Jump to content
Son zamanlarda artan kullanıcı hesap hırsızlıkları sebebiyle tüm kullanıcılara şifre sıfırlama maili gönderilmiştir. Lütfen güveli şifreler seçiniz. Mevcut e-mail adresinize erişemiyorsanız, en aşağıdaki destek linkinden bize ulaşınız. ×

Linux' A Yeni Başlayan Kullanıcının Günlüğü


deli_petro06
 Share

Recommended Posts

Kurulumla alakalı ufak bilgiler de ekleyeyim arkadaşlar. Linux kurulumu yaparken bir kök dizin, tercihen efi sistemi, tercihen home ve swap(takas alanı) oluşturmanız gerekiyor. İki haftada okuduklarımı kısaca özetleyeyim. 1- Disk yapılandırırken ilk olarak kök dizin yani linux' un yükleneceği bölümü oluşturuyorsunuz. ext4 formatında(bu sanırım windowsta ntfs v.b' ne denk geliyor.) / işareti ile simgeleniyor. Ext4 formatı  dışında okuduğum kadarıyla brtfs disk biçimi en güncel olanı ancak okuduğum kaynaklar brtfs' nin performans olarak sistemi düşürdüğünü söylüyorlar. Brtfs' nin artısı ise snapshot v.b online işlemlerde yedekleme sistemi mevcutmuş. Ancak en çok tercih edilen ext4

2- Tercihen efi bölümü oluşturmak. Bu bölüm için 200 ile 512 mb arası bir alan yeterli deniliyor. Birçok linux sürümünde efi göremedim. Neden efi bölümü diyecek olursanız tıpkı internet kaynaklarında yazdığı gibi şuraya da bir efi bölümü oluşturalım diyerek geçiştireyim :) Adamlar kurulum yapıyor, açıklama falan yok direkt şuraya bir de efi bölümü oluşturalım deyip geçiştiriyorlar. 

3- Home bölümü. Anladığım kadarıyla windowsta disk bölümlendirdiğinizde windowsun kurulu olmadığı D diske denk geliyor. Linux çöktüğünde buradaki dosyalarınız hasar almıyor yanlış anlamadıysam. Oluşturmakta fayda var.

4-Swap yani takas alanı. Belki de bilgi verilmeden geçilmeyen nadir bölümlerden. Swap yani takas alanı pc' nizdeki ram miktarının 2 katı kadarı olması öneriliyor. Okuduklarım ve videolardan izlediklerim kadarıyla takas alanı linux işlem yaparken ram' iniz yetersiz kalırsa bu takas alanını ram olarak kullanıyor. Bende tavsiye ettikleri gibi ram miktarımın 2 katı kadar takas alanı oluşturuyorum.

Bu kısmı da bilgi sahibi olanlar yanlış anladığım kısım varsa düzeltmek, doğru bilgi varsa teyit etmek açısından ekliyorum. Linux kurulumu yaptığınızda zaten ne olduğunu anlamak açısından iyi olabilir düşüncesi ile yazıyorum. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Çok güzel ve açıklayıcı bir yazı olmuş gözlerinize ellerinize kaleminize sağlık çok beğendim.Winbuntu'yu es geçmişiniz gözlerim aradı.macbuntu'yu gördüm görsellik ve efektler olunca performanstan ödün vermek ve ferakat etmek gerekli olabiliyor taktir edilirki.

Bende bir kaç satır düşeyim dedim:

