Jump to content

Bütün insanlığın dostu: Rıfat Ilgaz


mavikiz

Recommended Posts

Türk edebiyatı ve şiirinin usta kalemlerinden Rıfat Ilgaz, "Ustalara Saygı" etkinlikleri kapsamında Beşiktaş Belediyesi Kültür Sanat Platformu tarafından düzenlenen etkinlikle anıldı.

Törende konuşan yazar İlhan Selçuk , Ilgaz'ın tüm birikimlerini insanlığa aktaran bir aydın olduğunu ve bu sorumluluğu hakkıyla taşıdığını belirterek "Baskılara karşı başkaldırıyı ve insanın insana olan sevgisinin nasıl gerçekleşebileceğini ben onun dostluğunda gördüm. Mizahın kendisi eleştirel akıldır. Bu eleştirel akıl da bize 1923 aydınlanma devrimiyle geldi. Rıfat'ın bütün şiiri, mizahı her şeyi aydınlanma devriminde odaklanıyor. Türkiye, Rıfat Ilgaz gibi, Nâzım Hikmet gibi insanları çıkardıkça yobazlığın da önüne geçecektir" dedi.

Etkinlik, Rıfat Ilgaz'ın görüntüleri, şiirleri ve hakkında aydınların, sanatçıların görüşlerinin yer aldığı sinevizyon gösterisi ile başladı. Gösterinin ardından Ilgaz ile ilgili anılarını anlatan gazetemiz yazarı Selçuk, Ilgaz ile 1956'da Dolmuş dergisinde çalıştıklarını anımsatarak şöyle konuştu: "Hapisanelere girip çıkmışlığı vardı. Bunun için yazılarını imzasız yazardı. Düşünün ki bir öğretmen, bir şair, bir romancı, arkadaşlarıyla birlikte devlet için sakıncalı olmuş. İyi ki de sakıncalı olmuşlar. Ilgaz, bütün insanlığın dostu olmuştu."

Rıfat Ilgaz'ın oğlu Aydın Ilgaz da gecede yaptığı konuşmada, ülkemizde iki çeşit aydın bulunduğunu, bunlardan birincisi devlete karşı muhalefet yapan aydınlar, ikincisinin de siyasi iktidarların uyguladıkları politikalara karşı muhalefet yapan aydınlar olduğunu belirtti.

SORUNLARA SAHİP ÇIKTI

Aydın Ilgaz şöyle devam etti: "Rıfat Ilgaz, yaşamında, kitaplarında, yazılarında siyasi iktidarların uyguladıkları eğitim, ekonomi, sağlık gibi halkın temel konulardaki sorunlarına sahip çıktı. Siyasi iktidarları eleştirdi, gerçekleri ortaya koydu. Bu nedenle de kendisi devlete karşı değil, siyasi iktidarların uygulamalarına karşı halktan yana tavrıyla ikinci aydın tipi içinde yer aldı. Gerçekleri yazdığı için en ağır şekilde cezalandırıldı. Bugün gönüllerde, kitaplarda, filmlerde Rıfat Ilgaz varsa halkın sorunlarına sahip çıktığı için var."

Ahmet Gülhan, Cihan Demirci, yazar Tahsin Yücel, yönetmen Yusuf Kurçenli 'nin konuşmacı olarak katıldıkları gecede tiyatrocu Deniz Gökçer ve Zeliha Berksoy da Rıfat Ilgaz'ın şiirlerini okudu. Etkinliğin yapıldığı salonun fuayesine "Rıfat Ilgaz Fotoğrafları" sergisi açıldı.

(Cumhuriyet)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...