Jump to content

Intel’in 80 Teraflop’luk çipleri


trendmark

Recommended Posts

Intel’in 80 teraflop’luk çipleri

247421.jpg

Intel’in Intel’s Developer Forum konferansında konuşan şirketi CEO’su Otellini, 80 teraflop’luk işlemcilerin bulunduğu bir silikonu izleyicilere gösterdi.

LONDRA - Intel’in yazılım geliştiriciler için düzenlediği Intel’s Developers Forum’da, şirket CEO’su Paul Otellini, bir zamanlar için hayal ürünü sayılabilecek bir prototipi basına tanıttı. Salondaki yüzlerce kişinin alkışlarla karşılık verdiği prototip silikon, saniyede 1 trilyon işlem yapabilen 80 işlemciden oluşuyor. Süperbilgisayarı andıran bu prototip işlemci, gelecekte evlerdeki bilgisayarların ulaşacağı ufku muştuluyor.

247422.jpg

Intel CEO’su Otellini, silikon tabakayı sadece 1 dakika elinde tuttuktan sonra kaldırdı. Silikon devrede bulunan saniyede 1 trilyon işlem kapasiteli çiplerin her birinde 80 çekirdek ve süper-hızlı SRAM bulunuyor. Otellini, ‘geleceğe doğru bir adım’ olarak nitelediği bu silikon devrenin en az 5 yıl daha ArGe laboratuvarında kalacağını söyledi. Otellini, prototipin ticari pazarlama stratejisini açıklamak için henüz erken olduğunu da ifade etti.

’DÜNYANIN EN GÜÇLÜSÜ’

Intel’in teknolojiden sorumlu tepe yöneticisi Justin Rattner, 22’ye 13.75 millimetre ebatlarındaki 80-çekirdekli çiplerin her birinin 3.1 GHz saat hızında olduğunu belirtti. Bu çiplerin güç verimi watt başına 10 gigaflop. Rattner’e göre bu rakam “Mevcut çiplerin en güçlü” demek. Çiplerin çekirdekleri, 256 megabyte’lık statik RAM’lere iliştirilmiş vaziyette konumlandırılıyor; böylece hem elektronik bağlantı en üst seviyeye çıkarılıyor hem de saniyede 1 terabyte’lık bir bellek bant genişliği elde ediliyor.

10 YILDA GELİNEN MESAFE

Tarihte ilk teraflop seviyesindeki bilgisayar 10 yıl önce tasarlanmıştı; ASCI Red adlı bu süperbilgisayar 10.000 adet Pentium Pro çipten oluşuyordu ve 150 metrekare bir alan kaplıyordu. Toplam 85 bölmeden oluşan ASCI Red’in yapım maliyeti 50 milyon dolardı.

ntvmsnbc

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...