Jump to content
Son zamanlarda artan kullanıcı hesap hırsızlıkları sebebiyle tüm kullanıcılara şifre sıfırlama maili gönderilmiştir. Lütfen güveli şifreler seçiniz. Mevcut e-mail adresinize erişemiyorsanız, en aşağıdaki destek linkinden bize ulaşınız. ×

Recommended Posts

Manjaro Cutefish 21.06

Taban: Arch linux Geliştiricisi: Manjaro linux

Çoklu dil + Türkçe | Mac konseptinde olan bir yapıya sahip yeni arayüzlü linux işletim sistemi.

laptop.f480a76c.png

Hakkında

Aslında Arch Linux tabanlı bir GNU/Linux dağıtımı olan Manjaro, daha iyi bir GNU/Linux masaüstü ortamı deneyimi yaratmak için CutefishOS’un yeni sürümünü duyurdu. Philip Müller tarafından duyurulan CutefishOS’un tek amacının Debian’a dayalı olması olduğunu belirten Müller; ancak Manjaro’dan Arch Linux ile yakın ortaklık içinde bulundukları için bu yeni masaüstü ortamıyla Manjaro’ya dayalı bir topluluk sürümü oluşturmayı tercih ettiklerini belirtti. Gnome görünümlü kullanıcı arayüzünü oluşturmak için en son KDE Frameworks’u ve KDE Plasma 5 parçalarını kullandıklarını söyleyen Müller; sistemin, yeni başlayanlar için tasarlandığını ve tüm ayarların minimum düzeyde sınırlandığını ifade etti. Daha çok dokunmatik ve adaptif olması hedeflendiği için sistemin çok yakında Tabletlerde de görülebileceğini belirten Müller; deneyenlerin tespit ettikleri sorunları bildirebileceklerini söyledi. CutefishOS forumlarının da ziyaret edilmesini beklediklerini belirten Müller; StatusBar kullanıcı arayüzünün ayrıntıları optimize edildiğini söyledi. 

7d64ce71269e1ef691244600e6840bd6dfbeff3d.jpeg

indirme linki

Alıntı

 

  • Like 5
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

oneooo, Bir saat önce yazdı:

Cutefish arch mı debian mı oluyor abi denedinmi performansı nasıl ram kullanımı vs.

Sunumda bilgileri ekledim, taban arch, geliştirme rolling release manjaro geliştiricisi daha yeni bir yapı. Gnome tabanlı ancak üzerinde bir çok değişiklikler yapmışlar işleri kolaylaştırmak için. Ram işlemci kullanımı, xfce,mate,kde'ye göre biraz fazla olabilir. Denemedim dağıtımı ancak çok tuttu nedense bir kaç gündür bayağı ilgi gösteriyorlar internet sitelerinde. Buda sanıyorum macosx yapısına benzemesinden kaynaklı olabilir. Denemeni öneririm memnun kalırsın aldığım izlenimler bu yönde. Kullanmadan birşey demek yanlış olur şimdi. Ben linux minte geçtim xfce masaüstü arayüzüne. :)

Spoiler

O0F4rx.png

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

2-3 haftadır günlük paylaşımlarda çok görüyorum

görsellik olarak çok hoş olmuş. sanalda kurup henüz incelemedim ama şuan senin verdiğin linkden iso yu indiriyorum

paylaşılan videolarda çok fazla app store göremedim.. .

linux de uzman biri olarak..

manjaro deneyimli bir dağıtıcı.. 0.2 serisini kurup kullanmak ???

 

 

Link to comment
Share on other sites

tosunpasa, 2 saat önce yazdı:

2-3 haftadır günlük paylaşımlarda çok görüyorum

görsellik olarak çok hoş olmuş. sanalda kurup henüz incelemedim ama şuan senin verdiğin linkden iso yu indiriyorum

paylaşılan videolarda çok fazla app store göremedim.. .

linux de uzman biri olarak..

manjaro deneyimli bir dağıtıcı.. 0.2 serisini kurup kullanmak ???

