Jump to content

Linux Modifiye Ve işletim Sistemi imajı Almak


EASMurat
 Share

Recommended Posts

Konuyu Uzatmadan benim gibi merak edenler için de direk Sorayım @forjest Adaş başta olmak üzere Konuyla akalı bilgisi olanların desteğini bekliyorum, Windows 10'dan nefret eden biri olarak Windows 8.1 embedded industry pro X64 kullanıyorum Taş gibi hiç birde sorun yaşamıyorum, Fakat eski  Laptop, masaüzeri sadece XP kurulu olan bir PC'yi Linuxla canlandırılacağını görünce  Konu burada https://www.tnctr.com/topic/688717-eski-laptopmasaüstü-bilgisayarlar-için-en-hızlı-linux-sistemler/  Birde üzerine biraz araştırma yapıp " Linux sistemlerde WİNE isimli emülatör Programıyla " Windowstaki gibi .exe ve .dll kurulacağını görünce bu konuya yönelmeye karar verdim ama elimizdeki üstadın ( forjest  :) ) desteği başta olmak üzere bu konuda bişeyler yapılabilir ve windows bağımlılığından kurtulabilir diye düşünenlerin desteğiyle bişeyler yapmak istiyorum illa donanım bakımından güçlü bilgisayarlar olmadan, Sadece işletim sistemiyle ( yazılımla ) eski donanımlı bilgisayarlarında canlanması ayrıca kişisel bilgisayarınızdan da harika performanslar almak istersiniz düşüncesiyle bu konuda bilgi almaya ve  benim gibi merak edenler için bilgisi olanları da, birikimlerini paylaşmaya davet ediyorum... 

Yukarıda da dediğim gibi Forjest ustanın Wintubuntu konu linki burada :  wintubuntu yapımı linux sistemi var indirdim kurdum harika çalışıyor...  Sorum tam da burada başlıyor ?

1-Bizde windowsta olduğu gibi MSDN bir kalıpla Linux kalıbı ( çekirdeği belkide ) indirip onun üzerine Windowtaki gibi güncellemeleri entegre edip modifiye edip Paylaşabilirmiyiz ?
2- Yada hazır kurulu bir Linux sistemden ( ben Linux mint 18.2 kullanıyorum ) bunun windowsta olduğu gibi, imajını Alıp başka PClere yükleyecek bir yazılım varmı, varsa kullanımı nasıl ?
3-Windowstaki gibi Şu şu şu yazılımları çıkarabilirsiniz diye bir kaynak varmı yada Linuxtan neler çıkarılırsa stabiliyet bozulmadan modifiye edilebilir ?
4-Herkesin Windowsa alışık olduğunu göz önünde bulundurursak,  yapacağımız modifiyeli Linuxu windowsa benzetmemiz lazım, bu temaları ( wintubuntu da olduğu gibi ) nereden bulunur ve sisteme nasıl eklenir ?  

Bu konularda bilgisi olanları başta adaşım forjest usta olmak üzere bilgilerini paylaşmaya çağarıyorum, benim gibi eminim ki Linuxta modifiye ve  lite bir linux  yapmak yada Ram'den çalışan  Live bir linux nasıl yapılır modifiye edilir bu konuyu merak eden çok insan vardır, şimdiden teşekkürler.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

VentMois, 5 dakika önce yazdı:

imaj için işletim sistemi yerine direkt diskin imajını alsanız ?  

@EASMurat   Sysprep gibi bir modifiyeden bahsediyor, genelleştirme şeklinde yani. Kurulu sistemin imajını alırsanız ister istemez kişisel bilgileriniz de imajın içinde kalır, kullanıcı adı vs gibi.

Link to comment
Share on other sites

MX linuxta canlı sistem imajı alma uygulaması bulunmaktadır. Tüm programları yükleyip, güncelleştirmeleri yapıp direkt olarak ISO oluşturabilirsiniz.

Ubuntu için bulifs adında bir araç var ancak pek fazla anlamıyorum.

