Jump to content

Deniz Aslanlarýna Kucak Açan Maðara


KelebeK

Recommended Posts

Dünyanýn en büyük deniz maðarasý ev sahipliði yaptýðý deniz aslanlarýyla anýlýyor.

ABD'nin Kuzey Floransa eyaletinin Oregon sahillerinde doðal oluþumla ortaya çýkan deniz maðarasý, doðal hayatýn sakinlerine yýllardýr kucak açýyor. Bazalt kayalardan oluþmuþ ve geçmiþi 25 milyon yýl öncesine dayanan "Deniz Aslaný Maðarasý", 1800'lü yýllarýn sonunda WÝlliam Cox tarafýndan keþfedilmiþ. Aðýrlýklarý dokuz tona ulaþan katil balinalardan siyah güvercinlere kadar yüzlerce tür canlýya ev sahipliði yapan maðara burayý mekân tutan deniz aslanlarýyla anýlýyor. Deniz aslanlarý, Alman doða bilimcisi Georg WÝlhelm Steller'in 1741 yýlýnda Alaska'ya yaptýðý yolculukla incelenmeye baþlandý. Uzun yýllar deniz aslanlarýnýn arasýnda yaþayan ve onlarý gözlemleyen Steller, onlarý farklý bir tür olarak tarif ederek sýnýflandýrdý. Steller bu canlýlarýn foklardan ve diðer deniz canlýlarýndan farklý bir tür olduðunu ve suya dalarken su kaçmamasý için iç kulaklarýný kapattýklarýný iddia ettiðinde önce þüpheyle karþýlandý. Ancak sonradan yapýlan araþtýrmalarla Steller'in tezinin doðru olduðu ortaya çýktý ve onun bilimsel verileri temel alýnarak deniz aslanlarý yeni bir tür olarak kabul edildi.

Deniz aslanlarýnýn Oregon sahilindeki maðarayý yuva edinmeleri nedeniyle bu bölge doðal park haline getirildi ve ziyaretçilerin kolay ulaþmasý için bir asansör hizmete kondu. Bu canlýlarýn maðarayla olan iliþkilerini simgeleyen deniz aslanlarý heykeli de 1982 yýlýnda maðara aðýzýna yerleþtirildi.

Doðanýn oluþturup dünya üzerindeki canlýlara armaðan ettiði bu güzelliði görmek için maðarayý ziyaret edenlerin kulaklarýndan deniz aslanlarýnýn kükreme sesleri, hafýzlalarýndan da ortamýn büyüleyici güzelliði asla silinmiyor.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...