Jump to content

Bu Resmin Anlamýný Tahmin Edemezsiniz...


tezat

Recommended Posts

Bu Resmin Anlamýný Tahmin Edemezsiniz...

123to1.jpg

Gençlik ve serdeki hafif anarþistlik... 200 metrede altýn ve bronz madalya kazanan Amerikalý iki siyah atletin, Tommie Smith ve John Carlos'un siyah deri eldivenli yumruklarý havada, baþlarý önde posteri yýllarca hayal dünyamýzý ve asýl oda duvarlarýmýzý süslemiþti. Ýtiraf ediyorum ki, Aynur Çaðlý'nýn o muhteþem haberini okuyana kadar ayný karede önde duran, gümüþ madalyalý Avustralyalý beyaz atlete hiç dikkat etmemiþim. Adý Peter Norman imiþ... Ýþte bu atlet geçen hafta öldü. Haberin ve konunun tekrar gündeme gelmesinin sebebi budur.

Gelelim hikayeye...

Mexico City'de 200 metre finali koþulmuþ. Amerikalý (siyah) atletler Tommie Smith ile John Carlos birinci ve üçüncü gelirken, ikinciliði Avustralyalý (beyaz) Peter Norman kazanmýþ.

Madalya töreni için bekledikleri sýrada, Carlos, Peter Norman'ýn yanýna gelerek sormuþ:

- Ýnsan haklarýna inanýyor musun?

- Evet, inanýyorum.

- Peki ya Tanrý'ya?

- Bütün kalbimle...

Bunun üzerine, iki siyah atlet kafalarýndaki eylem planýný açýklamýþlar, Norman tereddütsüz katýlmýþ:

- Ben eyleminizi destekleyeceðim, bana ne yapmam gerektiðini söyleyin!

Ýlk defa, o günler için müthiþ bir provokasyon hatta devrim sayýlacak bir eylem planlýyor iki genç adam: Amerika'daki ýrk ayrýmcýlýðýný ve siyahlara reva görülen fakirliði ve ikinci sýnýf vatandaþlýðý protesto edecekler... Ama nasýl?

Fikir Norman'dan geliyor: bir çift siyah deri eldiven buluyorlar, sað tekini Tommie, sol tekini John eline geçiriyor; fakirliði sembolize etmek için çýplak ayakla kürsüye çýkýyorlar, baþlarý kederle öne eðik, sýkýlý yumruklarýný havaya kaldýrýyorlar. Önlerinde duran beyaz atlet Peter Norman da, dayanýþmasýný göstermek için kalbinin üstüne 'Ýnsan Haklarý Ýçin Olimpiyat Projesi Hareketi'nin kokartýný iðneliyor.

Amerikan milli marþý çalarken plan icra ediliyor ve eylem koyuluyor. Ve tabii (hatýrlýyorum) dünya birbirine giriyor. Amerika ayaða kalkýyor. Olimpiyatlar bile gölgede kalýyor, dünya gazeteleri yumruklarý havada siyah atletlerin fotoðrafýný birinci sayfadan veriyor...

Amerikan Olimpiyat Komitesi iki siyahýn spor kariyerini o saniye bitiriyor. Eylem amacýna ulaþmýþ, Amerika'daki zenci azýnlýðýn durumu dünya gündemine girmiþtir. Smith ve Carlos spor hayatlarýný (ve buna baðlý olarak geleceklerini) feda etmiþler ama dünya tarihine geçmiþlerdir. Dünyadaki yüz milyonlarca ezilmiþ siyahýn ilahý haline gelmiþlerdir.

Peki ya Avustralyalý beyaz Peter Norman?

Meslektaþým Aynur'un anlattýðýna göre, Norman'ýn da hayatý kararmýþ.

Tommie Smith diyor ki:

"Peter, bir beyazdý. O günlerde siyahlarýn haklarýný savunma cesareti gösteren, onurlu ve belkemiði sahibi beyaz çok azdý. Peter, Avustralya'ya döndüðünde kimse yüzüne bakmadýðý gibi, herkes tarafýndan yargýlandý. Onun da atletizm kariyeri bitti, spor çevrelerinden dýþlandý. Tehditler, iþsizlik ve tecrit nedeniyle öyle sýkýntýlý günler yaþadýk ki, üçümüzün de ilk evliliði sona erdi."

Avustralya Devleti Norman'ý ölene kadar affetmemiþ ama... Norman intikamýný mezara ******ürmüþ: 1968 Olimpiyatlarý finalinde ikinci olurken kýrdýðý 200 metre Avusturalya rekoru hâlâ, 38 yýl sonra kýrýlamamýþ.

Ölene kadar süren 'eylem kardeþliði'

Ýki amerikalý ve bir Avustralyalý 'lanetli' atletin o gün baþlayan 'eylem kardeþliði' ve dostluklarý ömür boyu sürmüþ. Aradan geçen 38 yýl boyunca, yazýþmýþlar, buluþmuþlar, görüþmüþler.

Ta, geçen hafta, Peter Norman evinin bahçesinde kalp krizi geçirip 64 yaþýnda ölene kadar.

Ve þimdi, aþaðýdaki fotoðrafa iyi bakýn:

124fl7.jpg

Melbourne'de yapýlan cenaze töreni. 'Onurlu beyaz atlet' Peter Norman'ýn tabutu, Tommie Smith (solda) ve John Carlos'un omuzlarýnda!

Üç 'eylem kardeþi' son kez omuz omuza...

Nasýl, muhteþem bir haber deðil miymiþ?

Ve tabii Aynur Çaðlý'ya da kocaman bir bravo. Final onun aðzýndan:

"Cenaze töreninde Carlos ile Smith'in yanýna gidip 'Siz Mexico City'de yumruklarýnýzý havaya kaldýrdýðýnýzda, biz Türkiye'deydik. Þeref kürsüsündeki fotoðrafýnýz o gün bize ve kuþaðýmýza çok þey öðretti ' dediðimde, Carlos yüzünde içten ve gururlu bir gülümsemeyle eðilip,'Bizim de bütün amacýmýz buydu zaten ' dedi."

(Star, 16 ekim)

Link to comment
Share on other sites

ben bunun belgeselini tv de görmüþ bir kýsmýný izlemiþtim o yýllarda çok ortada olan ýrk ayrýmý ile alakalý olimpiyatta ki zenciler protesto ediyorlar eldivenleri biri unutunca eldivenin birini bir kiþi saðýna diðer kiþi sol eline takýyor beyaz olanýnda olaydan haberi var

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...