 258 km, Ankara 225 km, Düzce 60 km, Bolu 33 km, Mudurnu 20 km. Abant gölünün Ankara'ya yaklaşık uzaklığı 2 saat kadardır.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Abant_G%C3%B6l%C3%BC

 


Archman – Xfce 2019.04 Kod adı: Abant sürümü de öncekiler gibi desteklenmeyen ekran kartı sürücülerini ve wireles sürücülerini tanıyacak şekilde hazırlanmıştır. Desteklenmeyen sürücü paketleri güncellenmiştir. Arch linux depolarının yanısıra, desteklenmeyen sürücü paketleri, dağıtımımıza has sanat çalışmaları, sistem yükleyici, paket yükleyici gibi paketleri barındıran kendi depomuz da mevcuttur. AUR yani Arch kullanıcıları deposu ise varsayılan olarak etkindir. AUR kullanımı için ise güncellenmeyen ve desteklenmeyen yaourt yerine trizen paketi sisteme dahil edilmiştir. yaourt -S paket yerine trizen -S paket şeklinde derleme yapabilirsiniz.

Archman GNU/Linux, paket yükleme aracı olarak PAMAC uygulamasını kullanır. Yine depomuzda bir başka paket yöneticisi TKPACMAN mevcuttur. Sistem yükleyici olarak ise  universal framework sistem yükleyici CALAMARES kullanılmıştır. UEFI kurulum desteğimiz vardır. Bu sürümde Calamares ve GRUB'a f2fs dosya sistemi desteğini ekledik ve SSD disk kullananlar bu dosya sistemini kullanarak sorunsuz kurulum yapabilirler. F2fs dosya sistemi hakkında bilgi almak için şu iletiye bakabilirsiniz.

Bu sürümde görsel çalışmalarımızda bir dizi yenilik gerçekleştirdik. simge seti olarak Surfn Arc simge seti kullanılmıştır. Tema ve pencere dekorasyonu olarak ise Qogir-Lite tema kullanılmıştır. Duvar kağıdı ve giriş arkaplanı olarak, kod adımıza uygun tanıtımların yapıldığı ve açık kaynak internet araştırmalarından ve topluluğumuzdan temin ettiğimiz Abant ve Gölcük görselleri kullanılmıştır. Yazıtipi olarak ise Liberation Sans font tipi, öntanımlı font olarak belirlendi. Giriş yöneticisi olarak Lightdm , lightdm-slick-greeter kullanıldı. Temel prensip olarak internet bağlantısı olmayan bir kullanıcının standart ihtiyaçlarının tamamını sağlayacak, görsel, zengin, donanım dostu ve düşük kaynak tüketen sürümler hazırlamaktayız. Ayrıca bu sürümde altta yüzde 70 ölçeklenmiş dock tarzı kullanımda bir panel bulacaksınız ve akıllı kullanım modunda size maksimum pencere kullanım alanı bırakacak.

EKRAN ÇIKTILARI:
archman-xfce-abant-golcuk-desktop.png

archman-xfce-abant-golcuk-demo.png

Bu sürümde kullanılan belli başlı paketler ve çalışmalardan birkaç örnek:
linux 5.0.5.arch1-1(linux çekirdeği)
pamac-aur  7.3.5-1(paket yükleyici)
surfn-icons-git 9.6-20 (simge seti)
archman-settings-manager  0.5.5-3 (archman ayar yönetimi)
archman-example-files 20190327-1 (archman örnek dosya tipleri)
archman-wallpapers 20190327-1 (archman arkaplan resimleri)
archman-xfce-settings 20190403-1 (Archman Xfce varsayılan ayarları)
Qogir-light-theme 20190103-1 (Entegrasyon ve pencere dekorasyonu iyileştirmeleri: tulliana)
calamares 3.2.4-1 (sistem yükleyici)
firefox 66.0.2-1 (internet tarayıcı)
Xfce4 4.12.4-1 (masaüstü yöneticisi)
libreoffice-still 6.1.5-3 (ofis uygulamaları)
gimp 2.10.8-1 (resim düzenleyici)
inkscape 0.92.4.-4 (vektör düzenleyici)
virtualbox  6.0.4-1 (sanal bilgisayar)
Calamares slaytları (Tulliana – Archman çekirdek geliştirici ve sanat işleri (slaytlar tamamen .svg biçimindedir)
Archman Arkaplanları (Açık kaynak internet araştırmaları ve Archman topluluğundan gelen görseller)
En güncel sürücüler
Desteklenmeyen sürücüler – Güncellendi
AUR depoları varsayılan olarak etkindir.
Multilib depolar varsayılan olarak etkindir.
Ekran alıntı kısayolu PrtSc tuşuna atanmıştır.
Üstten açılır terminal F12 tuşuna atanmıştır.
Başlat menüsüne başlat tuşu Super+L atanmıştır.
paketlerin tam listesine buradan bakabilirsiniz.

