Jump to content

Türkiye'den papa geçti..


BrightBlade

Recommended Posts

Papayla ilgili gazetelerden bir derleme yaptým buyrun bakýn;

Erdoðan'dan Papa'ya jest

8A9A7D2FFE53BE41B4365366b.jpg

Cumhurbaþkaný Ahmet Necdet Sezer'in resmi davetlisi olarak Türkiye'ye gelen Papa 16. Benedict Ankara'ya geldi. Papa, uçaktan iniþinde Baþbakan Recep Tayyip Erdoðan karþýladý. Yurtdýþýndan gelen devlet baþkanlarý ve baþbakanlar Esenboða Havalimaný'nda bir bakan tarafýndan karþýlanýyor ve resmi karþýlama ise Baþbakanlýk ve Cumhurbaþkanlýðý'nda yapýlýyor.

Papa ile Erdoðan VÝP salonunda yaptýklarý görüþmenin baþ kýsmý baþýna açýk olarak gerçekleþtirildi. Görüþmede, Baþbakan Erdoðan Papa'ya medeniyetler ittifaký ile ilgili Türkiye'nin çalýþmalarý olduðunu söyledi.

Papa

16. Benedict'i taþýyan Ýtalya Hava Yollarý'na ait özel uçak ile saat 13.00'de Ankara Esenboða Havaalaný'na indi. En üst seviyede güvenlik önleminin alýndýðý havaalanýnda Papa'yý, Baþbakan Recep Tayyip Erdoðan, Devlet Bakaný Beþir Atalay, Milli Savunma Bakaný Vecdi Gönül, Ankara Valisi Kemal Önal, Ankara Büyükþehir Belediye Baþkaný Melih Gökçek, Vatikan'ýn Ankara Büyükelçisi Antonio Luicibello karþýladý.

Papa 16. Benedict ile NATO zirvesi için Letonya'nýn Baþkenti Riga'ya gidecek olan Baþbakan Erdoðan bir süre basýn mensuplarýna görüntü verdikten sonra VÝP salonuna geçti. Erdoðan ile Papa VIP'te 20 dakikalýk bir görüþme yaptýlar. Görüþme sonrasýnda Baþbakan Erdoðan ile Papa 16. Benedict, VIP'ýn çýkýþ kapýsýnda basýn mensuplarýna birlikte görüntü verdiler. Papa 16. Benedict Esenboða Havalimaný'ndan ayrýlýrken basýn mensuplarýna el salladý.

MEDENÝYETLERARASI ÝÞBÝRLÝÐÝ VURGUSU

Baþbakan Erdoðan görüþmede, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ýn baþkanlýðýnda Ýspanya ile birlikte Ýstanbul'da düzenledikleri Medeniyetler Ýttifaký Toplantýsý'ný Papa'ya hatýrlatarak dinlerarasý diyalog mesajý verdi.

Erdoðan, "Sizi ve heyetinizi Türkiye'de görmekten mutluluk duyuyorum. NATO zirvesine katýlmak için Letonya'ya iki günlük bir ziyarette bulunacaðým. Ziyaretinizin dinlerarasý diyalogun gerçekleþtiði bu döneme rastlamasý önemli." dedi.

YOÐUN GÜVENLÝK ÖNLEMÝ

Papa'nýn geliþi öncesinde Esenboða Havalimaný giriþinde önce otomobillerin altlarý ve içlerinde arama yapýldý. Havaalanýna girmesine izin verilen araçlar, yaklaþýk 500 metre ileride oluþturulan ikinci bir arama noktasýnda yeniden kontrol edildi. Kontroller akreditasyon kartý bulunmayanlar alana alýnmadý.

Apronda özel harekat timleri görev alýrken, havadan bir helikopter de güvenlik uçuþu yaptý. Bu arada, Papa'nýn geliþini izlemek üzere havaalanýna gelen gazetecilerin kamera ve diðer cihazlarý, ''Tara'' adýnda polis köpeðine koklatýlarak, kontrol edildi.

VÝP'in giriþ ve çýkýþlarýnda yoðun güvenlik önlemleri alýnýrken, devlet baþkanlarýnýn geldiði VÝP'nin önünde bulunan Türk bayraðýnýn yanýna Vatikan bayraðý çekildi. VÝP'in önünde bulunan aðaçlardan düþen yapraklar da temizlik görevlileri tarafýndan temizlendi.

ÇOK SAYIDA BASIN MENSUBU ÝZLEDÝ

Papa'nýn Türkiye'yi geliþini izlemek için çok sayýda yerli ve yabancý mensubu sabah saatlerinde Esenboða Havalimaný'ný VIP önüne geldiler. Sadece TRT ve AA'nýn VIP'e alýnýrken diðer medya mensuplarý kendilerine ayrýlan bölümde geliþmeleri takip ettiler.

ERDOÐAN BÝR ÝLKÝ GERÇEKLEÞTÝRDÝ

Baþbakan Erdoðan, Papa 16. Benedict'i uçaktan iniþinde karþýlayarak bir ilk gerçekleþtirdi.

Yurtdýþýndan gelen devlet baþkanlarý ve baþbakanlar Esenboða Havalimaný'nda bir bakan tarafýndan karþýlanýyor ve resmi karþýlama ise Baþbakanlýk ve Cumhurbaþkanlýðý'nda yapýlýyor. Türkiye'yi ziyaret eden ABD Baþkaný Bush ve Rusya Devlet Baþkaný Putin, Esenboða Havalimaný'nda bakan tarafýndan karþýlanmýþlardý.

(CHA)

Link to comment
Share on other sites

Papa'dan Türkiye'ye AB desteði

Resmi ziyaretlerde bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Papa 16. Benetiktus'u Esenboða Havalimanýn'da Baþbakan Erdoðan karþýladý.

Baþbakan Recep Tayyip Erdoðan ile Papa 16. Benediktus arasýnda yapýlan görüþmede, ''Medeniyetler Ýttifaký'' ve Türkiye'nin AB üyeliði konularýnýn gündeme geldiði öðrenildi.

Türkiye'nin çoðunluðu Müslüman olan laik ve demokratik niteliði ile sembol bir ülke durumunda olduðunu belirten Baþbakan Erdoðan, bu çerçevede dünya barýþý için Vatikan ile çalýþmanýn önemini vurguladý.

