Jump to content

Google Chrome'da Yapay Zeka Nasıl Etkinleştirilir / Kapatılır


cmlacla
 Share

Recommended Posts

Google Chrome 121 ve sonraki sürümleri, sekme düzenleyici, yapay zeka ile tema oluşturma ve yazmama yardım et gibi yapay zeka destekli bazı yeni yerleşik özelliklerle birlikte gelir. Web tarayıcınızda herhangi bir ekstra veya zorunlu yapay zeka işlevi istemiyorsanız ve Google Chrome'daki tüm paketlenmiş yapay zeka öğelerinden kurtulmak istiyorsanız, bu makale size yardımcı olacaktır.

Bu makale, Chrome'da yapay zeka özelliklerini etkinleştirmek isteyen ancak yapay zeka modellerini eğitmek ve geliştirmek için ilgili veri toplama ve raporlamayı devre dışı bırakmak isteyen kişilere de yardımcı olacaktır. Ayrıca, diğer yapay zeka özelliklerini etkin tutarken belirli bir yapay zeka özelliğini devre dışı bırakmak istiyorsanız, bu makale Chrome'da seçilen yapay zeka özelliklerini açıp kapatmanıza yardımcı olacaktır.

NOT: Şu anda Chrome'da yalnızca 3 deneysel yapay zeka özelliği mevcuttur ve bu makale, bu 3 yapay zeka özelliğini devre dışı bırakmak ve kaldırmak için talimatlar sunmaktadır. Gelecekte Chrome'a daha fazla yapay zeka özelliği eklenirse, bu makaleyi yeni özelliklerin kaldırılmasına yönelik talimatları da içerecek şekilde güncelleyeceğiz.

GenAI_Powered_Features_Tools_Google_Chrome_Web_Browser.webp.8b30a4265394367180654558c06121d1.webp

Google Chrome 121 ve Sonrasında Kullanılabilen Yapay Zeka Destekli Özellikler :

Geçtiğimiz hafta 17 Ocak 2024 tarihinde, Google Chrome web tarayıcısının daha yeni 121.0 sürümünün seçilmiş Erken Kararlı kullanıcılar için yayınlandığını duyurmuştuk. O zaman Google, Chrome 121 sürümünde sunulan bazı yeni GenAI (Generative Artificial Intelligence) özelliklerinden bahsetmiş, ancak bu yeni AI araçları hakkında herhangi bir ayrıntı veya bilgi vermemişti.

23 Ocak 2024 tarihinde Google, Chrome 121 sürümünün aynısını kararlı kanalda tüm kullanıcılara sundu ve şirket yeni GenAI özelliklerini de resmi olarak duyurdu. Chrome 121 ve sonraki sürümler aşağıdaki 3 yeni yapay zeka özelliği ile birlikte geliyor:

    Sekme düzenleyici
    Yapay zeka ile temalar oluşturun
    Yazmama yardım et

Sekme düzenleyici, Chrome'da kullanıcının açık sekmelerine göre otomatik olarak sekme grupları oluşturan yapay zeka destekli bir araçtır. Ayrıca kullanıcıya, açılan web sitelerinin URL'lerine ve başlıklarına göre sekme grupları oluşturmasını önerir. Sekme düzenleyiciye erişmek ve kullanmak için kullanıcılar bir sekmeye sağ tıklayabilir ve içerik menüsünden "Benzer sekmeleri düzenle" seçeneğini seçebilir. Aynı AI özelliğine sekme çubuğunun veya başlık çubuğunun sol tarafında bulunan Sekme Arama (açılır ok) düğmesi kullanılarak da erişilebilir.

Yapay Zeka İle Temalar Oluşturun Özelliği, kullanıcıların önceden ayarlanmış bir seçenekler listesini kullanarak Chrome için özel temalar ve duvar kağıtları oluşturmalarına yardımcı olan bir özelleştirme aracıdır. Bu AI özelliğini kullanmak için kullanıcılar Yeni Sekme Sayfasında (NTP) bulunan "Chrome'u Özelleştir" düğmesine tıklayabilir ve ardından yan panelde bulunan "Temayı değiştir -> AI ile Oluştur" seçeneğini seçebilirler.