İmaj alma programları genel olarak Windowsa özgü, linuxun dosya sistemide farklı olunca biraz sıkıntı çıkartıyor.

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Öncelikle herkeze selam ve sevgilerimi sunarak görüşlerimi yorumumu nacizane fikirlerimi sizlerle paylaşacağım.

Hakkımdaki olumlu pozitif düşüncelerin için teşekkür etmeden geçemeyeceğim sağol EASMurat kardeşim! :) 

Hızlı bakış?

Bahse konu olan Linux işletim sistemleri modifiye işlemleri gerçektende bir tabirle çetrefilli,zorlu ve de sabırlı olmayı gerektiren husus diyebilirim en azından kendim için bunu belirteyim çok ince ve sistem üzerinde hassas çalışmamdan kaynaklı olabilir belkide tabiatımla alakalı birazda tabii.Devam ediyorum konuda dönelim.herşeyden evvel linux'ü az veya çok sevmek ve açık kaynak sistemler hakkında temel bilgilere en azından sahip olmak  belli bir süre aşina olarak "kesinlikle kullanmak gerekli" araştırmacı vs.gerisi malum bu doğrultularda hareket edildiğinde ve sahip olunan özellikler varsa bu işin olmaması zaten mümkün değilki bende bu şekilde adım atarak yönergeleri takip ederek yardım bilgi belge makale forum,wiki,github,sourceforge vb. forum ve kaynakları bol kepçe olan yerlerden edinerek bazen uzmanlara dilim döndüğünce google translator yardımıyla sorarak (linux üzerinden de chatbox kullanılarak olabilir! belirtmemde fayda var.( Hexchat,Arch channel vs. gibi) dolayısıyla,işe nerden nasıl başlamak gerektiğini anlamak ve anlaşılır hale getirmek için temelleri malzemeleri ve hayal gücünü birleştirerek hazırlanması düşünülen dağıtım hazırlanması için en önemli ve olması gerekli bileşenler  malzemeler bunlar kesinlikle.

İşleri kolaylaştırmak için özet bilgiler:

Ben işi kestirme ve anlaşılabilirliliği olması bakımından çok fazla advance/gelişmiş şekilde anlatmayacağım,zaten istesemde belki yetersiz olacağı yönlerim kesin olabilir buralarda taktir edilirki,kimseyi yanıltmak ve de,farklı birşey söylemek istemem yalan yanlış olarak bilgilendirme vb. gibi. (Uzman,öğretmen,yazılımcı [IT'ci] ve programlamacı değilim sonuçta!)

Modifiye etme önerileri işe nereden başlamak gerekliliği:

Tüm Linux işletim  sistemleri modifiye edilebilir dağıtılabilir kendinize has adlar (orn:Winbuntu vb. gibi) uygulamalar geliştirdiğiniz scriptler,tools'lar vb. zengin içerikler kullanarak yapacağınız,(iso kalıbı oluşturabileceğiniz diyelim ? ) Linux işletim sistemini üstteki eklediğim bilgiler dahilinde  temelinde hazırlayabiliyoruz değerli arkadaşlarım abilerim kardeşlerim.

Hangi linux işletim sistemleri bu işler için daha uygundur ve üzerinde kolay karmaşık olmayan işlemler yapabilirim uygulama kurmak,linux üzerinde değişiklikleri yaptığımda kendime ve çevreme forum siteye vs.ISO dosyası oluşturarak dağıtımımı herkezle paylaşabilirim? konusuna gelelim şimdi.

Kendimden örnek verecek olursam eğer uzun yıllardır ubuntu linux işletim sistemini kullanmaktayım (son zamanlarda Archlinux'ü saymazsak eğer!) seçiminizi özellikle ubuntu linux işletim sistemi yönünde yapmanızı öneriyorum.Bu tabii saf debian vd. benzer dağıtımlarda olabilirdi,amaç işi kolaylaştırmak!

