Jump to content

JPEG Tarih Oluyor.!


Psychology

Recommended Posts

88826963ew0cu6.jpg

Microsoft'tan Gigapiksel devrimi;

Microsoft'un yeni resim formatıyla dijital

fotoğraflar hakkında bildikleriniz tarih olacak.

İnternete yüklenmiş yüksek çözünürlüklü JPEG formatındaki fotoğrafları tarayıcınızla indirip tamamanını görebilmek uzunca bir zaman alıyordu. Ancak Microsoft'un yeni resim formatı HD Photo ile artık Internet Explorer'da Gigapiksel büyüklüğündeki fotoğrafları bile kısa bir sürede rahatlıkla görecebileceksiniz.

800 resmin bir araya gelip sıkıştırılmasıyla bir önizleme oluşturulması gibi ileri düzey bir sıkıştırma kapasitesine sahip olan yeni resim formatı HD Photo, uluslararası bir resim standartı olarak da kullanılacak.

Halen Beta sürüm denemeleri de süren yeni formatta ve bu formatı görüntülemeye yarayan resim göstericide, resimler için çok daha büyük oranda sıkıştırma yapılmasına rağmen kayıp oranı JPEG formatına göre daha düşük. Bu da daha keskin hatlara sahip fotoğrafların daha düşük dosya boyları olacağı anlamına geliyor.

Kayıp oranı az, kalitesi fazla

Bilindiği gibi günümüz dijital kameraları ve fotoğraflarında yaygın olarak kullanılan JPEG formatı, resimlerin belirli oranda sıkıştırılarak daha düşük dosya boyları elde edilmesine olanak sağlıyordu. Ancak bu sıkıştırma işlemi esnasında birbirine yakın tonlardaki piksellerin azaltılması ve birleştirilmesi suretiyle de belirli oranda kayıplar yaşanıyordu. HD Photo formatında bu kayıplar da minimum seviyeye indirildi.

Geliştirilmeye devam ediliyor

Yapılan açıklamaya göre daha önceden 2 boyutlu resimleri 3 boyutlu hale getiren Photosynth gibi yazılımlar üzerine çalışmalarda bulunulan Microsoft'un araştırma laboratuarları Live Labs'ın kullandığı Seadragon teknolojisi henüz bu formata uygulanmadı. Ancak yakın gelecekte bunun üzerine de çalışmalar yapılacak.

HD View adı verilen resim gösterici programın ise Mac veya diğer tarayıcılar için desteği şimdilik bulunmuyor. Ancak çalışmalar da sürüyor. Microsoft, Vista ve XP için bu yeni formatın desteklenmesiyle ilgili bir sorun olmayacağını açıklarken, Adobe'un Creative Suite serisi gibi önemli grafik yazılımları için de eklenti paketlerinin hazırlandığını ifade etti.

Gigapiksel resimlerle ilgili örnekleri görmek için resim galerimizi ziyaret edebilirsiniz.

Link to comment
Share on other sites

ne yaparlarsa yapsınlar, jpegden vazgeçmem. bmp yaptılar-png filan var ama, jpeg gibisi yok...

Öyle Diorsunda Bazı Uzantıların Bir Çok Özelliği var Mesela png^nin Fireworksa Çalıştığın dosyayı png olarak kaydedince o çalışma üzerinde tekrardan düzenleme yaptirma özelliği var ve .gif in ise isteğe göre arka plan olup olmaması ßir çok resim uzantısınında bu tür özellikler var adamlar boşuna çalışmıyor tabiiki jpgten vazgeçilmez ama net ortaminda vazgeçilmez şahsen çözünürlüğü dü$memesini istediğim bir resimi kesinlikle jpg yapmam

Link to comment
Share on other sites

ne yaparlarsa yapsınlar, jpegden vazgeçmem. bmp yaptılar-png filan var ama, jpeg gibisi yok...

bilgisayar kullanıcıları için teknolojiyi takip etmek gerçekten zor oluyor sürekli yenilen bilgisayar sistemi biz bilgisayar kullanıcılarını sürekli bir yenilğe sürüklüyor.yapabileceğimiz birsey yok, yeniliğe açık olmaktan başka.

Link to comment
Share on other sites

eğer arkadaşlar bu anlatılan olay olursaa bize ne karada nede havada ölüm yok.düşünsenize bu olayı fotoğraf makinesinde çek çekebildiğin kadar resim.ama bu seferde pilin ömrü yetmez.ama yinede harika bir olay bu.inşallah denilengibi iyi görüntü verir.

Link to comment
Share on other sites

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...