Jump to content

Gerçek Bilgisayarı Sanallaştırmak (vmware Için)


TosunPASA
 Share

Recommended Posts

merhaba dostlar

benim notebook umda her zaman kullanmadığım. ama arada ihtiyaç duyduğum lisanslı bir yazılım vardı. Sırf o program için notebook üzerinde değişiklik ve denemeler yapamıyordum. Aklıma notebook u sanallaştırmak ve yazılıma ihtiyaç duydukça da vmware de çalıştırıp kapatmak geldi.

VMware için sanallaştırmayı anlatacağım için bize "VMware vCenter Converter Standalone"  yazılımı gerekli. bu yazılımı vmware in kendi sitesinden sorunsuz indirebilirsiniz. lisans kaydı istemeyen bir yazılım kendisi.

VMware-converter-en-6.3.0-20575345.exe yi indirdim ben. yaklaşık 216MB boyutunda. 

bu dosyayı sanallaştırmak istediğimiz pc ye yüklüyoruz ama..... daha öncesinde bu pcdeki sanal ortamda ihtiyaç duymayacağınız ne kadar programcıklar var ise silmenizi ve disk temizlik ve bakımlarını yaptıkdan sonra programı yüklemeniz faydalı olur. yani sanallaştırılacak pc nin performansı ne kadar yüksek ve disk kapasitesi de ne kadar küçük olursa işlemler daha hızlı olacaktır.

ve gerçek pc nizde ya 2. bir disk yada usb den bağlayacağınız bir yedekleme noktası olmalı ve kapasitesi de sanallaşacak pc diskinin kapasitesinden biraz yüksek olmalı.. misal 20gb lık bir win7 sanallaştıracaksanız.. 32-64gb bir bir usb size daha uygun olabilir.

disk temizliği ve bakımını yaptınız akabine programı yükleyin. program açıldığında remote pc veya local pc hangisini sanallaştırmak istediğiniz soracak sizden. tabiki local pc yi seçiyoruz. ilerleyen adımda sizden hangi (2.disk olarak) disk ve dizine yedekleme adımını soruyor. onların tanımlarını yaptıkdan sonra ilerleyip işlemi başlatıyorsunuz. ama arada sizden sanallaştırma için workstation veya esx/i gibi değerleri soracaktır. biz vmware player/workstation için yapacağımız için en yakın bir versiyonu seçmeyi unutmayın. tercihen 12-14 arası daha uygun olabilir.

sanallaştırma işlemi okuma ve yazma (sanal dosyanın olduğu) yaptığınız disklerin hızına bağlı olarak 1 saat ile 10 saat arasında değişebilir. tabi ki sanallaştıracağınız disk kapasitesinden bahsetmiyorum. asıl süreci o etkiliyor olsa da.

konu ile youtube de yerli ve yabancı birçok anlatım olsa da; 

 

 

ben bu şahsın anlatımını daha çok beğendim. size de oldukça faydalı olacaktır.

sanallaştırma işlemi bittikden sonra, diski alıp sanal sistemi çalıştıracağınız bilgisayara KOPYALAMA işlemi yapıyorsunuz. lütfen hata olma ihtimaline karşı Kes-Yapıştır / taşıma yapmayınız. kopyalama yapınız sadece.

benim D diskimde SanalOS adında bir dizin olduğu ve notebook umun serisi T450 olması sebebi ile sanal dizin adı T450 olarak  D:\SanalOS\T450 olarak kopyaladım.

ister player ister worksation ile dosya açma işlemi yapacaksınız.

sanal pc yi çalıştırmadan önce edit sekmesinden, sanallaşan bilgisayarın özellikle ram - cpu - grafik kartı network kartları gibi ekipmanlar da düzenleme yapmanız gerekiyor. notebook olması 8 ram olması sebebi ile 4 ram e indirdim. NB daki BT-Wifi network driverlarını webcam leri vs sildim. vga olarak da standart değeri seçtim. kendi bilgisayarınıza göre cpu çekirdek vs ayarlarsınız

bu ayarlama işlemlerinden sonra sanal sistemi çalıştırın.

ama ilk çalışma süreci uzun olacak.. ve size windows ekranı gelmeden 1-2 defa restart yapma ihtimali de var.

