Jump to content

YÖK'ün bilinmeyenleri çok tartýþma çýkaracak


StormBringer

Recommended Posts

Prof. Dr.Hatipoðlu'nun son kitabýnda, Sezer'in atama piþmanlýðý, Gürüz'ü askerlerin YÖK Baþkaný yapmasý ve Teziç'in “YÖK'ü yok edeceðim” sözü gibi bilinmeyen diyaloglar yer alýyor

YAKUP BULUT

Gazi Üniversitesi Öðretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Hatipoðlu üniversite yönetimi tarafýndan fiþlendiðini anlattýðý “Karikatür Üniversite” adlý yeni kitabýnda Cumhurbaþkaný Ahmet Necdet Sezer ve YÖK Baþkaný Erdoðan Teziç'le yaþadýðý diyaloglarý anlattý. Sezer atadýðý YÖK üyeleri hakkýnda gelen þikayetler için, “Atadýðým üyelerden umduðumu bulamadým. Piþmaným. Sorumluluðu ben üstüme alýyorum” derken, YÖK Baþkaný Teziç de baþkanlýðý devraldýðýnda Hatipoðlu'na “YÖK'ü yok edeceðim” demiþti.

SEZER-GÜRÜZ ÇATIÞMASI

Prof. Hatipoðlu YÖK'te özellikle eski Baþkan Kemal Gürüz'ün, Cumhurbaþkaný Sezer'in Cumhurbaþkaný olmamasý için çalýþtýðýný açýkladýðýný, Sezer'in de YÖK'te özellikle Gürüz'le baþ etsinler diye belirli atamalar yaptýðýný söyledi. Hatipoðlu yaþananlarý þöyle anlattý: “Demokratik bir kurulda mücadele versinler umudu ve savýyla, TÜMÖD'ün de ýsrarýyla, geçmiþte YÖK karþýtý tavýr almýþ gözüken bazý öðretim üyelerini kurul üyeliðine atadý. Bir baktý ki, umut baðladýðý üyeler, Gürüz'le bütünleþtiler. TÜMÖD olarak bir ziyaretimizde Cumhurbaþkaný, 'Sayýn Hatipoðlu, ben atadýðým üyelerden umduðumu bulamadým. Piþmaným. Sen ne diyorsun' demiþti. Ben de, kendisine, 'Bizim yaramýzý deþmeyin Sayýn Cumhurbaþkaným' cevabýný vermiþtim. O zaman da Cumhurbaþkaný, 'Öyleyse sorumluluðu ben üstüme alýyorum' dedi ve elini böðrüne koydu.”

SONRA YÖK KARÞITI ATAMADI

Sezer'in Gürüz dönemi atamalarýndan sonra üyeliklere, YÖK karþýtý tavýr sergileyenlerden atamadýðýný belirten Prof. Hatipoðlu, “Açýk söylemek gerekirse, sistem karþýtý öðretim üyeleri, 'bizim arkadaþlar' dediðimiz 'Sezer üyelerinden' 'sükut-u hayale' uðramýþlar; YÖK tarihine öyle not düþmüþlerdir. Kýsacasý, Kemal Gürüz, kendisine amansýz karþý olanlarý bile yanýna çekmesini bilmiþtir” dedi.

GÜRÜZ TÜRKLÜK KANITI ÝSTEDÝ

Kemal Gürüz'ü “tuhaf bir insan” diye niteleyen Prof. Dr. Tahir Hatipoðlu, “Sezer tarafýndan üyeliðine atanan sol görüþlü bir profesör için 'önce Türk olduðunu kanýtlasýn' dediði bile olmuþtur. Babasý Selanikli, annesi Þumnulu olduðu halde kimse ona bir þey söylemezken, Gürüz'ün baþkalarý için bu þekilde düþünmesi tuhaftýr. Sonunda ne oldu dersiniz; o üye Türk olduðunu kanýtlamýþ olmalý ki, Gürüz çizgisine geldi ve dost oldular” dedi.