Linux dağıtımları uygulamaları ve çeşitli popüler sitelerin kaynak linkleri öneriler en iyileri:

Yapacağınız dağıtımla ilgili arayacağınız bilgi belge uygulama vb.çeşitli Linux dağıtımlarına ait olan sitelerle ilgili eklemeler ilave edilmeliki işler kolay olsun!

Linux farklı dağıtımları hakkında bilgi edinmek için tanıtımını yapan ve sürekli hit,indexleme,puan ve dereceleri belirleyen dünya ile paylaşan popüler site Distrowatch üzerinden incelemeye yapabilirsiniz. Anasayfası: 

Ubuntu Linux işletim sistemi için anasayfası:   FTP_torrent vb.

Linux işletim sistemlerine uygun yoğun ve zengin uygulamalar ikon tema  vb. içerikler için bana göre en iyi olan bir siteler:  +  bu sitelerde bulamacağınız neredeyse simgesetleri,tema,wallpaper,theme paketleri uygulamalar yok.

Dünyadaki bir çok Linux dağıtımına desteğiyle paket yönetimlerini kullanarak (Deb,Rpm,Tar.gz vb.) program setuplarının bulunduğu site: 

Kullandığınız dağıtım adı,sürümü vb. arama kutusu ve seçenekleri opsiyonundan ilgili uygulamanın setup paketini bulup indirebiliyorsunuz.Buradaki mantık elinizdeki linux sistemindeki yazılım merkezi üzerinde bulunan uygulamalamanın yeni versiyonu yoksa,ya kendi sitesi ya da,üstteki siteden çekip kurmak.

LINUX MINT'e HAS BAZI AYARLAR BU DİĞERLERİ İÇİN GEÇERLİ DEĞİLDİR.

Ne forumlarında ne de sitelerinde sormama rağmen açıklama alamadığım çözümü kendim ürettim ve yarattım dip not olarak,linux mint hazırlanmış olan yapılandırılmış iso kalıplarının dağıtımına izin vermediğide Türkiye Linux mint forum yöneticilerinden ve kendi yurtdışı bağlantılı forumlarından edindiğim bilgilerdir arkadaşlar bunuda eklememde yarar var winbuntu'yu hazırlamamdaki düşüncelerin altında bu yatmaktadır aslında hem çok kızdım,hemde gereksiz olduğunu düşündüm madem açık kaynak paylaşılabilir neden böyle bir sınırlama getirdiklerine anlam veremedim doğrusu kim olsa böyle düşünürdü (sonuçta windows değil,MacOSX IOS değil vs.) bilgi olarak ekleme gereksinimi duydum değerli arkadaşlar linux mint hazırlanmasında bazı engelleri aşmak gerekli olduğu için spoiler içerisinde bazı bilgilere yer verdim ve ilave gerekli olan bir dosyanın değişimine ihtiyaç varki,onuda link olarak ekleyeceğim/ya da alta ekledim diyelim şimdilik sadede gelirsek eğer Linux mint üzerinde iso kalıbı oluşturmadan evvel yapılması gerekli birinci işlem var onu mutlak yapın.

UBUNTU / LINUX MINT / DEBIAN VE TÜREVLERİ LİNUX İŞLETİM SİSTEMLERİNİN ISO KALIPLARINI YEDEKLERİNİ NASIL ALMALIYIM

Geldik en önemli kısma değerli arkadaşlar herşey tamam sistem tamamen güncellendi,temizlik işlemleri yapıldı,istenilmeyen tüm uygulamalar kaldırıldı yerine kendi özelleştirdiğim sevdiğim programlar dahil edildi.ikon simge tema arka plan uygulamalar eskileri kaldırılıp özelleri ilave edildi ve günün sonunda bu işlemlerimin boşuna gitmemesi ve sonrasında kullanmak dağıtmak herkezle paylaşmak için ISO kalıbı oluşturma işlemini yapmaya geldiyse sıra evet bu kısma geliyoruz.