Türkiye'nin AB üyeliðinin farklý medeniyetlerin bir arada yaþayabileceðini ve medeniyetler ittifakýnýn gerçekleþebileceðini göstermesi bakýmýndan önemli bir mesaj olacaðýný vurgulayan Baþbakan Erdoðan, Trabzon'da Katolik rahip Andrea Santaro'nun bir cinayete kurban gitmesinden duyduðu üzüntüyü de dile getirdi.

Erdoðan,

münferit bir hadise de olsa faillerinin yakalanarak adalete teslim edildiðini ve bunun teselli olduðunu belirterek, bir kez daha baþsaðlýðý diledi.Papa 16. Benediktus da bu tür münferit hadiselerin dünyanýn her yerinde yaþanabileceðini, kendilerinin de bunu münferit olarak gördüklerini belirterek, failin yakalanmasýný memnuniyetle karþýladýklarýný söyledi.

Bu olayýn herhangi bir dine ve gruba mal edilmesinin yanlýþ olacaðýný ifade eden 16. Benediktus, Türkiye'nin Avrupa ile Asya arasýnda bir köprü durumunda olduðunu, bu itibarla Türkiye'nin dünyada oynadýðý rolü önemsediklerini ve Medeniyetler Ýttifaký projesini dünya barýþý adýna önemli bulduklarýný kaydetti.Medeniyetler Ýttifaký'ný yürüten baþta Erdoðan olmak üzere bütün sorumlularý ile bu proje üzerinde konuþma arzusunda olduðunu ifade eden 16. Benediktus, projeyi incelemek istediðini de bildirdi.

Medeniyetler Ýttifaký için Türkiye ile Vatikan'ýn birlikte çalýþabileceðini söyleyen Papa, Ortadoðu'daki olaylarý üzüntüyle karþýladýðýný da ifade etti. Dinler ve kültürlerarasý diyaloða önem verdiklerini ifade eden Papa 16. Benediktus, ''Vatikan'ýn siyasi kimliðinin bulunmadýðýný ayrýca AB üyesi de olmadýðýný, dolayýsýyla Türkiye'nin AB üyeliðini destekleme konusunda siyasi bir manevra alanlarýnýn bulunmadýðýný'' kaydetti.

Papa 16. Benediktus, ancak farklý medeniyetlerin bir arada yaþayabileceðini göstermesi açýsýndan Medeniyetler Ýttifaký çerçevesinde Türkiye'yi AB ile birlikte görmek istediklerini belirterek, dünya barýþý için medeniyetler ittifakýna büyük ihtiyaç olduðunu kaydetti.

ERDOÐAN ZÝYARETÝN ÖNEMÝNÝ VURGULADI

Papa'nýn havaalanýndan ayrýlmasýndan sonra RÝGA'da yapýlacak olan NATO Zirvesi'ne gitmek üzere havaalanýnda kalan Erdoðan, bir basýn toplantýsý düzenledi.

Papa'nýn Türkiye ziyaretinin þiddet kültürünün giderek yaygýnlaþtýðý dünyada medeniyet çatýþmalarý gibi felaket senaryolarýnýn yazýldýðý bir döneme denk geldiðini belirten Erdoðan, bu ziyaretin bu yüzden önemli olduðunu söyledi. Papa'nýn nüfsunun yüzde 95'i Müslüman, demoktratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye'yi ziyaret ettiðini belirten Baþbakan Erdoðan, ziyaretin barýþ mesajlarý verilmesi açýsýndan da önemine iþaret etti.

Papa'nýn ziyaretinin Medeniyetler Ýttifaký sonuç bildirisinin yayýnlandýðý bir döneme geldiðini hatýrlatan Erdoðan, Medeniyetler Ýttifakýnýn 21'nci yüzyýlýn barýþ projesi olduðunu ve ayný görüþün Papa tarafýndan da dile getirildiðini söyledi.

Link to comment
Share on other sites

FBB2E256CE565040BC0D1428b.jpg

Papa, Ayasofya'yý turistler gibi gezdi

Haçýnýn boynunda olduðu gözlenen Papa'yý müze giriþinde Ýstanbul Valisi Muammer Güler ile Müze Baþkaný Haluk Dursun karþýladý. Kardinallerin eþlik ettiði Papa, Ayasofya'nýn camiye çevrilmesinden sonra konulan Kuran'dan ayetlere büyük ilgi gösterdi. Papa, Nur Suresi'nin anlamýnýn anlatýlmasýndan sonra "Tanrýnýn ýþýðý ayný ýþýk" dedi. Cami olduktan sonra yapýlan mihrabla ilgili geniþ bilgi verilen Papa, daha sonra kendisi için hazýrlanan sandalyeye oturarak, gözlüklerini taktý. Ardýndan da Müze Özel Defteri'ne duygularýný aktardý. Papa özel deftere, "Farklýlýklar içerisinde karþýmýzda hep tek Tanrý'ya inanç buluyoruz. Tanrý bizi aydýnlatsýn, sevgi ve barýþýn yolunu bulmamýzý saðlasýn" diye yazdý. Müzeyi bir turist gibi dolaþan Papa'ya Vali Güler, üzerinde Meryem Ana ve Ýsa figürünün olduðu bir çini vazo hediye etti. Papa da karþýlýk olarak madalyon verdi.

Link to comment
Share on other sites

218A9477B6BD29489B21F144b.jpg

Papa camide kýyama durdu

Papa 16. Benedict, dün Sultanahmet Camisi'ni gezdi. Kýbleye dönerek ellerini baðlayýp kýyama durdu ve dua etti.

Hazreti Muhammed'e yönelik sözleriyle tüm Ýslam dünyasýnda tepki toplayan Papa'nýn bu hareketi, "Ýslam'a jest" olarak yorumlandý. Ýstanbul Müftüsü Mustafa Çaðrýcý da, "Papa'nýn el baðlamasý sözlü özürden daha deðerlidir" dedi.

PAPA: ALLAH'IN ÝRADESÝ

Sultanahmet'te Ýstanbul Müftüsü Papa'ya, güvercin þeklinde bir Besmele hediye etti. Papa da Müftü'ye su içen güvercinler tablosu verdi ve iki hediyede de barýþ simgesi güvercin bulunmasý tesadüfü için "Allah'ýn iradesi" yorumu yaptý.