  • Linux işletim sistemlerinde hız aranılınırsa eğer yalın ve saf halini kurarak ufak ufak gereksinim duyulan uygulamalarla yol alarak veya yükleyerek sürdürmek kullanmak seçim yapmak gerekliliğine inanıyorum.
  • Linux dağıtımlarını şahsi olarak kendi düşüncem hazırcılık olarak görüyorum birileri benim gibi kafasına göre yapmış senaryosunuda kurgulamış,benim tanımadığım kullanmayacağımda boyutu büyük olan uygulamalarında bulunduğu bir sistemi indirip kurmak,şahsi olarak düşüncem çok yanlış. Buradaki öz eleştirim hem kendime hemde genel olarak Türkiye'deki windows tekelinden çıkma,çıkamama girişimleri vs. vs. tutturmuşuz bir windows gidiyoruz beraberinde her ne kadar açık kaynak olsada google'un eli olduğu android sistemleri,geri çinliler android 8 'den sonrasına makinelerinde el attılar düşük boyutlu donanımlı arm,pc,laptop,netbook,android cihazlar,mediabox'ları media araçları vd.'lerinde kullanmak üzere,büyük değişimlerle konfigüre ettiler ve android biraz google'un tekelinden çıkmaya doğru geldi. 
  • Ondandırki huawei,samsung,xiaomi vd. firmalarla google playstore,android anlaşmazlıkları vb. ara  ara gündeme gelen spekilasyonlar vs. zannediyorum işin başı para abd ve yancıları için.Onun için linux geleceğin hatta bugünün sistemleri oldu olma ve olacağı yolunda büyük adımlarla yürüyor.
  • Ben DeepinOS'un daha da gelişeceği ve yaygınlaşacağı kanaatindeyim özelliklede,deepin desktop arayüzünü arch,ubuntu vd. dağıtımlarda da görmeye başladık opensource olduğundan,belki uygulama marketi burada kullanılamaz olsada masaüstü için deepin desktop kurmak kullanmak,windows aşinalıklarına yakınlığı hatta macOSX konseptinde dahi kullanılabiliyor olmasının +'larınıda dahil ettiğimizde, buradan bakınca üstün ve ileri zamanlarda daha gelişeceğinin emarelerini taşıyan zengin bir yapıya arka planında, kalabalık bir profeyonel kadroların olduğuna, "bu kadar hızlı  gelişmesi ve popüleritesinin artış göstermesine bağlıyorum bunu" daha iyi yaygınlaşma tekelleşme belki pazarda ticari olarakta satışlarının dahi yapılabileceğine bile şahit olabiliriz.
  • Konudışı ama bağlantı kuraraktan bahsetmek te yarar var bu vesileyle :) | Windows microsoft + uygulamalara bakıyorum tüm şirketler aynı eksende ve senkronizasyonlarla beraber "(üst versiyonlar çıkması vs.) "  yerinde sayıyor.Umur zaten kalmamış ms'te. Sürekli sürekli nihai olmayan kararsız w10 sistemlerle bir yol strateji_izlemekte final anlayışı dışında adeta kalarak. Sadece business/işletmelere yönelik "paralı"  bir hizmetle devam etme yolunda,
  • Dünyadaki kullanıcılarından adeta bana göre, kopuk şekilde yol izlemekte ki,açık kaynak ücretsiz zengin özelliklere  sahip olan Linux vb. farklı sistemlere geçiş arayışı içerisine insanları dünyayı sokmuş durumda.Eskilerle günlük benim işimi görüyorcu değişimden uzak yaşlı başlı insanları,ülke eyalet yasalarının bilişim cezalarından uzak kalmak için donanım dayatması olan almaya teşvik eden diyelim, windows'u terkeden,sırf bunlardan kaynaklı ve bu kapsamla, "free/dos linux opensource ya da eski macosx " kullanımlarıyla devam eden binlerin ve milyonlarında olduğunu son yıllarda özellikle az çok hepimiz tahmin ediyoruz görüyoruz yaşanılanlardan da tanık oluyoruz.
  • "3.blok fakir fukara ülkelerde" büyük cevherler illegal işler için cezai durumların olmamasından kaynalı olsa gerekki "hindistan vb. ülkelerde" adamlar kendilerini çok çok üstün şekilde geliştiriveriyorlar.Özetle hazırcı değiller.Hazırcı olanlarlar yok değil ondandırki uygulamalara yönelik "patch crack" benzeri uygulama kırma yoluna girme ve arayışlarında olma kulanıcıların tercih etme kullanma.İçerisinde ne gibi tuzakların log tutucuların sızıntı zararlıların olabileceğini bilip bilmeden kullanıma girme ve illa windows ile bir uygulamayı oyunu çalıştırma arzusu ve arayışı içerisinde olması ne kadar garip değilmi riskleri bilipte yangın var yangına bile bile gitme gibi birşey tabiri caizse eğer. :D 
  • Bazı çevreler arkadaşlar yorumlarında sistemleri övdüğümden bahsederler bazen onlarada hak veriyorum aslında kızmak yersiz sessiz kalma çare olur herhalde en iyisi zamanla onlarda anlarlar kanaatimce.Oysaki Linux opensource işletim sistemlerinde bunlara gerek yok, herşey bedava ücretsiz virüs yok bakım yok düşük donanım pil,işlemci ısı vb.büyük +larla dolu olan arkadaş bir sistemdir yeterki alışma süreçlerine biraz aşina olmak sabırlı azimli olmayı hedeflemek öğrenmek araştırmak bu unsuzlar ve niteliklere sahip cevher genç meraklı arkadaşlarımız var ve son yıllarda,oldukça etkili şekilde kullanıcı kitleleri fanlar sosyal ağlarda sayfalarda paylaşımlar hatta forum içi tnctr içerisinde örnek bu sayfadaki yazımlar gibi artık konularda geçmesi vs. gündemlere gelmekte daha da ilerleme kaydetmekle beraber kendini opensource açık kaynak "Linux işletim sistemleri" sürekli olarak gelişerek kullanıcı dostu sistemler çıkartmaya devam etmekteler. Keza buna yazılım sürücü uygulama oyun şirketleri dahi linux için uygulamalarını geliştirme yoluna girdiler pazarda hatırı sayılır k@r marjlarınada sahipler.

Fazla uzamasın yazı özetle herkezin kendine göre kullandığı bir sistem muhakkak var ne varki,alışkanlıkları bazen bozmakta gerekli değişmek şart değişim gerekli her alanda.

Okuduğunuz için teşekkürler.

Saygılarımla Forjest.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

@forjest Üstad yorumların için teşekkür ediyorum. Bu arada yazarken nickleri karıştırmışım :) Sizin paylaşımlarınızla linux üzerine kafa yormaya başladım. Winbuntu muhtemelen benim HDD' te boş alan sıkıntısı yaşadığım döneme denk gelmiş. O yüzden deneme şansım olmadı şu an indiriyorum. Deepin OS yi de indirdim. Sistem sürekli deneme yaptığım için bayağı ısınmış durumda. En uygun zamanda tavsiye ettiğiniz iki linux' u da test edeceğim. Aslında insanlar linux' u tanıdıkça ilgileri artıyor. Şu an HDD' te Linux mint kurulu ve kim görse HDD' e ikinci işletim sistemi olarak yükleyelim diyor. Daha önce de Ubuntu Linux vardı. Onu gören akrabam da yine HDD' ine ikinci bir işletim sistemi olarak kurmak istiyor. Aslında tavsiye edilen tüm linuxları indirip test etmek istiyorum. İndirip başarılı kurulum yapamadığım bir tek Arclinux kaldı. Saçma sapan yerlerde hata veriyordu. Eğer tespiti doğru yaptıysam disk bölümlendirme kısmında kaynak olarak baktığım videoda belli aşamalar atlanmış. Farklı bir arch linux sürümünün videosunu izlerken dikkatimi çekti, kök dizin, takas alanı kullanılırken oluşturduktan sonra tek tek type yaptıktan sonra write' ı seçip en son kök dizin için yine işlemleri tekrar edip aynı ekranda bootmap ' i seçip ardından quit yaparak işleme devam ediyor. İlk kaynakta tüm diskleri oluşturup write yaptıktan sonra quit yapıp çıkıyordu. Muhtemelen bu ekranda her  disk oluşturduktan sonra write yapıp en son kök dizin için write, bootmap ve ardından quit ile işleme devam edeceğim. Tüm disklerde write yapmadığım ve kök dizin için bootmap yapmadığım için bootmaple başlayan ve grub-instal kodları hata veriyor. Gerçi neden diğer linuxlar gibi kolay kurulum ekranları yok anlamış değilim. Bir sistemi kurmak için en az 30-40 kod girmek, belli noktalarda aynı kodlarda sıkça hata verip ardından aynı kod olmasına rağmen hata vermemesi de çileden çıkarıyor. Archlinux yazılımcıları neden kullanıcılarına bu çin işkencesini yaşatıyor onu da anlamış değilim. Sizin tavsiyelerinizle birlikte Archlinux, Deepin ve Winbuntuyu test edeceğim. Aslında windowsa benzeyen linux sürümleri pek ilgimi çekmiyor. Çünkü windowsun görüntüsünden o kadar sıkılmışım ki, özellikle ubuntu linux kullanırken daha çok bana göre gibi hissediyorum. MacBuntu içinde evet görsel olarak Mac sistemlere benzerliğiyle insanın görsel zevkini doyuruyor. Ancak MacOs a benzetmek içinde bu kadar performanstan ödün vermek bana mantıklı gelmiyor. 