Daha da geliştirilirse eğer, bu sürüm tutar şimdiden kullanıcıları çoğaldı gibi. gördüğüm kadarıyla. Genellikle bu tarzda arayüzler nedense çok tutuyor. :) Power user için olan bir sürüm veya arayüz olacağını düşünmüyorum. İleri kullanıcıların kullandıkları masaüstü arayüzler genellikle konsol tabanlı i3,jwm vd benzeri masaüstleri olmakta her nedense. En kötüsü belki xfce olabilir belki. Bende beğendim cutefish serisini fena sayılmaz denenebilir, kurulabilir bir distro olmuş.

Link to comment
Share on other sites

görsel olarak kullanıcı ara yüzü hoş ve tamamen son kullanıcı hedefli

win11 in beta paylaşımları başladı.. w2k dan sonra tam manası ile kullanıcı ara yüzü olarak gelen metro bir felaket şahsım açısından. yediği cpu haricinde modülerlik veya modifiye açısından çok aşırı kötü. grafik listbox birleşimi olan basit bir vb forumundan ileriye gidemiyor.

 

gnome un plugin desteği ve bu pluginlerin kontrolü tamamen kullanıcıda olması olayı güzelleştiren taraf

şimdi ARCH grubunda AppStore modifikasyonu deepin e döndüğü an.. bence asıl caziplik o olacak..

 

Türkçe bir kanal açmayı düşünüyorum. Linux de Son Kullanıcılar içn program yükleme ve Mocrosoft Office ine ihtiyaç kalmadan günlük işleri yapabilme adına.. Hatta... uzaktan eğitim alan öğrenciler ile linux de bu online eğitimler ve ödev hazırlama gibi konularında destek alarak hazırlamayı düşünüyorum.

fakat video kaydetmesi kolay.. ekran yakalama ile yapacağım ama video üzerine yazı yazma vs konularında bilgim yok.. bu konuda bana yardımcı olabilir misin ?

birde bu tür içerik için hangi distro daha uygun olur ? Arch & Cutefish ile başlamak ne kadar mantıklı olur SON KULLANICI açısından ?

Link to comment
Share on other sites

şuan sanal pc de yükleme yaptım.. kurulum esnasında Türkçe seçeneği olmasına rağmen dil olarak ilngilizce geldi ve Language sekmesinde Türkçe bulamadım  😞

 

görsellikle güzel ve pacman da ufak da olsa değişiklik var

AUR u aktif edemedim

Edited by tosunpasa
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • tosunpasa Dağıtım hakkında malumatım yok. Ancak video derleme bakımından obs studio video çekimleri yazı ekleme vb işlemler için en iyilerinden. Yoksa diğer eski usül olacaksa eğer, simple screen veya vokoscreen video kaydedicileri kullanılabilir. Openshot ile video editlenebilir yazı filigran vb eklemeler rahatça yapılabilir.
  • Microsoft ofise en iyi alternatif wps ofis veya onlyoffice olabilir diğer seçenekse free office kullanılabilir. Benzerlik ve uyumluluk bakımından bu ofis programları gayet yerinde uygulamalar.
  • Uzaktan bağlantı için anydesk linux versiyonu var, istenildiğinde rahat şekilde linux üzerinden kontrol edilebilmekte. Windows üzerinde teamviewer'dan vazgeçirdi beni.
  • Windows 11 daha developer geliştirme sürümü aşamasında, beta dahi değil sanıyorum 24 haziran gibi tanıtımı olacakmış rtm çıkarırlarsa kurulabilir bir sistem olabilir.
  • Pacman manager üzerinden ayarlar iyice kontrol edilmeye müsaitse eğer aur depoları aktif edilebilir, ya da tekrar'dan yüklenerek belki çözüm olabilir fikrim yok maalesef bunun için.
Link to comment
Share on other sites

AUR u sonradan etkinleştirdim ama sorun baya var gibi.. misal.. ekran çözünürlüğünü kendi içinden ayarlıyorum ama reboot sonrası kayboluyor vmware de.

