Jump to content

Bumerang nasýl geriye dönebiliyor?


trendy

Recommended Posts

Fýrlatana geri dönebilen bumeranglar Avustralya yerlileri Aborijinler tarafýndan, tarih öncesinden bu yana spor, av ve savas amaçlý olarak kullanýlabiliyor. Bumeranglarýn nasýl döndüðü ise uzun süre tam bir sýrdý.

Bilinenin aksine bütün bumeranglar geri gelmezler. Fýrlatana geri dönebilen bumeranglar sadece Avustralya yerlileri Aborijinler tarafýndan spor olarak veya kuþ sürülerini avlamakta kullanýlýrlar. Aborijinlerin tarih öncesi zamandan beri bumeranglarý kullandýklarý biliniyor.

Bumerangin Ingilizce'de 'boomerang' olan ismi de Aborijinlerin kullandýðý isimden türemiþtir. Aslýnda bugün Avustralya'da kullanýlan ve bu kýtaya özgü isimlerin çoðunun kökeni Aborijinlerden kaynaklanýr. Örneðin Avustralya'yý ilk keþfedenler kangurularý görünce çok þasþýrmýþ ve Aborijinlere bunlarin isimlerini sormuþlar, onlar da 'kanguru' cevabýný verince, bu acayip hayvana kanguru ismini vermiþlerdir. Halbuki kanguru Aborijin lisanýnda 'bilmiyorum' demektir.

Bumerang þeklinde ancak geri dönme özelliði olmayan benzerlerinin Aborijinler gibi Mýsýr'da, güney Hindistan'da, Endonezya'da (Borneo) ve Amerika'da yerliler tarafýndan tarihin ilk çaglarýndan itibaren kullanýldýðý biliniyor. Bu tipler daha uzun ve aðýrdýrlar. Av hayvanlarýný öldürmede kullanýlýrlar. Savaþlarda çok aðýr yaralanmalara ve ölümlere sebep olurlar. Hatta bazýlarýnýn ucu tesiri arttýrmak için kanca þeklinde yapýlýr.

Aborijinlerin yaptýklari geri dönebilen bumeranglar ise hafif ve ince olup toplam uzunluklari 50 - 75 santimetre, aðýrlýklarý da 350 gram civarýndadýr. Bumerangin iki kolunun ucu yapýlýrken veya yapýldýktan sonra kül ile ýsýtýlarak birbirinin aksi istikamete kývrýlýr.

Bumerang yere paralel veya biraz aþaðýi dogru atýlýrsa biraz sonra yükseliþe geçerek, 15 metre yüksekliðe kadar týrmanýr.

Eðer bir ucu yere çarpacak þekilde atýlýrsa, yere çarpan bir mermi gibi müthiþ bir hýzla dönerek yükselir, 45 metrelik bir daire veya elips çizerek yörüngesini tamamlar, fýrlatanýn yakýnýna düþer.

Bumerangin nasýl geri döndüðü günümüzün bilim insanlarý tarafýndan tam anlaþýlmýþ deðildir. Dönüþün aerodinamik kaldýrma gücü ile üç eksende yaptýðý cayroskobik dönüþün birleþiminin yarattýðý sanýlmaktadir. Geri dönebilen bumeranglarýn, diðerlerinin uçuþ þekillerinin gözlemlenerek veya tamamen tesadüf sonucunda geliþtirildiði sanýlýyor.

Aborijinlerin bumerangla kuþ avlamalarý ise ilginç. Bumerangý, kuþ sürülerinin uçus yüksekliðinin üzerine fýrlatýyorlar. Bumerangýn yerdeki gölgesini gören kuþlar arkalarýnda yýrtýcý bir kuþ olduðunu sanýyorlar. Kaçmak için dalýþa geçiyorlar ve sonunda aðaçlar arasýna gerilmiþ aðlara takýlýyorlar.

Bumerang fýrlatma, tarihte kaydedilmiþ en eski sporlardan biridir. Günümüzde baþta ABD'de olmak üzere bazý ülkelerde, hedefe yakýnlýk, mesafe, hýz ve yakalama kategorilerinde spor olarak hala yapýlýyor.

Kaynak : http://www.datahaber.com

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...