Jump to content

Microsoft ve Novell el ele


nitrous_oxide

Recommended Posts

Microsoft ve Novell stratejik işbirliği anlaşmasına imza attılar. Uzun zamandır birbiri ile yarışan iki şirket satış, destek ve geliştirme alanlarında birbirlerine yardım edecekler ve ortaklaşa bazı projeler geliştirecekler.

balmerron.jpg

Anlaşmanın en azından 2012 yılına kadar süreceği belirtilirken bu sürede Microsoft ve Novell'in ortaklaşa oluşturcakları bir girişim ile Windows ve Linux işletim sistemleri arasındaki uyumsuzluklar giderilmeye çalışılacak. Ayrıca Microsoft, SuSe Linux kullanıcılarını ve Novell de Windows kullanıcılarını patent ihlalleri konusunda dava etmeyeceklerine söz verdiler. "Patent Sözleşmesi" kapsamındaki bu anlaşma Novell'ın korkularına derman oldu. Zira Microsoft arada sırada aba altından sopa göstererek her an bir patent davası açabileceği izlemini veriyordu.

Microsoft CEO'su Steve Balmer bu anlaşmanın iki firmanın birbiri ile hala yarışmakta olduğu gerçeğini değiştirmediğini belirtti.

Microsoft, Novell'a, Linux'e geçen kullanıcılara destek sağlayacak, değerleri 400$ ila 1500$ arasında değişen, 70 bin kupon verirken Novell da Microsoft'a patent anlaşması için "yürütme kirası" verecek.

Bu anlaşmayı Linux dünyasını bölmek için yapılan bir komplo olarak değerlendirenler de var. Açık Kaynak Topluluğunun savunucularından Software Freedom Law Center (Yazılım Özgürlüğü Kanun Merkezi) yasal yönetmeni Daniel Ravicher Microsoft'un sadece Microsoft olduğundan dolayı düşmanca bir planı olması gerektiği şeklinde yorum yaptı.

Anlaşma RedHat tarafını ekonomik olarak sarstı. Zira anlaşmanın duyurulmasının ardından RedHat hisseleri %2 düşerken Novell'ın hisseleri %16 arttı.

Kaynak: PCLabs

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...