Yazmama Yardım Et, web sitelerinde kısa biçimli içerik yazmak için yapay zeka tabanlı bir yazma asistanı aracıdır. Kullanıcı tarafından girilen istemlere ve web sayfasının mevcut içeriğine göre içerik önerir. Bu yapay zeka özelliğini kullanmak için, herhangi bir web sitesinde bulunan bir metin kutusuna veya metin alanına sağ tıklayın ve "Yazmama yardım et" seçeneğini seçin. Siz birkaç kelime yazmaya başlar başlamaz, yapay zeka yazma işlemini başlatacaktır.

Google Chrome'da Yapay Zeka Destekli Özellikler ve Araçlar Nasıl Etkinleştirilir?

Yapay zeka destekli bu yeni özellikler ve araçlar şu anda yalnızca ABD'deki sınırlı sayıda Chrome kullanıcısı tarafından kullanılabiliyor. Kullanıcının 18 yaşında olması ve Google hesabı kullanarak oturum açmış olması gerekmektedir. Kurumsal ve eğitim yönetimli kullanıcıların bu yapay zeka özelliklerine erişimi olmayacaktır. Tab Organizer AI özelliğini kullanmak için Chrome'da senkronizasyon özelliğinin de açık olması ve geçmiş seçeneğinin otomatik senkronizasyon için etkinleştirilmesi gerekir.

Bu yeni deneysel yapay zeka özelliklerini etkinleştirmek ve bunlara erişmek için ABD'deki uygun kullanıcılar Chrome'da oturum açabilir, Chrome ayarlar sayfasını açabilir, Deneysel Yapay Zeka sayfasına gidebilir ve "Deneysel Yapay Zeka özelliklerini deneyin" bölümünde verilen istenen yapay zeka özelliğini açabilir.

Tüm AI özellikleri önümüzdeki aylarda ve Google Chrome web tarayıcısının gelecekteki sürümlerinde tüm kullanıcılara ve bölgelere sunulacak. Ayrıca web tarayıcısının gelecek sürümlerine yapay zeka destekli daha birçok özellik eklenecek.

Yapay Zeka Özellikleri ve Araçları İlgili Verileri Toplayıp Google'a Gönderiyor :

Google'a göre, bu AI özellikleri uygun kullanıcılar için varsayılan olarak etkinleştirilir ve AI modellerini eğitmeye veya iyileştirmeye yardımcı olmak için Google'a ilgili verileri gönderir. İlgili veriler, özelliğe bağlı olarak istemleri, girdileri, çıktıları ve kaynak materyalleri içerebilir. Bu veriler, yalnızca AI modellerini iyileştirmek amacıyla insanlar tarafından incelenebilir.

Veri toplama nedeniyle, birçok Chrome kullanıcısı bu yeni özellikleri devre dışı bırakmaya karar verebilir. Benzer şekilde, bazı kullanıcılar yapay zeka destekli yeni özellikleri kullanışlı bulmayabilir ve bu yeni özellikleri bloatware olarak görebilir.

Google Chrome'da Yapay Zeka Özelliklerini ve Araçlarını Devre Dışı Bırakma veya Değiştirme :

Yeni yapay zeka özelliklerini de beğenmiyorsanız, aşağıda belirtilen Chrome ilkelerini kullanarak bunları tamamen devre dışı bırakabilir veya kaldırabilirsiniz.

Chrome ekibi, Chrome tarayıcısındaki tüm ekstra AI tabanlı araçları ve hizmetleri kalıcı olarak devre dışı bırakmak veya özelleştirmek için uygulanabilecek resmi politikalar sağlamıştır.

Aşağıdaki adımlar, Google Chrome web tarayıcısından tüm AI özelliklerinden kurtulmanıza yardımcı olacaktır:

ADIM 1: ÇALIŞTIR iletişim kutusunu başlatmak için WIN+R tuş kombinasyonuna basın, ardından regedit yazın ve Enter tuşuna basın. Kayıt Defteri Düzenleyicisi açılacaktır.

