Jump to content

Expression Studio Savaşları : Expression Web


wmismail

Recommended Posts

Expression Web Microsoft'un Office paketi dahilinde yer alan Frontpage ürünün yeni nesil temsilcisi olarak Expression Studio içerisinde yerini alan bir ürün. Frontpage günlerinden bugüne geldiğimizde Expression Web içerisindeki XHTML, XSLT, CSS ve XML desteğinin Intellisense ile beraber gelmesi gerçekten sevindirici. Özellikle yazılımın ASP.NET sayfalarına destek vermesi ve neredeyse tüm ASP.NET sunucu kontrollerinin tasarım aşamasında gerçek görüntüleri ile kullanılabiliyor olması muhteşem. Expression Web içerisinde yaratılan herhangi bir ASP.NET sayfası tasarımcıya ASP.NET Development Server üzerinden çalıştırılarak gösterildiği için tasarımcının bilgisayarında IIS yüklü olması da gerekmiyor.

Tüm bu güzelliklerin yanında maalesef artık Expression Web'e Frontpage gibi bir "giriş seviyesi tasarım aracı" olarak bakmamız mümkün değil. Hatta çoğu giriş seviyesi kullanıcı programın kullanımını zor bile bulacaktır. Diğer yandan hali hazırda rakipler arasından Adobe'un Dreamweaver yazılımını kullanan tasarımcıların ise Expression Web'e geçişleri çok kolay olacaktır. Her iki programın da arayüzleri birbirine çok benziyor. Bir karşılaştırma noktasında Expression Web'in avantajı Visual Studio ile entegrasyon sağlayabilmesi, ayrıca CSS desteği noktasında da sadece bir CSS yönetim paneli değil otomatik entegrasyon sağlaması da güzel bir özellik. Ek olarak direk ASP.NET DataSource kontrolleri ile harici veri kaynaklarına erişebiliyor olmak tasarımcılar için sitenin son hali üzerinde çalışabilmek adına hayati önem arz edecektir.

1000001534_21112007.png

Expression Web arayüzü.

Benim kişisel olarak Expression Web'de sevdiğim en önemli nokta hızlı açılıyor olması. Takriben Adobe Dreamweaver'a kıyasla 4 kat daha hızlı açılıyor. Bu durum özellikle çok sayıda proje üzerinde çalışırken çok önemli. Herhangi bir dosyayı hemen açarak üzerinde ufak bir değişiklik yapıp kaydetmek gerekebiliyor. Yavaş açılan yazılımlar nedeniyle bazen Notepad kullandığımı bile bilirim. Sırf bu nedenle eskiden de bilgisayarımda FrontPage'i yüklü tutardım, çünkü o da hızlı açılırdı. Aynı özellik Expression Web'de de devam ediyor ve Frontpage'in üzerine gelen bir sürü muhteşem yeni özellik ile bu hıza Expression Web'in rahatlığını da ekleyince benim favori editörüm haline geldiğini söyleyebilirim.

Yukarıda Expression Web'in güzel özelliklerinden bahsederken otomatik CSS yaratabilmesine de değinmiştim. Ama maalesef ben bu özelliği pek de sevmiyorum, genelde otomatik şeylere karşı biraz alerjim vardır :jump: Ben elle kendi bildiğim gibi yapmayı tercih ederim. Eğer siz de benim gibi düşünüyorsanız Expression Web içerisinde Tools / Page Editor Options / CSS bölümüne giderek otomatik CSS yaratılmasına dair işlevleri kapatabilirsiniz. Expression Web'in CSS Intellisense ve CSS yönetim panelleri çalışmaya devam edecektir fakat otomatik CSS sınıfları artık yaratılmayacaktır.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...