  Son olarak, linux' a benim gibi yeni başlamış arkadaşlara kolaylık olması amacıyla konuyu devam ettirme düşüncesindeyim. Tabikii forum yönetimi kızmadığı sürece. Amacım tek bir konuda linux' a adım atacak arkadaşların ilk bakışta nelerle karşılaşacağı, windowsta kullandıkları programların linux' taki alternatiflerini bulabilecekleri bir konu haline getirmek istiyorum. Çünkü ben ilk linux kullanmaya karar verdiğimde her programın alternatifini tek tek tarayıcıdan aratarak bulmaya çalıştım. Böyle olunca da daha fazla öğrenmek için harcayacağım zamanı, programların alternatiflerini ararken harcıyorum. Umarım faydalı olur ve sizin gibi insanların windowstan yavaş yavaş farklı deneyimler kazanması için ilham kaynağı olur. Aklım hala test edemediğim Arclinux' ta :) Pc olmadığı ortamlarda bile beynimden matematik hesabı yapar gibi eğer o kod şöyleyse bundan hata verebilir, öyle değilse şundan olabilir mi? diye hesaplar yapıp duruyorum. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

deli_petro06

Merhabalar değerli kardeşim. Archlinux dağıtımlarında abartmıyorum Manjarolinux kraldır ilk ve son kullanıcı odaklıdır ve sürekli olarak günceller Türkiye manjaro forumu kapatılması biraz sesinin azalmasına neden oldu ne varki distrowatch sıralamalarında üst seviyelerde Türkiye'de belki ilk bu sistemle tanışanlardan biride benimdir.Mint windows çizgilerini taşıyor tasarım olarak bana göre "gri ve yeşil renk" manipülasyonu win'i apsorbe ediyor" linux emarelerini tamamlar nitelikte"  hiç sevmediğim bir dağıtımdır bu arada mint log ve kullanıcı kaydı tutma güvenlik zafiyeti spekilasyonlarınıda çıkınca tamamen soğumuştum + forumlarınıda sevmiyorum zorinos'te dahil argo konuşmalar var bir,diğeride yeni iso yapacaktım izin vermemişlerdi Türkiye mint forum yöneticilerenede izin vermemişler görüştüm özellikle şaşırtıcı burayı geçeyim artık.

Ben kendime göre yaptığım ve forum içerisinde de paylaştığım ubuntu linux var. Madem ubuntu sevgin var bunu denemeni beğeneceğini düşünüyorum linki altta forumda da mevcuttu zaten farklı değil. (Bir özelliğide kendine göre yapılandırıp pinguy ile iso imajını kendine göre alabilirsin tıpkı dism gibi.) biliyorsundurda anlatmıştım forumda da kolay yani.

Denemek ve indirmek isterim dersen eğer direkt indirme linki  + Forum içi tnctr kaynak linki alta eklendi.

Alıntı

Googledrive linki: 

Please register to see this content.
 Temel gereksinimlerin hepsi dahil 1.3 GB ISO plank,compiz,kodek, vs.. herşey mevcut yorumunu bekliyorum. :) > > Forum içi konusu + Screenshotları:

Spoiler

Small UbuntuXFCE2020.2x64

Saygılarımla. :) 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

@forjest ustam önerileriniz için teşekkür ediyorum. Tavsiyelerinizin hepsini indiriyorum. Daha önce tavsiye ettiğiniz

-Winbuntu: kısa bir test ettim. Görsel performans olarak hoş görünüyor. Ancak windows görüntüsünden sıkılan arkadaşlar için pek iyi bir tercih olmayabilir. Windows görüntüsünü seven, yabancılık çekmek istemeyen arkadaşlar için performans olarak çok iyi, görsel anlamda zaten win10 baz alınmış. Test ettiğim linuxlar içerisinde de zaten windows görünümüne en yakın linuxtu. Elinize sağlık çok güzel olmuş.(2020.02)

-Deepin Linux: Görsel ve performans açısından cidden çok çok iyi bir linux. Diğer linuxlara oranla görsel olarak sanki android samsungları andırıyor. Şeffaf paneller çok şık duruyor. Performans olarakta çoğu kullanıcının beklentilerini karşılayabilir. Diğer linuxların birçoğunda da görsellik çok iyi ancak deepin linux' ta cidden çok iyi noktaya gelmiş. Test ederken android samsung telefon kullanıyormuş gibi bir his veriyor. Test ettiklerim içerisinde gerçekten özellikle görsel baz da ilk 3' e kesin girer. Görsel anlamda kullanıcıların kesinlikle beğenmeme ihtimalinin çok düşük olduğu bir linux olmuş.