Özür Sultanahmet'te

Ýslam'a karþý sözleriyle tepki çeken Papa Türkiye'de sözlü olmasa da eylemiyle "özür" diledi. Ayasofya'yý turist gibi gezen Papa, Sultanahmet Camisi'nde imamýn davetiyle kýbleye dönüp, ellerini kavuþturdu ve dua etti.

Ýstanbul ziyaretine önceki gün baþlayan Papa 16'ncý Benedict, dün akþam ilk olarak 'dua' edip etmeyeceði merakla beklenilen Ayasofya Müzesi'ni ziyaret etti. Papa, daha sonra kendisine tahsis edilen araçla Sultanahmet Camisi'ne geçti. Vali Güler ile kardinallerin gezisine eþlik ettiði Papa'yý caminin kapýsýnda Ýstanbul Ýl Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çaðrýcý, Eminönü Ýlçe Müftüsü Muharrem Bilgiç ve Baþimam Emrullah Hatipoðlu karþýladý. Caminin kapýsýnda ayakkabýlarýný çýkartýp, mes türü beyaz bir ayakkabý giyen Papa'ya içeri giriþinden itibaren dünyada Çinili Cami olarak tanýnan Sultanahmet Camisi ile ilgili bilgiler Müftü Çaðrýcý tarafýndan aktarýldý. Çaðrýcý, caminin köþelerinde Hz. Muhammed ile yakýn dostlarýnýn isimlerinin yer aldýðýný ifade ederek, kýblenin Mekke'deki Kabe yönünde olduðunu anlattý. Kubbelerde muhteþem yazý örneklerinin bulunduðunu aktaran Çaðrýcý, camide 21 bin çini bulunduðunu bunlarýn da Ýznik ve Kütahya çinileri olduðunu ifade etti. Daha sonra mihrabý gösteren Çaðrýcý, "Cuma namazýnda imamýn buraya çýkýp, cemaate yüzünü dönerek 15, 20 dakikalýk bir konuþma yapmasý farzdýr, cumanýn þartlarýndandýr. Genelde din ve insanlýða iliþkin temel konularda bilgi verilir, yüce Tanrý'nýn buyruklarý anlatýlýr" dedi. Secdenin Ýslam ibadetinin zirvesi olduðunu altýný çizen Müftü Çaðrýcý, "Çünkü peygamber þöyle buyuruyor; Kulun tanrýsýna en yakýn olduðu an secde anýdýr. Onun için insan baþýnýn yüce Tanrý'nýn önünde yere konulmasý, tevazunun da zirvesi olur" dedi.

KIBLEYE

DÖNÜP DUA ETTÝLER

"Sayýn Papa" diye hitap eden Çaðrýcý, camide önemli bir baþka bölümün ise vaaz kürsüsü olduðunu bildirdi. Müftü Çaðrýcý, mihrab ve minberin önüne geldiðinde Papa'ya arzu etmesi halinde 30-40 saniye birlikte huzur duruþunda bulunmayý teklif etti. Bunun üzerine Papa, Çaðrýcý'yla birlikte kýbleye döndü ve ellerini bel hizasýnda getirdi. Sol elini sað elinin üzerine koyan Papa gözlerini kapatarak bir süre dua etti. Ýkilinin yaklaþýk bir dakika süren huzur duruþunun sonunda Papa, hafifçe baþýný öne eðerek, kýbleyi selamladý. Daha sonra Müftü Çaðrýcý, camiyle ilgili bilgi isteyip istemediðini sorunca Papa, "'Ben de onu soracaktým'' dedi. Sultanahmet Camisi Baþimamý Emrullah Hatipoðlu, caminin Sultan 1. Ahmet tarafýndan yapýldýðýný ifade ederek, "Caminin alaný seçildiði zaman burada þahýslara ait evler vardý. Bedelleri ödenip gönülleri hoþnut edilerek alýndý. Sonra temel attý. Ýlk kazmayý kendisi vurmuþtur. Kazma, Topkapý Sarayý'nda korunmaktadýr" dedi. 2 bin 600 metrekare cemaat alanýna sahip camide 8 bin kiþinin namaz kýlabildiðini bildiren Hatipoðlu, "Her Cuma cemaatle dolar. Ramazan ayýnda giriþ avlusu ve bahçeler de dolar. Kadir gecesi Ramazan'nýn son bölümünde olan gecedir. Bu gece de tüm bahçeler dolar" þeklinde konuþtu. Caminin mimarýnýn Sedefkar Mehmet Aða olduðunu, kubbe yüksekliðinin ise 143 metre olduðunu ve döneminin altý minareli tek cami olduðunu kaydetti.

MÜFTÜ'DEN PAPA'YA ÖVGÜ

Daha sonra yeniden söz alan Müftü Çaðrýcý, "Sayýn Papa'nýn ortak kültür deðerimiz olan Ayasofya'dan sonra Sultanahmet Camisi'ne geliþi dinlerimiz, inananlarýmýz arasýndaki iliþkiye yeni bir yön kazandýracaktýr. Türkiye'ye ayak basar basmaz vermiþ olduðunuz mesajlar, Türk toplumunu takdir eden sözleriniz, ayrýca Ýslam dininin barýþ dini olduðu ve gücünün bilgi ve akla dayandýðý yönündeki mesajlarýnýz halkýmýz tarafýndan büyük bir memnuniyetle karþýlandý'' dedi. Bu mesajlarýn dünya ve Türk medyasýnda son derece güzel yankýlar uyandýrdýðýný kaydeden Çaðrýcý, þöyle devam etti: "Bizler din adamlarý olarak zaten dünya barýþýna katký için elimizden ne gelirse yapacaðýz. Özellikle bugün dünyada yaþanan acýlar, ýzdýrap, ahlaki bunalýmlar konusundaki fikirleriniz ve kararlý duruþunuz, ilkeliliðiniz, bizim tarafýmýzdan izleniyor ve büyük hayranlýkla karþýlanýyor.''