manuel vmware tool yüklerken son adımlarda aborted vererek kendisini sonlandırdı... store dan open-vmtools u yüklemek istediğimde benzer sorun orda da oldu... yani denemeler için çözünürlük şuan için sorun var vmware de

win 8.1 imde wps yi tercih ediyorum. aşırı ofice kullanan biri değilim. ama destek verdiğim kişiler açısından özellikle outlook gibi hem görselliği hemde hatırlatıcı olsun not alma.. vs gibi kısımları olan bir mail yöneticisi arıyorum (FREE)

insanlara MS Office e tıkılıp kaldı. sürekli son versiyon hevesi ile hiç kullanmadıkları servisler ile bilgisayar performansından kaybediyorlar.. office 2016 ve sonrasının şahsım açısından en büyük farkı destekledikleri excel data satır sayısı. diğer görsel veya analiz kısımlarını veya basit grafik pasta vb seçenekleri kullanan yok zaten. ağırlıklı muhasebeciler ile muhatabım.

online eğitim kısmen düzelse bile, covid lerin serileri devam edecek ve bu tür bulaşıcı olduğu söylenen ölümler artmaya devam edecek.  günlük hayatı çok aksatmamış olsa idi sevinecektim ama artık bir sahilde yürümeye bile korkar olduk...

Edited by tosunpasa
Link to comment
Share on other sites

Manjaro veya Arch tabanlı herhangi bir dağıtımı kullananlar Cutefish OS un masaüstünü yükleyebilirsiniz.

Uçbirimde  "sudo pacman -S cutefish"   

yazıp entera basın. Linuxa yeni başlayanlar için uygun bir masaüstü. Ayarlarda pek çok şey yok.

Dosya yöneticisinde gizli dosyaları bile gösteremiyorsunuz.CTRL+H tuşu iş görmüyor yani.

Güç ayarları mouse ayarları saat ayarları filan yok. Açıkçası görsellik iyi ama içerik beni tatmin etmedi.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Similar Content

    • By forjest
      Hakkında Arch Linux tabanlı bir GNU/Linux dağıtımı olan Manjaro’nun “Ruah” kod adlı 21.3.0 sürümünün üçüncü nokta sürümü 2022-07-04, Philip Müller tarafından duyuruldu. Bunun, kararsız bir güncelleme olduğunu söyleyen Müller; sürümün, 4.19.249’dan 5.18.0’a kadar geniş bir çekirdek buketiyle geldiğini ifade etti. Müller; düzenli Haskell ve Python güncellemeleriyle gelen yeni sürümde, Nvidia’nın en yeni Linux sürücüsü 515.57 kullanılmış bulunuyor. Sürümde; Firefox 102.0 3, Thunderbird 91.11.0 gibi güncel paketlerin yer aldığı ifade ediliyor. Müller; yeni sürüme ilişkin kullanıcıların görüşlerini merak ettiklerini sözlerine ekledi.   indirme linkleri  
    • By forjest
      CuteFish OS On ubuntu distro

      Aslında Arch Linux tabanlı bir GNU/Linux dağıtımı olan Manjaro, daha iyi bir GNU/Linux masaüstü ortamı deneyimi yaratmak için CutefishOS’un yeni sürümünü duyurdu. Philip Müller tarafından duyurulan CutefishOS’un tek amacının Debian’a dayalı olması olduğunu belirten Müller; ancak Manjaro’dan Arch Linux ile yakın ortaklık içinde bulundukları için bu yeni masaüstü ortamıyla Manjaro’ya dayalı bir topluluk sürümü oluşturmayı tercih ettiklerini belirtti. Gnome görünümlü kullanıcı arayüzünü oluşturmak için en son KDE Frameworks’u ve KDE Plasma 5 parçalarını kullandıklarını söyleyen Müller; sistemin, yeni başlayanlar için tasarlandığını ve tüm ayarların minimum düzeyde sınırlandığını ifade etti. Daha çok dokunmatik ve adaptif olması hedeflendiği için sistemin çok yakında Tabletlerde de görülebileceğini belirten Müller; deneyenlerin tespit ettikleri sorunları bildirebileceklerini söyledi. CutefishOS forumlarının da ziyaret edilmesini beklediklerini belirten Müller; StatusBar kullanıcı arayüzünün ayrıntıları optimize edildiğini söyledi.
      indirme linkleri alternatifli
      https://dl.uploadgram.me/6136c4e033adfh?raw
      https://cutefish-ubuntu.github.io/download/
      https://mega.nz/file/vyoEGRpD#J5_FubUniZCQH2WQbXNsQ256DuOhje9omnjFiU5gu6g
      Kaynak: https://cutefish-ubuntu.github.io/
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...