Kolaylaştırılmış Terminal komutları

sudo pacman -S yerine sadece pac kullanabilirsiniz
pac komutu ile uçbirimden paket yükleyebilirsiniz. Örnek: pac firefox

sudo pacman -Ss yerine sadece pacs kullanabilirsiniz
pacs  komutu ile uçbirimden paket bağımlılıklarına bakabilirsiniz. Örnek: pacs firefox

sudo pacman -Syy yerine sadece pacu kullanabilirsiniz.
pacu komutu ile uçbirimden yansıları yenileyebilirsiniz.

sudo pacman -Syyu yerine sadece update kullanabilirsiniz.
update komutu ile uçbirimden sistemi güncelleyebilirsiniz.

sudo rm /var/lib/pacman/db.lck yerine sadece unlock kullanabilirsiniz.
unlock komutu ile pacman veritabanı kilitli kaldığında kilidi kaldırabilirsiniz.

sudo reflector –verbose –latest 15 –sort rate –save /etc/pacman.d/mirrorlist yerine sadece mirrors kullanabilirsiniz.
mirrors komutu ile uçbirimden en hızlı 15 yansıyı belirleyip yansı listesine yani /etc/pacman.d/mirrorlist dosyasına yazabilirsiniz.

sudo reflector –verbose –latest 15 –sort rate –save /etc/pacman.d/mirrorlist && sudo pacman -Syyu yerine sadece upgrade kullanabilirsiniz.
upgrade komutu ile uçbirimden en hızlı 15 yansıyı belirleyip yansı listesine yani /etc/pacman.d/mirrorlist dosyasına yazabilir ve en son güncellemeleri alarak sistem güncellemesi ve sistem yükseltmesi yapabilirsiniz.

sudo pacman -Scc yerine sadece clean kullanabilirsiniz.
clean komutu ile uçbirimden ön bellekte bekleyen ve yer işgal eden eski paketleri ve paket listelerini silip temizleyebilirsiniz.

sudo pacman -R yerine sadece remove kullanabilirsiniz
remove komutu ile uçbirimden bir paketi kaldırabilirsiniz. Örnek: remove firefox

sudo pacman -Qi yerine sadece info kullanabilirsiniz
info komutu ile uçbirimden bir paketin inşa bilgilerini görebilirsiniz. Örnek: info firefox

trizen -S paket-adı yerine sadece aur paket-adı kullanabilirsiniz

trizen -S paket-adı –noconfirm yerine sadece aurno paket-adı kullanabilirsiniz

Sağ tık menüsünde orta kısmı Türkçe yapmak için şu komutu girin ve oturumu kapatıp açın:

wget http://archman.org/source/uca.xml && mv uca.xml /home/$USER/.config/Thunar/


Başlat menüsünde ofis uygulamarının açıklamalarını Türkçe yapmak için:

git clone https://gitlab.com/Archman-OS/ofistr.git && cd ofistr && mkdir /home/$USER/.local/share/applications/ && mv *.desktop /home/$USER/.local/share/applications/

Kurulumdan sonra grubun Türkçe olması için:

sudo leafpad /boot/grub/grub.cfg

girin ve ardından set lang=en_US bulun ve set lang=tr_TR olarak değiştirin. Kaydedip yeniden başlatın, açılış seçeneklerinin Türkçe olduğunu göreceksiniz.

Daha önceki Archman kurulum medyalarından sürüm yükseltmesi yapıp Abant sürümüne sistemi yuvarlayabilirsiniz. Uçbirimden:

update
pac release-archman
lsb_release -a

komutu vermeniz yeterlidir.