Yasemin TAÞKIN - Ercan SARIKAYA - Güngör KARAKUÞ -

Link to comment
Share on other sites

992DCB7D63B1804F9E0D7808b.jpg

'Dua etmesi sözlü özürden daha deðerlidir'

Papa'ya Sultanahmet'te ev sahipliði yaparak eþlik eden Ýstanbul Ýl Müftüsü Prof. Mustafa Çaðrýcý SABAH'a ziyaretin ayrýntýlarýný anlattý. Papa'nýn camide dua etmesini kendisinin teklif ettiðini söyleyen Prof. Çaðrýcý "Bu daha önce yaptýðý açýklamalar nedeniyle sözlü özür dilemekten daha önemli bir hareketti" diyerek þöyle konuþtu: "Duanýn þekli yani kýbleye dönülmesi ve benimle yanyana durmasýný ben istedim. Onlar da buna memnuniyetle uydular. El hareketi kendisinin inceliðiydi. Ben el baðladým, bizim namaz duruþu gibi ve bizim dualarýmýzý okudum tabi. Sayýn Papa'a haç çýkarmadý yerine Müslümanlar'ýn namaz duruþunu tercih etti. Bu da, onun tarafýndan gösterilen jestti. Çok hoþ bir þey oldu. Sözlü olmasa da hareketiyle Müslümanlara bir mesaj vermiþ oldu." Papa'nýn duruþunu kýyam olduðunu belirten Müftü kendisinin Fatiha ve Rabbena dualarýný okuduðunu söyledi.

Necla

GÖRGEÇ /HABER MERKEZÝ

Link to comment
Share on other sites

EB23FDF51662264FBA84CCB4b.jpg

Haçsýz sefer

Papa 16'ncý Benedict, Türkiye'ye ayak basarken ve Anýtkabir'e çýkarken haçýný sakladý, Ýslam'la barýþma mesajlarý verdi..

Haç palto altýnda

Katoliklerin ruhani lideri Papa, Türkiye ziyaretine verdiði önemi ilk adýmda gösterdi. Önceki Papa'nýn tersine Benedict, haçýný paltonun altýndan çýkarmadý. Papa, Erdoðan'la görüþmesinde Ýslam'dan çok olumlu ifadelerle söz etti.

Yurtta, Dünyada Barýþ

Papa 16'ncý Benedict, Türkiye'ye ayak basarken ve Anýtkabir'e çýkarken haçýný sakladý, Ýslam'la barýþma mesajlarý verdi ziyaretinde Atatürk için dua etti ve özel deftere "Yurtta barýþ, dünyada barýþ" diye yazdý. Vatikan çevreleri Papa'nýn haç göstermeme hassasiyetini doðrulayarak "Laik Cumhuriyet'in kurucusuna saygý olarak yaptý" dediler.

"Yüzde 95'i Müslüman"

Baþbakan Erdoðan'ýn Papa ile görüþmesinden sonra Türkiye için "Nüfusunun yüzde 95'i gibi bir oraný Müslüman ülke" demesi yeni polemik doðurdu. Þimdiye kadar hep "Yüzde 99'u Müslüman ülke" deniyordu.

***

Laiklik yeniden tanýmlansýn

Papa, Ankara yolunda laik Türkiye ve Avrupa yerine, geleneklere dayanan Hýristiyan Avrupa ile Müslüman Türkiye iliþkisinin yararýna özel vurgu yaptý.

Vatikan'ýn devlet baþkaný Papa 16. Benedict'in Türkiye'ye yaptýðý tarihi ziyaret dün baþkent Ankara'da baþladý. Papa, Roma Leonardo Da Vinci Havaalaný'ndan Türkiye saatiyle 10.00'da Alitalia'ya ait Airbus 321 ile hareket etti. Papa'ya beþ kardinalin de yer aldýðý 30 kiþilik Vatikan delegasyonu ve 66 kiþilik seçkin bir basýn grubu eþlik etti. Aralarýnda CNN, CBS, Le Mondei, El Pais, AP, AFP gibi dünyanýn önde gelen basýn yayýn organlarýnýn seçilerek alýndýðý Papalýk uçaðýnda Türkiye'den bir tek SABAH yer aldý. Papa, bir kadýn pilotun kullandýðý Airbus 321'e hareket etmeden beþ dakika önce bindi ve öncelikli gazetecilerin bulunduðu bölüme gelerek teþekkür etti. Papa seyahatin amacýnýn "diyalog, kardeþlik, barýþma, dinler ve kültürlerin buluþmasý için kültürler arasý anlayýþ" olduðunu söyledi.

LAÝKLÝK VE LAÝSÝZM

Gazeteciler Papa'ya Türkiye seyahatiyle ilgili olarak önemli sorular yönelttiler. Papa kendisine yöneltilen sorular arasýnda en ilginç yanýtý "Avrupa ve Türkiye'de laiklik temasý" üzerine verdi. Papa "saðlýklý laiklik" ve "laisizm" arasýndaki farka dikkat çekerek "geleneksel deðerlerin kamu alanýndan dýþlanmasýnýn doðru olmadýðýný" vurguladý. Hiçbir kaðýda bakmadan konuþan Papa 16. Benedict "Avrupalý bir ulus olmak isteyen, gerilim ve umut dolu bir ülkeye gidiyorsunuz. Avrupa Türkiye'ye yardým edebilir mi? Dini, kültürel kimliklere saygýlý daha bilinçli bir entegrasyondan söz edilebilir mi?" sorusuna öncelikle Atatürk'ün modern Türkiye'yi kurarken model olarak Fransýz Anayasasý'ný aldýðýný hatýrlatarak yanýt verdi. Papa "Modern Türkiye'nin orijininde Avrupa aklý, düþüncesi ve yaþam stili ile diyalog var" dedi. Ancak bu noktada 16. Benedict Avrupa ve Türkiye arasýndaki din ve tarihi baðlar farkýna da dikkat çekti.Papa "Avrupa aklý ve Türk Müslüman geleneði arasýndaki diyalog modern Türkiye'nin varoluþunda yazýlý ve bu anlamda birbirimize karþý sorumluluklarýmýz var" dedi.