neyse. benim win8.1 de şifre vardı. sanallaştırma öncesi şifreyi kaldırmadığım için ilk açılışta şifre ekranı geldi. mouse çalışmasına rağmen klavye tanımadığı için login ekranında ekran klavyesini çalıştırıp login oldum ve ilk işimde kullanıcıdan şifreyi kaldırmak oldu.

akabinde notebook a ait ne kadar sürücü ve markanın kendi özel yazılımları varsa hepsini peyder pey kaldırmaya başladım. 1 defa da kaldırma işlemi yapmayın. sizden reboot istedikçe izin verin. ve sanalda işinize yaramayacak  sürücü ve marka yazılımlarını kaldırın. bu size disk kapasitesi de sağlayacak. 

bunları sanallaştırma öncesi neden kaldırmadım ? çok basit sanallaştırma esnasında tüm hardware tam performanslı çalışmayacak veya sanallaştırma yazılımı tanımlayamama sorunu çıkmaması için.

tüm bu işlemleri yaptıkdan sonra ccleaner veya windows temizlemesi ile .. klasik bat dosyası ile windows temizliği yapın. mümkün ise defrag da yapın. daha sonra vmtools u yükleyin ki; ister player ister workstation da ekran boyutu .. dosya alma taşıma işlemlerini kopyala yapıştır olarak sorunsuz yapabilesiniz.

bu işlemleri bitirdikden sonra artık compact adımına geçebilirsiniz. yani disk boyutnu azaltma işlemi. sanal sistemi kapatıp edit kısmından bu işlemi yapabilirsiniz.. ama .. daha öncesinde snapshot almanız iyi olabilir. ben compact akabinde defrag yapmıştım vmware de.. sistem çalışmaz hale geldi. sanal dosyalar elimde olduğu için de yeniden eski driver ve programları silme işlemini yapıp compact sonrası çalışır halde bıraktım

 

benim vmware hesabım olduğu için yazılımları sorunsuz şekilde kendi sistesinden indirebiliyorum. doğal olarak da bu tür firmalara üye olmanız sizin faydanıza. vmware gibi çok önemli yazılım ve tool ları kendi sitesinden indirin. 

converter yazılımı ücretsiz bir yazılım ve sitede linux versiyonu görmedim

eğer bir linux makineyi sanallaştırmak istiyorsanız.. maalesef ki maalesef...

size konu hakkında bir çalışanın kendi cevabını ingilizce olarak ekliyorum

It works for Linux but it doesn't work on Linux. You need to install Converter on a Windows machine and then you can convert a Linux one. There used to be a version running on Linux but it has been discontinued.

There is one more caveat though - converting a running Linux machine can be done only to vSphere (i.e. managed by vCenter Server or ESXi directly), but not to Workstation, Player or Fusion.

kısaca çevirecek olursam;

linux için bu programın sanallaştırma yaptığını ama linux de çalışmadığını............linux bir makineyi sorunsuz çalıştırmak için server-esxi ye ihtiyaç duyulduğunu.. belirtiyor. yani windows makineye converter yazılımını kurup  remote olarak sanallaşacak pc ye bağlanıyorsunuz ve remote olarak da server/esxi nin kendi içerisinde sanallaştırma yapıyorsunuz. bunun içinde her sanal ve server ın kullanıcı bilgilerine ihtiyacınız var.

ben windows dan windows a erişip sanallaştırma denemeleri yaptım ama workstation a sanallaştırma olmadığını bu cevabı okumadan önce saatlerimi harcayarak öğrenmiş idim. ama bazen 10dakikalık bir metin araştırması saatlerimizin kaybolmasını engeller.

 

sanallaştırma veya "VM Farm" ne işe yarar .. faydaları.. gereklilikleri konusunda bir talen olursa ona özel bir anlatım yapabilirim

2001-2 yıllarında İDO nun bilgi işlem odasında 23 kadar farklı işler yapan pc/server var idi. bunlar o dönemde sanallaştırıldı. geriye 4 adet server kaldı.. bunların 2 tanesi RISK server idi ve maalesef onlar sanallaştırılamıyor  🙂 

 

şuan için bir pc nin sanallaştırılması konusu bu kadar

aklınıza takılan birşey varsa sorabilirsiniz. biliyorsam cevablarım. bilmiyorsam da bir bilenin cevab vermesini beraber bekleriz

 

bilgi paylaştıkça çoğalır

saygılar

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...