AVUKATI BAHÇELÝ'YLE AYNI

CHP lideri Baykal'ýn “Bu ülkede herkes göðsünü gererek Türküm diyecektir” demesinin Gürüz'ün danýþmanlýðý sayesinde olduðunu söyleyen Hatipoðlu, “Gürüz, en çok benimle uðraþtý. Boþ vakitlerinde hakkýmda dava açmýþ; rektörlerin de dava açmalarý için 'matbu' dava dilekçeleri göndermiþtir. TV ve gazetelerde yaptýðým konuþmalardaki 'Amerikancý, faþist, sahte Atatürkçü' sözlerim için tazminat davalarý açmýþtýr. Avukatý Sedat Aksakallý, MHP Genel Baþkaný, MHP'li bakanlar ve Gazi Rektörü Rýza Ayhan'ýn avukatýdýr, MHP'den milletvekili adayýdýr. Davalardan 28 milyar lira kazanmýþtýr. Daha sonra, TÜMÖD Genel Baþkaný olarak bana, Alpaslan Iþýklý Hoca aracýlýðýyla, 'Teziç YÖK'ünün' yanlýþlarýný iletmiþtir. Týpký Saðlam gibi, o da sekiz yýl baþkanlýk yaptýðý YÖK'e düþmandýr. Türk olmakla da övünür. Bazý rektörlere 'üniversitene Türkleri alacaksýn' demiþtir. YÖK'ün en baskýcý baþkanýdýr. Rektörleri ayak üstünde tutmasýyla ünlüdür. Öte yandan rektör aðlatmada, rektörleri görevden almada çok ustadýr. Rektörler için ikna odalarý kurmuþtur. Görüþünden olanlarý tutar ve korur; ustasý Doðramacý gibi ihya eder. Sevdiði kiþileri görevden aldýðý rektörün yerine önce vekil rektör atar, sonra da asýl rektör yapar. Bu yöntemi halefi Teziç de kullanmýþtýr. Yolunu ve pusulasýný þaþýrmýþ, alýklaþmýþ öðretim üyeleri de koþarak, onun vekil rektörüne oy verirler. Yalakalýkta sýnýr kalmamýþtýr” dedi. ANKARA

Gürüz'ü baþkan yapan Kývrýkoðlu'nun telefonu

ODTÜ öðretim üyesi Prof. Dr. Halil Kemal Gürüz'ün YÖK Baþkanlýðý'na atanmasýnýn asker desteðiyle olduðunu söyleyen Hatipoðlu, “Dört yýl sonra yeniden atanmasý zamanýn Genelkurmay Baþkaný Hüseyin Kývrýkoðlu'nun gece saat 23.00'te Demirel'e açtýðý telefonla gerçekleþmiþtir. Asker destekli baþkandýr. Gürüz'ün asker yakýnlýðý aleni olmuþtur ve baþý sýkýþtýkça, rektörleri toplayýp paþalara gitmiþtir. Paþalarýn seveceði sözleri söylemesiyle ün yapmýþtýr. Onun yarattýðý bu gelenek bugün de sürmektedir. Paþanýn gözüne girme alýþkanlýk halini almýþtýr” dedi.

HÜLLEYLE PROFESÖR

Gürüz'ün ODTÜ'de doçent iken beþ yýllýk bekleme süresini doldurmadan, dört buçuk yýlda (beþ olmasý gerekir), Ankara içinde Ankara Üniversitesi'ne atanarak 'hülle' yoluyla profesör yapýldýðýný söyleyen Hatipoðlu, “Doðramacý prenslerini ayný kentteki baþka bir üniversiteye atayarak profesör yapýyordu. Bu tür profesörlere 'hülleci profesör' adý takýlmýþtýr. Arkasýndan Eczacýlýk Fakültesi'ne dekan, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü, sonra KTÜ'ye rektör, TÜBÝTAK Baþkaný ve YÖK Baþkaný olmuþtur. Kýskanýlacak kadar hýzlý bir yükseliþ söz konusudur. Ülkücü ve Türkçü görüþe sahiptir. O, her solcuyu vatan haini, bölücü ve komünist görür. Baþkanlýktan ayrýldýktan sonra siyasi partilerde yer aramýþ ve yýllarca eleþtirdiði CHP'ye girmiþ ve Baþkan Deniz Baykal'a eðitim danýþmaný olmuþtur” dedi.

Teziç 'YÖK'ü yok edeceðiz' demiþti

Prof. Hatipoðlu halen YÖK Baþkaný olan Prof. Dr. Erdoðan Teziç'in de þaþýrtýcý ifadelerini gün yüzüne çýkardý. Hatipoðlu “Teziç, YÖK Baþkaný olunca armaðan ettiðim Yökoloji kitabýma bakarak, iki noktanýn üzerine baþparmaðýný dayadý ve 'YÖK'ü yok edeceðiz Hatipoðlu' demiþti” dedi. Hatipoðlu, “Deðiþtiremedi, pekiþtirdi. Sistemin arkasýndaki güçler aynýydý. Teziç, YÖK'ü biliyordu ama YÖK'ün kökünü bilmiyordu. Çünkü o, saçlarýný bizler gibi Yöktepe'de deðil, Beyoðlu'nda aðartmýþtý” dedi. Hatipoðlu, “Teziç 12 Eylül'de maðdur olmadý ama, Ý.Ü. Rektörü Kemal Alemdaroðlu'nun maðduru oldu. Sonra asýl yuvasý Galatasaray Üniversitesi'ne geçti” dedi. Teziç'in “sistemi tam kucaklamadýðýný, ucundan tuttuðunu” belirten Hatipoðlu, “Teziç haftanýn yarýsýný Ýstanbul'da geçiriyordu. 'Böyle YÖK'e böyle tarz' felsefesini güdüyor olmalýdýr. Doðramacý'ya teslim olmam dedi; ama, Bilkent Hotel'e yerleþti” dedi.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...