Jump to content

Bu da tasavvuf kurgu eseri / video


mavikiz

Recommended Posts

Mevlevilik ve Sema’nın vatanı Konya’da, tasarımı ve yapımı yine Konya merkezli BİZ Organizasyon tarafından gerçekleştirilen çizgi üstü bir sahne performansı olan “Mevlana İklimi” programı, etkinlik boyunca tüm içeriğinin baştan sona dünya dillerine simültane çevirisi ile, uluslararası platforma sınır ve engel tanımadan açılıyor... 2007 yılında tüm dünyada Hz Mevlana’yı sadece anmak değil, anlamak ve anlatmak gayesini taşıdıklarını ifade eden BİZ ekibi etkin görsellik kadar nitelik sunmanın peşinde.

“YENİ ŞEYLER SÖYLEMEK LAZIM”

Mevlana Diyar-ı Konya’nın, kalbi Mevlana sevgisi dolu genç beyinleri bir ilke imza attı. Düşünsel Yönetmen Sufi MİR, dünyada ‘tasavvuf-kurgu’ türünü tasarlayıp hazırlayan ilk ekip olduklarını ve literatüre yeni bir kavram kazandırdıklarını belirtirken, esin aldıkları Hz Mevlana’nın; “Dünle beraber gitti cancağızım, ne kadar söz varsa düne ait... Şimdi yeni şeyler söylemek lazım.” ifadesi ile kalıpların dışına çıkmayı öğütlediğine değindi…

“TASAVVUF-KURGU” = MANEVİ BİLİM-KURGU

MİR, ‘tasavvuf-kurgu’ türünü şöyle açıklıyor: “Çağdaş bilim verileri ile hayal gücünden oluşan türe bilim-kurgu diyoruz. Tasavvuf da mana ilmidir… Manevi kaynaklara hayal ile raptolup gönüllere nakşederek yol alınır. Hz Mevlana’nın yürüdüğü yol da budur… BİZ bu yapımda; Hz Mevlana’nın devrinde, içinden çıkamadığı amansız sorulara yanıt arayan meşhur bir papazın Konstantiniye’den Konya’ya yaşadığı ‘Arayış’ serüvenini Konya’dan Dünya’ya taşıyoruz. Dünya’nın Mevlana’ya, Mevlana’nın Dünya’ya nasıl baktığını işliyoruz bir bakıma. Her ne kadar gerçek olaylardan yola çıkmış olsak da nihayetinde 8 asır önce yaşananları sahneye taşıyoruz. Zaman zaman senaryonun örgüsü içinde eksikleri tamamlamak ya da anlatımı güçlendirmek adına ilham ve hayal gücümüze başvuruyoruz illa ki. Bilhassa özenle üzerinde durduğumuz nokta ise, asıl ruhu muhafaza etmek. Kabuktan ziyade öze yönelmek, Hz Mevlana’nın deyişi ile. Ancak Hz Mevlana’nın sahnede canlandırılan kerameti hayal gücünün de üzerinde!”

ERTUĞRUL ERKİŞİ İLE KONYA’DAN DÜNYA’YA

Tüm insanları ‘Aşk’ta buluşturan Hz Mevlana’nın ‘Aşk’la canlandırıldığı ‘Mevlana İklimi’ sufi müzik konseri ile başlayıp tiyatro oyunu ve sema gösterisi ile tamamlanan farklı bir formata sahip. Mevlana Diyarı’nda yaşayan samimi sanatçılar ve Mevlevi dervişlerinin oluşturduğu iddialı bir ekip tarafından sahnelenen ‘Mevlana İklimi’ programı uğradığı beldelerde 7’den 70’e herkesin beğenisini kazanırken, bu kez uluslararası platforma yönelerek ‘2007de 7 İklimde’ dev bir turne ile Dünya insanlarına sunuma hazırlanıyor.

Üstat Ertuğrul ERKİŞİ ise programlara Konya dışından iştirak eden müstesna bir sanatçı.

EDİRNE’DEN KARS’A NEW YORK’TAN TOKYO'YA

Hz Mevlana’nın “ne olursan ol, yine gel” çağrısı ile “nerede olursanız olun, yine geliriz” diyerek Konya’dan yola çıkan BİZ Organizasyon’un Prodüksiyon Amiri Fatih KOÇYİĞİT; 2007 Dünya Mevlana Yılı için 7 bölgeden 7 iklime güzergâhını ve takvimini belirlemeye başladıkları turne programlarında ev sahipliği yapmak ya da sponsor olmak isteyen özel kurum ve yerel yönetimlerle görüşmelerinin sürdüğünü, daha şimdiden medya, akademik camia ve sivil toplum kuruluşlarından ciddi destek gördüklerini ifade ediyor.

Edirne’den Kars’a New York’tan Tokyo’ya 2007de 7 iklimde Mevlana İklimi yaşatmaya gönüllü olanlar www.bizorganizasyon.org adresinde gerekli tüm detaylara erişebilirler.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...