Jump to content

Tasarruf kararı bilişimi etkiliyor


OulCidoY

Recommended Posts

Maliye Bakanlığı, harcamalarda tasarruf yapmak ve etkin bir bütçe politikası yürütmek gerekçesiyle bazı sektörlerde kamu ihalelerini durdurduğunu açıkladı. Kasım ayı başından itibaren geçerli olan bu karar, özellikle Kasım-Aralık aylarında yoğun bir ihale trafiği yaşayan bilişim sektörünü de kapsıyor.

Türkiye Bilişim Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜBİSAD), tasarruf kararı alındığında ilk gözden çıkarılan kalemlerden birinin bilişim olmasının, kamunun verimliliğine katkı sağlayacak bir sektörün gelişimini sekteye uğratacağını belirtiyor.

Türkiye Bilişim Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜBİSAD), Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan Tasarruf Tedbirleri Genelgesi hakkındaki görüşlerini kamuoyuyla paylaşıyor. Bilindiği gibi, Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan bir genelgeyle, 1 Kasım öncesinde hakedişe bağlanmamış kamu ihalelerinin durdurulduğu açıklandı. Bu karar, başta bilişim sektörü olmak üzere kırtasiye, taşıt, büro malzemeleri gibi alanları kapsıyor.

IMF tarafından da desteklendiği belirtilen bu tasarruf kararında, ilk gözden çıkarılan kalemlerden birinin bilişim olması dikkat çekiyor. TÜBİSAD Başkanı Tuğrul Tekbulut, yayınlanan tasarruf genelgesi hakkında sektörün görüşlerini şöyle açıklıyor: “Türkiye, bilgi toplumu olma yolunda önemli adımlar atıyor. Bu süreçte kamu kurum ve kuruluşlarının bilişimi kullanarak verimliliği artırması, topluma bu yönde örnek olması ve kişilerin hayatlarını kolaylaştıracak içerikleri erişime sunması da en önemli hedeflerden biri. Oysa alınan bu karar, Bilgi Toplumu Stratejisi ve belirlenen hedeflerle çelişkili bir durum yaratıyor.

Hiç kuşkusuz, topyekûn bir gelişme sağlanması için bilişim sektörünün de büyümesi ve güçlenmesi, doğru bir arz-talep dengesinin yaratılması gerekiyor. Normal koşullarda kamu ihaleleri açısından yoğun geçmesi beklenen bir dönemde alımların durdurulması, özellikle bilişim sektörünün gelişmesine sekte vuruyor. Genellikle yılın son birkaç ayındaki kamu alımlarıyla yıl sonu hedeflerine ulaşan bilişim firmaları, bu karar nedeniyle bekledikleri yıllık büyümeyi gerçekleştiremeyebilirler.”

Bilişim sektörünün, yıl sonu hedeflerine ulaşmanın ötesinde, yerli katma değer yaratır hale gelmesi için de çalışmalar yapıldığına dikkat çeken Tekbulut, şunları ifade ediyor: “Büyük ölçüde ithalata bağlı bir sektör yapısından, katma değer üreten ve yurtdışı piyasalara açılan bir sektör haline geliyoruz. Bu süreçte iç pazar dinamiklerinin geliştirici etkisi inkar edilemez. Bu karar, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörüne çok büyük bir darbe vuruyor. E-devlet, bilgi toplumu gibi kavramları tartıştığımız bu dönemde, ilk kesintiye uğratılan sektörün bilişim olmasını yadırgıyor; geçmiş yıllarda yapılan hataların aynı şekilde tekrarlanıyor olmasından ve ders alınmamasından dolayı şaşkınlık yaşıyoruz.”

Türkiye’nin global bilişim haritasındaki yerine de değinen TÜBİSAD Başkanı Tuğrul Tekbulut, Dünya Bankası ve Avrupa Birliği endekslerinde zaten geride kalan ülkemizin, alınan son kararla bilişim yatırımlarının kesilmesi sonucunda daha da arka sıralara düşmesinden kaygı duyduklarını belirtiyor. Bu durumun, özellikle ekonomik rekabetçilik konusunda Türkiye ile yarışan ülkelere avantaj sağlamasından endişe duyuluyor.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...