Jump to content

Etrüskler Anadolu kökenliymiþ


KelebeK

Recommended Posts

Ýtalya’da antik dönemlerde yaþamýþ en eski halklardan olan Etrüsklerin Anadolu kökenli olduklarý, sýðýrlara yapýlan DNA testleriyle de doðrulandý.

ROMA - Ýtalya’daki Sacro Cuore Üniversitesi’nden Prof. Marco Pellecchia önderliðindeki bir ekibin yaptýðý araþtýrma, Toscana bölgesinde ‘Chiana Vadisi Sýðýrý’ olarak bilinen sýðýr türünün Anadolu kökenli olduðunu ortaya koydu

Proceedings Of The Royal Society dergisinde yayýmlanan araþtýrma sonuçlarýna göre, günümüzdeki Chiana Vadisi Sýðýrlarý diye adlandýrýlan sýðýrlar, bölgeye Anadolu’dan getirildi.

Bölgedeki sýðýrlardan alýnan mitekondrial DNA örneklerine dayanýlarak yapýlan araþtýrma, Chiana Vadisi Sýðýrlarýnýn Anadolu’daki sýðýrlarla yüzde 60 oranýnda genetik benzerlik taþýrken, baþka yörelerdeki sýðýrlarýn DNA’larýyla hiçbir benzerlik taþýmadýðýný gösterdi.

Ýtalya’da Pavia Üniversitesi’ndeki genetikbilimcilerin yaptýklarý çalýþmalar da Etrüsklerin kökenlerinin Türkiye’nin Batý kesimdeki antik Lidya bölgesine dayandýðýný ortaya koymuþtu.

Pavia Üniversitesi tarafýndan, Toscana bölgesinden derledikleri insanlara ait 322 mitekondrial DNA örneðine dayalý araþtýrmanýn sonuçlarý ise bundan bir ay önce The American Journal Of Human Genetics adlý dergide yayýmlanmýþtý.

ETRÜSKLERÝN KÖKENLERÝ TARTIÞMA KONUSU

Ýtalya’da Etrüsklerin kökeni öteden beri tartýþma konusu. Araþtýrmacýlarýn kimisi ünlü Yunan tarihçi Heredot’un da belirttiði üzere Etrüsklerin Ýtalya’ya Lidya bölgesinden göç etmiþ olduklarý kanaatinde. Kimi araþtýrmacýlar ise Etrüsklerin Ýtalya kökenli bir halk olduðunu ileri sürüyor.

Ancak Pavia Üniversitesi’nin insan DNA’sýna dayanarak yaptýðý araþtýrma sonuçlarýnýn, Sacro Cuore Üniversitesi tarafýndan sýðýrlarýn DNA’larýný inceleyerek ulaþtýðý sonuçlar tarafýndan da teyit edilmiþ olmasý, Etrüsklerin Anadolu kökenli olduklarýna iliþkin tezi güçlendirici bir geliþme olarak yorumlanýyor.

http://www.ntvmsnbc.com

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...