Jump to content

Leopard Ipucu: Spaces özellikleri


by_mehmet_emin

Recommended Posts

2cfuuww.jpg


Bilgisayar başındayken zamanımızı en çok çalan aktivitelerden biri de, çalıştığımız uygulamaya bir ara verip, ihtiyacımız olan başka bir veriye ulaşmak için açık olan pencereleri bir bir kontrol etmek. Ancak tüm çalışma birimlerinizi düzenli bir şekilde organize etmek ve onlar arasında nasıl kolayca geçiş yapabileceğiniz öğrendikten sonra, bu sorunun büyük ölçüde üstesinden gelmiş oluyorsunuz.

Mac OS X 10.5 “Leopard” ile birlikte gelen Spaces (Alanlar) özelliği sayesinde özetle birden fazla masaüstüne sahip oluyor ve çalıştığınız uygulamaları ihtiyacınıza göre farklı masaüstlerine paylaştırarak, ilgili masaüstleri arasında kolayca gezinebiliyorsunuz.

Sisteminizdeki Spaces bölümüne girin. Leopard ile birlikte gelen bu özellik sayesinde 16 adede kadar sanal masaüstü oluşturmanız mümkün. Her bir Alan (Space) aslında başlıbaşına birer masaüstü görevini üstleniyor ancak ilgili masaüstlerinde sadece sizin istediğiniz uygulamaların pencereleri görünüyor (buna rağmen her bir masaüstünde Dock’un da yer aldığını hatırlatalım).

Bu özellik sayesinde çok sayıda açık pencereyi ve uygulamayı farklı pencereler arasında payaştırabilir, bu sayede onların birbirlerinin ardında kaybolmalarının önüne geçebilirsiniz. Örneğin ofis uygulamaları, elektronik posta ve sohbet yazılımları, web sörfü ve iTunes için farklı masaüstleri oluşturabilir, ya da bir masaüstündeki pencere sayısının sizi rahatsız etmeye başladığı an az kullandıklarınızı başka bir masaüstüne taşıyabilirsiniz.

Spaces özelliğini kullanabilmek için System Preferences bileşenini çalıştırıp Exposé & Spaces panelini açmalısınız. İlgili panel üzerinden dilediğiniz sayıda masaüstü oluşturabilir ve onların dizilimini ve pozisyonlarını sürükle bırak yöntemi ile belirleyebilirsiniz.

Her ne kadar Spaces özelliği oldukça faydalı bir özellik olsa da, doğru ve efektif kullanılmadığı durumlarda çalışma performansınızı arttıracağına daha da azaltabilir. Yazıdizimizin bu bölümünde sizlerle Spaces bileşenini nasıl daha efektif bir şekilde kullanabileceğinize dair bazı ipuçlarını sizlerle paylaşacağız.


Sadece ihtiyacınız olduğu kadar Alan kullanın.
Eğer sadece iki adet Alan’a ihtiyacınız var ise (diyelim biri yazım uygulamaları, diğeri de web tarayıcıları için), iki adet yerine sekiz adet alan oluşturmayın. Eğer gereğinden fazla Alan oluşturursanız, o zaman Alanlar arasında aradığınız uygulamayı bulmak için çok zaman kaybedebilirsiniz.


Spaces menü çubuğu simgesini aktifleştirin.
Bu sayede daima hangi Alan üzerinde çalıştığınızı bilebileceksiniz. İlgili simge üzerine tıklandığında ise varolan Alanların bir listesine ulaşabilir ya da ilgili özelliğin ayar paneline gidebilirsiniz.


Alanlar arasında gezinmek için klavye kestirmelerini kullanın.
Deneimlerimize göre klavye kestirmelerini kullanmak, Alanlar üzerinde gezinmenin en kolay yolu. Eğer ön tanımlı ayarlar üzerinde herhangi bir değişiklik yapmadıysanız, alanlar arasında gezinmek için klavyenizin Ctrl tuşuna basılı tutarken ok tuşlarını kullanabilirsiniz. Alanlar üzerinde sırasıyla gezinmek yerine dilediğiniz alana hemen gitmek için yine Ctrl tuşuna basılı tutarken gitmek istediğiniz alanın numarasını tuşlayabilirsiniz.


Alanlar genel görünümü üzerinde nasıl çalışacağınızı kavrayın.
Klavyenizin F8 tuşuna basarak varolan tüm alanlarınızın yer aldığı bir genel görünüm ekranına ulaşırsınız. Bu ekran üzerinden dilerseniz kullanmak istediğiniz alanın üstüne tıklayarak o alana geçiş yapabilir, ya da bir alan üzerindeki pencereyi başka bir alan üzerine sürükleyip bırakabilirsiniz.

Eğer bir pencereyi sürüklerken klavyenizin Command tuşuna basılı tutarsanız, sadece o pencereyi değil, pencerenin ait olduğu yazılımın açık olan tüm pencerelerini taşımış olursunuz. Son olarak yine genel görünüm ekranında iken klavyenizin C tuşuna basarsanız, tüm pencereleri tek bir ekran üzerinde toplamış olursunuz.


Bir uygulamayı özel bir Alana atamak - dikkatli kullanın.
Bir uygulamayı bir alana atamanız durumunda o uygulamayı ne zaman çalıştırırsanız ya da aktif hale getirirseniz, ilgili uygulamanın atanmış olduğu alana otomatik olarak geçiş yaparsınız. Bu özellik her ne kadar çok kullanışlı olsa da aşırı kullanımı durumunda kafa karıştırıcı bir hal alabilir, özellike Alanları gelişigüzel kullanmaya alışmış biri iseniz.

Eğer uygulamaları belirli alanlara atamayı tercih ederseniz, muhtemelen uygulamaların hangi pencerede görüntülenmesini istediğiniz ayarları daha kolay ve çabuk yapabileceğinizi farkedeceksinizdir. Ayar paneli üzerindeki önizleme ekranında bulunan Alanlara, atamak istediğiniz uygulamanın simgesini sürükleyip bırakmanız, ilgili uygulamanın seçtiğiniz Alan üzerine atanması için yapmanız gereken tek işlem.
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...