Jump to content

DERÝN HIRSIZ!


cesar

Recommended Posts

DERÝN HIRSIZ!

derinhirsizlaptopmanset.jpg

21.10.2006 07:19

Teknolojiyle birlikte casuslarýn hedefi de deðiþti. Dünyada çalýnan 10 dizüstü bilgisayarýn 8'inin bilgi hýrsýzlýðý için çalýndýðý ortaya çýktý. Ýþte derin gerçekler...

Gazeteci-yazar Cengiz Çandar'ýn önemli bilgiler içeren iki dizüstü bilgisayarýnýn çalýnmasýyla gündeme gelen bilgi hýrsýzlýðý devam ediyor.

fujitsusiemanslaptop.jpg

Çandar'dan sonra bölücü terör örgütü PKK'nýn lideri Abdullah Öcalan'la ilk röportajý gerçekleþtiren ve Sabetayistlerle ilgili yaptýðý çalýþmalarla dikkatleri üzerine çeken Prof. Dr. Yalçýn Küçük'ün dizüstü bilgisayarýnýn çalýnmasý, hýrsýzlýk olayýna farklý bir boyut kazandýrdý. Biliþim polisi, hýrsýzlýðýn maddi sebeplerden çok içindeki bilgilere yönelik yapýldýðý görüþünde. Türkiye'deki vakalarýn büyük çoðunluðunu, özellikle ihaleye girecek büyük þirketlerin oluþturduðunu belirten polis, hýrsýzlýðýn, firmalarýn banka hesap numaralarýný kontrol etmek amacýyla gerçekleþtirildiðini ifade ediyor. Holdinglerin ana bilgisayarlarýnýn çalýnmayacak kadar saðlam korunduðuna dikkat çeken uzmanlar, çoðunlukla þifrelerin alýndýðýný kaydediyor. Bunun yaný sýra þahýslarýn özel hayatýyla ilgili bilgilerin de ele geçirilerek yüklü miktarda para karþýlýðýnda satýldýðýný dile getiren yetkililer, karþýlanmadýðý takdirde ise internette yayýnlamayla tehdit ettiklerini söylüyor. Bu þekilde haksýz kazanç saðlandýðýna deðinen uzmanlar, kurumlarýn ve þahýslarýn bilgisayarlarýný tehlikelerden uzak tutmak için güvenlik þirketlerinin geliþtirdiði yazýlýmlarý kullanmalarýný tavsiye ediyor. Uzmanlar ayrýca, dizüstü bilgisayarlarýn içinde çok önemli bilgilerin bulundurulmamasý konusunda kullanýcýlarý uyararak, ayrý bir diskette yedeklenmesini öneriyor. Dünya geneline bakýldýðýnda ise ortaya korkunç bir tablo çýkýyor. Her 10 dizüstü bilgisayardan 8 tanesi bilgi hýrsýzlýðý için çalýnýyor. Geçtiðimiz yýl SafeBoot tarafýndan yapýlan araþtýrmalara göre dünyada 60 milyon dizüstü bilgisayar çalýndý. Amerika Ticaret Departmaný ise iki hafta önce, geçtiðimiz 5 sene içinde 1.137 laptop'unun kaybolduðunu açýkladý. Bu haber bugüne kadar raporlara geçmiþ tüm laptop hýrsýzlýklarýný gölgeledi.

Araþtýrma þirketi Intellect'in Türkiye daðýtýcýsý Safeboot'un yetkilileri, geçen yýl dünyada çalýnan cihazlarýn, yüzde dokuzunun bilgi için profesyonel kiþiler tarafýndan gerçekleþtirildiðini açýklýyor. Biliþim uzmanlarý, çalýnan her dizüstü bilgisayar için þirketlerin uðradýðý zararýn 61 bin 881 dolar olduðunu vurguluyor. IT-Harvest þirketi baþ araþtýrma analisti Richard Stiennon'a göre, pek çok firma önemli bilgileri mobil cihazlarda taþýdýðý için büyük bir risk altýnda. Þirketleri bir an önce önlem almaya çaðýran Richard Stiennon, konuyla ilgili çarpýcý açýklamalarda bulunuyor: "Amerika Ticaret Departmaný'nýn toplam 30 bin dizüstü bilgisayarý var. Yýllýk kayýp laptop oraný ise binde 3. Bunlarýn büyük çoðunluðu ise nüfus bürosuna ait." Biliþim polisi, Türkiye'de Amerika'daki gibi yaygýn bir hýrsýzlýk aðý olmadýðýný; ancak bilgisayar korsanlarý vasýtasýyla büyük cirolara sahip þirketlerin verilerinin çalýndýðýný söylüyor.

Türkiye'deki hýrsýzlarýn hedefi yazar bilgisayarlarý

Amerika'daki bilgi hýrsýzlarý, þirket verilerinin saklandýðý laptoplarý hedef alýrken, Türkiye'dekiler bununla yetinmiyor. Firmalarýn verilerinin yanýnda yazarlarýn bilgisayarlarýna da göz diken hýrsýzlarýn, pek çok vakasý bulunuyor. Bugün Gazetesi yazarlarýndan Cengiz Çandar'ýn ardýndan önemli çalýþmalara imza atan Profesör Yalçýn Küçük'ün Fatih'teki evinden bilgisayarý çalýndý. Bir dönem de yayýnevlerine dadanan hýrsýzlar, Ýstanbul Caðaloðlu'nda faaliyet gösteren 50 þirketi soymuþtu. Bab-ý Ali Yokuþu'nda, Güncer Han'ýn ikinci katýndaki Alfabe ve Ekin Yayýnlarý hýrsýzlardan nasibini alan yayýnevlerinden sadece ikisi. Caðaoðlu'nda alýnan geniþ güvenlik önlemlerinin ardýndan sahte evrak yapýmý için muhtarlarýn bilgisayarlarýný gözüne kestiren hýrsýzlarýn yeni hedefi ise henüz bilinmiyor.

Kaynak:Zaman

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...