Hazırladığınız sistemin dağıtımın orn: ubuntu 16.04 diyelim kurduğunuz özelleştirdiniz ancak iso kalıbı oluşturmanız için bu sürüme uygun olan remastersys / Pinguybuilder uygulamalarından birini kullanarak ister sistemini sadece backup olarak yedekler,ister iso kalıbı şeklinde live ve kurulabilir olarak yedek almanızı sağlayan uzun yılların ve bir çok uzman orta seviye linux camiası kullanıcılarının dağıtımlarını hazırladığı ve kullandığı popüler iki uygulama bunlara ulaşmak için kaynak linkleriniz alt kısma ekleyeceğim detaylara dikkat ederek işlemleri yaptığınız taktirde herşey yarım saat ve bir saat içerisinde donanım gücünüze göre hazır hale gelecek iso kalıbınız (home dizininde) hazır olarak sizlerin kullanımına hazır şekilde bu uygulamalar oluşturacak.

Kaynak linkler:

SourceForge Remastersys/PinguyISOBuilder:  

Please register to see this content.

Senaryo  şu şekilde işleyecek arkadaşlar: Kurulumu yaptınız ve tüm değişiklikleride yaptınız ve tüm uygulamalarla ayarlarla beraber sistemin gelmesini istiyorsanız eğer (Dikkat: tarayıcı ve özel şifre vb. işlemlerinizin,kalıntıların olmamasına dikkat edin!) dağıtımı indiren kişi eğer paylaşırsanız bunlarada ulaşmış olacaktır hatırlatmakta yarar buluyorum.(Dedim ya sistemler üzerinde ince çalışmak gerektiği durumu  :)

LINUX İŞLETİM SİSTEMDE İSTEMEDİĞİM PROGRAMLARI TEK TEK DEĞİL TOPLU ŞEKİLDE KALDIRMAK İSTİYORUM!

Değerli arkadaşlar uygulamaları yazılım merkezi üzerinden kurmak yerine,synaptic adlı program kurucu kaldırıcı all in one mantığı gibi düşünürsek eğer,sisteminizde kullanmadığınız programları tek tek tikleri seçerek kaldır demeniz yeterli.Burada önemli olan nokta sistemin kullandığı önemli kilit dosyalar bağımlılıklar olabilir zaten kaldırmanıza izin vermez uyarı verir vs.20 adet programı bir kaç saniye içerisinde sistemden kalıntı bırakmadan kaldıran bir uygulamadır.Aynı zamanda aranılan bir çok programıda steam,wine,simge tema paketleri,logon ekranları ve bir dünya vb. bir çok program ve sistem bileşenlerinede ulaşabileceğiniz kullanmanızı önerdiğim bir uygulamadır eğerki sistem yapmaya veya kolay kaldırma yükleme işlemlerini yapmak içinse amacınız bulunmaz nimet bir program her sistemde bulunmalı.

Favori olmazsa olmaz uygulamalardan yüklü olması gerekliler:

Grubcustomizer,Adobeflashplayer,Gparted disk manager,Etcher Uefi/Legacy iso yazdırma,Uefi adıyla arama yapıp kurulum düzeneği vb.

Örneğin terminal üzerinden toplu olarak yüklemek için kullandığım bir komuttur güncel olan sistem üzerinden terminal konsola alttaki komutlarla tek kalemde yüklediğim sevdiğim uygulamalar sevilmeyenlerin yerine,istenilen eklenip sisteme bir kaç dakikada kurulabilmekteler.

Toplu şekilde program kurulum komutu:

sudo apt install kazam uget vlc openshot qbittorrent gimp pinta bleachbit p7zip-rar p7zip-full unace unrar zip unzip sharutils rar uudeview mpack arj cabextract file-roller ttf-mscorefonts-installer synaptic gufw gparted  gdebi numlockx

Deb uzantılı program setup'ı dosyalarınıda yine konsoldan,indirdiğiniz paketi bu komut sonuna sürükleyip bırakın enter'layın hızlı şekilde kurar.