Bu sürümü sanal ve gerçek makinelere kurun, kullanın didikleyin. Taleplerinizi ve tespit ettiğiniz hataları bu başlık altından geri bildirim yapınız. Böylece her sürüm daha öncekinden daha mükemmel bir şekilde size geri dönecektir.
Bu sürüm, kararlı depolardan hazırlanmıştır ve kararlıdır. Kullanıcı taleplerinin ön plana çıkanları ile ortalama bir linux dağıtımının standartları kombine edilerek hazırlanmıştır.

Kararlı sürümü beğeneceğinizi umarım.

KURULUM MEDYASI USB AKTARIMI:

Kurulum medyasını Suse ImageWriter uygulaması ile USB'ye aktarmanızı öneririz. Bu uygulama Archman depomuzda imagewriter olarak bulunur ve Archman sürümlerinde varsayılan olarak kuruludur.

ya da

dd komutları ile kurulum medyasını USB diske yazmak için:
Linux sistem üzerinde terminal üzerinden de kalıbı USB diske yazdırabilirsiniz.
Bunun için önce USB diskinizi şöyle bir komut ile biçimleyin:

sudo mkfs.vfat /dev/sd? -I


ardından kalıbı şu komut ile yazdırınız:

sudo dd bs=4M if=/dosya-yolu/archman.iso of=/dev/sd? status=progress && sync


Bu komuttaki dosya-yolu kalıbın bulunduğu dizindir. Kurulum kalıbı nerede ise o dizini yazmalısınız. archman.iso yerine ise indirdiğiniz kalıbın tam adını yazmalısınız. ? işareti yerine ise usb diskinizin harf etiketini yazmalısınız.

Saygılarımla…

@tulliana

BURADAN İNDİR

SHA1SUM

f9bce39445c0878e5ae66073db4355133d6ff3a0


MD5SUM

72ff7064134eedafa2ab8724ade292d9

Arch tabanlı sistemler ve Archman Linux hakkında daha fazla bilgi ve belgeye ulaşmak için BELGELER bağlantısını incelemeyi unutmayınız

Pacman Komutlarını öğrenmek için buraya, pacman (paket kurulum, sistem güncelleme vb) çözümleri için ise buraya bakabilirsiniz.

Archman linux'u 3 adımda birkaç dakika içinde Arch Linux'a dönüştürmek için buraya bakabilirsiniz.

 

KAYNAK: forum duyurusu ve geri bildirim: http://archman.org/forum/index.php?topic=3072.msg20137#msg20137

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

  • 2 hafta sonra ...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Similar Content

    • By freekays

      FreeBSD 14 vdi XFCE GUI masa üstü


      root
      12345

      Masaüstü için startx komutu girin

      DOWNLOAD
    • By forjest
      Ubuntu 21.10 Impish Indri Final

      Hakkında
      Ubuntu’nun kod adı “Impish Indri” olan yeni sürümü 21.10 duyuruldu. Ubuntu ekibi, Ubuntu 21.10 “Impish Indri”nin duyurulmasından memnun olunduğunu belirtirken, en yeni ve en büyük açık kaynak teknolojilerinin yüksek kaliteli ve kullanımı kolay GNU/Linux dağıtımı altında sunulması için üretilen sistemin, yeni özellikler içerdiğini ifade ediyor. GNOME 40’ı içeren yeni sürüm, NVIDIA kartları için Wayland oturumlarını etkinleştiriyor. 5.13 Linux çekirdeği üzerine yapılandırılan sistem; glibc 2.34 ile gcc 11.2.0 içeriyor. Elbette ki Ubuntu’nun diğer versiyonları Ubuntu Budgie, Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio ve Xubuntu’nun 21.10 “Impish Indri” sürümleri de yayınlanmış bulunuyor. Varsayılan masaüstü olarak bir Wayland oturumunda çalışan GNOME ile birlikte gelen sistem, yerleşik Active Directory etki alanlarına katılma yeteneği de taşıyor.
    • By kadetti
      Anasayfası
      Oyun oynamak için optimize edilmiş.İngiliz yapımı ve arch tabanlı.
      Özellikleri :
      Archlinux, BIOS or UEFI, Rolling Release Model, AUR Support (if needed), PAMAC / YAY Included, XFCE / KDE Plasma, Calamares Installer, Optimised for Gamers (gamemode, dxvk etc), Optimised for Multimedia (realtime audio config), CUPS Printer Support, Quick Menu Access, Lutris / Steam Included, System Limits Optimised (limits.conf / user.conf)
      Xfce (iso) :  İndir            Doğrulama : https://sourceforge.net/projects/salient-os/files/2021-03/salientos-xfce-v21.03-x86_64.iso.sha512/download           
      Kde  (iso) :  İndir            Doğrulama : https://sourceforge.net/projects/salient-os/files/2021-03/salientos-kde-v21.03-x86_64.iso.sha512/download
       
    • By sonageldik
      Selamlar...