  Tavsiyeniz üzerine Manjaro Kde 19.0.2 ve araştırıken denk geldiğim Kde neon user edition 2020.03.05 ve kde neon developer 2020.03.09-2357 sürümünü de indiriyorum. Bu arada linux test etmekten bu gidişle windows çökecek :) Kde neon ingiliz menşeiliymiş. Ürkütmüyor değil. Umarım İngilizler gibi alttan alttan mezarımızı kazmaz :)

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

deli_petro06, Bir saat önce yazdı:

@forjest ustam önerileriniz için teşekkür ediyorum. Tavsiyelerinizin hepsini indiriyorum. Daha önce tavsiye ettiğiniz

-Winbuntu: kısa bir test ettim. Görsel performans olarak hoş görünüyor. Ancak windows görüntüsünden sıkılan arkadaşlar için pek iyi bir tercih olmayabilir. Windows görüntüsünü seven, yabancılık çekmek istemeyen arkadaşlar için performans olarak çok iyi, görsel anlamda zaten win10 baz alınmış. Test ettiğim linuxlar içerisinde de zaten windows görünümüne en yakın linuxtu. Elinize sağlık çok güzel olmuş.(2020.02)

-Deepin Linux: Görsel ve performans açısından cidden çok çok iyi bir linux. Diğer linuxlara oranla görsel olarak sanki android samsungları andırıyor. Şeffaf paneller çok şık duruyor. Performans olarakta çoğu kullanıcının beklentilerini karşılayabilir. Diğer linuxların birçoğunda da görsellik çok iyi ancak deepin linux' ta cidden çok iyi noktaya gelmiş. Test ederken android samsung telefon kullanıyormuş gibi bir his veriyor. Test ettiklerim içerisinde gerçekten özellikle görsel baz da ilk 3' e kesin girer. Görsel anlamda kullanıcıların kesinlikle beğenmeme ihtimalinin çok düşük olduğu bir linux olmuş.

  Tavsiyeniz üzerine Manjaro Kde 19.0.2 ve araştırıken denk geldiğim Kde neon user edition 2020.03.05 ve kde neon developer 2020.03.09-2357 sürümünü de indiriyorum. Bu arada linux test etmekten bu gidişle windows çökecek :) Kde neon ingiliz menşeiliymiş. Ürkütmüyor değil. Umarım İngilizler gibi alttan alttan mezarımızı kazmaz :)

Rica ederim önemli değil yardımcı olabiliyorsam eğer ne mutlu bana. :) 

Temelden gidersek eğer "debian non-free iso kalıpları var" buster serisi kurulumuda en kolay (Calamares kurucu kullanmışlar bu seferki versiyonlarına)  ve tüm sürücülere destek veriyor belki denemek istersin diye alta ekliyorum. orn: "Intel amd nvidia wifi eternet vd. driverlar vs.."

+'ları saf debian istenilen kıvamda tam açık kaynak yazılımlar.Harici olan sürücülerin bulunduğu debian'ın custom özel oluşturulmuş iso kalıpları.Kurulum sonunda yavan bir görünüm olabilir ilk etapta ancak oldukça seri ve hızlı çalıştıklarını söyleyebilirim.Biraz slackware'i anımsadım kullanırken.

Please register to see this content.
yayımlanıyor.

günlük anlık olarak tüm masaüstleri mevcut beğendiğini direkt ya da torrent üzerinden çekebilirsin ben tavsiye ederim saf debian kurmayı düşününler bakımından ancak boyutları harici sürücülerin bulunmasından iso dosyası boyutları biraz fazla gelebilir windows kadar olmasada kabul edilebilir tarafı var sürücülerin bulunduğunu düşündüğümüzde.

Kolay gelsin saygılarımla. :) 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

İlk sürümünden itibaren usb persistence olarak kali kullanıyorum  amacı doğrultusunda birçok araçla birlikte gelir  tümünün kusursuz ve düzgün çalıştığı doğuştan asil sürümler vardır bir de sonradan adam etmeye çalıştıklarımız el altında bulundurup kullandığım sadece çok az ek araç ve bağımlılık paketiyle kullanabileceğim bu doğuştan asil tabir ettiğim sürümler 

Benim durumumda güncel olması önemli değil hatasız çalışması önemli örneğin şu an 2019.3 Large Kde sürüm çıktığında oluşturup aldığım imaj benim için en iyisi 

Windows gibi linux güncellemekte hantallaşma ve çeşitli hatalarla sonuçlanabilir en iyisi kullanım amacınıza göre gerekli araçlara sahip sonradan adam etmeye çalışmıyacağınız bir sürümü kullanmak

Bazı insanlar sevdiği için kullanır bazıları ihtiyacı olduğu için ama her durumda linux dünyasında bazı işlerin nasıl yürüdüğünü deneyimleme ve öğrenme zevkli ve kaçınılmazdır

En güzeli seni yenecem istanbul tarzı bir yaklaşımın gerekli olmaması bir sürü alternatif var ve ücretsiz

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Linux konusunu görünce bende bir kaç şey yazmak istedim.

Linux konusunda en güncel bilgileri alabileceğiniz platform www.distrowatch.com dur.

Oradan her Linuxun temelini, kullandığı paket yönetim sistemi ve desktop türlerini görebilirsiniz.

Debian, Arch,Fedora gibi dağıtımlar ana dağıtımlardır. Diğer bir çok Linux bu ana dağıtımlardan türetilmiştir.

Mesela günümüz Pardus u Debian temellidir. .deb paket sistemini kullanır.

Ubuntu, Kubuntu, Linux Mint v.s. hep Debian temellidirler.

Bir de İndependent olan dağıtımlar vardır.

Eski Pardus independent bir dağıtımdı. Kendi paket yönetim sistemi (pisi) ve depoları vardı.Kendine özgü kurulum yöneticisi vardı.Şimdiki Pardustan daha özgür ve daha milli idi bana göre. 2013 ten sonra eski Pardus ekibi dağıtıldı. Eski ekipten bir grup Pisi Linux adıyla devam ettirmeye çalışıyorlar. Ancak UEFİ bilgisayarlarda kurulumu sıkıntılı.Birkaç kez denememe rağmen ben kurmayı başaramadım.Daha doğrusu kurdum ama sistemi açamadım.Hata mesajlarını yolladım ama bir çözüm bulmadılar.

Solus Linux bizim eski pardusun paket yönetim sistemini kullanan independent bir dağıtımdır. Kaya gibi  sağlam ve stabildir.

Manjaro Arch tabanlı stabil Linuxlardandır.Benim laptopumda Windows un yanısıra bir Debian bir de Mnajaro kurulu.

