Jump to content

Ubuntu-9.04 Ve Php


Recommended Posts

Ubuntu-9.04 ve php

Öncelikle herkese merhaba. Bu yazımda sizlere ubuntu 9.04 işletim sistemini kullanarak php ve mysql uygulamalarını nasıl kullanacağımıza ilişkin yapılması gerekenleri adım adım anlatacağım.

ekrangrntsg.png

Ubuntu 9.04 indirme - kurulum ve root ayarları

Ubuntu 9.04 kurulumu veya cd den çalıştırmak için gerekli olan iso dosyasını aşağıdaki linkten indirdikten sonra makinamıza veya sanal makinaya kuruyoruz.

http://ftp.linux.org.tr/ubuntu-releases/jaunty/ubuntu-9.04-desktop-i386.iso[/CODE]

Kurulumda root hesabı için paraolamızı belirliyoruz. (Root hesabını xp deki administrator hesabı gibi düşünebiliriz.) Kurulumdan sonra ubuntuyu çalıştırdığımızda root hesabı etkin olmayacaktır. Root hesabını aktive etmek için

Uygulamalar-->Donatılar-->Uçbirim yoluna giderek terminal penceresini açıyoruz. Görüntü aşağıdaki gibi olacaktır.

terminal.png

Daha sonra terminal penceresinde

[CODE]$ sudo passwd root[/CODE]

komutunu yazıyoruz. Bu komutu yazdıktan sonra kurulumda oluşturduğunuz kullanıcı şifresini sizden isteyecektir. Şifreyi girdikten sonra root şifresini sizden tekrar belirlemeniz istenecektir. Şifreyi tekrar belirledikten sonra artık root kullanıcıyla işlemlerinizi yapabilirsiniz. Yine terminal penceresinde

[CODE]sudo gedit[/CODE]

komutunu yazarak not defteri düzenleyicisini root olarak açınız. Dosya açtan dosya sisteminde

[CODE]etc/gdm/gdm.conf[/CODE]

dosyasını bularak açınız. Bu dosya içerisinde "AllowRoot" kelimesini aratarak karşısındaki "false" değerini "true" yapınız. Bunu yapmaktaki amacımız ubuntu işletim sisteminin grafik arayüz üzerinden root hesabıyla giriş yapmamıza engel olması. Bahsedilen dosyadaki false değerini true yaptığımızda artık kullanıcı değiştir komutunu kullanarak grafik arayüz üzerinden root hesabıyla giriş yapabiliriz ve root dizindeki dosyaları değiştirip silme veya üzerine yazma hakkına sahip olabiliriz.

ekrangrnts3.png

[color=#FF0000]PHP ve MySql için gerekli Uygulamarın Kurulması[/color]

Şimdi sıra ubuntu üzerine php ve mysql için gerekli dosyaları indirip kurmaya geldi.

[CODE]Sistem->Yönetim->Synaptic Paket Yöneticisi[/CODE]

yolundaki paket yöneticimizi açıyoruz. Linux sistemlerindeki bu paket yöneticisi sisteminiz için ihtiyaç duyabileceğiniz tüm yazılım, sürücü, uygulama veya codec bileşenlerini indirip kurmanıza yarar. Paket yöneticisindeki her türlü uygulama tamamen açık kaynaklı ve ücretsizdir. Zaten linux sistemlerini windowstan ayıran temel özellikte/güzellikte bu olsa gerek, crack vs derdi yok.

ekrangrnts4.png

Şimdi paket yöneticisnde arama kutucuğuna php yazarak php5, apache yazarak apache mysql yazarak mysql server ve client bileşenlerini seçiyoruz. Herhangi bir bileşene sağ tıklayarak kurulum için işaretle seçeneğini seçiyoruz. Tabi bu işlemleri herbiri için tek tek yapacağız. Bu işlemdeki kolaylık ise şu paket yöneticisinden herhangi bir paketi kurulum için işaretle dediğinizde gerekli olabilecek diğer paketleri sizin için seçmesi.

Paketlerin hepsini net üzerinden indirdikten sonra paket yöneticisi tek tek kurulumları yapacaktır. Kurulum sırasında size sorabileceği parola, şifre ve ya mysql ile ilgili çeşitli basit ayarlar olacaktır. İstediğiniz şifreleri ve kullanıcı adlarını kullanarak ayarlamaları yapınız. Burada tek tek mysql ayalarını anlatmayacağım daha önce windows üzerinde apache ve mysql kurduysanız zaten bu ayarlar aşinasınzıdır.

Bundan sonra localhost un çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için tarayıcı adres penceresine localhost yazıp <enter> a basınız. "ItWorks" yazısını görürseniz herşey doğru olarak kurulmuştur.

Ubuntu üzerinde PHP uzantılı dosyalarımızı çalıştırmak ve mysql ile web uygulamaları geliştirmek için başka yapmamız gereken birşey yok. Bundan sonra php kodu ile yazdğımız php uzantılı dosyaları

[CODE]var/www/[/CODE]

yoluna kopyalayarak, localhost/dosyamızınAdı.php adresini de tarayıcıya yazarak deneyebiliriz.

PHP ' nin çoğu özelleğini aldığı perl diliyle yazılmış unix tabanlı işletim sistemleri, bence php geliştirmeye en faydalı ortam. Windows üzerinde de php geliştirmek mümkün fakat hem unix deneyimi hem açık kaynaklı geliştirici programları kullanmak için ben php projelerinin unix tabanlı sistemlerde geliştirilmesinden yanayım.

Bütün bu bahsettiğimiz konuların dışında Synaptic Paket yöneticisinden indirebileceğiniz phpmyadmin, bluefish editor, MySql Administartor, MySql Query Browser da çok kullanışlı uygulamalardan bazıları.

Sağlıcakla kalın.

Link to comment
Share on other sites

Bende tam bunu araştıracaktım :)

Çok güzel denk geldi.

Ellerine Sağlık.

Ayrıca Dreamweaver ve Fireworks gibi yazılımları Wine sayesinde Linux üzerinde çalıştırdıktan sonra geliştirme için Windows'a ihtiyacım yok :iiam:

Bende Linux kullanmanızı tavsiye ederim eğer ki sisteminizi web geliştirmek için kullanıyorsanız.

Arada oyun da oynamak istiyorsanız ( Benim Gibi... ) Bir Linux, bir Windows aynı PC de ikisi birden çok işe yarıyor...

Emeğin için tekrar tşkler.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 hafta sonra ...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...