Jump to content

Teleskobun Icadının 400'üncü Yıldönümü


excellence

Recommended Posts

20090729022127_teleskop.jpg

Teleskobun bulunuşunun 400. yıl dönümü dolayısıyla TÜBİTAK Ulusal Gözlem Evi (TUG) ile Akdeniz Üniversitesinin (AÜ) iş birliğiyle gerçekleştirilen 12. Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği Halk Etkinliği'ne vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

AÜ yerleşkesinde gerçekleştirilen etkinlikte, 7 teleskopla ay ve yıldızlar gözlendi, etkinliğe katılanlara uzayla ilgili bilgi verildi, çadır oluşturularak yıldızların ve gezegenlerin yapay görüntüsü kubbe şeklindeki tavana yansıtıldı.

TUG Müdürü Prof. Dr. Zeki Eker, Uluslararası Astronomi Birliğince (IAU), Galileo Galilei'nin teleskopla yaptığı ilk gökyüzü gözleminin 400. yıl dönümü dolayısıyla bu yılın ''Dünya Astronomi Yılı'' ilan edildiğini söyledi.

Bu kapsamda, AÜ yerleşkesinde halk etkinliği gerçekleştirdiklerini ifade eden Eker, vatandaşlara da gök bilimi konusunda seminer verdiklerini kaydetti.

Vatandaşların ve çocukların bilimle iç içe olması gerektiğini belirten Eker, ''Şenliğin amacı astronomiyi ve bilimi sevdirmek, vatandaşları gök bilimine özendirmek, onlara bu alanda kapsamlı bilgi vermek. Vatandaşlar ve amatör gök bilimciler, uzmanlar eşliğinde gök cisimlerini teleskopla gözlüyor ve gördükleri hakkında bilgi alıyor'' diye konuştu.

Halk etkinliğinin bu akşam yapılacak gözlemle sona ereceğini bildiren Eker, 24-27 Temmuzda Saklıkent'te geceleri çadırlarda kalınarak sabaha kadar gökyüzünün izlendiğini ve gelenlere gökyüzüyle ilgili bilgi verdiklerini belirtti.

Saklıkent etkinliklerinde kutup yıldızını ilk bulma yarışmasında birinci olan ve teleskop kazanan İlköğretim 6. sınıf öğrencisi Ege Taner (13), AA muhabirine yaptığı açıklamada, astronomiyi çok sevdiğini, sürekli astronomi kitapları okuduğunu söyledi.

Evinin balkonundan sürekli gökyüzünü incelemeye çalıştığını ve bununla ilgili kitaplar okuduğunu ifade eden Taner, şöyle konuştu:

''Saklıkent'teki etkinlikte, kutup yıldızını ilk görene teleskop hediye edileceğini söylediler. Gök atlasında yıldızlar, gezegenler üzerine sürekli araştırmalar yaptığım için çok iyi biliyordum ve kutup yıldızını ilk ben buldum. Sonra bana birkaç soru sordular, hepsini doğru cevapladığım için Ankara Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ethem Derman bana teleskop hediye etti. Ben de burada, teleskobumla ay ve yıldızları inceliyorum. Büyüyünce elektronik mühendisi olacağım, uzayla ilgili çalışmalarımı da sürdüreceğim.''

veTeknoloji

Link to comment
Share on other sites

çocukluktan bu yana gökyüzüne olan tutkum yüzünden 5 sene önce almıştım teleskob u,arada bir çıkarır akşamları gözlem yaparım,yalnız şunu diyebilirimki olağanüstü güzel ay ve yıldızlar,baktıkça biz insanoğlunun ne kadar aciz ve çaresiz olduğumuzu kanısına varırım..

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...