ADIM 2: Şimdi aşağıdaki tuşlardan herhangi birine gidin:

Tüm Windows kullanıcıları için yapay zeka destekli yeni özellikleri devre dışı bırakmak istiyorsanız:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies

Yapay zeka destekli yeni özellikleri yalnızca mevcut kullanıcı için devre dışı bırakmak istiyorsanız:

HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Policies

ADIM 3: Politikalar anahtarı altında yeni bir anahtar oluşturun ve adını Google olarak ayarlayın

ADIM 4: Yine Google anahtarı altında yeni bir anahtar oluşturun ve adını Chrome olarak ayarlayın

Dolayısıyla nihai anahtar yol aşağıdakilerden biri olacaktır:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Google\Chrome

HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Policies\Google\Chrome

ADIM 5: Şimdi Chrome anahtarını seçin ve sağ taraftaki bölmede, Chrome'da istenen AI destekli özelliği devre dışı bırakmak veya değiştirmek için aşağıdaki DWORD değerlerini oluşturun:

TabOrganizerSettings - Sekme Düzenleme AI Özelliğini devre dışı bırakmak veya değiştirmek için

CreateThemesSettings - Yapay Zeka İle Temalar Oluşturun Özelliğini devre dışı bırakmak veya değiştirmek için

HelpMeWriteSettings - Yazmama Yardım Et AI özelliğini devre dışı bırakmak veya değiştirmek için

Yukarıda belirtilen DWORD'leri oluşturmak için boş alana sağ tıklayın ve "Yeni -> DWORD (32 bit) Değeri" seçeneğini seçin.

6. ADIM Şimdi yeni DWORD değerlerini aşağıdaki gibi ayarlayın:

AI özelliğini tamamen devre dışı bırakmak için tüm DWORD değerini 2 olarak değiştirin.

Varsayılan değer, AI özelliğini etkinleştiren ve ilgili verileri Google'a gönderen 0'dır.

Değeri 1 olarak değiştirirseniz, AI özelliği etkin kalır ancak veri toplama devre dışı bırakılır ve Chrome artık AI modellerini eğitmek veya geliştirmek için Google'a herhangi bir veri göndermez.

Disable_Remove_GenAI_Powered_Features_Tools_Google_Chrome.webp.9e1e5145c3a5e9528467b52a532e60d5.webp

ADIM 7: Şimdi Chrome tarayıcısını yeniden başlatın ve tüm yeni AI tabanlı özellikler ve araçlar web tarayıcınızdan kaldırılacaktır.

Not: Gelecekte, Chrome'daki AI özelliklerini geri yüklemeye karar verirseniz, yukarıda belirtilen DWORD'leri Kayıt Defterinden silin.

Chrome'da Yapay Zeka Özelliklerini Otomatik Olarak Devre Dışı Bırakmak için Hazır Kayıt Defteri Komut Dosyası

Kayıt defterini kendiniz değiştirmek istemiyorsanız, gerekli Kayıt Defteri ayarlarını otomatik olarak uygulamanız için hazır Kayıt Defteri komut dosyaları oluşturduk.

Aşağıdaki ZIP dosyasını indirin, 7-Zip veya diğer dosya arşivi yardımcı programlarını kullanarak çıkarın ve çıkarılan REG dosyalarını çalıştırın:

Google Chrome'da Yapay Zeka Özelliklerini Devre Dışı Bırakmak için Kayıt Defteri Komut Dosyası

Komut dosyası onay isteyecektir, kabul edin.

Kayıt Defteri komut dosyasını uyguladıktan sonra Chrome'u yeniden başlatın ve AI özellikleri otomatik olarak kaldırılacaktır.

ZIP dosyası ayrıca Chrome'daki AI özelliklerini veri toplama etkin veya devre dışı olarak geri yüklemek için ekstra kayıt defteri komut dosyaları içerir.

Kayıt Defteri Ayarını Uyguladıktan Sonra Tarayıcınız Kuruluşunuz Tarafından Yönetiliyor Mesajı :

Yukarıda belirtilen ilkeyi veya kayıt defteri ayarını uyguladıktan sonra, Google Chrome tarayıcısında Ayarlar sayfasında ve ana Menüde "Tarayıcınız kuruluşunuz tarafından yönetiliyor" mesajının gösterildiğini fark edebilirsiniz. Endişelenmeyin! Bu, web tarayıcısında bir politika uyguladığınızda gerçekleşir. Mesajı güvenle görmezden gelebilirsiniz.

Kaynak

 

Edited by cmlacla
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...