Jump to content

Leopard Ipucu: Metinler


by_mehmet_emin

Recommended Posts

2q1fi8x.jpg


Özellikle Mac OS X 10.5 “Leopard” için geliştirilmiş uygulamalar metin seçimi ve kopyala-yapıştır özelliklerine ait bir dizi kullanışlı özellikle birlikte geliyor. Bu özellikler sayesinde özellikle bilgisayarları aracılığı ile sık sık yazı yazan kullanıcıların işleri büyük ölçüde kolaylaşıyor.

Bahsedeceğim ilk özellik, bir metni satır satır seçmek yerine blok olarak seçmek. Leopard’ın geliştirme araçları ile hazırlanan bir uygulama üzerindeki (örneğin TextEdit) metni seçtiğinizde klavyenizin Option tuşuna basılı tutmayı deneyin: Fare imlecinizin + işaretine dönüştüğünü göreceksiniz. Bunun ardından metindeki dilediğiniz bölümü seçebilir ve o bölümü daha sonra yapıştırabilirsiniz.

Bir diğer özellik ise seçili metni biçimlendirmesini korumadan salt metin olarak başka bir uygulama üzerine yapıştırmak. Bir zamanlar kopyala ve yapıştır komutu sadece metnin kendisini kopyalamak için kullanılırken günümüzde bu özellik sayesinde resimler ve hatta yazı stilleri bile kopyalanıp yapıştırılabiliyor. Ancak bazı kullanıcılar halen kopyaladıkları metni üzerlerinde herhangi bir biçimlendirme olmadan başka bir uygulama üzerindeki ilgili alana yapıştırmak istiyor olabilirler. Normalde Command V kestirmesini kullanarak yapıştırdığınız metni bunun yerine Command Shift Option V kestirmesini kullanarak yapıştırmayı deneyin. Kopyaladığınız metnin herhangi bir biçimlendirme olmadan yapıştırıldığını göreceksinizdir.
Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...