Jump to content

3g İhalesi Sonuçlandı!


ahmetoglu

Recommended Posts

3gihalesisonuclandi5662dw6.jpg

Cep telefonu üzerinden görüntülü haberleşme olanağı sağlayacak üçüncü nesil GSM teknolojisi için yapılan ihalede A lisansını 358 milyon Euro’luk teklifle Turkcell kazandı.

İstanbul > Bilim & Teknoloji > Bilişim

3G İhalesi Sonuçlandı

Cep telefonu üzerinden görüntülü haberleşme olanağı sağlayacak üçüncü nesil GSM teknolojisi için yapılan ihalede A lisansını 358 milyon Euro’luk teklifle Turkcell kazandı

28.11.2008 12:34

Currently 3.67/512345 Puan : 3.7/5 (3 kere puan verildi)

Sayfayı Yazdır | Facebook'a Ekle

| | | | | |

Cep telefonu üzerinden görüntülü haberleşme olanağı sağlayacak üçüncü nesil GSM teknolojisi için yapılan ihalede A lisansını 358 milyon Euro’luk teklifle Turkcell kazandı. B lisansını kurayla Vodafone alırken, C lisansı da Avea’ya kaldı.

Cep telefonu kullanıcılarına yeni olanaklar sunacak Üçüncü Nesil Mobil Haberleşme Sistemi’nin (3G) kurulmasını öngören ihalede üç firma yarıştı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda (BTK) yapılan ihalede lisans bedelleri bant genişliğine göre belirlendi. En geniş frekans bandını içeren A lisansı asgari 285 milyon Euro’dan satışa çıkarıldı.

Haberin devamı

Lisans için kapalı zarfla Vodafone 298 milyon Euro, Turkcell 287 milyon Euro, Avea 285 milyon Euro verdi. Vodafone açık artırmadan çekilme kararı aldı. Daha sonra yapılan açık artırmada Avea 348 milyon Euro verirken, Turkcell 358 milyon Euro teklifiyle ihaleyi kazandı. Turkcell iptal edilen önceki ihalede A lisansına 321 milyon Euro teklif vermişti.

B LİSANSI KURAYLA VODAFONE’UN

B lisansı için asgari tutar 250 milyon Euro olarak belirlendi. Kapalı zarfla Vodafone ve Avea 250 milyon Euro teklif etti. Her iki operatör de sözlü teklife katılmadı. İhale komisyonu B lisansı ihalesinin kurayla sonuçlanacağını açıkladı ve ihaleyi Vodafone kazandı.

C AVEA’YA KALDI

İhaleye 3 operatör katıldığı için son yetkilendirme lisansının verildiği C lisansında sadece Avea kaldı. Avea bu lisans için asgari tutar olan 214 milyon Euro teklif etti. BTK, yetkilendirmesi yapılamayacak D tipi son lisansın ihalesini ise daha sonra gerçekleştirebilecek.

3G neler getirecek?

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

İhalenin tamamlanmasının ardından, taslak imtiyaz sözleşmesi hazırlanacak. Aralık ortasında görüş için Danıştay’a gönderilmesi beklenen taslak sözleşmenin, Danıştay’dan en çok 2 ay içinde gönderilmesi gerekiyor. Taslak imtiyaz sözleşmesinin 2009 Şubat sonunda BTK’ya gelmesi durumunda, sözleşmenin Mart başında imzalanması bekleniyor.

Operatörler, yasal düzenleme uyarınca sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren en erken 3 ay sonra bu hizmeti sunmaya başlayabilecek. Bu nedenle 3G hizmetleri, bu sürecin yaşanması halinde gelecek yıl Hazirandan itibaren verilecek.

İhalede lisans alan şirketler, gelecek 20 yıl içinde üretilecek yeni nesil mobil sistem lisanslarını da almış olacak. Bu lisanslar için tekrar ihaleye girmelerine gerek kalmayacak.

Kaynak : ntvmsnbc

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...