Jump to content

Goethe'nin büyük aşkları...


mavikiz

Recommended Posts

GOETHE'NİN BÜYÜK AŞKLARI...

Genç Werther kimin için intihar etti?

Vural Ülkü, "Goethe'nin On Bir Aşkı ve Eserlerindeki Yansımaları" adlı kitabında, Goethe'nin eserlerinde yaşayan, bu eserlerin oluşmasında bir biçimde rol oynayan aşkları anlatıyor.

Aşk, tanımı ancak tanımlayanla sınırlandırılabilecek iki şeyden biri. Diğeri şiir tabii ki. Bir âşık kendinden önceki bütün aşk tanımlarını boşa çıkarır bir bakmışsınız ki, bir şair de bütün şiir tanımlarını... Âşık, bir de şairse: Âşık olunan kişiyle birlikte var olur bazı şiirler.

Elsa olduğu için Elsa'nın Mecnun'u olur Aragon; Piraye olduğu için "Piraye'ye Mektuplar"ı yazar Nâzım. Bu durum, bir edebiyat incelemesinde şairin, yazarın aşklarını, âşık olduğu kişileri de incelemenin içine çeker doğal olarak: Nasıl bir aşktır yaşanan? Elsa kimdir? Piraye kim?

Goethe, Alman edebiyatı denilince akla gelen ilk isimlerden: Şair, roman ve tiyatro yazarı. "Faust" ve "Doğu Batı Divanı" gibi birçok eşsiz yapıta imza atmış, "Genç Werther'in Acıları" ile birçok âşığın acısını dillendirmiş bir usta. Peki ya Goethe'nin bu eserlerinde yaşayan, bu eserlerin oluşmasında bir biçimde rol oynayan aşklar, Elsa'lar, Piraye'ler?

Vural Ülkü, Goethe'nin "On Bir Aşkı ve Eserlerindeki Yansımaları" adlı incelemesinde bu soruyu merkeze alıyor.

Ülkü, Goethe'nin on bir aşkını tek tek başlıklar altında inceliyor: Katchen Schönkopf, Friederike Brion, Charlotte Buff, Lili Schönemann, Charlotte von Stein, Faustina, Christiane Vulpius, Minchen Herzlieb, Bettina von Arnim, Marianne von Willemer ve Ulrike von Lewetzow.

Goethe biyografisi

Goethe'nin âşık olduğu kadınlar, görünümleriyle, kişilikleriyle, geçmişleriyle, Goethe'yle yaşadığı ilişkilerinin boyutuyla belgelere ve kaynaklara dayalı biçimde ayrıntılı olarak veriliyor.

Kitapta, Goethe'nin eserlerindeki karakterlerin fiziki ve ruhsal yapılarına âşık olduğu kadınların yansıyışı veya direkt olarak eserlerinde yer alışları örnek metinlerle (şiir, mektup vb) ortaya konuluyor. Bu bölümlerde yazarın aşklarının edebi serüvenindeki dönüşümlerde de etkili olduğunu somut olarak görüyoruz.

Kitap Goethe'nin aşklarını temel almakla birlikte ayrıntılı bir Goethe biyografisi de sunuyor bize. Bu biyografinin altında hayatının tamamına yakınını geçirdiği kentin, Weimar'dan tutun da Almanya'nın tarihi koşullarına, dönemin ahlaki ve toplumsal değer yargılarına, Schiller ile dostluğuna uzanan kapsamlı bir araştırma dikkat çekiyor.

Bir solukta okunuyor

Oldukça akıcı bir dille kaleme alınmış kitap bir solukta okunuyor. İçinde yer alan portre resimler, kent resimleri, şehir planları, fotoğraflar kitabın bu keyifli yanını destekliyor.

Yazar Vural Ülkü, kitabın esas bölümünü oluşturan Goethe ve Kadınlar başlığının dışında geniş bir ek bölüm sunmuş okura. Bu ek bölümde kronolojik cetvel, Goethe'nin ölümü, hayatında yer alan diğer önemli isimler, "Faust"un yazılma serüveni ve Goethe hakkında geniş bir söyleşi yer alıyor.

"Goethe'nin On Bir Aşkı", başta Goethe tutkunları olmak üzere, biyografi türündeki kitaplardan hoşlananlar ve hatta tarih tutkunları için, "Aşkın Doğu'su Batı'sı yoktur" diyenler için keyifle okunabilecek bir kitap. Goethe de bu nedenle mi "Doğu Batı Divanı" adını vermiştir o eşsiz yapıtına? Siz ne dersiniz?

ALİ SELÇUK / İnceleme

Milliyet

27/11/2006

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...