      Kıymetli topluluğumuz;

      Archman - Xfce 2019.09 Kod adı: Balıklıgöl - Kararlı Sürüm Hazır

      Archman Linux sadece Arch linux'tur. Hızlı, görsel, kararlı ve kolaydır.


      Archman GNU/Linux dağıtımı Arch Linux tabanlıdır ve hiçbir Arch linux türevinin çatallaması değildir. Doğrudan Arch Linux üzerine kendi çalışmalarımızdan ibarettir. Her sürüm için sorunlar ve pürüzler olmaması adına  mümkün olduğunca yoğun testler yapılır. Kullanıcılardan gelen geri bildirimler de değerlendirilerek makul olanları çalışmalara dahil edilir. Archman saf ve sade bir Arch linuxtur.

      Archman GNU/Linux, sürüm numarası olarak inşa edildiği tarihleri kullanmaktadır. Ortalama her 3-4 ayda bir kod isim değiştirdiğimiz ana sürümlerimiz mevcuttur. Bunların arasında her ay ya da uygun gördüğümüz zamanlarda ara güncelleme sürümleri ve topluluk sürümleri yayınlayacağız.

      Kıymetli topluluğumuz,  bir kaç aylık bir zamanın ardından Archman 2019-09 sürüm sizlerin kullanımına hazır. Bu sürüme Güneydoğu Anadolu Bölgemizin güzide şehirlerinden Şanlıurfa ilinin  tarihi, kültürel ve inanç sembolü değerlerinden biri olan Balıklıgöl adını koyduk. Bildiğiniz üzere bölgelerimizi sıra ile dolaşıp önemli değerlerimizi tanıtmaya çalışıyoruz.. Bu sürümde Şanlıurfa Balıklıgöl ile ilgili bilgiler ve görsel tanıtımlar bulacaksınız.. Ayrıca duvarkağıdı ve kullanıcı belgeleri altındaki popüler her türden uzantılara da Balıklıgöl ile ilgili dosyalar ve içerikler koyduk. Yine arkaplan resimlerini de açık kaynak internet araştırmalarından ve topluluktan gelen görsellerden derlediğimiz ve üzerinde kozmetik güzelleştirmeler yaptığımız Balıklıgöl görselleri olarak belirledik.
       
      Alıntı  
      Archman - Xfce 2019.09 Balıklıgöl sürümü de öncekiler gibi desteklenmeyen ekran kartı sürücülerini ve wireles sürücülerini tanıyacak şekilde hazırlanmıştır. Desteklenmeyen sürücü paketleri güncellenmiştir. Arch linux depolarının yanısıra, desteklenmeyen sürücü paketleri, dağıtımımıza has sanat çalışmaları, sistem yükleyici, paket yükleyici gibi paketleri barındıran kendi depomuz da mevcuttur. AUR yani Arch kullanıcıları deposu ise varsayılan olarak etkindir. AUR kullanımı için ise güncellenmeyen ve desteklenmeyen yaourt yerine trizen paketi sisteme dahil edilmiştir. yaourt -S paket yerine trizen -S paket şeklinde derleme yapabilirsiniz.

      Archman GNU/Linux, paket yükleme aracı olarak PAMAC uygulamasını kullanır. Yine depomuzda bir başka paket yöneticisi TKPACMAN mevcuttur. Sistem yükleyici olarak ise  universal framework sistem yükleyici CALAMARES kullanılmıştır. UEFI kurulum desteğimiz vardır.


