Jump to content

Kabe'nin örtüsü hazýr


muhtar

Recommended Posts

Kabe'nin örtüsü hazýr

Mekke'de özel olarak kurulan fabrikada dokunan Kabe'nin yeni örtüsü (kisve) tamamlandý. Her yýl yenisi hazýrlanan ipek örtü, arefe günü eskisiyle deðiþtirilecek.

Çok özel þartlarda dokunan örtü, Kabe ve Mescid-i Nebevi Genel Müdürü Þeyh Salih Bin Abdurrahman'a özel bir törenle teslim edildi.Tamamen doðal ipekten yapýlan örtünün maliyeti 20 milyon Suudi Arabistan Riyalini (yaklaþýk 7,5 milyon YTL) buldu.

Siyah renkle boyanan örtünün üzerinde, 95 santimetre eninde ve 47 metre uzunluðunda, Ýslam sanatýnýn örneklerini yansýtan iþlemelerin bulunduðu ve ayetlerin yazýlý olduðu sarý bir kuþak bulunuyor.

Kabe'nin örtüsü asýrlardýr süren bir geleneði temsil ediyor. Örtü her yýl arefe günü deðiþtiriliyor ve Kabe, bayramýn birinci günü, Arafat'tandönen milyonlarca hacýyý yeni örtüsüyle karþýlýyor.

Yavuz Sultan Selim Hicaz bölgesini fethettiðinde kutsal bölgelere özel önem gösterdi ve ''Hadimül Harameyn'', yani ''kutsal mekanlarýn hizmetçisi'' lakabýný aldý. Kabe'nin örtüsüne özel önem gösteren Yavuz Sultan Selim, örtünün Mýsýr'da büyük bir dikkatle dokunmasýna önem verdi. O tarihten sonra da Kabe'nin örtüsü Mýsýr'da dokunmaya ve Mekke'ye gönderilmeye baþlandý.

kaynak: alýntý haberdir

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...