Jump to content

İstanbul Ve İzmir'e 'depreme Hazır Ol'


mucit41
 Share

Recommended Posts

[size="4"][color="#FF0000"][b]İstanbul ve İzmir'e 'depreme hazır ol'[/b][/color][/size]

[color="#0000FF"][b]09 Ocak 2012 Pazartesi 18:11
Uzmanlar: İstanbul ve İzmirin depreme hazır olması gerekli...[/b][/color]

[img]http://www.haber5.com/img/6uoR84Y3.jpg[/img]


Dünyanın en önemli deprem merkezi USGS’de görevli uzmanlar, İstanbul ve İzmir’in depreme hazır olması gerektiğini açıkladı.
Deprem denilince Kandilli ile birlikte akıllara gelen ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu’nda (USGS) görevli araştırmacı Tom Parsons ve Washington Üniversitesi’nde görevli sismolog Profesör John Vidale Türkiye’yi tehdit eden deprem riskini Vatan’a anlattı.

İstanbul’da yaşanacak bir depremin çok büyük felakete neden olacağını açıklayan Parsons “İstanbul’da 7 ve üstü şiddetinde bir deprem yaşanma olasılığı yüzde 40 ile 60’tır. Olası kayıp için birşey diyemem, bina yapısı ve toprak durumu önemli. Zaiyatın 1999’daki İzmit depreminden çok daha kötü olmasından endişe ediyorum. Türk insanı depremin en çok ‘farkında’ olan topluluk. Hayatımda böyle bir ulus görmedim. Bu özellik, deprem anında çok işe yarayacak” dedi.

ABD’deki San Andreas fay hattı ile Kuzey Anadolu fay hattının benzerliğinin her iki ülke bilim adamları için çok faydalı olduğunu dile getiren Parsons “California’nın tarihi bir kaydı yok ama Türkiye’nin binlerce yıllık kayıtları var. Marmara Denizi’nde meydana gelen 1509 ve 1766 depremleri bunların benzerlerinin her iki bölgede de yeniden yaşanacağını gösteriyor. Geçmişten ders almalıyız” yorumunu yaptı.

[color="#FF0000"][b]“7.2 BEKLEYİN” [/b][/color]

İzmir’in de risk altında olduğunu dile getiren Parsons “İzmir, Ege’nin hareketli bir bölgesinde yer alıyor. En son 5 Aralık’ta 4.9 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Ne zaman olacağını bilemem ama 7.2 büyüklüğünde bir deprem yaşanması kuvvetle muhtemel” dedi. USGS’de görev alan ve Washington Üniversitesi’nde profesör olan John Vidale, İzmir ve çevresine dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı. Vidale “Her depremden sonra, başka depremlerin tetiklenebileceği bilinir.

Bu yıl İzmir bölgesi diğer bölgelere oranla şiddetli bir depreme daha fazla hazırlıklı olmalıdır. Her depremden sonra bölgede risk yükselir” dedi. Vidale de yaşanan her deprem sonrasında Kandilli ile USGS verileri arasında fark olduğunu belirterek “Amerikalılar tüm dünyada meydana gelen depremleri daha sofistike sistemlerle inceliyor. Ve büyük ihtimalle bu yüzden onların ölçümü en iyisi” dedi.

[quote]http://www.haber5.com/istanbul-ve-izmire-depreme-hazir-ol-haberi-167289.aw[/quote]
Link to comment
Share on other sites

[code]ABD’deki San Andreas fay hattı ile Kuzey Anadolu fay hattının benzerliğinin her iki ülke bilim adamları için çok faydalı olduğunu dile getiren Parsons “California’nın tarihi bir kaydı yok ama Türkiye’nin binlerce yıllık kayıtları var. Marmara Denizi’nde meydana gelen 1509 ve 1766 depremleri bunların benzerlerinin her iki bölgede de yeniden yaşanacağını gösteriyor. Geçmişten ders almalıyız” yorumunu yaptı.[/code]

Sırf onların fayına benziyo diye gelip bizim fayın geçmişinden ders almışlar çok takdir ettim :shok: :kut:

Link to comment
Share on other sites

Adamlar çıkar değil tamamen insanlık için uğraşıyorlar. Jeofizik mühendisiyim ve Türkiyenin geleceği açısından çok endişeliyim. Oturupta sonunu bildiğimiz flimi izlemekten başka birşey yapamıyoruz. Dİyoruz biz bu hasarı en aza indirelim bütce verin araştıralım ama hiç kimse yanaşmıyor deprem oluncada deniyor niye önceden tahmin edemiyoruz niye bu kadar can kaybı. Anlatıyosun çıkarlarına ters düşen birşey olunca da çekip gidiyorlar...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...