KAMUSAL ALAN

Papa konuþmalarýnda "laiklik" temasýný dikkatle ele aldý. Avrupa'da "saðlýklý bir laiklik" ve "laisizm" tartýþmasý olduðunu ve bunun Türkiye ile diyalogda önemli bulduðunu vurgulayan Papa, "Laisizm, kamu hayatýný geleneklerin her birinden dýþlayan bir anlayýþ, çýkýþý olmayan bir sokaktýr" dedi. Papa laikliðin yeniden tanýmlanmasý gerektiði üstünde ýsrarla durarak laikliðin temelinde dini deðerlerin olmasý gerektiðini savundu. Kamu alaný ve din arasýndaki fark, otonomi, tutarlýlýk ve ortak sorumluluðun altýný çizen Papa bütün bunlarýn altýndaki deðerlerin orijininin ise din olduðunu söyledi. Papa "Biz Avrupalýlar bizim laik ve laisist aklýmýzý yeniden ele almalýyýz. Türkiye'de kendi tarihinden, orijininden hareketle laiklik ve gelenek arasýndaki baðý gelecek için nasýl inþa etmesi gerektiðini düþünmeli" dedi.

YENÝ ÝTTÝFAK ÖNERÝSÝ

Papa'nýn Türkiye'de laiklik nasýl olmalý ve Avrupa laikliði üzerine düþünceleri uçaktaki basýn mensuplarýnýn ilginç yorumlarýna yol açtý. Yabancý basýnda Papa'nýn bu konuþmasý 16. Benedict'in geleneklere dayalý, Hýristiyan bir Avrupa'nýn geleneksel Müslüman Türkiye ile diyalogunu, bugünkü anlamda laik Avrupa'nýn laik Türkiye'yle diyaloguna tercih ettiði yorumlarýna yol açtý. Avrupa'yý entegre bir Türkiye yerine kendi Müslüman kimliðini güçlendirmiþ Türkiye'nin Avrupa'da çekirdek Hýristiyan ülkelerin yer alacaðý birinci halkaya baðlý, ikinci bir halkada yer almasý, Vatikan'ýn Türkiye üzerine son günlerde yaptýðý dýþ politik açýlýmlarýna da uyuyor. Genel kaný Vatikan'ýn Avrupa ve Türkiye'de yeni bir laiklik tanýmý arayýþý ile Türkiye'deki Ýslami çevrelere "yeni bir ittifak önerisi" getirdiði þeklinde yorumlanýyor.

YASEMÝN TAÞKIN

Link to comment
Share on other sites

F185AF8B1DCFD241BB3A5091b.jpg

Papa: Türkleri seviyorum

Cumhurbaþkaný Sezer'in resmi davetlisi olarak Türkiye'ye gelen katolik dünyasýnýn ruhani lideri Papa 16. Benediktus, Selçuk'ta Meryemana Evi'ni ziyaret etti, dua okuyarak hacý oldu. Papa Türkçe kelimeler kullandý, Türkleri sevdiðini söyledi.

Ayinden önce bir konuþma yapan Papa, 'peder, oðul ve kutsal ruh' ile 'sevgili kardeþlerim' gibi Türkçe kelimeler kullandý.

Vatikan Devlet Baþkaný ve Katoliklerin ruhani lideri Papa 16. Benediktus, Ýzmir'in Selçuk ilçesindeki Meryemana Evi'ni ziyaretinin ardýndan, burada düzenlenen ayine katýldý.

Papa,

Meryemana Evi'nin yanýnda bulunan alanda hazýrlatýlan özel bölümde düzenlenen ve yaklaþýk 1,5 saat süren ayinde açýlýþ dualarýnýn ardýndan yaptýðý konuþmada, Meryemana Evi'nin Hristiyan dünyasý için çok önemli bir mekan olduðunu belirterek, kendisinden önce Papa 6. Paul ile Papa 2. Jean Paul'ün burayý ziyaret ettiðini ve Hristiyan dünyasýna önemli katkýlar yapan Papa 23. Johanna'nýn da papa seçilmeden önce Ocak 1935-Aralýk 1944 tarihleri arasýnda Papalýk temsilcisi olarak Türkiye'de görev yaptýðýný hatýrlattý.

"BEN TÜRKLERÝ SEVÝYORUM"

Papa 23. Johanna'nýn Türk halkýna deðer verdiðini ve Türklere hayranlýk duyduðunu dile getiren 16. Benediktus, Johanna'nýn "Ben Türkleri seviyorum, doðal niteliklerini takdir ediyorum" sözlerinden alýntý yaptý.

Ayine katýlmak için Türkiye'nin çeþitli bölgelerinden ve dünyanýn dört bir yanýndan Meryemana Evi'ne gelenlere teþekkür eden Papa, Türkiye'de bulunan Hristiyan cemaatine de seslenerek, "Ýsa'nýn küçük sürüsü, bu kutsal topraklardaki mevcudiyetiniz için size teþekkür ederim" diye konuþtu.

Meryemana Evi'nde bulunmaktan büyük mutluluk duyduðunu ifade eden Papa, "Kýtalar arasý bir köprü olan bu topraklarda barýþ ve esenlik için bir arada yaþamak önemlidir" dedi.

BARIÞ ÇAÐRISI

Konuþmasýnda dünyanýn evrensel barýþa, silahsýzlanmaya ve karþýlýklý anlayýþa ihtiyaç duyduðunu vurgulayan Papa, evrensel esenlik prensibinin hayata geçirilebilmesi için Hristiyanlar arasýndaki anlaþma ve birleþme arzusunun giderek daha fazla ön plana çýktýðýný söyledi. Papa, "Birlik içinde olmak büyük önem taþýyor" diye konuþtu.

AYÝNÝ TÜRKÇE SÖZLERLE TAMAMLADI

Papa, Ýtalyanca yaptýðý sekiz dakika süren konuþmasýný, Türkçe "Aziz Meryem, bizim için dua et" sözüyle tamamladý.

Vatikan'ýn renkleri olan sarý ve beyaz kurdeleler ve çiçeklerle süslü bahçede ayin Türkçe, Ýtalyanca, Almanca, Fransýzca, Latince dualar ve ilahilerle devam ederken, insanlýk barýþý, uluslararasý kurum ve kuruluþlarýn adaletli ve merhametli olmalarý için de dualar okundu. Ayinde ayrýca Müslümanlarýn inancýnda Meryemana'nýn özel ve saygýn bir yeri olduðu da belirtilerek, Müslümanlar için de dua edildiði belirtildi.

Ayinin sonunda Papa, ayine katýlan rahipleri tek tek selamlayarak, onlara bugünün anýsýna keselerin içinde küçük birer hediye verdi.

