Jump to content

1 Aralýk Dünya AIDS Günü


mehmetgngr

Recommended Posts

1 Aralýk Dünya AIDS günü ve izleyen günler hastalýðýn iþlendiði bir hafta olarak anýlýyor. Dünya için giderek önemli bir tehlikeye dönüþen ve 22. Yüzyýlla birlikte Afrika baþta olmak üzere geri kalmýþ ülkelerde ortalama yaþam süresinin 30'un altýna düþebilme beklentisinden olsa gerek ülkemizde de konu ilk kez ciddiyetle ele alýndý.

Tarih boyunca her yüzyýlýn kendine has bir salgýna tanýklýk ettiðini görüyoruz. Christopher Colombus Amerika'dan döndükten hemen sonra Fransýz ordusu Napoli'yi iþgal edince þehir bir salgýna yakalanmýþtý. Fransýzlar buna Napoliten Hastalýðý, Ýtalyanlar ise Fransýz Hastalýðý adýný vermiþlerdi. Ayný yýllarda benzer bir salgýn Kuzey Hindistan'da da görülmüþ, bu kez Müslümanlar Hindularý, Hindular da Müslümanlarý suçlamaya baþlamýþlardý. Ama çok kiþi Frenginin Avrupa'ya Colombus'un gemileriyle ulaþtýðýný söylüyordu. Frengiye yakalananlar tarih boyunca lanetlendiler. Ne de olsa cinsel iliþki ile bulaþan bir hastalýktý. Etken olan mikrobun belirlenmesi için 20. Yüzyýl beklenecekti.

18. yüzyýlda beliren Tüberküloz, tamamen aþaðý sýnýfýn hastalýðý olarak bilindi. 19. yüzyýlda Yahudilerin bu hastalýða genetik olarak dirençli olduðu iddia ediliyordu.

Yine o yýllarda ortaya çýkan Gut Hastalýðý ise yüksek sýnýfýn bir rahatsýzlýðýydý. Kolera ise Asya'nýn Avrupa'nýn baþýna bela ettiði bir hastalýktý. Tamamen geri kalmýþ toplumlarda görülüyordu.

20. yüzyýl baþlarýnda beliren Kanser ise sigara ile oluþmaktaydý. Dolayýsýyla sigara içenler toplum için birer hastalýk kaynaðýydý. Hitler Kanserin Ari ýrký zedelemek için özellikle oluþturulmuþ bir hastalýk olduðunu bile iddia etti.

1980'lerde ortaya AIDS çýktý. Önceleri bir çeþit homoseksüel hastalýðý olarak biliniyordu. Kökeni Afrikalýlar veya Haitililerdi. Allah'ýn günahkârlara verdiði bir ceza olmalýydý. Ama hastalýk Amerika ve Avrupalýlarýn da baþýna bela olunca iþin rengi deðiþti. Yine dünyayý kurtarma görevi onlara düþtü. Dünya Saðlýk Örgütü AIDS için seferber edildi ve Ocak 1999'da 'Hangi ülkeden gelmiþ olursa olsun HIV/AIDS ile yaþayan insan sýnýr dýþý edilemez, aþaðýlayýcý muamele ya da ayrýmcýlýk uygulanamaz' diye bildirge bile yayýnladý. 2002 Raporunda ise her gün 6000 yeni gencin bu hastalýða yakalandýðý ve bu yýl toplam 68 milyon yeni hasta beklendiði belirtildi. Halen dünyada 40 milyon kiþinin HIV (+) olduðu ve %95inin geliþmekte olan ülkelerden kaynaklandýðý tahmin ediliyor.

Not: Alýntýdýr

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...