Görsellik linux dağıtımlarının bazısında hazır gelir bazılarında ise sade bir masaüstü ile gelir.Siz sonradan ona görsellik katabilirsiniz. Ben masaüstü olarak Gnome tercih ediyorum.Daha derli toplu olduğu için.

Gnome da görsellik için extension.gnome.org adresini ve gnome-look.org adreslerini kullanabilirsiniz.

KDE ve XFCE yi nedense sevemedim.

XFCE yi severseniz Debian tabanlı MX Linuxu tavsiye ederim.Hem hızlı hemde stabildir.Distrowatch ta 1. sırada şu günlerde.

Sağlıcakla kalın.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Memoli Yorumun için teşekkür ediyorum. Mx Linux' u şu an indirmeye başlayacağım. Ayrıca eklediğiniz siteleri hemen sık kullanılanlar kısmına ekliyorum. Şu sıralar henüz teknik tabirlere alışamadığım için xfce nedir? KDE nedir? Hangisi bana uygun gibi kısımlara hakim değilim. Şu sıralar daha çok linux' u tanıma, serseri mayın gibi boş kaldıkça sanal yada HDD üzerinden test etme aşamasındayım. Bir yandan internette bir işle meşgul olurken diğer yandan arkaplanda sanal pc ye tavsiye edilen Linuxları yüklüyorum. Linux' ta öyle bir şey ki, ana dağıtım paketinden türetilen Linuxların sınırı yok. Solus Linux ve PisiLinux nedense benim hiç hoşuma gitmedi. Tabiki anladığım kadarıyla Linux kullanıcılarının tercihleri Windows kullanıcılarına göre çok daha farklı duruyor. Kimisi çok sade, neredeyse çıplak işletim sistemi ararken kimisi dolu dolu göze hitap eden Linux tercih ediyor. Ben görsel olarak kullanacağım linux' a tema uygulamayı pek düşünmüyorum. Hali hazırda hoşuma giden görsel daha ön planda. Sebebi de işletim sistemlerine sonradan yüklenen temaların performansa ciddi etkileri olduğunu düşünüyorum. Yani görsel olarak güzel bir linux' u direkt yüklediğimde ne performans verebileceğini bu açıdan tahmin edebilirim. Tekrar Solus ve PisiLinux' a dönersek, her ikisini de pek beğenmedim. Pisilinux kullanırsam da sırf yerli yazılımcılarında emeği var diye yüklerim. Solus Linux' u da, Pisilinux' u da başarılı şekilde kurdum ancak Pisilinux' ta ilk karşıma gelen ekran resmen hayal kırıklığıydı. Resmen 3-5 megapiksellik telefonla çekilmiş gibi bir masaüstü resmi vardı. Bu yüzden biraz itici geldi. Kde' mi Xfce' mi kısmına kadar bayağı bir yol almam gerekiyor sanırım.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Şu saat itibariyle sanırım 23 linux dağıtımını test ettim. Archlinux ve benzer dağıtımların büyük çoğunluğunda sorun yaşadım. Archlinux dağıtımlarından sadece Manjaro Linux sorunsuz bir şekilde kuruldu. Test etmediğim bir Archlinux kaldı sanırım. Onu da belli notlar aldım ve son bir kez daha yükleyeceğim. Son test ettiğim linuxlar hakkında, linux ile yeni tanışan biri olarak notlarım şu şekilde;

-Manjaro Linux: Birkaç kez forjest ustanın paylaşımlarında gördüğüm, tavsiye ettiği linuxlardan. Performans, görsellik herşey var. Archlinuxlar içerisinde de en kolay kuruluma sahip olanı diyebilirim. Forumlar da da sıkça ismini gördüğüm linux sürümü. Sanırım birçok hayranı var. Test ederken hiçbir performans sorunu yada hata uyarısı almadım. Şık ve performans veren bir linux... ( Manjaro 19.0.2 2020.03.11)

-KDE Neon: Linux sistemi tavsiyelerini ararken karşılaştım. Forumlar da İngiliz menşeili olduğu yazıyordu. Dünya da ingilizler çok zeki lanse edilir, bu sebepten merak edip test ettim. Ve ilk defa bu kadar kasan bir linuxa rastladım. Muhtemelen win10 sisteminiz kasıyorsa daha çok kasacak bir linux arıyorsanız muhtemelen adres KDE neon olabilir. Birçok forum da da pc yakmak için birebir olduğu yazıyor. Tabiki bu işin espirisi. Gerçi pc de peşpeşe linux denemiş olmamdan dolayı da bu kadar kasmış olabilir. İndirdiğim sürüm daha Mart 2020' nin 9' unda yayınlanmasına rağmen 630 güncelleme geldi. Ekstra olarak güvenlik paketi ve onarım menüsü var. Kasma dışında hata verdiği de oldu. Performans olarak gördüklerim arasında en kötüsü diyebilirim. Görsel olarakta çok ilgimi çekmedi. Belki çok iyi linux ancak ben görememiş olabilirim... ( KDE neon developer 2020.03.09)