ÝZMÝR BAÞPÝSKOPOSU

Ayin, ev sahibi konumundaki Ýzmir Baþpiskoposu Ruggero Franceschini'nin açýlýþ konuþmasýyla baþladý. Türkiye'nin farklý bölgeleri ve yurt dýþýndan gelen cemaate teþekkür eden Franceschini, "Yüreklerimizde bu karþýlaþmanýn heyecanýný taþýyacaðýz" dedi.

Papa'nýn ziyaretinin büyük önem taþýdýðýný ifade eden Franceschini, bu ziyaretin Katolik, Protestan, Ortodoks ve Ýslam dünyasý mensuplarý arasýnda anlayýþ ve barýþ getirmesini diledi. Franceschini, Meryemana'nýn Hristiyanlar kadar Müslümanlar için de çok sevilen bir kiþilik olduðunu dile getirerek, "Burada tek Allah'ýn evlatlarý olarak toplandýk" diye konuþtu.

Franceschini ayrýca, geçen yaz Meryemana Evi'nin içinde bulunduðu Bülbül Daðý mevkisindeki orman yangýnlarýna da deðinerek, baþta Ýzmir Valisi Oðuz Kaðan Köksal olmak üzere yangýnlarýn söndürülmesi için büyük gayret sarf eden Türk yetkililere içtenlikle teþekkür etti.

Franceschini, Meryemana Evi'nin bulunduðu alanýn özenle korunmasýna yýllardýr katkýda bulunan Selçuk Kaymakamlýðý ve Belediye Baþkanlýðý makamlarýna da teþekkür etti.

Papa 16. Benediktus'un, beraberindekilerle birlikte öðlen yemeðini Meryemana Evi'nin bulunduðu bölgede yiyeceði bildirildi.

TÜRK BAYRAÐI SALLADI

Ayinin tamamlanmasýnýn ardýndan alandan ayrýlýrken, kendisine sevgi gösterisinde bulunanlarý uzun süre selamlayan Papa, kendisine verilen Türk Bayraðýný da salladý.

ÖZEL KONUK

Ayinde Türkiye'de bulunan kiliselerin temsilcileri, ev sahibi Selçuk Kaymakamý Aziz Ýnci, Ýzmir'deki meslek kuruluþlarýnýn ve sivil toplum

kuruluþlarýnýn temsilcilerinin yaný sýra çok özel bir konuðun bulunduðu öðrenildi.

1800'lü yýllarda rüyasýnda Meryemana Evi'nin bulunduðu yeri gören Alman rahibe Katherina Emmerich'in rüyasýnda gördüklerine iliþkin yazýlan kitabý okuyan ve buranýn bulunmasý için ilk çalýþmalarý baþlatan Ýzmir'de görev yapmýþ rahibe Adele Mania'nýn kuzeni Mandat Gracey ve ailesi de bugün yapýlan ayinde özel davetli olarak hazýr bulundu.

Papa, Meryemana Evi'ne geliþte arka bölümdeki giriþi kullandý. Doðrudan Meryemana Evi'ne giren Papa ve kardinalleri dýþýnda kimse içeriye alýnmadý.

Burada yaklaþýk 8 dakika kalan Papa, çýkýþta kendisine tezahüratta bulunanlarýn yanýna gitti ve tek tek iyi dileklerini kabul etti. Papa daha sonra ayini baþlattý.

Bu arada, güvenlik gerekçesiyle Meryemana Evi'nin alt bölümündeki otoparkta bekletilen gazetecilere içeriye alýnabilecekleri söylendi. Bunun üzerine giriþ kapýsýnda izdiham yaratan gazetecilerin bir bölümü içeriye alýndý. Gazetecilerin tamamý alýnmadan giriþlerin durdurulmasý üzerine jandarmayla basýn mensuplarý arasýnda tartýþma çýktý.

Ayine davetli olarak katýlan Ýzmir Ticaret Borsasý Baþkaný Tuðrul Yemiþçi, Papa'nýn kendilerine Vatikan tarafýndan yaptýrýlan özel madalyonu hediye ettiðini belirterek, "Ýzmir ve Türkiye için güzel bir etkinlik oldu" dedi.Ýzmir Ticaret Odasý Baþkaný Ekrem Demirtaþ da Türkiye'nin tanýtýmý açýsýndan

önemli etkinliðin gerçekleþtirildiðini ifade etti.

NOTLAR

Papa 16. Benediktus, göreve geldiði Nisan 2005'ten bu yana bir Müslüman ülkeye yaptýðý ilk ziyaretinde Türkiye'de bulunan 500 Katoliðin davet edildiði ayini yönetti. Dünya genelinde 1,2 milyar olduðu tahmin edilen Katoliklerin ruhani lideri olmasýnýn yaný sýra yaklaþýk 900 kiþilik nüfusa sahip, görevlerini babalarýndan devralan 80 Ýsviçreli muhafýzýn ''ordusunu'' oluþturduðu Vatikan Devleti'nin de Baþkaný olan Papa, Meryemana Evi'ni ziyaret ederek, hacý olan 3. Papa oldu. Daha önce 1967 yýlýnda Papa 6. Paul, 1979 yýlýnda da Papa 2. Jean Paul Meryemana

Evi'ni gezerek buraya verdikleri önemi göstermiþler ve hacý olmuþlardý.

MERYEMANA EVÝ

Hristiyanlar için bugün önemli bir kutsal mekan olarak kabul edilen Meryemana Evi, 1961 yýlýnda Papa 23. Jean'ýn burayý kesin olarak hac yeri ilan etmesiyle Vatikan tarafýndan de resmen tanýndý. Meryemana Evi, yaþamý boyunca Anadolu'ya hiç gelmemiþ olan Alman rahibe Katherina Emmerich'in gördüðü rüyayý araþtýran Lazarist rahipler tarafýndan bulundu. 1891 yýlýnda Ýzmir Kolej Müdürü olan Larazist rahip Eugene Poulin bu dindar rahibenin kendisine yazdýklarýnýn ne

derece doðru olduðunu anlamak amacýyla bir grup rahibi Efes'in güneyindeki daðlarda araþtýrma yapmakla görevlendirdi. Rahipler araþtýrmalarý sonucunda bugün Meryemana Evi'nin bulunduðu yerde, evin kalýntýlarýna ulaþtýlar. Olayýn bütün dünyanýn dikkatini çekmesi üzerine din araþtýrmacýlarý, evin katýlýntýlarý üzerinde araþtýrmalar yaparken, evin birinci yüzyýldan kalma olduðu da bilimsel olarak kanýtlandý.

