Jump to content

Görünmezliğin sırrı çözülüyor


OulCidoY

Recommended Posts

Harry Potter kitapları ve filmleriyle Uzay Yolu dizilerinden bildiğimiz görünmezlik pelerini gerçek mi oluyor? Amerikalı ve İngiliz bilimadamlarına sorarsanız, filmlerdeki kadar kapsamlı olmasa da, evet......

201336gorunmezbym5.jpg

ABD'deki Duke Üniversitesi'nde bir laboratuvarda yapılan deneyde, özel maddelerden hazırlanan bir 'perde' ilk kez bir nesnenin radardan yok olmasını sağladı.

Bilimadamları bu deney için doğada varolmayan malzemelerden oluşan ve meta-madde olarak nitelenen maddelerden bir paravan üretti.

Bu paravan bakırla kaplı 10 fiberglas halkadan oluşuyor.

Deney kapsamında bilimadamları paravana mikro dalgalar gönderdi.

Radar aletlerinde kullanılan mikro dalgalar, normalde nesnelere çarparak yansır, gölgeler yaratır ve görünmelerini sağlar.

Ancak bu deneyde kullanılan paravan, dalgaların yolunu hafifçe saptırarak nesnenin ötesine sanki önünde engel yokmuşçasına geçmesini sağladı.

Bilimadamlarına göre bu uygulamayı akarsu örneğiyle de açıklamak mümkün.

Nehirlerde de sular, önlerine çıkan kayaların çevresinden dolaşıp kayanın arkasında sanki hiçbir engelle karşılaşmamışçasına akmaya devam ediyor.

Uzmanlar tank ve uçaklarının düşman radarlarına görünmez olmasını isteyen orduların bu deneyi çok ilginç bulacaklarından emin.

Bilimadamları nesneleri ışınlardan, yani insan gözünden saklayabilmek içinse çok daha başka meta-maddeler gerekeceğinin altını çiziyor.

Dolayısıyla da gerçek anlamda görünmezlik, hala bilim kurgu öykülerinde kalıyor. Yani şimdilik.

Kaynak: Milliyet

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...