Jump to content

Usb 3.0 Tahtı Almaya Geliyor


kayhansel

Recommended Posts

USB 3.0 bağlantı demolarının yapılmasıyla birlikte teknolojinin bir iki yıl içerisinde endüstri standardı halin geleceği ipucunu veriyor.

2000 senesinin Nisan ayında hayatımıza giren USB, oldukça geniş bir kullanım alanına kavuştu. USB Implementers Forum'a göre 2006'da "2 milyar" USB 2.0 cihazı satışa sunuldu. Bir sonraki aşamada da USB'yi tahtından etmek isteyen rakip teknolojiler avucunu yalayacak gibi. Zira ne eSATA ne de FireWire 800, USB 3.0 teknolojisinden daha iyi değil.

USB 3.0 teorik olarak 5 Gb/sn veri transfer hızı sunuyor. Bu USB 2.0'dan 10 kat fazla. Ayrıca USB 3.0 "tam çift yönlü" olarak çalışıyor. Yani aynı anda gönderirken veri de alabiliyor. USB 2.0 ise "yarım çift yönlü" olarak çalışıyordu. Yani dosya okurken yazma hızı düşüyordu (ya da tam tersi).

usb3_in1.jpg

USB 3.0 teknolojisinde iki yerine altı tel kullanıldığından kablo daha kalın.

eSATA ve FireWire 800 ile karşılaştırıldığında USB 3.0'ın avantajları açıkça görülüyor. Haricen bağlanan cihazın SATA 1.0 arabirimi üzerinden bağlanmasını sağlayan eSATA, teorik olarak 3 Gb/sn ver transfer hızı sunuyor. Tam çift yönlü çalışan bir diğer teknoloji FireWire 800 ise saniyede 800 Gb veri transfer edebiliyor. Güç kullanımı açısından da farklılıklar mevcut. eSATA kablo üzerinden enerji aktaramıyor. USB 3.0 hem veri hızı açısından lider hem de elektrik enerjisi sağlayabiliyor.

Ayrıca USB 3.0 güç yönetimini de oldukça geliştirmiş. Artık USB arabiriminden bağlı cihazlar, bekleme, uyku gibi durumlara geçerek dizüstü bilgisayarlarda pil ömrünü artıracak.

Bakalım anakart üreticileri ile başlayacak standartlaşma süreci nasıl ilerleyecek.

Kaynak: CNet

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...