      Bu kararlı sürümde de sağlamlığın yanısıra görselliğe ve hızlı olmaya özel bir önem verdik.Simge setimiz son sürümlerimizden bildiğiniz üzere Surfn Arc simge setidir. Tema ve pencere dekorasyonu olarak ise Qogir-Lite tema kullanılmıştır. Duvar kağıdı ve giriş arkaplanı olarak, kod adımıza uygun tanıtımların yapıldığı ve açık kaynak internet araştırmalarından ve topluluğumuzdan temin ettiğimiz BALIKLIGÖL görselleri kullanılmıştır. Yazıtipi olarak ise Liberation Sans font tipi, öntanımlı font olarak belirlendi. Giriş yöneticisi olarak Lightdm , lightdm-slick-greeter kullanıldı. Temel prensip olarak internet bağlantısı olmayan bir kullanıcının standart ihtiyaçlarının tamamını sağlayacak, görsel, zengin, donanım dostu ve düşük kaynak tüketen sürümler hazırlamaktayız. Ayrıca bu sürümde altta yüzde 70 ölçeklenmiş dock tarzı kullanımda bir panel bulacaksınız ve akıllı kullanım modunda size maksimum pencere kullanım alanı bırakacak.


      EKRAN ÇIKTILARI:





       


      Bu sürümde kullanılan belli başlı paketler ve çalışmalardan birkaç örnek:
      linux  5.2.11.arch1-1(linux çekirdeği)
      pamac-aur  8.0.4-1(paket yükleyici)
      surfn-icons-git 9.7-5 (simge seti)
      archman-settings-manager  0.5.5-4 (archman ayar yönetimi)
      archman-example-files 20190831-1 (archman örnek dosya tipleri)
      archman-wallpapers 20190903-1 (archman arkaplan resimleri)
      archman-xfce-settings 20190902-2 (Archman Xfce varsayılan ayarları)
      Qogir-light-theme 20190103-1 (Entegrasyon ve pencere dekorasyonu iyileştirmeleri: tulliana)
      calamares 3.2.13-1 (sistem yükleyici)
      firefox 69.0-1 (internet tarayıcı)
      Xfce4 4.14 Kararlı Sürüm (masaüstü yöneticisi)
      libreoffice-still 6.2.6-1 (ofis uygulamaları)
      gimp 2.10.12-2 (resim düzenleyici)
      inkscape 0.92.4.-8 (vektör düzenleyici)
      virtualbox  6.0.10-1 (sanal bilgisayar)
      Calamares slaytları (Tulliana - Archman çekirdek geliştirici ve sanat işleri (slaytlar tamamen .svg biçimindedir)
      Archman Arkaplanları (Açık kaynak internet araştırmaları ve Archman topluluğundan gelen görseller)
      En güncel sürücüler
      Desteklenmeyen sürücüler - Güncellendi
      AUR depoları varsayılan olarak etkindir.
      Multilib depolar varsayılan olarak etkindir.
      Ekran alıntı kısayolu PrtSc tuşuna atanmıştır.
      Üstten açılır terminal F12 tuşuna atanmıştır.
      Başlat menüsüne başlat tuşu Super+L atanmıştır.
      paketlerin tam listesine buradan bakabilirsiniz.


      Kolaylaştırılmış Terminal komutları

      sudo pacman -S yerine sadece pac kullanabilirsiniz
      pac komutu ile uçbirimden paket yükleyebilirsiniz. Örnek: pac firefox

      sudo pacman -Ss yerine sadece pacs kullanabilirsiniz
      pacs  komutu ile uçbirimden paket bağımlılıklarına bakabilirsiniz. Örnek: pacs firefox

      sudo pacman -Syy yerine sadece pacu kullanabilirsiniz.
      pacu komutu ile uçbirimden yansıları yenileyebilirsiniz.

      sudo pacman -Syyu yerine sadece update kullanabilirsiniz.
      update komutu ile uçbirimden sistemi güncelleyebilirsiniz.

      sudo rm /var/lib/pacman/db.lck yerine sadece unlock kullanabilirsiniz.
      unlock komutu ile pacman veritabanı kilitli kaldığında kilidi kaldırabilirsiniz.

      sudo reflector --verbose --latest 15 --sort rate --save /etc/pacman.d/mirrorlist yerine sadece mirrors kullanabilirsiniz.
      mirrors komutu ile uçbirimden en hızlı 15 yansıyı belirleyip yansı listesine yani /etc/pacman.d/mirrorlist dosyasına yazabilirsiniz.