Komut: sudo dpkg -i <--> sürüklebırakprogramismi.DEB

Program yüklemek için illa yazılım merkezinemi ihtiyacım var?

Bilmeyenler yeni kullanıcıları istisnaa sayarsak eğer,kesinlikle gerek yok mesela kendime kullanmamaktayım bunun nedeni geçmişten bugüne ya da,kullandığım porgramların artık adlarını komutlarını bilmemden üstteki eklediğim şekildeki örnek komuttaki gibi bilmekle alakalı,yazılım merkezine software manager'a ihtiyaç duymama sebebim bu genellikle nedeni tahmin edildiği üzere zaman,pratiklik,işleri daha hızlı yapmak ve kolaylaştırmak temelli.

Linux mint işletim sistemini kurmadan evvel sonrasında ( ISO kalıbı ve sistem hazırlamada sorunları ve engelleri aşmak için gerekli önemli bir işlemdir)

Linux linux kurulum iso dosyası içerisine "filesystem.manifest" dosyasını atarak iso dosyasını tekrar'dan kaydedinki,sonradan lazım olacak kurulum düzenekleri alt bağımlılık dosyaları ve iso kalıbı için gerekli olan temel yapı taşı kalsın lazım olacak!

ISO dosyasına ekleme çıkartma işlemleri bildiğimiz forumdan da uygulamaları kullanabilirsiniz:
(Poweriso,Ultraiso) popüler ISO dosyası editleme uygulamaları:

Bu filesystem.manifest içeriğinde Linux mint kurulum düzeneği alt yapısının kaldırılmaması anlayışında hazırlanmıştır.Mantık yeni iso paketi hazırlarken gerekli olan uygulama içerikleri bu filesystem.manifest içerisinde (text editor) ile inceleyebilirsiniz mevcuttur.Özetle eklenme sonrasında kurulmuş olan Linux mint sisteminde tekraren sabit kalacağından,bir sonrası hazırlanan paketlenecek iso kalıbı ve kurulum için gerekli olan kurulum bileşenleridir.

Linux üzerinde bulunan "filesystem.manifest" orjinal dosyasını yedekleyip,yeni yaptığınız oluşturulan iso kalıbına tekrar aynı orijinal filesystem.manifest dosyasını ekleyebilirsiniz eklemesenizde sorun olmaz.Ancak kurulum düzeneği tekrar kalır bilginize.

Bu diğer Ubuntu vb.türevdeki dağıtımlar içinde geçerlidir ki,Linux mint işletim sistemide ubuntu tabanlıdır bilindiği üzere.

Neden filesystem.manifest dosyası linux mint üzerinde değişim yapılmakta sorusu?
Ubuntu vd.sistemlerde yeni iso kalıbı alınmasına rağmen,linux mint'te bu işlemi yapmayınca kurulum düzeneği gelmemekte sistem sadece live olarak çalışmakla kalmakta ve yapılan işlemlerde boşa gitmektedir.

Mutlak şekilde filesystem.manifest dosyasının eklenmesi ilave edilmesi gerekli.
Kurulum yaparken ve hazırlanan iso kalıbına (istenirse kendisine ait olan orijinal filesystem.manifest) dosyası eklenebilir.Alınan ve yedeklenen dosyalar arasında tıpkı windows'tan örnek verecek olursam benzetme olarak "filesystem.squashfs" yedek dosyasını istendiği taktirde bu yedek dosyası,"orijinal linux mint,ubuntu sistemlerinede" aynı şekilde eklenebilir.Boot ve kurulum göstergesi ekranları orijinal olarak gelmesi istenirse tabiiki.

Bazen sadece kendine göre sistemi tamamen güncelleyip ve yapılandırıp bu "filesystem.squashfs" yedek dosyasını aynı şekilde,orijinal linuxmint.iso dosyasını üstteki belirttiği poweriso,ultraiso uygulamalarıyla içerisindekini silip "filesystem.squashfs" dosyasını,yeni olan yedek dosyası yine aynısı olanının "filesystem.squashfs" dosyasını entegre ederek güncel yapılandırılmış orijinal güncel bir sistem iso kalıbı elde etmiş olunulmaktadır.

