Jump to content

Hdd Kafa Atma Problemi


mucit41
 Share

Recommended Posts

[center][size="4"][color="#0000FF"][b]Hdd Kafa atma problemi[/b][/color] [/size][/center]

[center][img]http://img190.imageshack.us/img190/5526/1111z.jpg[/img][/center]

[b]Okuyucu kafanın kontrol dışı olarak hareket etmesi ve okuma yazmanın o anda durmasıdır. Eğer harddiskinizin böyle bir arızası başladıysa ve içinde sizin için değerli bilgiler varsa o şekilde kullanmadan bu işin uzmanı bir servise götürmelisiniz.

Sonuçları oldukça kötü olabilir.[/b]

[center][img]http://img190.imageshack.us/img190/3072/2222bek.jpg[/img][/center]

[b]Sabit diskin içindeki okuma/yazma kafası çok hassas bir cihazdır. Disk çalışır iken disk üzerinde çok az bir yükseklikte ve disk yüzeyine temas etmeden çalışır. Özellikle disk çalışır iken oluşan darbe ve sarsıntılar diskin okuma ve yazma kafasının disk yüzeyine sürterek disk yüzeyini çizerek kalıcı zarar varmesine veya okuma/yazma kafasının arızalanmasına neden olur. Bunun ile birlikte okuma yazma kafasını hareket ettiren mekanizma da zarar görebilir. Ve hatta daha şiddetli darbelerde disk motoru ekseninden şaşarak düzgün çalışmaz ve bu da titreşime vibrasyona neden olur. Bu durumdaki disklerden sadece disk yüzeyi çizilerek zarar görmüşler en iyi durumda olanlar diyebiliriz. Ancak, motorunun ekseni şaşmış ve okuma/yazma kafası veya mekanizması zarar görmüş disklerin kullanılması risklidir ve güvenilir değildir.[/b]
Link to comment
Share on other sites

HDD nin kafa atama yani ingilizce tabiri ile Head crash diye adlandırılan bir tanımlamadır.Genellikle HDD çalışırken üzerine fiziksel darbe türevi bir uygulama olabildiği gibi ani elektrik keslmeleri düşük bir ihtimalle oluşan bir olaydır.Çözüm basittir,şayet garanti kapsamında ise gerekli işlemler yapılabilir.Garantiniz yok,pc açılışında HDD içinde tıkırtılar sesler duyuyorsanız ilk etspta psu dan şüphelenebilinir.

Sağlam bir psu ile test ediniz ve gerekli güç aldıktan sonra bu kafa vurma ( Head crash) olayı devam ediyormu gözlemleyiniz.Gözlem raporlarınızda kafa vurma kesildi açılmayan HDD görünür oldu derseniz psu değiştiriniz.

Her şeyi yapmama rağmen ve HDD içeriğinde pek önemli verileriniz yoksa doğru ya çöpe atınız yada paraya kııyıp tamire gönderiniz.Kullanıcı bu gerekli tamiratı yapamaz,şayet bir HDD normal şartlarda açılırsa o artık hava almış görev yapamaz olur.HDD ler hava alamayan ortamlarda gerekli ekipman ile yapılır unutmayınız

[img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/8f/Hard_disk_head_crash.jpg/800px-Hard_disk_head_crash.jpg[/img]

Yukardaki resimde göründüğü gibi HDD çalışır iken aldığı fiziksel darbe görünmektedir.

Bir başka yöntem bu tür hataları onarmak için win98 cd ile boot edilerek dos ortamında FDISK.EXE /MBR ile MBR onarımı yapılabilceği söylenmekte acaba bu olayı düzeltir bilinmez.

Alttaki videoda HDD nasıl kafa attığını görsel göreceksiniz merak edenler için.
[media]http://www.youtube.com/watch?v=HMhdEp3SM_w[/media]

Tek söylenecek şey elinizin altındaki pc lerinizi özenle kullanmanız ve zarar görmemesine özen gösteriniz.Periyotik olarak ayda yada üç ayda bir kasa içi temizlik ve HDD lere bakım yamayı ihmal etmeyiniz.

Alttaki resimde göründüğü gibi tam da merkeze yakın yerde görünen fiziksel bir arıza bu ne demek oluyor merkeze yakın olduğundan dolayı hasar büyük olduğundan tık tık sesleri aratabilir yani işletim sistemi kurulmaya müsait değildir anlamı görünüyor ki bunu HDD regenarator bile onaramaz anlamı geliyor hasar çiddidir.

[center][img]http://i.imgur.com/oOthi.jpg[/img] [/center]

[img]http://i.imgur.com/WHEHl.png[/img]

Edited by mucit41
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...