Jump to content

Vista'nın güvenliği konusunda endişeler var.


nitrous_oxide

Recommended Posts

WindowsVistaBusiness.jpg

Microsoft'un son Windows'u Vista'nın çıkmasına az kaldı. İş dünyası lansmanı bir kaç hafta önce yapılan Vista'nın Microsoft'un ürettiği en güvenli Windows olduğu belirtildi fakat bu hali ile bile hackerların iştahlarını kabartıyor.

İş dünyası lansmanının ardından çok zaman geçmeden Vista'nın toplu etkinleştirme algoritmasının etrafından dolaşımasının yolu bulundu. Vista işletme sürümünün etkinleştirilmesi toplu olarak bir sunucu üzerinden yapılıyor. Hackerların elinden geçen özel üretim Vista etkinleştirme sunucusu Vista'nın 180 gün tam etkin kipte çalışmasına olanak tanıyor.

Teknoloji blogu Engadget'in dün duyurduğu bir yol ile etkinleştirme süreci tamamen kapatılabiliyor. Normalde etkinleştirilmemiş Vista kurulumu size 30 günlük bir süre tanıyor. Engadget'in yöntemi ile bu süre her zaman 30 günde kalıyor. Tabii ki bu arada Microsoft'un özel olarak işaretlemediği tüm güncellemeleri yapılabiliyor. (Ufak bir not: bu yöntem 32 bit sürümde kusursuz uygulanabilirken 64 bit sürümde başarı şansı düşüyor).

Bu iki etkinleştirme hilesi büyük ihtimalle toptan lansmanda kullanılır durumda olmayacak. Fakat Vista'nın açıkları sadece bu alanda değil. Symantec ve F-secure güvenlik uzmanları siber çetelerin Vista'yı parçalara ayırdıklarını ve didik didik incelediklerini bildirdiler. Vista'nın korsan sürümlerinin büyük ihtimalle kötü niyetki kodlarla donatılmış olacağı da tahminlerin arasında. Ayrıca bazı Vista açıklarının karaborsada dolaşmakta olduğunu da ekleyen yetkililer, bir çok hackerın Vista'nın halk lansmanını iple çektiğini bildirdi.

Vista'nın yeni kullanıcı yetki altyapısı ile önceden var olan bir çok saldırının önüne geçilebildiğini bildiren yetkililer yeni alt yapının ne kadar dayanıklı olduğunun zamanla anlaşılacağını da eklediler. Öte yandan tehlikesi az gözükse de kullanıcı alt yapısında bazı açıklar bulunmaya başlandı bile. Yetkililer, hackerların yeni dönemde uygulamaların içlerine sızmaktansa direk olarak kullanıcıya saldırılarda bulunacağını belirtiler.

Kaynak: PCLabs

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...