Jump to content

Bebeðinizi sallayarak uyutmayýn...


emily

Recommended Posts

Necdet Doðruyol

Annelerin bebeklerini uyutmak için gelenekler ve yanlýþ bilgiler sonucunda ayaðýnda ya da salýncakta hýzlý sallamasýnýn beyinde ’bebek sallama sendromu’ denilen ciddi hasara yol açarak, beyin kanamalarýna neden olabildiði bildirildi.

Bursa Acýbadem Hastanesi Nöroþirürji Uzmaný Prof. Dr. Kaya Aksoy, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, beyin kanamasýnýn, pek çok sebebe baðlý olarak meydana gelebileceðini söyledi.

Genel olarak beyin zarlarý arasýnda, beyin içerisinde veya kafatasý ile saçlý deri arasýndaki kanamalarýn tümüne birden beyin kanamalarý denildiðini ifade eden Aksoy, beyin kanamalarýn en fazla travmaya uðramýþ olgularda görüldüðünü bildirdi.

Travma sonrasý cilt altýnda oluþan kanamalarýn özellikle çocuklarda çok önemli sonuçlar doðurabildiðini vurgulayan Aksoy, "Çünkü bunlar herhangi bir þekilde tedaviye ihtiyaç göstermese bile, çocuðun kan miktarý az olduðu için, cilt altýyla kafatasý arasýnda biriken kanama çocukta kansýzlýða neden olabiliyor. O yüzden bu kanamanýn miktarýnýn mutlaka saptanýp çocuða kan takviye edilmesi gerekiyor" dedi.

BEBEK SALLAMA SENDROMU

Prof. Dr. Aksoy, bir baþka kanama türünün de beynin son orta ve alt zarý arasýnda, su toplanmasý nedeniyle oluþan kanamalar olduðunu dile getirerek, þunlarý söyledi:

"Bu durumda problem su toplanmasýnýn içerisine ufak kan sýzmasý þeklinde görülebiliyor. Özellikle ülkemizde annelerin bebeklerini uyutmak için gelenekler ve yanlýþ bilgiler sonucunda ayaðýnda ya da bir örtü yardýmýyla oluþturulan salýncakta hýzlý sallamasý beyinde ’bebek sallama sendromu’ denilen ciddi hasara yol açabiliyor.

Bu durumlarda, beyin zarlarýnýn yýrtýlmasý, beyinle kafatasý kemikleri arasýnda veya beynin en son zarý arasýndaki aský toplardamarlarý denilen bölümlerin yýrtýlmasý sonucunda kanamalar oluþabilir. Annelere çocuklarýný bu þekilde sallamamalarýný öneriyoruz. Sallamak çocuðun beynini sallamakla eþdeðerdir. Çocuk sallanmadan da uykuya dalacaktýr."

milliyet haber

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...