      sudo reflector --verbose --latest 15 --sort rate --save /etc/pacman.d/mirrorlist && sudo pacman -Syyu yerine sadece upgrade kullanabilirsiniz.
      upgrade komutu ile uçbirimden en hızlı 15 yansıyı belirleyip yansı listesine yani /etc/pacman.d/mirrorlist dosyasına yazabilir ve en son güncellemeleri alarak sistem güncellemesi ve sistem yükseltmesi yapabilirsiniz.

      sudo pacman -Scc yerine sadece clean kullanabilirsiniz.
      clean komutu ile uçbirimden ön bellekte bekleyen ve yer işgal eden eski paketleri ve paket listelerini silip temizleyebilirsiniz.

      sudo pacman -R yerine sadece remove kullanabilirsiniz
      remove komutu ile uçbirimden bir paketi kaldırabilirsiniz. Örnek: remove firefox

      sudo pacman -Qi yerine sadece info kullanabilirsiniz
      info komutu ile uçbirimden bir paketin inşa bilgilerini görebilirsiniz. Örnek: info firefox

      trizen -S paket-adı yerine sadece aur paket-adı kullanabilirsiniz

      trizen -S paket-adı --noconfirm yerine sadece aurno paket-adı kullanabilirsiniz



      Sağ tık menüsünde orta kısmı Türkçe yapmak için şu komutu girin ve oturumu kapatıp açın:
      wget http://archman.org/source/uca.xml && mv uca.xml /home/$USER/.config/Thunar/
      Başlat menüsünde ofis uygulamarının açıklamalarını Türkçe yapmak için:
      git clone https://gitlab.com/Archman-OS/ofistr.git && cd ofistr && mkdir /home/$USER/.local/share/applications/ && mv *.desktop /home/$USER/.local/share/applications/


      Kurulumdan sonra grubun Türkçe olması için:
      sudo leafpad /boot/grub/grub.cfg girin ve ardından set lang=en_US bulun ve set lang=tr_TR olarak değiştirin. Kaydedip yeniden başlatın, açılış seçeneklerinin Türkçe olduğunu göreceksiniz.

      Daha önceki Archman kurulum medyalarından sürüm yükseltmesi yapıp Balıklıgöl sürümüne sistemi yuvarlayabilirsiniz. Uçbirimden:
      update pac release-archman lsb_release -a komutu vermeniz yeterlidir.



      Bu sürümü sanal ve gerçek makinelere kurun, kullanın didikleyin. Taleplerinizi ve tespit ettiğiniz hataları bu başlık altından geri bildirim yapınız. Böylece her sürüm daha öncekinden daha mükemmel bir şekilde size geri dönecektir.
      Bu sürüm, kararlı depolardan hazırlanmıştır ve kararlıdır. Kullanıcı taleplerinin ön plana çıkanları ile ortalama bir linux dağıtımının standartları kombine edilerek hazırlanmıştır.


      Kararlı sürümü beğeneceğinizi umarım.


      KURULUM MEDYASI USB AKTARIMI:

      Kurulum medyasını Suse ImageWriter uygulaması ile USB'ye aktarmanızı öneririz. Bu uygulama Archman depomuzda imagewriter olarak bulunur ve Archman sürümlerinde varsayılan olarak kuruludur.

      ya da

      dd komutları ile kurulum medyasını USB diske yazmak için:
      Linux sistem üzerinde terminal üzerinden de kalıbı USB diske yazdırabilirsiniz.
      Bunun için önce USB diskinizi şöyle bir komut ile biçimleyin:
      sudo mkfs.vfat /dev/sd? -I
      ardından kalıbı şu komut ile yazdırınız:
      sudo dd bs=4M if=/dosya-yolu/archman.iso of=/dev/sd? status=progress && sync
      Bu komuttaki dosya-yolu kalıbın bulunduğu dizindir. Kurulum kalıbı nerede ise o dizini yazmalısınız. archman.iso yerine ise indirdiğiniz kalıbın tam adını yazmalısınız. ? işareti yerine ise usb diskinizin harf etiketini yazmalısınız.

       
      Alıntı  

      Saygılarımla...

