Jump to content

Cmos Checksum Error Hatası


cenkobay
 Share

Recommended Posts

anakart gigabyte GA-8S648 2 ghz celeron
formatlayıp winflp xp si kurdum.
driverleri elimde yoktu.elimde sis diye bir driver vardı.yanlış driver kurdum herhalde.
resetledim pc yi.
açılışta cmos checksum error diye yazı geldi ekrana.
şimdi biosada giremiyorum.pc de açılmıyor.
bios pili söktüm taktım.düzelmedi.
siyah açılış ekranında pc kalıyor.
ne yapmam lazım.Acaba bios ayarımı bozuldu.bios nasıl güncellenir?
yardım lütfen
Link to comment
Share on other sites

[b]CMOS checksum error[/b]'un yanında Defaults loaded F1 gibi ibare var mı yoksa sadece CMOS checksum error mu yazıyor? Eğer F1 ibaresi varsa F1'e basılarak Windows başlatılabilinir. Ama bios a giremediğinden bahsetmişsin:
Bu hatanın klasik cevabı BIOS pili bitmiş veya zayıflamıştır. Yapılması gereken yeni bir pil alıp değiştirilmesi lazım.
Araştırdığım kadarıyla senin gibi bios'a giremeyen kişiler olmuş onların çözümü ya bios'u resetleme yani anakart üzerinde biosu resetleyecek jumperla resetlenir. Diğer çözüm ise BIOS Update etmektir. Birçok kişi bios update ile kesin çözüme ulaşmışlar!!

NOT: BIOS Update etmeyi bilmiyorsanız bilen kişiden yardım alınız. Çünkü BIOS anakartın en hassas bölgesidir. Ufak bir hata anakartın kullanılamamasına neden olur. Mesela update anında elektrik kesilmesi gibi.



[img]http://yxobnw.bay.livefilestore.com/y1pXVUEAdEPQ8GjlgzAsrQ_emgmt6k0DTczHhvaM0z7J-Jq90jEr3nOYcYJK9BNub0LHet-CFizgO-MPC9-cmJNWiVKJvaAEpnH/ALIAS007.gif[/img]
[img]http://yxobnw.bay.livefilestore.com/y1pTSfo30D_-GRAz59b1oeReflbL-pkBP9dgVIp6c5G3jR6DfyBT60AJxZymQFQVHV7vfeDJp8_LUIC4ebd99i1rB5XhlklnIcq/ALIAS007.gif[/img]

Link to comment
Share on other sites

[font="Times New Roman"][size="3"][font="Times New Roman"][size="3"][/size][/font][/size][/font][font="Times New Roman"][size="3"][font="Times New Roman"][size="3"]cmos checksum error- default loaded'ın anlamı CMOS Kontrol Hatası - Varsayılan ayarlar yüklendi demektir. Yani h[font="Times New Roman"][size="3"][font="Times New Roman"][size="3"]erhangi bir nedenden dolay[/size][/font][/size][/font][font="TimesNewRoman"][size="3"][font="TimesNewRoman"][size="3"]ı [/size][/font][/size][/font][font="Times New Roman"][size="3"][font="Times New Roman"][size="3"]BIOS ayarlar[/size][/font][/size][/font][font="TimesNewRoman"][size="3"][font="TimesNewRoman"][size="3"]ı[/size][/font][/size][/font][font="Times New Roman"][size="3"][font="Times New Roman"][size="3"]n[/size][/font][/size][/font][font="TimesNewRoman"][size="3"][font="TimesNewRoman"][size="3"]ı[/size][/font][/size][/font][font="Times New Roman"][size="3"][font="Times New Roman"][size="3"]zda bozukluk olu[/size][/font][/size][/font][font="TimesNewRoman"][size="3"][font="TimesNewRoman"][size="3"]ş[/size][/font][/size][/font][font="Times New Roman"][size="3"][font="Times New Roman"][size="3"]mu[/size][/font][/size][/font][font="TimesNewRoman"][size="3"][font="TimesNewRoman"][size="3"]ş[/size][/font][/size][/font][font="Times New Roman"][size="3"][font="Times New Roman"][size="3"]tur.[/size][/font][/size][/font][font="Times New Roman"][size="3"][font="Times New Roman"][size="3"](muhtemelen bitmek üzere olan BIOS pili yüzünden). Varsay[/size][/font][/size][/font][font="TimesNewRoman"][size="3"][font="TimesNewRoman"][size="3"]ı[/size][/font][/size][/font][font="Times New Roman"][size="3"][font="Times New Roman"][size="3"]lan ayarlar yüklenerek [/size][/font][/size][/font][font="Times New Roman"][size="3"][font="Times New Roman"][size="3"]sisteminizin zarar görmesi engellenmiş[/size][/font][/size][/font][font="Times New Roman"][size="3"][font="Times New Roman"][size="3"]tir.[/size][/font][/size][/font]

[font="Times New Roman"][size="3"][font="Times New Roman"][size="3"][/size][/font][/size][/font]"Press F1 to continue" diye bir yazıda var mı? Varsa F1'e basarak o bölümü geçip Windows başlıyacaktır. BIOS pilini değiştirmeniz lazım.

Jumperın yeri ise her anakarta göre farklılık gözetmektedir. Kullanım kılavuzunda yazar.

Update olayı genelde eski yöntem disketle idi. Şimdi flash bellek ve CD ile yapılıyor. Hatta yukarıda sorduğum gibi F1 ibaresi varsa windowsu açabilirseniz işiniz çok daha kolay! Çünkü Gigabyte'un Windows üzerinden update yapmanızı sağlayan programı var! Bana windows'u açıp açamadığınızı bildirirseniz sevinirim. Çünkü diğer yöntemi kullanmadım (disket/cd/flash gibi).

[/size][/font][/size][/font]

Link to comment
Share on other sites

[quote]Herhangi bir nedenden dolayı BIOS ayarlarında bozukluk olduğunu (muhtemelen bitmek üzere olan BIOS pili yüzünden) ve varsayılan ayarların yüklenerek sistemin zarar görmesinin engellendiği belirtilmektedir. BIOS pili nin yenilenmesi ile sorun çözülebilir.[/quote]

[quote]1-Pili çıkart ve pil yuvasının temiz olup olmadıgını kontrol et.
2-Ramleri çıkart ve ram yuvalarının temizliğini test et
3-Bios ayarlarına girdiğinizde pil değiştiği için size aynı uyarıyı verecektir Tarih saat gibi bilgileri doğru girdikten sonra SAVE AND EXIT seçeneğini işaretleyin bilgisayar yeniden başlayacak ve muhtemelen bir daha aynı hatayı vermeyecektir.
4-Eğer hala devam ediyorsa sorununuz güç kaynağından olabilir.
5-Son olarak doğru özellikteki pili takıp takmadıgınızı kontrol ediniz [/quote]

Link to comment
Share on other sites

[b]@cesmi

Lütfen mesajlarında flood yapma.Eğer bilen birisi varsa zaten konuyu görünce yardım edecektir.Zorla kimseye yardım ettiremezsin.

Ayrıca update'i , jumper'ları ve bios'u tam olarak bilmiyorsan bu işe karışmamanı öneririm.Anakart'da bir den fazla jumper var yanlıs jumperı değiştirip ayarları bozabilirsin.

En iyi tavsiyem bir bilgisayarcıya götür.

Eğer ki ben kendim yapmak istiyorum dersen biraz temelinin olması lazım bir de deneyimin.[/b]

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...