Bu seçenek bireysel ve linux dağıtımının dağıtılabilir olmasından çok kişisel ya da kurum içi kullanımlarda vs.özelleştirilmiş şekilde yapılandırılmış olarak kullanım için uygun bir tercih olacaktır buda güzel bir seçenek elbette.

Dosyaların özetleyecek olursak kısaca özellikleri:
1.) Yedeklenen yapılandırılan önemli yedek dosyasıdır: filesystem.squashfs
Hazırlanmış olan sistemlerde bulunan kurulum düzeneği veya uygulamaların
 
2.) bulunduğu,kurulum sonunda sistemden kaldırılan uninstall edilen dosya:
filesystem.manifest

3.) Son olarak iso kalıbı içerisinde bulunan bu dosyaların dizini olan casper klasöründe intrd.gz dosyasını değiştirmeyin,ya hazırladığınız sisteme kesinlikle filesystem.manifest ve intrd.gz aynı dosyasının eklendiğinden emin olun.Hazırlanan sistemlerde genellikle intrd.gz dosyası linux mint üzerinde hatalara neden olmakta iki kez denenmiştir real ve sanal sistemlerde.Oluşturduğunu ya da aldığını iso kalıbı içerisine girerek bu mint üzerinde bulunan intrd.gz dosyasını özellikle kullanmanızı öneriyorum farklılıklar olduğundan sistemin kernel ve grub ekranlarında hatalara meydana getirdiğinden dolayı bunuda dip not olarak ekledim toparlayacak olursam üstte bahsettiğim hususlar yapıldığı taktirde özelleştirdiğiniz Linux mint sisteminiz kurulabilir,Live çalışabilen size has bireysel kullanım sağlayan  bir sistemin ortaya çıktığına şahit olacaksınız bu konularla ilgili ekleyeceklerim PÜF noktalar (linux mint ile ilgili en azından) şimdilik bu kadar yine söylüyorum kızdığım daha evvel hazırlayıp sizler bir günlüğüne paylaşarak hazırladığım sistemdi ve görüşmelerin sonucunda paylaşımların yapılmaması bilgisine ulaşınca kaldırdım ve bir daha bu dağıtımı kullanmama kararı aldım yorum sizin tercih sizin elbette benim bildiklerim şimdilik bu kadar değerli Arkadaşlar. :) 

Farklı gelişmeler vb.şeyler olursa konu altından zaten yorumlarız bildiklerimiz dahilinde elbette nacizane..

 

Değerli Arkadaşlarım Yazıma kaldığı yerden devam edeceğim şimdilik müsadenizle geleceğim yine.. :) 

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Verdiğin bilgiler ışığında birşety daha sormak istiyorum, hani sistemi Windows'a benzetelim demiştim ya verdiğin linklerden ( okuduysamda gözden kaçırdım yada anlamadım ) şu temayı buldum bence harika

Please register to see this content.
 bu tema evrensel mi yani bütün linux sürümlerine kurulabilir mi ? bunu indirdik diyelim klasörleri Root dizini aldında biryeremi atıcan ( orası neresi ) yada Paket gibi kurucakmıyız ama Paket dosyası değil bilgiğin sıkıştırılmış .zip gibi yada .rar veya .7z gibi bir dosya bunu sisteme nasıl kurucaz yani ?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 ay sonra...

Bu konuyu gördüğüm iyi oldu. Bir ara merak edip bir süre sonra vazgeçtiğim bir konuya değinmişsiniz.

@forjest üstadım bu zamana kadar Linux kullanırken hep bocaladım bir yerde. Sizin bilgileriniz resmen ışık hızı gibi geldi bana. :) Emeğinize sağlık, konuyu takip ediyorum.

Belki ben de müsait olduğum bir vakitte kendi kullandığım (Deepin OS) Linux dağıtımını iso kalıbı haline getirmeye çalışırım.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...