      @tulliana



      BURADAN İNDİR


      2019-10 sürüme güncelledi
      SHA1SUM
      bd91b22da52ef53e7e3450756d1f668730c2912e
      MD5SUM
      fbda3fdabb411a86310a6d948acffe78

      Arch tabanlı sistemler ve Archman Linux hakkında daha fazla bilgi ve belgeye ulaşmak için BELGELER bağlantısını incelemeyi unutmayınız

      Pacman Komutlarını öğrenmek için buraya, pacman (paket kurulum, sistem güncelleme vb) çözümleri için ise buraya bakabilirsiniz.

      Archman linux'u 3 adımda birkaç dakika içinde Arch Linux'a dönüştürmek için buraya bakabilirsiniz.
       
      Kaynak ve geri bildirim bağlantısı: http://archman.org/forum/index.php?topic=3453.msg20821#msg20821
    • By Grameradam
      MANJARO 18.0.4
      Manjaro, bağımsız geliştirilen Arch Linux İşletim Sistemi temelli ve son kullanıcı dostu bir GNU Linux dağıtımıdır. Linux topluluğunda, Arch Linux , hızlı, güçlü ve hafif olması ve sürekli güncel olmasıyla bilinir. Bununla birlikte , Arch Linux, daha çok tecrübeli kullanıcılara hitap eden bir yapıya sahiptir ve teknik deneyime sahip kullanıcıları hedefler.
      Bu çerçevede Manjaro GNU Linux, basitlik ve kolaylık felsefesini Arch Linux ile kombine ederek, bütün masaüstü yöneticileri ile son kullanıcıya ulaşır. Manjaro Linux, camianın en güncel teknolojilerini barındırır.
      Manjaro Linux, yeni kullanıcılar için kolay bir arayüzle kurulur ve kurulduğu anda herhangi ek bir işlem gerektirmeden kullanıma hazırdır.
      Detaylı bilgi için Vikipedia sayfası: Linki görmek için kaydolun
      NEDEN MANJARO KULLANMALIYIM?
      Manjaro, linux dağıtımları arasında kullanımı en kolay olan dağıtımlardan biridir.  Manjaro'yu sisteminize kolayca yükleyebilirsiniz. Manjaro tüm donanımlarınızı tanır. Sürücü aramak diye bir derdiniz olmaz. Arch tabanlı olması nedeniyle en hızlı linux dağıtımlarından biridir. Diğer dağıtımlara göre görsellik açısından daha üstündür. Diğer dağıtımlara göre her zaman daha günceldir Diğer dağıtımlardan daha fazla program seçeneği vardır.  MANJARO XFCE
      Xfce, UNIX benzeri işletim sistemleri için hafif bir masaüstü ortamıdır. Sistem kaynaklarını az kullanmayı hedeflemektedir. Hızlıdır en eski PC'lerde bile kullanılabilir. Görsel açıdan diğer Manjaro versiyonları kadar kuvvetli değildir ancak kişiselleştirilebilir olduğu için istediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz görünümünü.
       
      MANJARO GNOME
      GNOME masaüstü ortamı, Linux'un en çok kullanılan masaüstü ortamıdır. Görsel açıdan XFCE'ye göre daha üstündür. Sistem kaynaklarını da XFCE'ye göre daha fazla kullanır. Windows masaüstü ortamından Gnome'a geçenler ilk başta zorlanabilir. Ancak alışması zor değildir. 
       
      MANJARO KDE
      KDE, uygulamalara erişmek için birçok farklı stil menüsü sunan zengin özellikli ve çok yönlü bir masaüstü ortamıdır. İnternetten yeni temalara, widgetlere vb. kolayca erişmek ve kurmak için mükemmel bir yerleşik arabirim de değinmeye değer. Kullanıcı dostu ve gösterişli olmasına rağmen KDE, XFCE gibi bir masaüstü ortamından  ağır ve daha yavaş bir masaüstü ortamıdır. KDE'yi çalıştıran Manjaro'nun 64 bit'lik bir kurulumu yaklaşık 550 MB bellek kullanıyor.
       
      İndirme Bağlantısı:
       
      Yeni sürüm 18.0.4 Final (XFCE, KDE, GNOME)
      Diğer masaüstü ortamları (Cinnamon, Budgie, Deepin, i3, LXDE, LXQT, MATE)     
       
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...