Jump to content

16 Liralık Bilgisayar


Zero_1577

Recommended Posts

Hindistan'dan 16 liralık dizüstü!

Hindistan, 16 YTL'ye malettiğini iddia ettiği ve üniversite öğrencilerine vereceği "Sakşat" ("Gözlerinin önünde") adlı dizüstü bilgisayarı bugün tanıtıyor.

03/02/2009

Hindistan, yapımının 500 rupiye (16 lira) malolduğu iddia edilen inanılmaz dizüstü bilgisayarı "Sakşat"ı ("Gözlerinin önünde") bugün dünya aleme gösteriyor.

Üniverste öğrencilerine ve akademisyenlere tasarlatıldığı için bu kadar ucuz olduğu belirtilen Sakşat'ın yapım maliyetinin şimdilik 1000 rupi (32 lira) olduğu, ancak seri üretime geçince 500 rupiye düşeceği açıklanıyor. Özellikleri arasında 2 GB bellek ve kablosuz internet erişimi sayılıyor. Böylelikle Hindistan'ın yine bu sıralar başlatacağı "Yurt çapında kablosuz internet" seferberliğinden de sebeplenecek. Ancak, maliyeti düşük tutmak için pek tabii Microsoft ürünleri kullanamayacak.

Sakşat'ın en önemli amacı, ülkedeki üniversite öğrencisi oranını artırmak. Ülkenin 46 milyar rupilik (1.5 milyar lira) eğitim yatırımının bir parçası olan cihaz, elektronik bültenlere erişmeleri ve video konferansı yoluyla verilen derslere katılmaları, ders materyallerine erişmeleri ve uzmanların yardımından faydalanablmeleri için öğrencilere dağıtılacak. Ülkenin bazı ders kitabı yayımcılarının da, kitapların çeşitli bölümlerini bilgisayarların kullanacağı ağa yüklemeyi vaad ettiği açıklanıyor.

Ancak dünyanın Batı tarafları, cihazın fiyatına şüpheli bakıyor. Uzmanlar "20 dolara dizüstü ekranı bile yapılmaz, Hindistan bu kadar gelişkin bir donanım üreticisiyse bunu bizden nasıl sakladı?" diyor. Teknoloji basını ise cihazın "muhtemelen hesap makinesinden bozma bir şey" olduğunu söyleyerek "Eğer bu fiyata bilgisayar üretmek mümkünse, ya bilgisayar endüstrisinin geri kalanı çok beceriksiz, ya da bizi çok fena kazıklıyorlar," şeklinde beyanatlar veriyor. Ancak Hindistan'ın ucuz şeyler yapma konusunda iyi bir şöhreti var: Geçtiğimiz yıl, "Halkın arabası" olarak satışa çıkan 2000 dolarlık Tata Nano'yu da yapmayı başardılar.

Öte yandan, Sakşat'ın fiyatı konusunda hafif bir karışıklık da yok değil: Geliştirildiği geçtiğimiz yıl sonunda açıklanan Sakşat'ın fiyatı bültende 10 dolar (500 rupi) olarak açıklanmış, ancak daha sonra bir yazım yanlışı olduğu söylenmiş ve fiyat 100 dolar olarak düzeltilmişti.

KAYNAK:

http://yahoyt.com/h/3279/hindistan-dan-16-liralik-dizustu[/CODE]

Link to comment
Share on other sites

Sakşat gözden kaçtı

Hindistan'ın 16 liralık dizüstü bilgisayarı Sakşat, dizüstü bilgisayar değil, bir tür dijital okul çantası çıktı. Hep beraber: Aaaaaaa...

05/02/2009

Görünüşe göre bütün dünya Hindistan'ın "16 liralık dizüstü bilgisayar"ı Sakşat'dan şüphe etmekte haklıymış. Zira cihaz bilgisayar falan olmadığı gibi, yapım maliyeti de 500 rupi (16 lira değil).

Dün Hindistan'ın Tirupati şehrinde, ülkenin İnsan Kaynakları Geliştirme Bakanlığı tarafından törenle tanıtılan Sakşat, bir çeşit "bilgisayar bölümü/erişim cihazı" olarak tanımlanıyor. Avuçiçi bilgisayarla modem arası bir şey olan Sakşat'ın işlevi ise, e-ders alan öğrencilerin "internete ve ücretli dijital ders kitaplarına erişimini kolaylaştırmak" (ne demekse). Yani cihazın hayrını görebilmek için, (yoksul bir öğrencinin kimbilir nereden bulacağı) bir bilgisayara ve tercihen bir de yazıcıya ihtiyaç var.

Sunumda, üretim maliyetinin 30 dolara (1500 rupi ya da 48 lira) geldiği itiraf edilen Sakşat'ın, ileride kendisini temel alan, ucuz (Hint yetkililerinin tahmini 60 dolar) bilgisayarlar yapımında kullanılabileceği söylendi.

KAYNAK:

http://yahoyt.com/h/3298/saksat-gozden-kacti[/CODE]

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...