Jump to content

Leopard İpucu; Apple Voiceover


pc-se7en

Recommended Posts

Voice Over, Apple’ın Mac OS X’e koyduğu erişilebilirlik alanındaki bir servis. Ama diğer servislere kıyasla Voice Over sadece belli bir kesime hitap ediyor.

Voice Over’ın yazılımcılara veya tasarımcılara hitap eden bir tarafı yok. Voice Over tamamiyle görme engellilere hitap ediyor. Eğer görme engelli biri Mac kullanırsa Voice Over sayesinde sadece klavye’yi kullanarak Mac’i kontrol edebilir.

Voice Over’daki işleyiş üzerine geldiğiniz butonun, yazının veya web sayfasındaki bir bağlantının bilgisayar tarafından okunması. Yani görme engelli biri Voice Over’ı kullanırken sanki yanında bir insan barmış gibi hissedecek. Voice Over sayesinde klavye de oluşan kontroller sayesinde kullanıcı ekrandaki yazılım sayfasında bulunan her türlü parçayı bilgisayara okutturabilir. Ve bilgisayarın size vereceği cevapta gerçek bir insanın vereceği cevap gibi. Apple bu konuda ödevini yapmış. Mac OS X’de bulunan sesler insan seslerine çok yakın. Özellikle Alex adındaki ses aynen insan sesi gibi.

Voice Over, Mac OS X’de kurulu olarak gelen bir yazılım. Bu yüzden kurulum için internetten herhangi bir dosya indirmenize gerek yok. Yalnız Voice Over’ın nasıl kullanıldığını öğrenebilmek için Apple’ın “Voice Over Quick Start” adındaki dosyasını indirmelisiniz. Bu anlatım size Voice Over’ı nasıl kullanacağınızı anlatacaktır.

Voice Over’ın tek eksisi sadece ingilizce olması. Maalesef Voice Over başka diller için destek vermiyor.

İşte Microsoft ile Apple arasındaki bir fark daha. Microsoft halen piyasaya Vista gibi daha tamamlanmamış işletim sistemi sürerken Apple tuzu kuru işletim sistemini daha nasıl insanlığa yararlı bir hale getirebilirim diye düşünüyor.


http://www.apple.com/accessibility/voiceover/[/CODE]

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...