Jump to content

İnternete �Güven� Geldi


Secret.One
 Share

Recommended Posts

[b][img]http://www.bugun.com.tr/newsFiles/1/0/1/0/1/1/0/0/1/1/1/0/0/0/0/1/0/file/177028.jpg[/img]


Rekor başvuruyla başlayan uygulama gençleri, çocukları şiddet ve istismardan koruma amacı taşıyor.

Çocuk ve gençleri sanal ortamda istismar ve şiddet gibi kötü içerikli sitelerden korumak amacıyla geliştirilen 'güvenli internet' uygulaması 22 Kasım'da başladı. Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından 3 ay test edildikten sonra kullanıma sunulan güvenli internet paketi için 1 haftada 42 bin abone başvurdu. Üzerine büyük tartışmalar yapılan ve sansür olarak algılanan Güvenli İnternet Hizmeti (GİH) uygulanmaya başladı. Daha önce 22 Ağustos'ta devreye girmesi beklenen uygulama, servis sağlayıcıları hazır olmadığı için 3 ay sonraya ertelenmişti. Türkiye'de 11.5 milyon internet kullanıcısının, ücretsiz olan güvenli internetten yararlanması için internet servis sağlayıcılarına başvuruda bulunması gerekiyor. Talepte bulunmayanlar internetlerini var olan haliyle kullanmaya devam edebiliyor.

AİLE VE ÇOCUK PROFİLİ VAR

Uygulama çocuk ve aile olmak üzere iki filtre profilden oluşuyor. Çocuk profilinden, uzman akademisyenlerin bulunduğu bir komisyon tarafından belirlenen kategorilerdeki sitelere erişilebiliyor. Profilde, müstehcenlik ve şiddet içeren sitelerin yanı sıra Facebook ve diğer sosyal paylaşım sitelerine erişim de engelleniyor. Eğitim, ödev, bankacılık uygulamaları, alışveriş, müzik-oyun-eğlence, haber, e-posta, resmi ve kamu siteleri, tatil, özel şirketler, eğitim kurumları, e-devlet gibi pek çok farklı türden siteye erişilebiliyor. Aile profilini tercih eden kullanıcıların ise kumar, uyuşturucu, fuhuş, müstehcenlik, şiddet, terör, dolandırıcılık, zararlı yazılım gibi kategorilerdeki sitelere girişi engelleniyor. Aboneler istedikleri takdirde parola ve kullanıcı adı ile profiller arasında geçiş yapabiliyor. Bu profillerden herhangi birini tercih etmeyen kullanıcılar ise mevcut sistemini değiştirmeden standart profil'de yer alıyor.

İSTEĞE BAĞLI VE ÜCRETSİZ

Güvenli internet konusunda yapılan düzenleme 28 Temmuz 2010 tarihinde yayımlanan "Tüketici Hakları Yönetmeliği'nde" yer alan maddeye dayanıyor. İsteyen aboneler güvenli internet hizmetini servis sağlayıcılarına başvurarak ücretsiz alabiliyor. Tartışmalara yol açan güvenli internet hizmeti uygulamaya girdiği 22 Kasım'dan itibaren bir hafta içinde 42 bin kişi tarafından kullanıldı. Başvuru yapanların büyük bir kısmı tercihlerini aile profilinden yana kullandı. Aile paketini seçenlerin sayısı 37 bin 800 iken, kalan 4 bin 200 kişi çocuk paketini tercih etti. En yoğun başvuru hem nüfus hem de internet bağlantı adedinin yüksekliğinden dolayı İstanbul'dan yapıldı.

GÜVENLİ İNTERNET HİZMETİ NEDİR?

Güvenli İnternet Hizmeti(GİH), ailenizi internetteki zararlı içeriklerden koruyan ücretsiz filtre uygulamasıdır. GİH'in amacı, özellikle çocukların sağlık, psikolojik ve sosyal gelişimine zarar verecek içeriklerden arındırılmış daha güvenli bir internet erişimini sağlamak. Servis sağlayıcıları tarafından alt yapısı oluşturulan hizmeti kullanma tercihi tüketiciye bırakıldı.

GEÇMEK ÇOK KOLAY

Tarifeleri servis sağlayıcıları ve cep telefonu operatörleri uyguluyor. Kullanıcılar, talep ettikleri takdirde aile ve çocuk profillerinden birini seçerek operatörlerinden aldıkları internet bağlantısını şu numaralardan değiştirebiliyor:

TTNET Aboneleri için 444 03 47

SUPERONLİNE Aboneleri için 0 850 222 0 222

AVEA Aboneleri için 444 1 500

TURKCELL Aboneleri için 444 0 532

VODAFONE Aboneleri için 444 0 542

Sanal bağımlıları Bakırköy yolcusu

Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi bünyesinde açılan ‘İnternet Bağımlılığı Polikliniği’nde, internet bağımlısı kullanıcılar tedavi görüyor. Son yıllarda herkesin hayatını kolaylaştıran bilgisayar ve internet, kimi zaman hiç beklenmedik tehlikeli sonuçlara neden oluyor. Bilgiye ulaşmanın en kolay yolu olarak nitelendirilen internetin aşırı kullanımı; kullanıcıların aile ilişkilerinde ve sosyal ilişkilerde bozulma, öğrencilerde derslere katılımının azalması, okuldan uzaklaşma, iş yerlerinde iş veriminin düşmesi, işten ayrılma, yeme – içme gibi günlük yaşam aktivitelerin ihmal edilmesi, obezite, yorgunluk, yaygın beden ağrıları gibi yıkıcı sonuçlara yol açıyor. Sorunlu internet kullanımı psikiyatrinin en yeni ilgi alanlarından biri haline gelirken, Türkiye’de genç nüfusun yüksekliği ve internet kafelerin kontrolsüzce yaygınlaşmış olması, henüz yeni tanımlanmakta olan hastalık için oldukça uygun bir zemin oluşturuyor.

Hastalığın tedavisi için Türkiye’de yaygınlaşan kliniklere bir yenisi daha eklendi. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi bünyesinde açılan ‘İnternet Bağımlılığı Polikliniği’ hizmet vermeye başladı. Poliklinik, uyguladığı tedavi yöntemleriyle internet kullanımını tekrar kişinin kontrolü altına alabilmesini hedefliyor ve bağımlılıkla ilgili bilgilendirme yapıyor. Poliklinikte birçok türde internet bağımlısı tedavi görüyor.[/b]

Kaynak :

[code]http://www.bugun.com.tr/haber-detay/177028-internete-%E2%80%98guven-geldi-haberi.aspx[/code]
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...