Jump to content

Türk Mühendislerden 'insansız Deniz Aracı'


candemiruzun

Recommended Posts

20100703012340_ship.jpg

Türk mühendisler, insansız hava araçlarının (İHA) ardından, bu kez de tasarımı, dizaynı ve yazılımı tamamen özgün ve yerli olan Türkiye'nin ilk insansız deniz aracını (İDA) üretti.

İnsansız araçların geliştirilmesi konusunda faaliyet gösteren Global Teknik AŞ mühendisleri, TÜBİTAK'ın da desteğiyle 4 yıl önce başlattıkları projeyi tamamladı. Yaklaşık 3 milyon dolara mâl olan projenin sonunda 30 knot hız yapabilen, uydu vasıtasıyla dünyanın her tarafından sevk ve idare edilebilecek, üzerine radar, sonar, su altı kamerası, robot kolları, hafif makineli tüfek sistemleri gibi cihazların monte edilebileceği İDA ortaya çıktı. Global Teknik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Karalar, testlerden başarıyla geçen 4 metre uzunluğundaki İDA'nın kullanıma hazır olduğunu söyledi. Hakan Karalar, geliştirdikleri insansız su üstü aracı sayesinde çok ucuz maliyetlerle insan hayatını riske atmadan her türlü data, görüntü ve analiz sonuçlarının elde edilebileceğini kaydetti. Karalar, yurtdışında başta Mısır olmak üzere korsan faaliyetlerin sık sık gündemde olduğu bazı Körfez ülkelerinden de talep geldiğini söyledi.

Türk mühendisler, İnsansız Hava Araçlarının (İHA) ardından, bu kez de tasarımı ve yazılımı tamamen özgün ve yerli olan Türkiye'nin ilk "İnsansız Deniz Aracı" nı üretti. İnsansız araçların geliştirilmesi konusunda faaliyet gösteren Global Teknik A.Ş'deki mühendisler, TÜBİTAK'ın da desteğiyle 4 yıl önce başlattıkları "Globida İnsansız Su Üstü Aracı Projesi" ni tamamladı.

Türk mühendisler, insansız hava araçlarının (İHA) ardından, bu kez de tasarımı, dizaynı ve yazılımı tamamen özgün ve yerli olan Türkiye'nin ilk insansız deniz aracını (İDA) üretti.

İnsansız araçların geliştirilmesi konusunda faaliyet gösteren Global Teknik A.Ş. mühendisleri, TÜBİTAK'ın da desteğiyle 4 yıl önce başlattıkları projeyi tamamladı. Yaklaşık 3 milyon dolara mal olan projenin sonunda 30 knot hız yapabilen, uydu vasıtasıyla dünyanın her tarafından sevk ve idare edilebilecek, üzerine radar, sonar, su altı kamerası, robot kolları, hafif makineli tüfek sistemleri gibi cihazların monte edilebileceği İDA ortaya çıktı.

Global Teknik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Karalar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, testlerden başarıyla geçen 4 metre uzunluğundaki İDA'nın kullanıma hazır olduğunu, şimdiden yurt içi ve yurt dışından taleplerin geldiğini söyledi.

HANGİ AMAÇLARLA KULLANILACAK

Dünyada bu alanda ABD ve İsrail'in öne çıktığına işaret eden Karalar, şöyle konuştu:

"Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde bu konuda çalışmaların yetersiz olduğunu gördük. Sahillerimizde ve boğazlarda yoğun bir trafik yaşanmaktadır. İDA sayesinde su üzerindeki her türlü araç izlenebilir. Elde edilen veriler merkezde kurulu yer istasyonlarına iletilebilir.

İDA, asimetrik tehdit, kıyı koruması, kaçakçılık, gümrük, can kurtarma, su üstü eğitim atışı için hedef platformu, uyuşturucu ile mücadele, sabotaja karşı koyma, deniz trafik kontrolü, deniz tehlikelerine karşı önlem, savaşta silah olarak kullanım, istihbarat, keşif ve gözetleme alanlarında kullanılabilecek."

Karalar, İDA'nın her türlü hava koşullarında deniz ve iç sularda kullanılabileceğini, özel tasarlanan dizaynı sayesinde devrilmeden yoluna devam edebileceğini ifade etti.

KÖRFEZ ÜLKELERİNDEN TALEP VAR

İDA konusunda Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile görüşmelerin sürdürüldüğünü anlatan Karalar, ayrıca yurt dışında başta Mısır olmak üzere korsan faaliyetlerin sık sık gündeme geldiği bazı Körfez ülkelerinden de kendilerine talep geldiğini söyledi.

"KUMANDA İLE İLETİŞİM KESİLİRSE SUYA İLK BIRAKILDIĞI YERE DÖNÜYOR"

İDA'nın, uzaktan kumanda ve üzerindeki anten sistemiyle 50 kilometre mesafeden kontrol edilebildiğini, bunun yanı sıra GPS ve uydu kullanılarak da dünyanın her tarafından sevk ve idare edilebileceğini ifade eden Karalar, kumanda sisteminde arıza olması ve iletişimin kesilmesi halinde İDA'nın otomatik pilotu sayesinde suya ilk bırakıldığı yere dönecek şekilde tasarlandığını söyledi.

Ürettikleri insansız deniz aracının 30 litrelik yakıt deposunun bulunduğunu, ancak bunun 300 litreye çıkarılabilecek şekilde tasarlandığını belirten Karalar, İDA'nın 300 litrelik yakıtla da 120 saat görev yapabileceğini ifade etti.

________

veteknoloji

Link to comment
Share on other sites

helal olsun göğsümüz kabardı umarım önünüze taş koyan olmaz,özellikle siyasiler olmak üzere kimseye güvenmeyin Türk'ün Türk'ten başka düşmanı olmaz. (Devrim arabaları filmini izleyen bilir)

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...