Jump to content

NASA’nın en zorlu sınavı


OulCidoY

Recommended Posts

2390769.jpg

Hubble Uzay Teleskopu’nun ömrünü uzatmak için beşinci bakım görevini gerçekleştireceğini duyuran NASA, görevle ilgili bazı ayrıntıları açıkladı. Mayıs 2008’de gerçekleştirilmesi planlanan görev dahilinde beş uzay yürüyüşü gerçekleştirilecek ve NASA tarafından yürütülen en karmaşık görev olacak.

NASA, Hubble Uzay Teleskopu’nun ömrünü uzatacağını açıklamasının ardından Mayıs 2008’de gerçekleşecek görev ile ilgili bazı ayrıntıları açıkladı. NASA’nın en karmaşık projelerinden birisi olacak Hubble görevi dahilinde yaklaşık 10 bin tonluk rekor ağırlıkta tertibat ve donanım taşınacak. Görevde ayrıca, astronotlar için oldukça zorlu geçmesi beklenen beş uzay yürüyüşü yapılacak.

Bakım hizmeti dahilinde teleskopun bozulan parçalarının bazıları yenilenecek ve bazıları da tamir görecek. Teleskop üzerinde çeşitli geliştirmeler de yapılacak; görevi yürütecek astronotlar iki yeni parçayı teleskopa kuracaklar. Bu parçalardan birisi evrenin daha geniş bir ölçekte gözlemlenebilmesini sağlayacakken bir diğeri ise Güneş Sistemi’nin daha ayrıntılı bir şekilde incelenmesine ve Hubble’ın menzili dışında kalan komşu galaksilerin görüntülenebilmesine olanak sağlayacak.

NASA’nın emektar uzay mekiği Discovery kullanılarak gerçekleştirilecek olan görevin 11 gün sürmesi bekleniyor. Eğer aksilikler yaşanırsa bu süre 25 güne çıkabilecek. Görevin karmaşıklığı ve risk düzeyi nedeniyle Discovery fırlatıldığı anda bir kurtarma mekiği bir başka fırlatma rampasında hazır bir şekilde bulundurulacak.

2003’te gerçekleşen Columbia mekiği kazasından sonra NASA büyük bir özgüven kaybı yaşamıştı. İki yıl boyunca NASA’nın tüm planlarını altüst eden bu kaza nedeniyle Hubble Uzay Teleskopu için planlanan beşinci bakım görevinin yanı sıra Uluslararası Uzay İstasyonu’nun inşa takvimi de olumsuz bir şekilde etkilenmişti.

Adını Amerikalı astronom Edwin P. Hubble’dan alan Hubble uzay teleskopu pek çok önemli araştırmada uzay araştırmacılarına büyük yardımlarda bulundu. Bunlar arasında Güneş Sistemi dışında bulunan bir gezegenin atmosferinin incelenmesi, evrenin yaşının belirlenmesi, evrenin genişlemesinde sorumlu olarak gösterilen gizemli “siyah enerji”nin varlığını kanıtlanması ve en son olarak da Saman Yolu galaksisinin çevresine yakın bir bölgede 16 yeni gezegenin keşfedilmesi yer alıyor.

Yapılacak olası bir yenileme, uzay teleskopunun en az 2013’e kadar çalışmasını sağlayacak.

Hürriyet

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...