-MxLinux: Forumdan Memoli nickli arkadaşın tavsiyesi ile indirip test ettim. Sanırım çok beğendiğim ve üzerine çok fazla şeyler yazabileceğim bir linux. İlk açılış ekranında alt kısımda yazan F.. seçeneklerle kuruluma başlamadan ayar yapabiliyorsunuz. Örnek: olarak direkt F2 ile dil seçimi yapabiliyorsunuz. Diğer Linuxlar gibi USB' den kurulum yapmadan kullanılabiliyor. İlk gözüme çarpan ve hoş bir detay olarak USB'den kurulumsuz ekranda bile kocaman sade ve şık bir saat göstergesi ve alt tarafta HDD, Memory ve CPU kullanım değerlerini gösteren bir kısım var. Usb' den kurulumsuz ekran da göstergeler doğru ise HDD %1 Mem % 21 ve CPU 1-2 arasında gidip gelirken arada % 100 lere sıçradığı oldu. Kurulumu oldukça basit. Ancak kurulum ekranına geçtiğinizde direkt kurmaya başlıyor ve diğerleri gibi tek tek seçim yapmıyorsunuz. Ben başta anlamadığım için %94 civarlarında takıldı. Sonradan ayarlara devam etmem gerektiğini anladım :) Kurulum tamamlandıktan sonra HDD %30 Mem % 19 ve CPU %1-48 arasında gidip geliyordu. Gerçi CPU % 100 olduğunda bile herhangi bir performans düşüşü hissetmedim. Uygulama mağazası çok geniş değil ancak ilk kurulumla gelen programlar windowsta kullandığınız birçok programın alternatifi yüklü olarak geliyor. Tek ekstra yüklenecek torrent programı olabilir. O da zaten Magaza uygulamasından kolaylıkla indirilebiliyor. Diğer Linuxlardan farklı olarak Mx Uygulama yöneticisinde Nvidia sürücü yükleyicisi, Libreoffice için dil paketleri mevcut ve tema paketi yükleme seçeneği de var. Unutmadan kurulum ekranına geçmeden önce Libreoffice veya 2 farklı office paketinden hangisini yüklemek istediğinizi soruyor. Libreoffice ingilizce olarak açılıyor. İlgi çekici bir linux. Bir yandan çok şık bir masaüstü görseline sahipken diğer yandan Win98-2000' leri hatırlatan bir tasarım yapmışlar. Eski tip görseller bu nedir dedirtmiyor. Kurulum yaptıktan sonra pek uğraştırmasın program yüklemesi yapmadan belli bir süre rahatlıkla kullanılabilecek seviye de bir ilk ekranla geliyor. Gparted, Sistem dosya temizleme programı, iso yazdırma programı, DVD player, vlc player ve birçok uygulama yüklü olarak geliyor. Sadece torrent programı kullanıyorsanız Mx uygulama yöneticisinde qbittorent ve rtorrent uygulamaları kolaylıkla yüklenebiliyor. Bence Linux denemek istiyorsanız ve benim gibi daha tanıma aşamasındaysanız kesinlikle denemenizi tavsiye edebilirim. Ubuntu kadar görsel kısmı etkilemese de sanırım Mx Linuxta bir linux dağıtımı ve ekstraları var diyebilirim. Terminalinin şeffaf olması bile farklı bir hava katmış. Arkaplanda film izlerken, ön planda terminalden kod girebiliyorsunuz :) Tabikii yazılımcı arkadaşlara tavsiye verecek kadar bilgili değilim ancak tam yazılımcı linuxu. Son olarak, sanıyorum ki ubuntu dağıtımları daha benlik olduğu için ilgimi daha çok çekenlerden... ( Mx Linux 19.1 Ahs x64 )

  Bundan sonrası için tavsiye edilen linux olur mu bilmiyorum. Ancak bu kadar çeşit linux beklemiyordum. 23-24 linux dağıtımı indirdim ve hala sağda solda farklı isimlerde linuxlar görüyorum. Benim gibi Linuxla yeni tanıştıysanız linux dağıtımlarından linux gibi olsun derseniz Ubuntu, Linux Mint, Pardus, Kali Linux, Kubuntu veya Xubuntu kolay kurulumu, görsel ve performans açısından tavsiye edebilirim. Biraz farklı olsun derseniz görseli bir samsung cihazına benzeyen, şeffaf şık panelleri ile hoş duran deepin linux' u tavsiye ederim. Ben daha çok MacOs tarzında isterim derseniz Macbuntu Linux' u tavsiye ederim. Macbuntu'yu tavsiye ederken şunu da ekleyeyim, görsel yönü evet Mac Os işletim sistemine çok benziyor ancak düşük pc lerde performansı etkileyebilir. Bunların dışında windows şablonunu seviyorum derseniz, bu tanıma en çok uyan linux olarak Forjest ustanın Winbuntu çalışmasını tavsiye ederim. Gördüklerim içerisinde performans olarak linux, görsel olarak windows' a en çok benzeyen linux diyebilirim. Arclinux sürümlerinden de en baş ağrıtmayacak, kolaylıkla yüklenebilecek Manjaro linux olduğunu düşünüyorum. Diğer Arch dağıtımlarının büyük çoğunluğunda sıkıntı yaşamadan ilk masaüstünü görmek zor. Son olarakta Mxlinux' u denemenizi kesinlikle tavsiye ederim. 

 Bir şeye kafayı taktığımda uykularımı kaçıracak kadar, sürekli beynimde bir şeyler dönüyor. O yüzden son 2 haftadır sürekli linuxla alakalı sürümler indirdim, birşeyler okudum, saolsun forumdaki üstatlar yardımcı oldular. Tüm denemelerimi aynı özellikteki sistemle yaptım. Amatör gözle düşüncelerimi paylaştım. Uzun yıllardır windowsun birçok sürümünü çok kısa win2000, winxp, win8, win8.1, win10 sürümlerini kullandım. Macos işletim sisteminde de hackintosh sürümlerinin birçoğunu maalesef pc min eski olması ve sürücüleri tanıtma konusunda sıkıntılar sebebiyle Mojave hariç yükleyip göz atıp çıktım. Son olarakta artık windows kullansam bile ek olarak Linux kullanmaya başladım. Windowsa çok fazla bel bağlamamak lazım. Özellikle son yıllardaki garip olaylardan sonra windowsa alternatif aramak gerektiğini düşünüyorum. Yıllarca pc 'mi windowsla öldürmüşüm diyebilirim. Düşük pc olmasına rağmen Linux' ta çok iyi performans aldım. Ve linux kullanım seviyemi elimden geldiğince yükseltmeye çalışacağım. Windowsa boşa saplanıp kalmayalım...