Ýzmir Baþpiskoposu Monsenyör Timoni, 1892 yýlýnda burada din törenlerinin yapýlmasýna izin verirken, Papa 23. Jean 1961 yýlýnda Meryemana Evi üzerinde artýk çok az kalmýþ olan tartýþmalarý da durdurdu ve burasýný kesin olarak hac yeri ilan etti.

(AJANSLAR)

Link to comment
Share on other sites

3EFD2DD78A90834C927F91F1b.jpg

Güvercin uçurdu

"Papa 16'ncý Benedict dün sabah Harbiye'de ayine girerken Þiþli Belediye Baþkaný Sarýgül'ün getirdiði güvercinleri havaya saldý. Havalimanýnda da Türk toplumuna teþekkür etti ve "Bu büyük þehrin en kýymetli iki yerini gördüm. Kalbimin bir kýsmý Ýstanbul'da kalýyor" deyip ülkesine döndü.

Kalbim Ýstanbul'da

Papa 16. Benedict ziyaretinin son gününde Harbiye St. Esprit Katedrali'ndeki ayini yönetti. Ardýndan havalimanýna geçen Papa "Kalbim Ýstanbul'da kaldý" diyerek Türkiye'ye veda etti.

Cumhurbaþkaný Ahmet Necdet Sezer'in resmi davetlisi olarak gelen Papa 16'ncý Benedict, dün THY'nin "Bodrum" uçaðýyla ülkesine döndü. Papa, ziyaretinin son gününde, Ýstanbul-Harbiye'deki St. Esprit Katedrali'nde düzenlenen ve Hýristiyanlýðýn tüm mezheplerinden cemaatin katýldýðý "Þükran ayini"ni yönetti. Vatikan Ýstanbul Temsilciliði'nden saat 08.35 sýralarýnda yürüyerek katedrale gelen Papa'yý Þiþli Belediye Baþkaný Mustafa Sarýgül, Fener Rum Patriði Bartholomeos ve Ermeni Patriði Mesrop II karþýladý. Bahçede toplanan cemaatin "Viva Papa" tezahüratlarýyla karþýladýðý Papa'ya Mustafa Sarýgül, 4 beyaz güvercin uzattý. Papa 16'ncý Benedict de güvercinleri uçurarak barýþ mesajý verdi. Papa, daha sonra "Türk dostu Papa" olarak tanýnan Papa 23'üncü Jean Paul'ün heykelini açýp kutsadý.

KONUKEVÝNDE

DÝNLENDÝ

Ortodoks, Katolik, Süryani ve Ermeni cemaatlerine mensup yaklaþýk 600 davetlinin katýldýðý ayini Papa, saat 09.00'da "Ýnsanlarý arýtmak ve kurtarmak için bize merhamet eyle'' sözleriyle baþlattý. 1.5 saat süren ayinde, Ýncil'den Türkçe ve Latince bölümlerin yaný sýra farklý dillerden de dualar okundu. Papa, daha sonra beraberindeki kardinallerle yürüyerek Vatikan Ýstanbul Temsilciliði'ne geçti. Bir süre burada dinlenen Papa, saat 12.30'da Atatürk Havalimaný'na hareket etti. 12.50'de geldiði Atatürk Havalimaný Devlet Konukevi giriþinde Ýstanbul Valisi Muammer Güler tarafýndan karþýlanan Papa, konukevinde bir süre dinlendi. Kendisine ikram edilen ince belli bardaktan bir yudum çay içen Papa 16'ncý Benedict, "Herkese, Türk polisine ve Türk toplumuna teþekkür ediyorum. Bu büyük þehrin her þeyini göremedim. Kalbimin bir kýsmý Ýstanbul'da kalýyor" diye konuþtu. Ýstanbul Valisi Muammer Güler de Papa'ya saðlýk ve esenlikler diledi.

SAHÝL GÜVENLÝK TAKÝP ETTÝ

Yaklaþýk 15 dakika süren sohbetin ardýndan Papa, kýrmýzý halý üzerinde yürüyerek uçaða bindi. Kokpit camýnda Vatikan ve Türk bayraklarý bulunan uçak saat 13.10'da Roma'ya hareket etti. 16'ncý Benedict'in Ýstanbul gezisinin son gününde de polis alarmý sürdü. Harbiye'deki ayin nedeniyle Osmanbey-Taksim arasý sabah saatlerinden itibaren trafiðe kapatýldý. Papa'nýn Atatürk Havalimaný'na gitmesinden yaklaþýk 1.5 saat önce de sahilyoluna çýkan yollar ve sahilyolu çift taraflý olarak trafiðe kapatýldý. Papa'nýn konvoyuna havadan 2 polis helikopteri eþlik ederken, Deniz Polisi ve Sahil Güvenlik'e baðlý 2 bot ise denizden Bakýrköy'e kadar konvoyu izledi. Papa 16'ncý Benedict'in kentten ayrýlmasýnýn ardýndan Vali Muammer Güler, polis telsizinden tüm polis teþkilatýna teþekkür ederek, "Emniyet teþkilatýnda Papa ziyareti ile ilgili görev yapan ve herhangi bir olaya meydan vermeyen tüm görevli arkadaþlara teþekkür eder gözlerinden öperim" dedi.

Link to comment
Share on other sites

4842D0DEE9D6F949A8CAE525b.jpg

Papa'nýn duasý dünya basýnda

'Protestocularýn yüzüne tokat'

Independent (Ýngiltere): 16. Benedict'in tarihte camiden içeri adýmýný atan ikinci papa olduðuna dikkat çekerken, bu davranýþýnýn protestocu Türk milliyetçilerin yüzüne bir tokat gibi çarptýðýný yazdý. 16. Benedict'in camide ayakkabýlarýný çýkarmak da dahil tüm saygý örneklerini gösterdi.

