Jump to content

Leopard Ipucu: Finder 2(özelleştirme)


by_mehmet_emin

Recommended Posts

2echqnk.jpg


Pek çok kullanıcı Mac OS X işletim sisteminin temelini oluşturan Finder uygulamasını Apple‘ın tasarladığı şekli ile bırakarak onun üzerinde herhangi bir özelleştirme yapmamayı tercih eder. Her ne kadar bunda herhangi bir sorun olmasa da Finder üzerinde birkaç küçük ayar yaparak uygulamayı çok daha kullanışlı hale getirmek mümkün. İlk olarak araç çubuğunu ve yan çubuğu özelleştirelim.


Finder Araç Çubuğunu Özelleştirin
Her Finder penceresinin üzerinde görüntülenen Finder araç çubuğu, pencerenin görünümünü değiştirmenize yarayan üç adet düğme, Quick Look özelliğini klavyenizin boşluk tuşunu kullanmadan etkinleştirebileceğiniz bir düğme, sık kullanılan eylemler menüsü ve Spotlight arama kutusundan oluşan bir dizi düğmeyi içeriyor.

Dilerseniz, Finder penceresinin bu bölümünü daha fazla düğme ekleyerek ya da kullanmadıklarınızı kaldırarak ihtiyaçlarınıza göre özelleştirmeniz mümkün. Bunun için View menüsü altındaki Customize Toolbar bölümüne giriş yapmanız yeterli olacatır.


6ezyme.jpg



Her ne kadar bu pencere üzerinde Diski Çıkar, Diski Yaz, Sil ve Yeni Klasör gibi bazı kullanışlı komutları çalıştıran düğmelerin bulunmasına rağmen pek çok kullanıcının fark etmediği şey, bu pencere açıkken ilgili pencere üzerine dilediğiniz “herhangi” bir uygulamayı, dosyayı, Automator dosyasını ya da betiği buraya sürükleyebilecek olmanız. Bu sayede sık kullandığınız programları da daima bir şekilde açık olan Finder penceresi altına yerleştirebilirsiniz.


Yol Çubuğunu Kullanın
Finder’da bulunan bir diğer özellik de klasörler arası gezinme işini büyük ölçüde kolaylaştıran Yön Çubuğunu kullanmak. Yön çubuğu Finder’ın ön tanımlı ayarları ile birlikte etkinleştirilmemiş olduğundan pek çok kullanıcı aslında bu özelliğin farkında değil. Bu özelliği etkinleştirmek için View menüsü altındaki ‘View Path Bar‘ seçeneğine tıklamanız yeterli. Bunun ardından Finder penceresinin alt kısımlarında yeni bir çubuk belirecek ve ilgili çubuktu o an bulunduğunuz klasörün konumunu görebileceksiniz. İlgili bölümde listelenen diğer klasörlerin üzerine çift tıklayarak üst seviye klasörlere de ulaşmanız mümkün.


dq0qv7.jpg


İstediğiniz Klasöre Kolayca Geçiş Yapın
Dosya Yolu üzerinden istedikleri klasöre ulaşmayı alışkanlık haline getiren kullanıcılar için Finder’da bulunan Go To Folder (Klasöre Git) komutu da bir başka kullanışlı alternatif olaraka gösterilebilir. Klavyeniz üzerinden Command Shift G kestirmesini kullanabileceğiniz gibi Go menüsü altından da ulaşabileceğiniz bu özellik sayesinde hangi klasörde olursanız olun, dilediğiniz klasörün tam yolunu yazarak o klasöre geçiş yapabilirsiniz. Her ne kadar genel olarak bilinen bir özellik olsa da halen bazı kullanıcılar, bu özelliğin Dosya Aç ve Kaydet pencereleri üzerinden de ulaşılabileceğinden bihaber. İlgili pencereler üzerinden klavye kestirmesini kullanarak bu özelliğe ulaşmak mümkün.

14v4ew9.jpg


Finder’ın da Ötesine Gidin


Eğer gerçekten hızlı klasörler arası gezinme özelliğine kavuşmak ya da bazı yeni komutlar ile özellikleri kullanmak istiyorsanız, üçüncü parti yazılım geliştiricilerinin hazırladıkları bazı Finder alternatifi yazılımlar da mevcut. Bunlar arasında en popüleri olan Quicksilver yazılımı örneğin tamamen menü tabanlı kendine özgü bir kullanıcı arabirimi sayesinde klasörleriniz arasında gezinmenizi kolaylaştırmayı hedefliyor. Diğer benzer üçüncü parti yazılımlar arasında Butler ve LaunchBar yer alıyor.

Quick Silver :



Butler :



LauncBar :
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...