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

 

MXLinux debian üzerine inşaa edilerek özelleştirilmiş tools'lar içeren bir çok geliştirilmiş uygulamaların dahil edilerek boyutlarınıda yüksek  sıkıştırma algoritması kullanılarak düşük tutan son bir yılın distrowatch'ın 1.sırasına yerleşmiş dağıtımlardan.Açık söylemek gerekirse ben ilk denememde "bahsettiğin güzellikleri dışında ilk çıkan boot ekranı dil seçimi vd." istinaa sayarsak eğer, gerek kurulumda gerekse kurulum sonunda bana göre son kullanıcı odak değil. Advance gelişmiş orta ve üzeri kullanıcılar için bulunmaz nimet olabilir yazılım geliştiricileri vs. anlayışıyla yüklenebilir. Burada ilk tercih olacak bir dağıtım değil kanımca sevmediğim mint'i tercih ederdim açıkcası en azından bu kapsamda son kullanıcı odaklı.


Bilindiği üzere XFCE masaüstü çok gelişmiş özelleştirilebilme niteliklerine sahip oluş donanım kullanımı ve hızlı olmasından kaynaklı olarak birinci olan ya da distrowatch'ta hatırı sayılır yerlere gelen dağıtımlara baktığımda bir çoğu (mint,manjaro,mxlinux) hep xfce arayüzlerin gelişimleriyle bir yerlere gelmişler.Bu masaüstlerine geliştirdikleri araç ve gereçleride dahil ederek  ve sürekli güncellemeleri yaparak üst versiyonlarıda,,(çoğu zaman mint için özellikle çok birşey farkedemesemde),Manjaro ve mxlinux bu konuda daha ileri diye düşünüyorum.
bu üçlüden hangisi daha iyi veya kurmalıyım sorusuna gelirsek eğer kesinlikle mxlinux olmamalı en azından ilk ve üzeri bir kullanıcı için friendly bir dağıtım değil bana göre.
Linux mint ve manjaro daha etkili ve kullanışlılık bakımından arayüz anlaşılırlık vs. bu gibi özellikleri barındırması "ilk ve  üzeri bir kullanıcı için" mutlak tercih edilmesi gerekli dağıtımlardan.


Popülaritesi yüksek dağıtımların kullandıkları temelleri baz alarak dağıtımlara hiç bulaşmadanda sadece ben kendim yalın bir dağıtımla kendimi geliştireyim uğraşayım azim göstererek ilerleme kaydedeyim ve etkili öğrenirim forum site makalelerle wiki vb. geliştirme yoluna girilecekse eğer kaçınılmaz olarak Debian ve Arch  taban her zaman tercih olmalıdır. Burada debian daha yaygın depolarıda oldukça zengin geliştirilmeye daha yatkın oluşundan dünyada daha fazla yer bulmakta keza zaten popüler bir çok dağıtımında temellerine baktığımda çoğuda debian üzerine inşaa edilip,dağıtım adı ve araçlarını ülkeleri,geliştiricileri adları site mecraları forum düzeneklerinide dağıtıma uygun şekilde dizayn ederek bir yol izlemekteler.


Ülkemizde de bu vb. dağıtımlarda söz konusudur.Pardus Linux , Archman Linux vd. dağıtımlarda aynı şekilde destek verilmelidir forum ve sitelerine üye olunulmalıdır nedeni daha Türkçe anlaşılırlık vb. bakımından başlangıç için daha iyi yol kat edilmesi bakımından mantıklı dağıtımlardır. ve sürekli kendilerini neredeyse herayın başı güncellemeleri var yeni iso kalıplarını,sitelerinin anasayfalarından tüm detaylarıyla yayımlamaktalar.


İsim,dağıtım önemli değil ben sadece saf yalın bir debian , slacware , archlinux, gentoo vd. saf temel yalın linux dağıtımlarıyla başlar ve kendimi bağımsız geliştiririm deniyorsada riskler her zaman vardır herşeyin ilki olabileceği gibi hatalarda,sorunlarda mutlaka buna karar veren kişi sorunlarla karşılaşması kaçınılmaz olacaktır.
Ne varki hatalarla deneme yanılmalarla sürekli bu azim içerisinde yaptığı işe,işlemlere ve senaryolara göre kendini çok iyi geliştireğide aşikar olacaktır.github,sourceforge vb. siteleri takip edip uzmanların kodlamalarından istifade etmesi,üye olarak veya olmadan ilgili makaleleride takip ederek ilerlemesinde büyük rol alacak olan bilgileride içeren kaynaklarada eriştiğinde ise,belli bir süre sonra artık kendi dağıtımını dahi yapabilecek yaptığı dağıtımın içerisine, yine kendi geliştirdiği hangi senaryodaysa eğer araçlarıda dahil ederek site,blog mecralarında herkezle paylaşıma açarak verecektir. Ben bu kapsamda çok örnek olduğunu düşündüğüm arcolinux'ün yapımcısı ve sitesini açıklamalarını çok beğenen biriyim ve yaptığı her işlemi anlatıp herkezle paylaşıyor ayrıca yaptığı dağıtım içerisinde de,bana göre bir çok dağtıımdan çok daha etkili tools'lar ve de yapılandırılmış içeriklere sahip uygulamalar var. En önemlisi sorduğun her soruya anında cevap veriyor ya da,video hazırlayıp direkt sitesine youTube'a ekliyor.(Dezavantajı ingilizce olması) bunuda aşmak için google translator vb. kaynaklarla anlamak için kullanmak gerekli eğer bu yola baş koyulacaksa bunlarda gerekli maalesef.