'Camide dua eden ilk papa'

Guardian (Ýngiltere): Papa'nýn ziyaretinin, Vatikan yetkililerinin ziyaret öncesi nefretin kazanmamasý ümidini boþa çýkarmadýðýný yazdý. Papa'nýn 3 ay evvelki sözlerine dikkat çekilerek, tarihte ilk kez bir papanýn Müslüman bir din adamýyla birlikte camide dua ettiðine dikkat çekildi.

'Barýþ

için yeni bir adým attý'

The Times (Ýngiltere): "Papa, Müslümanlarla barýþma kampanyasýný bir adým daha ileriye ******ürdü" yorumunu yapan Ýngiliz The Times gazetesi ise Papa'nýn "tarihsel jestinin büyük tepki yaratan Almanya'daki konuþmasýndan sonra Müslümanlarý kucaklama isteðini" yansýttýðýný yazdý.

'Dinler arasý uzlaþý tescillendi'

New York Times (ABD): Gazete yaptýðý yorumda, "Papa Sultanahmet Camisi'nde yaptýðý anlamlý davranýþla Müslümanlar ile Hýristiyanlar arasýnda uzlaþý kurulmasý dileðini tescillemiþ oldu. Papa'nýn Ayasofya Müzesi'ni ziyareti sýrasýnda Hýristiyanlýk kökenlerini göstereceði ile ilgili Türk endiþeleri ise boþa çýktý" ifadelerini kullandý. Fransýz Le Figaro gazetesi de, "Mekke'ye dönüp Müslüman bir din adamýyla dua ederek tepki çeken sözlerle ilgili tartýþmalarý da bitirdi" diye yazdý.

DIÞ HABERLER

Link to comment
Share on other sites

Sonuç olarak kendi açımdan bu ziyareti değerlendirirsem hiç beklediğim gibi olmadı.

Erdoğanın papayı karşılayacağını az çok bekliyordum. Olması gereken de buydu. Bu Türklerin saygınlığını gösterir. Sert açıklamalarla Türkiye'ye gelen Papanın sert bir tepkiyle karşılanacağını düşünmüştüm. Bu da gerçekleşmedi. Sanırım bunun sebebi İstanbul ve Ankara valilikleri. Olmadığıda güzel oldu açıkcası. Papanın HZ Muhammed (s.a.v.) efendimize gösterdiği dualı saygı açıkcası çok hoşuma gitti. Bizim İstanbul Müftüsünün de cesaretini bu teklifi söyleme cesaretini gösterdiği içinde kutluyorum. Papa da sadece saygı duruşunda bulunmadı kendi inançları çerçevesinde olsa da bizim peygamberimize dua etti. Sonuçtan Yaradanımız bir. Muhteşem bir dinler arası uyum oldu. Umarım bu geleceği daha aydınlık yapar. Papanın özürü olarak kabul edilebilecek bu dua bizlerden çok yurt dışında ki basını yani hıristiyan basını şoke etti. Güzel de etti.

Papa Türk milletini tanımış oldu. İslam hakkında birinci ağızdan daha detaylı bilgiler öğrendi. Ve giderken kalbim istanbulda kaldı dedi ve türk bayrağıyla poz verdi.

Bunlardan ötesi yok sanırım. Olabilecek en olumlu şekilde sonuçlanan bir süreci atlattık. Tek sıkıntımız trafik oldu. O da zaten dayanabilinecek gibi değildi son bir iki aydır. Bi süreliğine istanbullular yolları boş gördü. Bu büyük bir özlem İstanbul için.

Korkusuzca bir aşamayı daha atlattık. Tüm dünyaya özellikle ABye heralde herkesten herşeyden çok ağır bir cevap verdik. Şimdi neden AB de müslüman bir toplum olmalı bunu daha iyi anlamalılar. Beklentilerin çok üstünde özel bir ziyaret Türk ve Müslümanlığın kazancıyla bitti. Medeniyetler çatışmasının ne kadar var olabileceği gerçeği bulunsada bunu yok etmenin biz insanlarda olduğu gösterildi...

Edit: Bir de şunu ekleyeyim papanın daha önce yaptığı açıklamanın bilinçli de olsa talihsizlik olduğu anlaşıldı. Umarım bir daha tekrarlanmaz.. Papanın ABye Türkiye devrimi yaptığını düşünürsek, kendini affettirmeyi başarmış sayabiliriz.

Link to comment
Share on other sites

herkes bir taraftan, bir yerinden tutmuþ, haber yapmýþ.. kimileri + görmüþ, kimileri eksi görmüþ..

Hepsini tam okumadým, medyadanda takip etmedim, ilgimi de çekmedi.. ne zaman geldi ne zaman gitti? bilmiyorum..

Þöyle hýzlýca süzerken göüzme þu takýldý. "'Protestocularýn yüzüne tokat'" diye manþet çeken independetnin haberi acayip geldi.

ilginç bir deðerlendirme, Alimler bir kiliseye girmekte, ve dahi orada ibadet yapmakta, namaz kýlmakta bir sakýnca görmemiþler, (sadece motifler, gravürler ve resmedilenler dikkat çekici olmuþtur) Hal böyle iken biz daha çok tokat vurmuþ mu oluruz.

Ayrýca Þeyh Þamil, ruslar tarafýndan esir edildiði zaman ibadetini yapmak istemiþ, ona kilisede bir yer göstermiþlerdir ve temiz örtüler getirmiþlerdir. Ruslar oradaki putlarý örtmeye çalýþrýken engel olmuþ, ve býrakýn öyle kalsýn, þamilin esarette ve burada namaz kýldýðýma mahþerde o da þahitlik etsin demiþtir.

Ayrýca Þamil bir þeyhtir. Ve ayrýca eline silah alan þeyhtir, ayrýca Kabe'nin üzerine çýkan ender kiþiliklerdendir. (ikinci miydi? üçüncü müydü? yada ikinci türkmüydü? unuttum, hatýrlayamýyorum)..

Ayrýca Osmanlý sultanýnýn araya girmesi ve oðlunun rusyada esir olarak kalmasý þartý ile, Þeyh Þamil'in Mekke'ye gitme isteðinin yerine getirilmiþ. Ve Ýstanbulda 600 yýllýk devlet geleneði bir kenara konularak fevkalade bir karþýlama yapýlmýþtýr..

Fevkalade bir þahsiyettir

Konu konuyu açtý :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...