Jump to content

Yeni Güç Kaynağı Standardı: Atx12v 2.2


skyman

Recommended Posts

Yeni Güç Kaynağı Standardı: ATX12V 2.2

ATX12V standartları hakkında önemli not: ATX güç kaynakları için sunulan spesifikasyonları temelde ATX12V 2.0 ve daha önceki ATX12V spesifikasyonları şeklinde ayırmak gerekiyor. Ana değişiklikler 2.0 revizyonunda yapıldı. Mart 2005 tarihi ile ulaşılan revizyon 2.2. Biz, aşağıdaki anlatacağımız değişiklikleri ATX1V 2.2 revizyonunu göz önüne alarak sizlere aktaracağız.

Hafızamıza kazınmış olan ATX12V 1.3 spesifikasyonu, güç ihtyacı artan ve değişen donanım parçalarımıza paralel olarak değişmek zorunda kaldı. Özellikle işlemcilerin artan güç ihtiyacı ile birlikte işlemcilerin ayrı bir +12V kanalından beslenmesi sağlandı. Seri ATA'nın, PCI Express'in ve DDR2 gibi donanımların artık hayatımıza girmesiyle birlikte bunlara uygun değişikliklerin de yapılması gerekiyordu. Artan güç ihtiyaçlarına paralel olarak da güç kaynaklarının verimlilikleri tekrar gözden geçirildi. Şimdi sizlere, yapılan değişikliklerin neden yapıldığı ve ne anlama geldiklerini anlatmaya çalışalım.

1. Yeni Bağlantı Konnektörleri

Göze çarpan ilk değişiklik, ATX bağlantı kablosunun daha da uzadığı. Eski 20 pin'lik bağlantı kablosu yerine, 24 pin'lik bağlantı kablosu bulunuyor.

1033165al3.jpg

Solda eski 20-pin, sağda ise yeni 24-pin'lik bağlantı var.

Bu ekstra pinler, eskiden hepsi için ayrı ayrı olarak kablo olan +3.3V, +5V ve +12V bağlantılarını içeriyor. Dolayısı ile eski gereksiz kablolardan kurtulmuş oluyoruz. Revizyon dosyasında, bu değişikliğin bir diğer yapılma sebebi ise PCI Express'in 75 watt gereksinimini karşılamak.

ATX12V 2.0'dan sonra güç kaynaklarında Seri ATA güç kablosu bağlantısı şart koşuluyor. Ancak kaç tane olması gerektiği hakkında herhangi bir bilgi yok. Seri ATA güç bağlantı sayısı, güç kaynakları arasında farklılık gösterecektir. Şu anki ürünlerde genellikle en az 2 adet seri ATA güç bağlantısı bulunuyor.

r0030748gc4.jpg

3.3V'luk turuncu kabloya dikkat. Bu kablo SATA güç çeviricilerde bulunmuyor.

r0030745ss5.jpg

Eski güç kaynaklarında kullandığımız SATA güç çevirici adaptörlerinde +3.3V desteği yok.

Yeni güç kaynaklarındaki seri ATA güç bağlantısına dikkat ederseniz, +3.3V turuncu kablosunu da görecekseniz. Eğer kullandığınız SATA disk +3.3V'a da ihtiyaç duyuyorsa, sadece ATX12V 2.0 standardında bir güç kaynağı kullanmak zorundasınız. Zira dönüştürüclerde +3.3V çıkışı yok. Farkı anlamak ise çok kolay: Standart 4 pinli molex bağlantıya takılan SATA güç adaptörü dönüştürücüsünde sadece sarı (+12V) ve kırmızı (+5V) kablo bulunuyor. Halbuki, +3.3V destekleyen SATA güç bağlantısında, ekstradan turuncu kablo göreceksiniz. Turuncu kablo, +3.3V'u simgeliyor.

Yeni nesil güç kaynaklarında, high-end PCI Express kartların güç ihtiyacını karşılayacak 6 pin'lik PCI Express güç adaptörü bulunuyor. Bu adaptör, spesifikasyon listesinde zorunluluk olarak gösterilmiyor.

r0030752yw1.jpg

75 watt'dan daha yüksek güç çeken PCI Express ekran kartlarının ihtiyaç duyduğu 6-pinli güç kablosu.

Daha fazla evayrıntılı bilgi için;

http://www.pclabs.gen.tr/article.asp?doc=460&page=2

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...