Son olarak dağıtım seçilecek eğer ubuntu,mint ve manjaro hala daha başı çekiyor görünmekte genel olarak. Görsellik ve diğer detayları arayan orta düzey ve üzeri geliştirici olmayan bireysel free dos kullanayım windows yanında 2.sistemimde olsun görsel ve herşeyi yüklü gelsin diyenler içinse bir dünya zaten dağıtım seçme imkanı sözkonusu.
Geliştiriciler için mxlinux'ü anlarım,ya da manjaro vd.lerini ancak mxlinux bence yeniler için kesinlikle uygun bir dağıtım değil hala belki daha farklı konseptlerde paketler çıkarırlar adları değişik ya da vardır daha denk gelmedim ne varki doğru yolda ve kullanıcı kitlesi dünya üzerinde oldukça yaygın ve tercih edilen dağıtımlar arasına dahil edildi distrowatch sitesinde de birinci sıraya hızlı şekilde üstteki belirttiğim geliştirmeleriyle eklendiler. Bu arada yunanistan/greece geliştirici ülkesina bağlı olarak geliştiriliyor ekipleri bu ülkeden.
Dağıtımlara son yıllarda stratejik bir bakış ve anlayışlada bakmak gerekiyor ki,keze günümüz bilişimler ve savaşları rekabetleri üzerine kurgulu şekilde yol almakta.Bir dağıtımı indirmeden ve kullanmadan evvel mutlaka geçmiş ve geleceğine bakarak herşeyden evvel en azından bir sanal makine üzerinden log'larına içeriklerine göz atarak güvenirlik bakımından incelemelerde  de bulunulması gerektiğininde altını çizerek buradan bilgi olarak  ayrıca bilinmesi gerektiğinin olduğunuda eklemek isterim.


Arkasında kimleri hangi ekiplerin hangi girdilerin update kanallarının ne gibi dosyalar gönderdiğinin değiştirdiğinden haberim olmalı ve de,ne yaptığımı iyi bilmeliyimki ona göre bir projeksiyonum olsun bilgim ve ilerlemem olsun en azından yaptığım işlere geliştirmelere değsin boşuna emek vermemeyim.Mantık bu kapsamda devreye giriyor hayal gücünün derinlikleriyle hareket etmek mutlaka gerekli deneyimleme ve gözlemlemeler saptamalar iyi olmalı. Altı dolu olmayan ilerisi için birşey vaad etmeyen zamanı boşa harcatan riskleri olan dağıtımlardanda uzak durmakta akıllıca olacaktır.
Saf ve yalın bir dağıtım kurmanın başlangıç ve güvenlik gelişim için ne denli bir + olduğunu buralara bakarak dahi anlamak uzak olmayıp tercih etmenin bu kapsamda daha etkili olacağı başarılara imza atmış ve kendini geliştirmiş kişilerin (0) 'dan başlayarak bir yerlere geldiğinide düşünürsek eğer çok doğru bir seçim olduğuda ayrıca aşik@r.

Saygılarımla Forjest. :)

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 hafta sonra ...

Uzun süreden sonra araştırırken ilginç bir takım şeylere denk gelince, bu konularında konuşulması gerektiğini düşündüm. Linux dağıtımlarından en çok beğendiklerim arasında Ubuntu Linux ve Linux Mint vardı. Linux Mint İrlanda menşeili görünüyorken Ubuntu Linux Man adaları menşeili görünüyor :) Yani bütün kara paranın döndüğü Man Adası :) İlginç bir ayrıntı olduğu için kısa da olsa eklemek istedim...

Link to comment
Share on other sites

Boş boş dururken yeni Linux sistemleri test etmeye devam ettim. Sanırım 40 farklı linux' u denedim.

-Archman KDE 20202103: Daha önce birkaç defa görmüştüm. Ancak dikkatlice bakmadığım için Logosunu Komunist Çin logolarından biri sanmıştım. Meğersem Türkiye menşeili bir linuxmuş. Sonradan AyYıldızı farkettim. Çokta başarılı buldum. Görsel ve Performans güzel. Tek eleştirim menüsü daha kullanışlı olabilir şeklinde olur. Amatör olarak şunu yazabilirim ki biraz daha gayret etseler çok başarılı sonuçlar çıkabilir...

-Antix 19: Görseli dışında pek beğendiğim yönü olmadı. Hatta o kadar gereksiz klavye dil ayarında ekstra ayarlar varki biraz saçma olmuş. Denediğim Linuxlar içerisinde pek şans tanımayacağım özelliklere sahip...

-Emmabuntus: Türkçe dil paketinde çok ciddi sorunları var. Menünün çoğu yarı ingilizce yarı Türkçe oluyor. Sistemi Türkçe kullanmak isteyenler için tam bir hayal kırıklığı olabilir. Görseli Mac sistemlere benzetilmeye çalışılsa da pek başarılı bir sonuç çıkmamış....

-Bodhi 5.0.0 AppPack: O kadar gereksiz animasyonlar ve gereksiz görseller eklenmiş ki sürekli donmaya neden oluyor. Çok başarısız bir linux olmuş...

-Netrunner 20.01: Görsel olarak fena olmasa da uzun vadede pek kullanışlı görmedim. Açılış ekranında bile hata verebiliyor..

-Parrot Security 4.8: Debian temelli bir linux. Tüm güncellemeleri yapmama rağmen menü dilinde birçok kısım çevrilmemiş. Menünün yarısı ingilizce konuşalım diğer kısmı da çat pat Türkçe biliyorum diyor. Performans olarak yada görsel olarak çok ön plana çıkabilecek hiçbir özelliği yok. Menüsü de aşırı karmaşık. Sanırım security vs. yazdığına göre daha çok güvenlik amaçlı işlerde kullanılıyor da olabilir. Yani sıradan bir linux kullanıcısı hedef kitlesi olmayabilir...

-Nitrux Stable 2020.03.27: Meksika menşeili bir ubuntu sürümü. Açıkçası Meksikalılardan bu kadar başarılı bir iş beklemezdim. Diğerlerinden farklı olarak kurulum aşamasına geçtiğimde Dil, Bölge ve klavye ayarlarını otomatik tanıması beni şaşırttı. Disk bölümleme kısmında eğer elle kurulumu seçerseniz Gparted benzeri bir program açılıyor ve o kısmı anlamadım. Gereksiz mouse ve görsel animasyonlar biraz duraksamalara neden olabiliyor. Kurulum aşaması da diğer linuxlara göre uzun sürüyor. Ve işin bomba tarafı da Mac işletim sistemlerine benzetilmek istenirken aşırı güzel bir Mac linux ortaya çıkmış. Hatta Maclerden daha iyi diyebilirim. Sağlam bir pc niz varsa ve görsellik manyağıysanız fazlasıyla tatmin edebilir. (Tabikii Mac türünde) Ben görsel mac anlamında çok başarılı buldum. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...